Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor: Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer

Online rozhovor: Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer

18.02.2008 14:10
Autor: 

Právě jste vstoupili do online rozhovoru s viceguvernérem ČNB Luďkem Niedermayerem. Pan Niedermayer začne odpovídat na otázky čtenářů dnes ve 14.30 hodin a rozhovor skončí v 15:30. Otázky můžete klást kliknutím na zelené tlačítko a vyplněním formuláře.

Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer má za sebou poslední měnové jednání sedmičlenné bankovní rady, koncem února končí jeho druhé a poslední funkční období. Jak hodnotí své mnohaleté působení v čele instituce, určující měnovou politiku země? Prozradí něco ze zákulisí měnových jednání? Co bude dělat po odchodu z bankovní rady? Jaký by měl být jeho nástupce a kam by měla směřovat politika ČNB po jeho odchodu? Na Vaše otázky bude viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer odpovídat online v pondělí, 18. února!

Luděk Niedermayer (42) vystudoval obor Operační výzkum a teorie systémů na UJEP v Brně. V roce 1991 nastoupil do tehdejší Státní banky československé. Od 27. února 1996 je členem bankovní rady České národní banky, od 1. prosince 2000 viceguvernérem ČNB a s účinností od 27. února 2002 byl jmenován viceguvernérem ČNB na další funkční období.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Petr Bednář, 14:47) -
    Milý pane viceguvernére, není ČNB brutálně "behind the curve", jak se tak hezky anglicky říká. Není potřeba z ostra šlápnout na brzdy. Repo na 3,75 proti inflaci na 7 procentech???? děkuji mnohokrát
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:36) -
    Jistěže i tento názor mnohokrát zazněl, ale zohlednit je třeba to, že to, co v růstu cen vidíme, jsou v drtivé většině jednorázové faktory nesouvisející těsně s poptávkovou situací v ekonomice. Naše prognóza proto očekává, že nárůst inflace je jednorázový a po odeznění těchto jednorázových faktorů inflace postupně klesne na naše obvyklé hodnoty. Pokud se tento scénář naplní, což je to, co považujeme za nejvíce pravděpodobné, pak by byla naše měnová politika adekvátní. Až další měsíce ukážou, zda se tento scénář naplní. Nyní je ještě příliš brzy na jasné soudy.... S díky z všechny otázky, hezké odpoledne všem, Luděk Niedermayer, ČNB
  • ---
  • Otázka (Petr Kende, 14:43) -
    Pane viceguvernere, chtěl bych se zeptat, kam vlastně odcházíte. díky
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:32) -
    Hodlám opustit ČNB na konci března poté, co uklidím papíry a odevzdám vše, co jsem si za ty roky v ČNB od někoho půjčil. Pak mne čeká pár měsíců karantény, kdy nesmím pracovat ve finančním sektoru. Vzhledem k tomuto si mohu dovolit ten luxus, že ještě nejsem rozhodnutý.
  • ---
  • Otázka (Václav M., 14:42) -
    Dobrý den, Alanu Greenspanovi je vytýkána příliš uvolněná politika, která skrze vysokou likviditu přispěla k nafukování bublin na trzích aktiv ve světě. Co tomu říkáte? Prý jste zastánce spíše přísnější politiky.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:30) -
    Máte pravdu v tom, že zejména nyní se vedou diskuse o tom, zda nízké úroky v době konjunktury v US nepřispěly k rychlému růstu cen na trzích aktiv (které obvykle CPI nezahrnuje), a tudíž nepodpořily vznik současné krize. Někomu se toto může zdát jako blízký případ, ale nesmíme zapomínat, že pro většinu CB je cílem stabilita cen. Což do značné míry vytváří koridor pro jejich rozhodování. V našem případě například platí, že ačkoliv by se mnohým mohl zdát mix slabšího kurzu a vyšší sazeb atraktivnější kombinací, je to jen teoretická úvaha do té doby, dokud kurz je spíše silnější než slabší (a to i při nízkých sazbách). Tekže onen bias k přísnější politice, pokud ho někdo má, neznamená zřejmě dramatický rozdíl proti biasu opačnému, a může se realizovat v tom, že oni pověstní jestřábi by sazby o závratných 25 bp zvýšlili o měsíc dřív ;-))
  • ---
  • Otázka (Pavel Kucera, 14:41) -
    Dobrý den, jaký očekáváte v tomto roce vývoj na českém akciovém trhu? Čekáte spíše uklidnění nebo ještě nějaké turbulence v závislosti na ekonomice USA?
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:26) -
    To si opravdu netroufám posoudit, nicméně se zdá, že vliv vývoje v zahraničí a tím implikované pohyby kapitálu mají na trh větší vliv než domácí fundamentals. Což život investorům opravdu neusnadňuje...
  • ---
  • Otázka (Jiri Pittner, 14:41) -
    Dobry den, zajimalo by mne, proc CNB preferuje konvergenci cenove urovne ke starym clenum EU formou extremne velkeho posilovani meny pri velmi nizke inflaci a neustale oddalovanem prijeti eura. Na takovem posilovani ztraceji jak exporteri, tak i obcane, kteri investovali napr. do zahranicnich podilovych fondu.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:26) -
    Nemyslím, že ČNB něco může preferovat a fakticky preferuje. Koruna apreciuje i přes nízké úrokové sazby, které apreciace umožňuje. A otázka přijetí Eura je opravdu otázkou pro vládu.
  • ---
  • Otázka (Libor Knajpl, 14:39) -
    Co říkáte názoru, že současná, z teoretického hlediska, dočasně zvýšená inflace se plně nesníží na předchozí úroveň a zcela jistě se alespoň částečně (ale víc než drobně) přelije do inflačních očekávání. Zcela jistě proto, že většina lidí (nemajíc ekonomické vzdělání) tuto jednorázovou povahu nepochopí, a to vyvolá tlak na růst mezd, a vznikne klasický případ inflační spirály. Není to velká daň za reformu, která jen minimálně řeší problém veřejných financí?
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:24) -
    Máte pravdu že to, do jaké míry se současný nárůst cen, který se odehrává v relativně jasně definované skupině položek, promítne do inflačního očekávání, mezd a tím i růstu cen, je klíčovou otázkou pro ekonomy sledující náš domácí vývoj. Ve směru hypotézy menšího prolínání těchto náklad, kterou představuje hlavní scénář naší platné prognózy, mluví třeba zpomalení světového růstu, které bude mít na naši ekonomiku vliv, stejně tak jako domácími faktory způsobený pokles růstu. Rizika opačným směrem podporuje například i nadále těsný pracovní trh. Nemyslím, že existuje analytický přístup, který by umožnil objektivně podstatně favorizovat jednu z těchto hypotéz a druhou zcela vyloučit. Takže nezbývá než sledovat, co se stane ;-)
  • ---
  • Otázka (jiri, 14:37) -
    Dobrý den, pane viceguvernére, zajímalo by mne, zda se vedení ČNB detailněni zajímá o práci oddělení pro dohled nad kapitálovým trhem. Se souhlasem tohoto oddělení dochází mnohdy k nestoudnému okrádání tisíců minoritních akcionářů ve formě tzv. sqeeze out. Domníváte se, zda je takováto asistence v pořádku. Já jsem přesvědčen, že lidem v tomto oddělení chybí odborné kvality.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:19) -
    Od období sjednocení dohledu nad finančním trhem do ČNB jsme nestrávili nad žádnou oblastí tolik času, jak nad dohledem nad kapitálovým trhem. A velkou část toho tvořily squeeze outy.... Jediné, co k tomu mohu dodat je, že platná zákonná úprava mi připadá poněkud nešťastná, nicméně my jsme se snažili ji co nejprofesionálněji naplňovat.
  • ---
  • Otázka (abolvent SEŠ, 14:36) -
    Co je to UEJP a tam se také studuje ekonomie? Co vás kvalifikuje rozhodovat o měnové politice?
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:17) -
    UJEP je minulé jméno Masarykovy university v Brně. To co mi efektivně umožňovalo rozhodovat o měnové politice bylo to, že jsem členem BR.
  • ---
  • Otázka (Lukas Kubenka, 14:35) -
    Dobrý den, myslíte si, že cílené oslabovani určitých měn je známkou podpory domácích ekonomik? Tím myslím britskou libru, dolar, jen a forint. Další otázka je, pokud byste byl premier ČR, co byste ještě změnil, aby ve střednědobém cíly byla Česká republika perspektivní z hlediska ekonomiky a konkurenceschopná?
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:16) -
    Ono s tím, co je ten správný kurz, to není snadné. Guvernér BoE jednou řekl, že je jen jedna věc horší než příliš slabý kurz a tou je příliš silný kurz. Nebo naopak ;-) Nemyslím, že Británie, Maďarsko nebo USA se účelově snaží o slabou měnu, jen si musíme uvědomit, že pro země typu USA není kurz ten nejdůležitější či dokonce ani důležitou proměnnou. Jejich politiky jsou zaměřeny "dovnitř". A pokud je "slabý" kurz výsledkem slabé kredibility ekonomiky, a tudiž s sebou "veze" vysoké úrokové sazby, pak to také není žádná výhra... V domácí oblasti, aniž bych byl premiérem, bych rád viděl stabilizované veřejné finace a vyšší transparenci státní správy. Bylo by ideální, aby stabilizované veřejné finance koexistovaly s nízkými daněmi a jen "rozumnou", ekonomicky důsledně testovanou mírou regulace (zejména ne vysoce regulovanou ekonomikou, ale ani ne z "naivně liberálním přístupem", který občas člověk vidí také).
  • ---
  • Otázka (A. Lhotáková, 14:35) -
    Dobrý den, myslíte si, že se znovuzvolením pana prezidenta Václava Klause se oslabuje politická vůle přijmout euro? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:13) -
    Netroufám si posoudit, myslím, že jednoznačně hlavním aktérem v rozhodování o Euru bude vláda.
  • ---
  • Otázka (Petr, 14:32) -
    Dobrý den. Myslíte, že tak silně posilující koruna vykáže v budoucnu dobrý HDP?? Nebo se jen koukáte na inflaci?? Nemyslíte si, že FED s tím, že zvyšoval úrokové sazby, způsobil hypoteční chaos, který nyní hasí snižováním úroků. Nemyslíte si, že vy děláte tu samou chybu, když zvyšujete úroky a následky pro tak malý stát, jak je Česko, bude dle Vás jaký?? Děkuji Petr
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:10) -
    Byl bych trochu opatrnější v posuzování toho, zda máme vysoké úrokové sazby. Naopak se mi zdá, že náš mix 6% růstu ekonomiky, podle měření 4 až 7% inflace a sazeb pod 4% je poměrně neobvyklý, i když pro něj máme analytické důvody. Stejně tak si myslím, že problém v USA sice určitou souvislost s růstem úroků má, ale to není ten dominantní problém. Dokonce mnoho ekonomů argumentuje, že za současnou krizí stojí nízké úroky před ní. Je pravda, že v minulosti se rychlé posílení kurzu (řekněme nad trend nominálního efektivního kurzu) projevovalo zpomalením inflace a poklesem růstu. Toto riziko nyní hrozí (v kombinaci s dalšími faktory akutněji než jindy). Optimismus by mohla vyvolat jen hypotéza, že struktura naší ekonomiky v roce 2008 je jiná než v předchozích epizodách (třeba na počátku dekády) a ekonomika by mohla být vůči posílení kurzu více odolná.
  • ---
  • Otázka (viky, 14:31) -
    Co třeba úspory obyvatelstva, které jsou z velké části v peněžních instrumentech ? Máte nějaký ohled na to, že tyto penežní prostředky každý rok ztrácejí kvůli inflaci na hodnotě, letošní rok je situace ještě horší. Připadá mi, že jsou preferováni dlužnící, současně tato politika vyhovuje státu, který patří u nás mezi úplně největšího dlužníka.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:08) -
    Věřte tomu, že ani ČNB ani banky nepracují s tak nízkými sazbami proto, aby uspokojily zájmy někoho, byť třeba státu. K nízkým nominálním úrokům jsme se dostali díky velmi nízké inflaci. Navíc, část této inflace je taková, že na ni podle převažující teorie centrální banky zvýšením úroků nereagují.... Je pochopitelné, jestli část střadatelů hledá jiná finanční aktiva, aby dosáhli na vyšší výnos. Ale při historicky stále se opakující apreciaci koruny to opravdu není snadné.
  • ---
  • Otázka (Cyril, 14:31) -
    Dobrý den, četl jsem názor člena ČNB, který si myslí, že je jedno v jakém kurzu bude výměna korun za euro. Myslíte si to také? Já mám velké úspory v korunách a rozhodně mě není jedno, kolik za ně budu mít eur. Děkuji.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 15:02) -
    Vaší motivaci chápu, ale ta je přesně opačná od motivace toho, kdo žádné úspory nemá a je dlužníkem. Pochopitelně, určitý konverzní kurz bude znamenat zisky pro někoho, ztráty pro jiného. To, co je však podstatné je, aby po zafixování kurzu pokračoval příznivý vývoj ekonomiky. Aby se nepřehřívala díky příliš slabému konverznímu kurzu a nebyla nekonkurence schopná v opačném případě. A proto, že nevíme, co je ten správný kurz), resp. pro každého je tím správným kurzem kurz jiný), někdy je užitečné více než úroveň kurzu akcentovat flexibilitu ekonomiky, která by měla přispět k příznivému vývoji po ztrátě měnové politiky a pomůže se srovnat s tím, že každý kurz bude pro část ekonomiky příliš silný či slabý...
  • ---
  • Otázka (Jan Bureš, 14:29) -
    Dobrý den, jaká podle vás vládne v současné době nálada v bankovní radě. Domníváte se, že silná koruna (reálně zhruba o 14% y/y), bude dostatečným agrumentem pro snížení sazeb již v tomto roce (s tím ostatně počítá implikovaná trajektorie sazeb modelu ČNB). Nebo myslíte, že centrální bankéři budou se snižováním sazeb opatrnější...
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:58) -
    Nerad bych komentoval ani náladu minulou ani budoucí. Nicméně to rozhodování, které jsme začátkem února prošli, bylo jedno z těch obtížných. A to zejména z pohledu očekávaného budoucího vývoje ekonomiky, kde existují věcné argumenty pro poměrně rozdílé scénáře. A ty vyžadují rozdílné reakce měnové politiky. Kdybych z BR neodcházel, tak bych vám asi řekl, že to, co bude ČNB dělat v průběhu roku, je zahaleno neobvykle hustou mlhou a snadné nemusí být ani nejbližší rozhodování.
  • ---
  • Otázka (koloušek, 14:29) -
    Jaké je Vaše ekomomické vzdělání? Absolvoval jste alespoň nějaký ekonomický kurz a víte co je to makroekonomie? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:56) -
    Zdá se, že jsem studoval matematiku, což zase není pro to co dělám tak špatná specializace (tímto opět děkuji svým učitelům na MU v Brně). Kurzů jsem absolvoval dost, snad jsem tam něco o makru občas něco zaslechl. Nebo myslíte že ne?
  • ---
  • Otázka (Pavel Šafařík, 14:28) -
    Dobrý den pane viceguvernére, zajímalo by mě, v čem si myslíte, že spočívá Váš úspěch? Pokládáte za důležité studium, nebo se spíše domníváte, že úspěšnost se dá dosáhnout jedině tvrdou prací a vrozenými schopnostmi? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:53) -
    Myslím, že všechny ty pojmy jako je úspěch, schopnosti atd. jsou strašně relativní. Pokud byste se mne zeptal, jak jsem se dostal do BR, řekl bych, že jsem byl v pravou chvíli na pravém místě a dělal tam tu pravou práci ;-) A pak jsem měl štěstí, že pan prezident Havel mi dal důvěru i na druhé období.
  • ---
  • Otázka (Jiri , 14:25) -
    Dobrý den, jaký bude podle Vašeho názoru kurz koruny k euru v době, kdy budeme přijímat euro (řekněme někdy mezi roky 2015 a 2019). Děkuji za Váš názor.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:51) -
    Bude se to odvíjet od ekonomického vývoje (zda budeme neustále držet příznivé tempo růstu nikoliv třeba 6% p.a. ale viditelně nad průměrem EU) a částečně možná i od data přistoupení. I když, bylo-li by toto období tak dlouhé jak uvádíte, můžeme se dočkat ještě nejedné turbulence, která může nominálními proměnnými zamíchat. Nyní se zdá, že silná pozice naší ekonomiky umožňuje posilování měny. Tento fenomén bych však časem měl slábnou a pokud by došlo k přijímání eura ještě v období, kdy by se zdál tento faktor významný, domnívám se, že Kč podstatně posílí v rámci pobytu v ERM II (viz dřívější odpověď) a posílení si tak odbydeme "dopředu". takže s číslem vám ale neporadím....
  • ---
  • Otázka (David Lebeda, 14:22) -
    Dobrý den pane Niedermayere, rád bych se zeptal na to co si odnášíte z několikaletého působení v ČNB. …a ještě jeden dotaz. Jaký je Váš názor na události v USA a jejich dlouhodobý vliv na vývoj světové, evropské a české ekonomiky. Marginální či výrazný? Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho dalších úspěchů.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:43) -
    Děkuji za přání. Měl jsem tu možnost strávit ekonomicky nesmírně zajímavé období ekonomické transformace v centrální bance, což je nepochybně úžasná zkušenost. Zároveň jsem se mohl podílet na utváření, jak doufám, moderní, otevřené a efektivní CB. Kromě toho jsem měl možnost se setkávat se skvělými lidmi v zahraničí i u nás, od kterých jsem se snad i něco naučil ;-) takže si toho neodnáším málo (a to jsem ještě nezačal uklízet kancelář, uvidíme, co k odnesení naleznu tam....). Pokud událostmi v USA míníte hlavně nestabilitu započatou turbulencemi na trhu s bydlením (spíše tedy na trhu, který financoval bydlení), tak bych tento faktor nepřeceňoval. Mnoho realitních trhů se v posledních letech za přispění finančních institucí "přehřálo" a korekci potřebují. Je jasné, že ta není nikdy pro ty na "dlouhé straně" příjemným procesem. Nicméně korekce jako taková je vítaná. Navíc, americká makro čísla ukazují i na potřebu snížení spotřeby a posílení úspor, což zřejmě nastane taktéž. Uvidíme, do jaké míry to oslabí celosvětovou konjunkturu. Díky tomu, že se mi zdá, že svět mnohem méně než v minulosti na americkém růstu stojí, bych byl aspoň trochu optimista. Ale pochopitelně, je i druhý scénář a já se mohu mýlit.
  • ---
  • Otázka (Martin, 14:22) -
    Kdy podle vás začnou londýnské banky zpátky prodávat CZK do EUR a realizovat tak svůj zisk ? Poslední nákupy CZK jasně indikují pouze spekulativní pohyby kurzu k vlastním ziskům. Reálná hodnota koruny je podle mého názoru někde kolem 26 Kč/Euro.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:47) -
    Nemyslím, že to bude jen o londýnských bankách a ono to s tou reálnou hodnotou je dost složité. Nezapomeňme, že naše ekonomika ukazuje velmi dynamický růst a v porovnání s většinou konkurentů velmi silné fundamentals (třeba přebytek obchodní bilance). Do hry nepochybně zasahují i domácí účastníci, exportéři, investoři či importéři. Do určité míry záleží i na jejich pozicích (pro které bych nerad používal pojem spekulativní či nespekulativní), zda a jak česká koruna bude toto rychlé posílení korigovat. pokud například v reflexi poměrně slabého kurzu loni exportéři omezili forwardové prodeje, mohou jejich aktivity nyní brzdit oslabování kurzu.
  • ---
  • Otázka (nobody, 14:21) -
    Zajímalo by mne, zda již ČNB intervenovala proti růstu koruny, jak bylo před časem prezentováno guvernérem Tůmou, ten uvedl, že ČNB bude v podobných situacích zasahovat. Děkuji.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:38) -
    Intervence, resp devizové obchody ČNB standardně zveřejňuje s určitým časovým odstupem (tuším měsíčním). Intervence většího rozsahu ČNB obvykle v minulosti zveřejňovala již v jejich průběhu. Více Vám k tomu nemohu říci.
  • ---
  • Otázka (koloděj, 14:20) -
    Dobrý den. Chci se zeptat - při přechodu ČR na Euro - v jakém kurzu budou převedeny Kč vzhledem k v tu dobu aktualnímu kurzu CZK/EUR. Bude se lišit? A co dlužníci na 20-30 let při silném kurzu Kč v době přechodu, nepoloží se? Děkuji.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:35) -
    Cesta přistoupení k Euru je dlouhodobá a má jasná pravidla. Nejpozději cca. 3 roky před zamýšleným datem vstupu do eurozony země vstoupí do kurzového mechanismu ERM II, který je takový "polofixní kurzový režim". Při vstupu je určena centrální parita tohoto koridoru. Tou je obvykle aktuální kurz v době přístupu. V tomto mechanismu by měna kandidáta neměla oslabovat (resp. nejvíce o 2,25%) ale může posilovat. Posílení může vyvolat změnu centrální parita, na které se země dohodne s EK. Zhruba v květnu červnu roku před cíleným datem přijetí Eura (které je z praktických důvodů 1.leden) je projednán požadavek země na vstup a to, zda splnila země vstupní (maastrichtská) kriteria. Pokud ano, je také určen konverzní kurz, který bude k 1.1. platit. Od tohoto rozhodnutí by se tržní kurz neměl od tohoto kurzu odlišovat o více než jak tomu odpovídá rozdíl úrokových sazeb. Pozor ovšem nato, že zatímco po 1.1. a přechodu na Euro budou výměny peněz probíhat za určený konverzní kurz bez poplatku, před tímto datem budou banky polatky obvykle účtovat. Všechny ceny v ekonomice budou na euro přepočteny, včetně cen úvěrů, a nemyslím, že toto bude ten zásadní problém dlužníků.
  • ---
  • Otázka (Tomáš Vostrý, 14:17) -
    Dobrý den, pane viceguvernére, co říkáte na posilování koruny? Má centrální banka vůbec možnost ovlivnit měnu, pokud její velká volatilita začne poškozovat zahraniční obchod? A má cenu se o to snažit? Děkuji.
  • Odpověď (Luděk Niedermayer, 14:27) -
    Posilování naší měny proti Euru s posledním období je do určité míry opravdu překvapivé a těžko se zdůvodňuje. Při dané výši úrokových sazeb nejsme příliš atraktivní investiční měnou a potenciál pro další posílení je do značné míry oslaben posílením proběhlým. Přesto je obtížné vývoj predikovat, na jednu stranu je po takovémto vývoji koruna "zralá na korekci" na druhou stranu je možné, že již náznak této korekce využije řada tržních účastníku k nákupu. CB na kurz působí zejména nastavením úrokových sazeb, ale vývoj kurzu nemůže být jediným či hlavním determinantem rozhodnutí o úrokových sazbách. Pokud se ptáte, zda mne znepokojuje volatilita kurzu, pak bych odpověděl, že na rozvinutém finančním trhu existují dobré nástroje pro snížení rizik plynoucích z volatility a účastníci by je využívat v případě potřeby měli. Pochopitelně ovšem těžko naleznete nástroj pro eliminaci dlouhodobého a pokračujícího posilování či oslabování měny. Zde lze náklady pouze termínovými operacemi "rozkládat" a "vyhlazovat".
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • reorganizace dohledu
    18.02.2008 15:34

    Pane viceguvernére, v ČNB máte na starosti lidské zdroje, co řeknete k rozdělení objemu práce mezi jednotlivé sekce a ke kapacitám, které má dohled nad finančním trhem - jak je zabezpečeno, že problémy v některých sektorech budou včas odhaleny a vyřešeny dříve než dojde k reálným ztrátám?
    Karel Nováček
  •  
    18.02.2008 15:26

    Dobrý den. Jakou literturu doporučíte ohledne činností centálních bank? Tak aby kromě teorie co nejlépe popsali i praxi.
    Kamil
  •  
    18.02.2008 15:22

    Dobry den, hodne se mluvi o americke hypotecni krizi, zda se soucasny propad dal cekat, co tamni bublinu nafouklo, zda se zbytek sveta oprosti od zpomaleni/recese v USA atd. Povazujete ceny nemovitosti v CR za vicemene spravne ocenene ci vychylene jednim smerem, rekneme nadhodnocene? Pochopitelne zavisi na lokalite a tisici dalsich vlivu...ale inflace take neni jenom jedna, jak to vykaze CSU. Muze nas potkat take takove splasknuti bubliny jako v USA?
    Mario
  • LT/LV/EE
    18.02.2008 15:22

    Dobrý den, rád bych se zeptal, proč ČR nejde stejnou cestou jako se dávno vydaly Pobaltské země, které neřešily a neřeší přibližovací mechanismy, a jednorázovým administrativním krokem postupně zafixovaly své kursy vůči EUR. Vzniklo velice stabilní prostředí, a veškeré sbližování se EUR prostředím se děje jen prostřednictvím cen zboží a práce. Proč CZ nejde také touto cestou? Děkuji.
    Jiří Jirsa
    • Re: LT/LV/EE
      18.02.2008 21:10

      15% inflace ti připadá jako stabilní prostředí?
      karel
  • sazby a inflace
    18.02.2008 15:21

    jak je vidět z reality tak ekonomické poučky v ekonomice jako je česká moc neplatí. to jaké nastavíte sazby vůbec nemá na nic vliv. viz neustálé přestřelování inflačních cílů v posledních letech, případně něčekaný inflační skok nyní... nehofláte trochu přehodnotit svůj postoj k tomuto tématu?
    pavel
  • EURO
    18.02.2008 15:18

    Jaký je Váš soukromý tip na datum přechodu na EURO. děkuji Pavel Vyleta
    pavel vyleta
  • Inflace / úroková sazba
    18.02.2008 15:14

    Dobrý den. Je současná a předem známa, vice méně předpokláná inflace, o které se ví, že v následujicím období klesne důvodem k zvyšování úrokových sazeb ? Považujete ČNB za centrální banku, která hlídá jen inflaci bez ohledu na vývoj HDP u nás , v USA a EU ?
    Ladislav
  • Koruna a Ceska ekonomika
    18.02.2008 15:13

    Dobry den, otazka zni od investroa ze zahranici: Pane Viceguverner, vitam Vase uznani ze posilovani koruny nema v podtstate duvody. Doufam ze Vasi "experty" taky uz poznali ze Ceska ekonomika neni nahrata, ale prehrata - rust zminenej Vami neni nic jineho nez utraceni Ceskih obcanu na dluh a do urcity miry i sdrazovani ktere se zapocitalo do rustu HDP. Je spoustu faktoru ktery ukazuji "skvely vysledky" ceske ekonomiky. ale Vy jako expert mneli bych uz konecne poznat (a uznat) ze rust Ceske Koruny uz vubec neni spojenej s rustem ekonomiky. Tim padem chci se zeptat jestli pro CNB i nadale zustane prioritou zvysovani sazeb abych snizit inflace nebo spis realna prace: vyvoj ekonomiky a predikce dopredu toho co se stane v roazsahu nekolika let. Vase reakce na to ze nemuzete ric jak bude vyvijet se kurz koruny se zda byt uznanim ze nemate tuseni jakym smerem pujde koruna. Pokud vim Vase prace je nejen to vedet ale taky to do urcite miry ovlivnovat. Dekuji.
    Mayer
  • Práce v CB (ČNB)
    18.02.2008 14:58

    Dobrý den, zajímalo by mne, co byste doporučil človeku, jehož plánem (záměrem, snem) je pracovat v ČNB. Jak je vidět, není potřeba striktně ekonomického vzdělání, aby člověk v tomto oboru uspěl. Přesto bych si dovolil tvrdit, že znalosti ze studia na vysoké škole např. v oboru bankovnictví by jistě měla být výhodou. Dá se vůbec v dnešní době na takovéto úrovni uspět a propracovat se například až na pozice, na které jste se propracoval Vy, či si myslíte že i tato oblast je dnes, jako většina věcí, spíše o známostech a člověk, který nemá vlivného známého na dobrém místě, nemůže uspět. Děkuji
    Pavel Novák
  • developeři
    18.02.2008 14:57

    sleduje čnb úvěrovou angažovanost domácích bank ve stavebnictví a na hypoúvěrovém trhu, nezdají se Vám ceny nemovitostí předražené, je uvěrové portfolio v sektoru stavebnictví dostatečně kryto, nebude čnb tlačit na komerční banky aby různé projekty měly lepší zajištění, bude nás čnb včas varovat před případnými problémy, je čnb v případě problémů připravena zasáhnout a zachránit bankovní systém ????
    3x
  • Vyvoj akcioveho trhu
    18.02.2008 14:48

    jaky vyvoj ocekavate v letosnim roce (CR i svet)?
    Pavel Kucera
  •  
    18.02.2008 14:47

    Dobry den, lze ocekavat ze menova a makro data od posledniho zasedani CNB akcentuji zakladni scenar prognozy? Minuly tyden jsem na strankach CNB zaznamenal prezentaci dalsiho clena boardu Singera, ve ktere uvadi, ze 3% posileni meny vuci prognoze implikuje o 100 nizsi projekci CPI - s ohledem na cerstve zverejnenou CPI, je CNB patrne trochu na rozpacich, presto lze ocekavat, pokud toto prostredi vydrzi snizeni hlavni projekce menove sekce v oblasti sazeb?
    Tomas
  • Behind the curve?
    18.02.2008 14:47

    Milý pane víceguvernére, není ČNB bruntálně "behind the curve" jak se tak hezky anglicky říká. Není potřeba z ostra šlápnout na brzdy. Repo na 3,75 proti inflaci na 7 porcentech???? děkuji mnohokrát
    Petr Bednář
  •  
    18.02.2008 14:43

    Pane víceguvernere, chtěl bych se zeptat, kam vlastně odcházíte. díky
    Petr Kende
  •  
    18.02.2008 14:42

    Dobrý den, Alanu Greenspanovi je vytýkána příliš uvolněná politika, která skrze vysokou likviditu přispěla k nafukování bublin na trzích aktiv ve světě. Co tomu říkáte? Prý jste zastánce spíše přísnější politiky.
    Václav M.
  • Akciovy trh
    18.02.2008 14:41

    Dobry den, jaky ocekavate v tomto roce vyvoj na ceskem akciovem trhu? Cekate spise uklidneni nebo jeste nejake turbulence v zavislosti na ekonomice USA?
    Pavel Kucera
  • konvergence cenove urovne
    18.02.2008 14:41

    Dobry den, zajimalo by mne, proc CNB preferuje konvergenci cenove urovne ke starym clenum EU formou extremne velkeho posilovani meny pri velmi nizke inflaci a neustale oddalovanem prijeti eura. Na takovem posilovani ztraceji jak exporteri, tak i obcane, kteri investovali napr. do zahranicnich podilovych fondu.
    Jiri Pittner
  • inflace
    18.02.2008 14:39

    Co říkáte názoru, že současná, z teoretického hlediska, dočasně zvýšená inflace se plně nesníží na předchozí úroveň a zcela jistě se alespoň částečně (ale víc než drobně) přelije do inflačních očekávání. Zcela jistě proto, že většina lidí (nemajíc ekonomické vzdělání) tuto jednorázovou povahu nepochopí, a to vyvolá tlak na růst mezd, a vznikne klasický případ inflační spirály. Není to velká daň za reformu, která jen minimálně řeší problém veřejných financí?
    Libor Knajpl
  • Asistence u vyvlastnění
    18.02.2008 14:37

    Dobrý den, pane viceguvernére, zajímalo by mne, zda se vedení ČNB detailněni zajímá o práci oddělení pro dohled nad kapitálovým trhem. Se souhlasem tohoto oddělení dochází mnohdy k nestoudnému okrádání tisíců minoritních akcionářů ve formě tzv. sqeeze out. Domníváte se, zda je takováto asistence v pořádku. Já jsem přesvědčen, že lidem v tomto oddělení chybí odborné kvality.
    jiri
  • Co je to UEJP
    18.02.2008 14:36

    a tam se také studuje ekonomie? Co vás kvalifikuje rozhodovat o měnové politice?
    abolvent SEŠ
  • vyvoj men v Evrope
    18.02.2008 14:35

    Dobry den, myslite si, ze cilene oslabovani urcitych men je znamkou podpory domacich ekonomik? Tim myslim britskou libru, dolar, jen a forint. Dalsi otazka je, pokud byste byl premier CR, co byste jeste zmenil, aby ve strednedobem cily byla Ceska republika perspektivni z hlediska ekonomiky a konkurenceschopna.
  •  
    18.02.2008 14:35

    Dobrý den, myslíte si, že se znovuzvolením pana prezidenta Václava Klause se oslabuje politická vůle přijmout euro? Děkuji za odpověď.
    A. Lhotáková
  • Měna
    18.02.2008 14:32

    Dobrý den. Myslíte ,že tak silně posilující koruna vykáže v budoucnu dobrý HDP?? Nebo se jen koukáte na inflaci?? Nemyslíte si, že FED stím že zvyšoval úrokové sazby způsobyl hypoteční chaos , který nyní hasí snižováním úroků.Nemyslíte si, že vy děláte tu samou chybu, když zvyšujete úroky a následky pro tak malí stát jak je Česko bude dle Vás jaký?? Děkuji Petr
    Petr
  • Úspory
    18.02.2008 14:31

    Co třeba úspory obyvatelstva, které jsou z velké části v peněžních instrumentech ? Máte nějaký ohled na to, že tyto penežní prostředky každý rok ztrácejí kvůli inflaci na hodnotě, letošní rok je situace ještě horší. Připadá mi, že jsou preferováni dlužnící, současně tato politika vyhovuje státu, který patří u nás mezi úplně největšího dlužníka.
    viky
  • úspory
    18.02.2008 14:31

    Dobrý den, četl jsem názor člena ČNB, který si myslí, že je jedno v jakém kurzu bude výměna korun za euro. Myslíte si to také? Já mám velké úspory v korunách a rozhodně mě není jedno, kolik za ně budu mít eur. Děkuji.
    Cyril
  •  
    18.02.2008 14:29

    Dobrý den, Jaká podle vás vládne v současné době nálada v bankovní radě. Doníváte se, že silná koruna (reálně zhruba o 14% y/y), bude dostatečným agrumentem pro snížení sazeb již v tomto roce (s tím ostatně počítá implikovaná trajektorie sazeb modelu ČNB). Nebo myslíte, že centrální bankéři budou se snižováním sazeb opatrnější...
    Jan Bureš
  • Jaké je vaše
    18.02.2008 14:29

    ekomomické vzdělání? Absolvoval jste alespoň nějaký ekonomický kurz a víte co je to makroekonomie? Děkuji za odpověď.
    koloušek
  •  
    18.02.2008 14:28

    Dobrý den pane viceguvernére, zajímalo by mě, v čem si myslíte, že spočívá Váš úspěch? Pokládáte za důležité studium, nebo se spíše domníváte, že úspěšnost se dá dosáhnout jedině tvrdou prací a vrozenými schopnostmi? Děkuji za odpověď.
    Pavel Šafařík
  • Kurz koruny
    18.02.2008 14:25

    Dobry den, jaky bude podle Vaseho nazoru kurz korune k euru v dobe, kdy budeme prijimat euro(rekneme nekdy mezi roky 2015 a 2019). Dekuji za Vas nazor
    Jiri

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

 TémaNázor
22:57Kellnetovi
20:51Re: Ridley
20:48 
20:47 
20:43Ridley
20:38 
20:11 
19:56 

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online