Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Výkonný ředitel Orco Property Group Aleš Vobruba na Patria.cz - právě online!

Výkonný ředitel Orco Property Group Aleš Vobruba na Patria.cz - právě online!

25.05.2010 14:15
Autor: Redakce

Developerská společnosti Orco Property Group v prvním čtvrtletí roku 2010 snížila čistou ztrátu na 15,6 milionu eur, meziročně na třetinu. Očištěný EBITDA meziročně vzrostl o 42 procent na 8,0 milionu eur, celkové tržby klesly meziročně o 3,3 milionu eur či 6 procent na 51,5 milionu eur (podrobnosti k výsledkům ZDE) po ztrátě vykázané za celý loňský rok na úrovni 250,6 milionu eur při tržbách meziročně nižších o 16 procent na úrovni 251 milionů eur.

Ještě důležitější zpráva než kvartální výsledky však přišla o den dříve. Francouzský obchodní soud schválil 19. května Orcu záchranný plán a společnost vystoupila po více než roce (od 25. 3. 2009) z režimu ochrany před věřiteli. Soud plán zhodnotil jako „efektivní nástroj řešící situaci dluhopisů skupiny i dosahující konsensuální dohody ohledně bankovních úvěrů“, když konstatoval, že plán představuje vyvážené řešení otázky dluhu pro držitele dluhopisů, akcionáře i 2150 zaměstnanců skupiny.

Desetiletý plán restrukturalizace Orco zveřejnilo na konci března. Řeší otázku nesplacených dluhopisů plus kumulovaného úrok z obligací ztělesňujícího dohromady závazky ve výši téměř 640 mil. EUR, jež musí být splaceny během následujících deseti let. Bankovní dluh ke konci března 2010 dosahoval 1,1 mld. eur. Dle plánu mají být 2 % pokryta letos, 5 % v roce 2011, dalších 5 % v roce 2012 a podíl bude postupně narůstat až na 14 % v roce 2018, 20 % v roce 2019 a 29 % v roce 2020. Orco se dle plánu dále zaměří na dokončení ziskových projektů a prodej nestrategických aktiv. Pokračovat má program snižování nákladů. Plán připouští možnost navýšení akciového kapitálu skrze upsání nových akcií (více k plánu ZDE). Již před konáním valné hromady došlo k trojímu navýšení kapitálu cestou privátního úpisu o kumulovaných 16,2 milionu eur a počet akcií se navýšil na 14,054 milionů při navýšení celkového kapitálu Orca na cca 57,621 mil. eur.

V roce 2010 chce Orco dosáhnout tržeb v rozmezí 280 až 300 milionů eur v závislosti na načasování prodeje komerčních projektů. Je to naplnitelný cíl? Podaří se Orcu vypořádat s dluhovou zátěží a naplnit parametry restrukturalizačního plánu? Budou následovat další navýšení kapitálu developera? Lze očekávat restart a dokončení klíčových developerských projektů? Ptejte se na vše, co Vás zajímá po vystoupení z ochrany před věřiteli a výsledku za první čtvrtletí roku 2010 kolem budoucnosti developerské skupiny Orco Property Group. Již dnes 25. května 2010 od 14:15 hodin bude na Vaše dotazy odpovídat v online rozhovoru na Patria.cz výkonný ředitel skupiny, pan Aleš Vobruba. Ptejte se již nyní!


Aleš Vobruba vystudoval VŠE v Praze, obor zahraniční obchod. Za svou pracovní kariéru prošel vedoucími pozicemi PZO Artia, exportním odd. Dopravních staveb Olomouc a ve firmě TAP/ARC, zabývající se stavebnictvím a reklamou. Ve společnosti Orco Property Group působí od roku 1995. V Orco je zodpovědný za bankovní financování a rozvojovou strategii a také za každodenní činnost poboček v České republice a na Slovensku.



Související komentáře:

Orco: Pařížský soud schválil záchranný plán a ukončil ochranu před věřiteli, akcie rostou jako jediné ve SPADu

Orco v prvním čtvrtletí snížilo čistou ztrátu na třetinu, tržby mírně klesly

Orco: Pařížský soud schválil záchranný plán managementu (komentář KBC)

Orco: Čistá ztráta v 1Q mírně horší proti odhadu KBC (komentář)


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (kája, 15:07) -
    Prosím Vás kdy budeme na 2500Kč, abych mohl se ctí odejít ?? Děkuji a přimluvte se..
  • ---
  • Otázka (sokolmmm, 14:24) -
    Vážený pane řediteli, chtel bych se zeptat jaky stav a vyvoj (rust/pokles) na trhu s nemovitostmi se pocita v planu na splaceni 640 mil. EUR behem prestich 10 let? Dekuji a preji Vam hezky den. M.
  • ---
  • Otázka (tomtom, 13:57) -
    Dobrý den, pane řediteli, mohl byste naznačit z jakých zdrojů hodlá společnost platit úroky z dluhopisů a bankovních půjček v letošním roce, případně v nejbližších třech letech? Děkuji.
  • ---
  • Otázka (orkán, 13:27) -
    Dobrý den, jak teď, poté co skončí ochrana před věřiteli dopadne Koliba, když jste nezaplatlili Metrostavu za výstavbu a jsou tam pohledávky ? Jsou ty vilky už alespoň z 60% prodané ? Jak je možné, že pan Ott nehlásil ihned regulátorovi, že prodává své akcie nýbrž tak učinil až je vyprodal ? Tím myslím ztratil důvěru minorit a kredibilitu a poškodil celé Orco. Zlotu jste zastavili kvůli povolením nebo kvůli nedostatku peněz ? Už se na ní opět staví ? Jaký bude mít vliv zahájení stavby na NAV, resp. jaký vliv mělo její pozastavení ? Děkuji za odpovědi.
  • ---
  • Otázka (martinv, 13:05) -
    Dobrý den, zaujala mne genese firmy orco. Jste ochotný pro moji bakalářskou práci mi poskytnout výroční zprávy orca a potřebné finanční informace z historie? Děkuji
  • ---
  • Otázka (LIO, 12:45) -
    Jake jsou cile tohoto PR? .. a Vase cile? dekuji.
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:32) -
    Tento rozhovor organizovaný serverem Patria je běžným prostředkem komunikace s veřejností a já tuto možnost, která nabízí živou komunikaci se zájemci, vždy vítám. Zároveň děkuji všem za dotazy a přeji hezký zbytek dne.
  • ---
  • Otázka (lidumil, 11:44) -
    Jaký očekáváte vývoj příjmů z pronájmů? Lze očekávat obnovování některých smluv za podmínek výhodnějších pro nájemce a tedy horších pro firmu? Jaký očekáváte vývoj obsazenosti kancelářských prostor? Můžete specifikovat očekávaný vývoj tržeb po jednotlivých segmentech? Děkuji
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:31) -
    Vzhledem k tomu, že jsme během roku 2009 dokončili několik komečních projektů (SkyOffice v Dusledorfu, Palác Archa na Poříčí v Praze či nový sklad v Rusku – 20tis m2 logistického parku v Moskvě, které ještě nejsou plně obsazeny + navyšování dalšího postupného nárůstu obsazenosti GSG portfolia v Berlíně), očekáváme postupný nárust příjmů z pronájmu přes 100 mil EUR/rok.
  • ---
  • Otázka (Berťa, 10:48) -
    Dobrý den pane řediteli, kde vidíte v současnosti největší riziko pro zdárné plnění záchranného plánu a jaký vliv má schválení plánu soudem na šance pro vstup strategického investora do Orca? Děkuji
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:12) -
    Restukturalizační plán byl nastaven s poměrně konzervativními předpoklady. S ohledem na nižší splátky dluhopisů v prvních šesti letech budeme moci reinvestovat volné prostředky do projektů, z jejichž prodejů budou hrazeny zvláště splátky dluhopisů v roce 2019 a 2020 (49% celkové částky). Z tohoto pohledu může být nebezpečím samotný realitní a hospodářský cyklus s nepředvídatelnou délkou jednotlivých fází.
  • ---
  • Otázka (mirek, 10:46) -
    Dobrý den, pan Ott se koncem dubna v jednom z rozhovorů zmínil, že ORCO jedná s několika investory o možnosti vzájemné spolupráce (kapitálového vstupu významného rozsahu) a že k dohodě by mělo dojít nejpozději v červnu t.r. Chci se vás tedy zeptat, jak daleko jsou jednání a jestli jedním z potencionálních partnerů je opět Colony C.? Díky za konkrétní nemlživou odpověď.
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 15:12) -
    Jednání s potencionálním investory stale probíhají a jsou otevřená. Stejně tak probíhá restrukturalizace rozvahy celé skupiny se zaměřením na strategická aktiva. Omlouvám se, ale nemohu blíže specifikovat.
  • ---
  • Otázka (aleš, 10:38) -
    Pane directore, povídá se, že JFO si Orco shortnul, věřil byste tomu ?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:58) -
    Nevěřil.
  • ---
  • Otázka (Verča, 10:32) -
    Milý pane Vobrubo (často Vás uvádějí jako Votrubu, všim jste si?), řekněte mi procentuálně, za kolik bankovních půjček dala mateřská OPG záruku. A tam, kde nedala, se nároky bank mohou týkat jen dceřinek, je to tak ? Mačkám palečky, pane Vobrubo : )
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:57) -
    Na VoTrubu jsem si již postupem času zvykl. Děkuji za podporu svého B :-) OPG vydalo mateřskou záruku za několik málo projektů v době, kdy neměly svůj vlastní příjem. Pokud by došlo k případnému nároku na mateřskou firmu a požadavku na čerpání těchto záruk, bylo by jejich splácení rozloženo rovněž na 10 let se stejným splátkovým kalendářem jako jsou obligace.
  • ---
  • Otázka (Egon , 10:24) -
    Pane řediteli, kolik vlastních bondů už Orco odkoupilo? Jaká je šance Orca na odkup bondů na trhu, nebo přímo? díky
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:50) -
    Orco v tuto chvíli nevlastní žádné vlastní bondy, nicméně šanci koupit na trhu tyto obligace máme.
  • ---
  • Otázka (Pavel, 10:05) -
    Pane řediteli, proč nebyla možnost úpisu akcií pro všechny akcionáře. Řekl jste, že ty chvatné úpisy nebyly vedeny účelově proti Millenius. Jaké jsou tedy podmínky představenstva pro private placements ? Jak JFO ví, že Millenius zastupuje držitele obligací ? děkuji
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:50) -
    Na veřejný úpis je třeba mít prospekt schválený regulátorem trhu. Tento souhlas v průběhu procesu Safeguard nebylo možno získat. Po ukončení jednání s firmou Colony byla zahájena nová jednání s menšími investory a tyto úpisy mohly být realizovány až po zveřejnění hospodářských výsledků za rok 2009 a zvláště pak pozitivního auditorského výroku. Pan Ott jednal s panem Matteiem jako zástupcem některých držitelů obligací ještě v lednu 2010. Teprve poté se objevil jako navrhovaný zástupce firmy Millenius do představestva OPG.
  • ---
  • Otázka (zvěd, 10:05) -
    Dobrý den, pane řediteli, můžete objasnit důvody a motivace jednotlivých stran vedoucí k opakovaným nedohodám s držiteli dluhopisů? (dluhopisové fondy, nemající zájem na držení akcií v portfoliích?)
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:39) -
    Nejdříve je třeba připomenout, že se jedná o více emisí dluhopisů – přímé, konvertibilní, v různých měnách s různými splatnostmi. Z toho pramení různorodost investičních horizontů a záměrů. Nicméně i přes výše zmíněné Safeguard (Ochrana před věřiteli) nabídl šanci při souhlasu dvou třetin držitelů obligací přijmout sofistikovanou strukturu. I přes postupné vylepšování naší nabídky taková potřebná většina nebyla nalezena. Motivace mohou být v těchto případech jen diskutabilní.
  • ---
  • Otázka (Pavel, 10:00) -
    Uvažujete o úpisu nových akcií dle PACEO smlouvy z r. 2008 na 2 mil. ks se Soc Gen? děkuji Pavel
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:34) -
    Produkt PACEO považuje za velmi užitečný a flexibilní nástroj a uvažujeme o jeho znovuobnovení.
  • ---
  • Otázka (d.n., 9:49) -
    Můžete poskytnou výhled hodnoty NAV?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:33) -
    Projekci NAV neděláme, ale domnívám se, že zhlediska ohodnocení aktiv, které provádíme jednou až dvakrát ročně, jsme dosáhli spodního limitu v prosincovém hodnocení. V současné době sledujeme oživení trhu jak v Německu, Česku, Polsku, ale I v Moskvě, což by se snad mohlo projevit v příštích zlepšených hodnotách. To zprostředkovaně ovlivní NAV firmy.
  • ---
  • Otázka (Kamil V., 9:46) -
    Dobrý den, které z projektů Orca budou mít nejbližší prioritu ohledně jejich restartu a dokončení? Plánuje Orco v tuzemsku nějaké odprodeje aktiv?
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:28) -
    V tuto chvili jsme většinu rozestavěných projektů dokončili a jsme připraveni jen v Praze zahájit 4 nové residenční projekty, které mají v současné době již stavební povolení, v závislosti na poptávce.
  • ---
  • Otázka (Radek, 9:21) -
    Dobrý den, pane řediteli, můžete konkretizovat aktuální úroveň zadlužení Orca a) u dluhopisů b) bankovní dluh a jaký podíl se podařilo přejednat. Děkuji, hezký den. R.
  • Odpověď (, 14:27) -
    Současný dluh Orca u bankovních institucí je cca 1,1 mld. EUR. Obligace v nominální hodnotě 411 mil. EUR navíc kapitalizují nesplacené úroky. S bankami průběžně jednáme a řešení krátkodobých úvěrů je buď splacením prodeje bytů, nebo prodejem celého aktiva, anebo prodloužením stávajících úvěrových podmínek. Současné pracujeme ve všech směrech, naposledy v průběhu května jsme podepsali refinancování 40mil EUR s Credit Agricole v Praze.
  • ---
  • Otázka (THol, 9:17) -
    Vážený pane řediteli, co očekáváte, že bude stát na území Bubny zátory. Jaký bude mít vliv zástavba na životní prostředí Prahy 7. Kdy se začne stavět Děkuji THol
  • Odpověď (Aleš Vobruba, 14:27) -
    Na území Bubny Zátory bude smíšený projekt s komerčními a residenčními plochami. Stejne tak počítáme s projekty se sociálním a veřejným využitím. Na životní prostředí to bude mít bezpochyby kladný vliv, protože jakékoli zahájení stavby je podmíněno vyřešením současné nedobré dopravní situace a dalšími podmínkami s pozitivním vlivem. Věříme, že první stavba na tomto území by mohla začít v roce 2012.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • kdy už ??
    25.05.2010 15:07

    Prosím Vás kdy budeme na 2500Kč, abych mohl se ctí odejít ?? Děkuji a přimluvte se..
    kája
  •  
    25.05.2010 14:24

    Vážený pane řediteli, chtel bych se zeptat jaky stav a vyvoj (rust/pokles) na trhu s nemovitostmi se pocita v planu na splaceni 640 mil. EUR behem prestich 10 let? Dekuji a preji Vam hezky den. M.
    sokolmmm
  • splátky
    25.05.2010 13:57

    Dobrý den, pane řediteli, mohl byste naznačit z jakých zdrojů hodlá společnost platit úroky z dluhopisů a bankovních půjček v letošním roce, případně v nejbližších třech letech? Děkuji.
    tomtom
  • vas vzkaz investorum?
    25.05.2010 13:33

    ad cíle a PR :) - Jak byste formuloval v tuto chvíli, po schválení záchr. plánu, Váš vzkaz investorům do akcií firmy?
    JoN
  • Jak dopadne Koliba a Zlota ?
    25.05.2010 13:27

    Dobrý den, jak teď, poté co skončí ochrana před věřiteli dopadne Koliba, když jste nezaplatlili Metrostavu za výstavbu a jsou tam pohledávky ? Jsou ty vilky už alespoň z 60% prodané ? Jak je možné, že pan Ott nehlásil ihned regulátorovi, že prodává své akcie nýbrž tak učinil až je vyprodal ? Tím myslím ztratil důvěru minorit a kredibilitu a poškodil celé Orco. Zlotu jste zastavili kvůli povolením nebo kvůli nedostatku peněz ? Už se na ní opět staví ? Jaký bude mít vliv zahájení stavby na NAV, resp. jaký vliv mělo její pozastavení ? Děkuji za odpovědi.
    orkán
  •  
    25.05.2010 13:05

    Dobrý den, zaujala mne genese firmy orco. Jste ochotný pro moji bakalářskou práci mi poskytnout výroční zprávy orca a potřebné finanční informace z historie? Děkuji
    martinv
  • PR cile
    25.05.2010 12:45

    Jake jsou cile tohoto PR? .. a Vase cile? dekuji.
    eple
  • pronájmy
    25.05.2010 11:44

    Jaký očekáváte vývoj příjmů z pronájmů? Lze očekávat obnovování některých smluv za podmínek výhodnějších pro nájemce a tedy horších pro firmu? Jaký očekáváte vývoj obsazenosti kancelářských prostor? Můžete specifikovat očekávaný vývoj tržeb po jednotlivých segmentech? Děkuji
    JoN
  • vyhlídky
    25.05.2010 10:48

    Dobrý den pane řediteli, kde vidíte v současnosti největší riziko pro zdárné plnění záchranného plánu a jaký vliv má schválení plánu soudem na šance pro vstup strategického investora do Orca? Děkuji
    Berťa
  • strategický investor
    25.05.2010 10:46

    Dobrý den, pan Ott se koncem dubna v jednom z rozhovorů zmínil, že ORCO jedná s několika investory o možnosti vzájemné spolupráce (kapitálového vstupu významného rozsahu) a že k dohodě by mělo dojít nejpozději v červnu t.r. Chci se vás tedy zeptat, jak daleko jsou jednání a jestli jedním z potencionálních partnerů je opět Colony C.? Díky za konkrétní nemlživou odpověď.
    mirek
  • short
    25.05.2010 10:38

    Pane directore, povídá se, že JFO si Orco shortnul, věřil byste tomu ?
    aleš
  • záruky
    25.05.2010 10:32

    Milý pane Vobrubo (často Vás uvádějí jako Votrubu, všim jste si?), řekněte mi procentuálně, za kolik bankovních půjček dala mateřská OPG záruku. A tam, kde nedala, se nároky bank mohou týkat jen dceřinek, je to tak ? Mačkám palečky, pane Vobrubo : )
    Verča
  • Obligace
    25.05.2010 10:24

    Pane řediteli, kolik vlastních bondů už Orco odkoupilo? Jaká je šance Orca na odkup bondů na trhu, nebo přímo? díky
    Egon
  • úpisy
    25.05.2010 10:22

    Pane řediteli, proč nebyla možnost úpisu akcií pro všechny akcionáře. Řekl jste, že ty chvatné úpisy nebyly vedeny účelově proti Millenius. Jaké jsou tedy podmínky představenstva pro private placements ? Jak JFO ví, že Millenius zastupuje držitele obligací ? děkuji
    Pavel
  • nedohoda s dluhopisáři
    25.05.2010 10:05

    Dobrý den, pane řediteli, můžete objasnit důvody a motivace jednotlivých stran vedoucí k opakovaným nedohodám s držiteli dluhopisů? (dluhopisové fondy, nemající zájem na držení akcií v portfoliích?)
    JoN
  • PACEO
    25.05.2010 10:00

    Uvažujete o úpisu nových akcií dle PACEO smlouvy z r. 2008 na 2 mil. ks se Soc Gen? děkuji Pavel
    Pavel
  • NAV?
    25.05.2010 9:49

    Můžete poskytnou výhled hodnoty NAV?
    JoN
  • projekty
    25.05.2010 9:46

    Dobrý den, které z projektů Orca budou mít nejbližší prioritu ohledně jejich restartu a dokončení? Plánuje Orco v tuzemsku nějaké odprodeje aktiv?
    JoN
  • zadlužení
    25.05.2010 9:21

    Dobrý den, pane řediteli, můžete konkretizovat aktuální úroveň zadlužení Orca a) u dluhopisů b) bankovní dluh a jaký podíl se podařilo přejednat. Děkuji, hezký den. R.
    JoN
  • Bubny
    25.05.2010 9:17

    Vážený pane řediteli, co očekáváte, že bude stát na území Bubny zátory. Jaký bude mít vliv zástavba na životní prostředí Prahy 7. Kdy se začne stavět Děkuji THol
    THol

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více