Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s Martinem Durčákem členem představenstva společnosti Unipetrol odpovědným za maloobchod

Rozhovor s Martinem Durčákem členem představenstva společnosti Unipetrol odpovědným za maloobchod

21.06.2010 14:00
Autor: 

Česká petrochemická společnost Unipetrol v prvním letošním čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem, jehož úrovní 309 milionů korun překonala nejen očekávání trhu, ale také zvrátila ztrátu vykázanou v prvním čtvrtletí roku 2009 na úrovni 185 milionů korun i tu z posledního kvartálu loňského roku dosahující 262 milionů korun. Unipetrol operuje ve třech segmentech, konkrétně v rafinerii, petrochemii a maloobchodu. Podíl hospodaření v maloobchodním segmentu zastoupeného společností Benzina na celkové ziskovosti skupiny přitom není nijak zanedbatelný. V prvním čtvrtletí se Benzina se svou největší sítí čerpacích stanic v České republice podílela na celkovém provozním výsledku Unipetrolu na úrovni 517 milionů korun více než 130 miliony korun (rafinace 279 mil. , petrochemie 97 mil. , ostatní 10 mil. Kč). Maloobchodní segment sehrál pro Unipetrol významnou roli v globální krizí poznamenaném roce 2009, když jako jediný ze 3 domén podnikání nevykázala ani v jednom ze čtvrtletí záporný provozní hospodářský výsledek.

Benzina však nebyla pro Unipetrol vždy kotvou na rozbouřeném moři. Ještě v roce 2005 dosáhla tato dceřiná společnost téměř půlmiliardové ztráty a meziročního propadu tržeb z více než 20 miliard na loňských 11,4 miliardy. "Benzina byl jeden z největších problémů, který jsme museli řešit po převzetí celého Unipetrolu," řekl před 4 roky tehdejší šéf PKN Orlen Igor Chalupec. Lékem se před pěti lety stala injekce v hodnotě 1,3 miliard korun vložená do kompletní přestavby sítě čerpacích stanic. V rámci takzvané Nové strategie pro Benzinu se skupině Unipetrol podařilo zastavit pokles zákazníků a prodaného množství pohonných hmot a zvýšit z 9,9 procenta v roce 2005 na zhruba 14 procent na konci loňského roku.

Jakou výkonnost lze od maloobchodního segmentu skupiny Unipetrol očekávat v letošním roce? Kde se nyní pohybují provozní marže a prodeje pohonných hmot společnosti Benzina? Dopomůže Bezina ve druhém kvartále k růstu zisku Unipetrolu? Na tyto a další otázky se budete moci zeptat přímo Martina Durčáka, jednatele společnosti Benzina a člena představenstva společnosti Unipetrol odpovědného za maloobchod. Na Vaše dotazy bude host odpovídat v rámci online rozhovoru na www.patria.cz dnes mezi 13. a 14. hodinou. Prostor k položení otázek však máte již nyní, po přihlášení a zmáčknutí zeleného tlačítka.

Durcak - Unipetrol

Martin Durčák je jednatelem společnosti BENZINA a.s. od září 2006. V letech 2004 až 2006 působil ve společnosti ARAL jako generální ředitel. V letech 1992 – 2005 působil ve společnosti ARAL v oddělení controllingu na pozici finančního poradce pro čerpací stanice, působil také v mezinárodních controllingových odděleních společnosti.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Peťura, 13:53) -
    Dobrý den pane Durčáku, kdy máte v plánu vrátit se k vyplácení dividendy?
  • Odpověď (Martin Durčák, 14:18) -
    Rozhodnutí ohledně dividend je v plné kompetenci akcionářů. Páteční valná hromada Unipetrolu rozhodla, že z hospodářského výsledku 2009 nebude vyplácet dividendu a převede jej do rezervního fondu a na účet nerozděleného zisku minulých let.
  • ---
  • Otázka (Radovan, 13:49) -
    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj vašeho tržního podílu v ČR + objemu prodejů paliv? Jestliže, jak je uvedeno v textu, se Vám daří podíl zvyšovat, jistě máte zmapováno, proti komu z konkurence (či jakému segmentu - ceny, doprovodných služeb,..) se Vám daří prosazovat?
  • Odpověď (Martin Durčák, 14:13) -
    V případě eliminace podvodných dodávek jsme přesvědčeni, že náš podíl i podíl všech poctivých distributorů by sám o sobě organicky skokově vzrostl. Co se týká jiných možností rádi bychom se účastnili všech možných investičních příležitostí na českém trhu, ale v tuto chvíli nechceme spekulovat, které to mohou být.
  • ---
  • Otázka (Michal, 13:23) -
    Dobrý den, k navyšování podílu biosložek v palivech by mně zajímal Váš osobní názor na tento trend. Na západě se od této myšlenky již názorově ustupuje. Nedoháníme překonané? Máte vy jako prodejce paliv zpracovány studie dopadů po technické stránce /motory/?
  • Odpověď (Martin Durčák, 14:10) -
    Podle mého názoru tempo navyšování povinného obsahu biosložek první generace je příliš vysoké a neopírá se o zcela komplexní studie vlivu biosložek na životní prostředí. Jako prodejci paliv nedisponujeme žádnými speciálními studiemi o vlivu biosložek na motory. Zde záleží na doporučení konkrétního výrobce. Faktem ale je, že bych určitě nedoporučovat natankovat automobil směsnou naftou před zimní sezonou, potom automobil odstavit a pokoušet se ho nastartovat v polovině ledna ...
  • ---
  • Otázka (David, 13:11) -
    Dobrý den, doporučil byste ke koupi akcie Unipetrolu za současnou cenu 190 Kč?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:59) -
    Doufám že pochopíte, že vzhledem ke své pozici člena představenstva Unipetrol nemohu doporučit nákup ani prodej akcií společnosti Unipetrol, neboť by se v tomto případě jednalo o kurzotvornou informaci.
  • ---
  • Otázka (BK, 13:06) -
    Dobrý den pane Durčáku, v souvislosti s novou vládou se objevily úvahy o možné částečné privatizaci firem Čepro a Mero. Chtěl bych se zeptat jaký je postoj Benziny a Unipetrolu v případě, že se stát rozhodne privatizovat síť čerpacích stanic Eurooil? Jaká cena je podle vás reálná cena celého balíku sítě 191 čerpacích stanic Eurooil? Měli byste zájem o všechny čerpačky nebo by se postupovalo "case by case"? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. BK
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:57) -
    Unipetrol i Benzina se zájmem sledují jakoukoliv investiční příležitost tohoto typu. Jakékoliv úvahy o koupi a tím více o ceně za ČS Eurooil jsou předčasné bez hluboké analýzy sítě čerpacích stanic.
  • ---
  • Otázka (beekej, 11:56) -
    Ještě doplňující otázka, jaký je váš názor na to, že je tady tolik čerpacích stanic (nadnárodních, národních, lokálních)? Proč dle vašeho názoru nedochází ke konsolidaci jako ve většině okolních států?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:52) -
    Jedním z důvodů je přetrvávající stav nelegálních dovozů, který se odhaduje na 15% objemu a který umožňuje přežívání čerpacích stanic, které by neobstály ve standardním konkurenčním prostředí.
  • ---
  • Otázka (beekej, 11:52) -
    Dobrý den pane Durčáku, chci se zeptat jestli vy sám jezdíte na prémiových palivech Verva a jestli vnímáte jako řidič, ne jako ředitel Benziny, jejich lepší kvalitu ve srovnání s konkurencí? A je vás vůbec možné vidět tankovat na konkurenčních čerpacích stanicích jejich prémiový benzín za účelem srovnání vašeho a jejich produktu/služeb?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:41) -
    Ke konkurenci určitě jezdím abych o ni měl přehled, což platí i o tankování a to nejenom prémiových produktů. Co se týká naší VERVA dieslu pak je neoddiskutovatelné, že pouze ona dosahuje na českém trhu cetanového čísla 60. Protože ale každé prémiové palivo obsahuje různá aditiva, které jsou zaměřené na trochu jiné vlastnosti (tišší chod motoru, menší spotřeba ...) bylo by pro porovnání s konkurencí nutno tyto paliva tankovat výhradně a po delší dobu. Jiný způsob porovnání nabízí nezávislé testy viz test v MF Dnes ze září 2008.
  • ---
  • Otázka (motuz, 11:47) -
    Jak vnímáte navyšováni podílu biosložek v pohonných hmotách po technické strance? Máte s tím jako prodejce nějaké dodatečné náklady - skladování, úprava nádr na čerpací stanici či nějaké další technické překážky?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:35) -
    Ano máte pravdu, ale trošku v jiném pořadí. V případě, když se rozhodneme zrušit na ČS prodej směsné motorové nafty nebo (B30) nebo prodej čistého MEŘA (B100), musíme tyto nádrže důkladně vyčistit. V minulosti jsme se již s touto situací důkladně seznámili, což souviselo se zrušením daňové výhodnosti prodeje těchto produktů.
  • ---
  • Otázka (Rob, 11:41) -
    Dobrý den, hodláte u maloobchodní sítě BENZINA jít nadále cestou mírně dražších cen pohonných hmot, díky vyšší kvalitě (moderní čerpací stanice, široký sortiment produktů a služeb) čerpacích stanic? Jak jste daleko s rozšiřováním počtu čerpacích stanic pro letošní rok?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:34) -
    Ceny na našich čerpacích stanicích jsou vzhledem k naší značkové konkurenci na podobné úrovni. Kvalitnější prémiová paliva jsou samozřejmě dražší, nicméně má zákazník možnost vybrat si standardní palivo za konkurenční cenu. Benzina nemůže nikdy soupeřit s diskontními čerpacími stanicemi a hypermarketovými stanicemi, které mají svoji obchodní filozofii posunutou někde jinde. A to už vůbec nechci zmiňovat pochybné sítě čerpacích stanic, které využívání podvodného jednání některých dodavatelů pohonných hmot, a jejichž prodejní ceny jsou mnohdy výrazně dokonce pod našimi nákupními cenami.Benzina se bude určitě rozvíjet a jako příklad uvedu naši nejmodernější ČS v Brně Bystrci, která bude uvedena do provozu začátkem července letošního roku.
  • ---
  • Otázka (zvonař, 10:50) -
    Dobrý den, jistě sledujete ropnou katastrofu století v Mexickém zálivu. Jaký je Váš osobní názor ohledně dalšího vývoje? Přežije společnost BP účet za vzniklé škody? Jaký očekáváte vliv na cenu ropy a celkové prostředí v ropném sektoru do budoucna?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:24) -
    Vzhledem k tomu, že jsem ve společnosti BP delší dobu pracoval a znám její politiku HSSE (vztah k životnímu prostředí a ochrana bezpečnosti práce) a zároveň znám zvyšující se tlak na úsporu nákladů můj osobní názor je, že v tomto případě se jedná o kombinaci pochybení lidského faktoru a nepřiměřeného tlaku na racionalizace nákladů. Nemyslím si ale, že by tato událost měla mít nějaký větší vliv na současnou cenu ropy, protože světová spotřeba je v tuto chvíli nižší než v roce 2008 před krizí. Faktem ale zůstává, že v souvislosti s očekávaným zpřísněním bezpečnostních standardů při těžbě ropy, budou tyto náklady promítány do její konečné ceny.
  • ---
  • Otázka (tomtom, 10:10) -
    Dobrý den, očekáváte že efekt zvýšení spotřební daně a předzásobení ze 4Q, který ovlivnil nižší prodané objemy pohonných hmot v 1Q, již v 2Q odezní? Myslíte, že další případné zvýšení spotřební daně byste museli více promítnout na úkor svých marží, vzhledem k hrozbě rostoucího čerpání v zahraničí na místo v ČR v kamionové dopravě? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:09) -
    Podle našeho názoru efekt předzásobení pominul už během února. Co se týká případného promítnutí spotřební daně na úkor marže zde nechceme spekulovat, a naopak si myslíme, že v zemích jako Rakousko a Německo se vzhledem k zajištění pokrytí státních rozpočtů uvažuje o zvýšení spotřební daně v příštím roce. Tato situace by opět mohla změnit výhodnost čerpání tranzitní kamionové dopravy v zahraničí.
  • ---
  • Otázka (matrix, 10:01) -
    Zdravím, nedávno jsem někde četl, že stát loni za 7 měsíců přišel na černých dovozech nezdaněného benzinu z Rakouska o 3,5 mld. Kč (a to byly jen ty odhalené případy). Je situace stále stejně hrozivá? Nepomohlo by přiblížení cen benzínů k úrovním Rakouska a Polska (odkud se benzín taky načerno vozí)?
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:15) -
    Podle našeho názoru byla situace v 1.Q ještě hrozivější nicméně díky aktivitám profesního sdružení ČAPPO, Ministerstva financí a v neposlední řadě státního podniku ČEPRO se daří přijímat opatření, která by se měla naplno projevit počínaje 3.Q 2010. Co se týče sbližování cen to věci v žádném případě nepomůže, protože důležité jsou nákupní ceny a to bez vlivu nákupní ceny a spotřební daně. Je proto s podivem, že ačkoli jsou tyto nákupní ceny v zahraničí vyšší oproti Česku (porovnej cenu např. pracovní síly), přesto jsou pohonné hmoty k nám importovány a hlavní zdroj podvodného jednání je směrován do neodvedené spotřební daně a DPH.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:11) -
    Dobrý den, jak se v posledních měsících vyvíjejí vaše provozní marže ve srovnání s prvním kvartálem. Čekáte mezikvartálně lepší výsledky hospodaření maloobchodní divize Unipetrolu ve 2Q? Díky za konkrétní odpovědi JK
  • Odpověď (Martin Durčák, 13:02) -
    V současné době máme k dispozici pouze první ucelené odhady a z těchto náznaků vyplývá, že jednotková marže byla ve 2Q 2010 v porovnání s 1Q o něco slabší, přesto na úrovni plánu.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • FX kurzy
    21.06.2010 14:03

    Dobrý den, rád bych se zeptal, zda vývoj měnových párů EUR/USD, EUR/CZK, USD/CZK v uplynulých měsících nějak výrazně neovlivní zisky v jednotlivých segmentech vaší výroby (rafinerie, petrochemie, retail). Pokud ano, prosím o odhad dopadu a směr vlivu (pozitivní/negativní). Díky.
    AB
  •  
    21.06.2010 13:53

    Dobrý den pane Dučáku, kdy máte v plánu vrátit se k vyplácení dividendy?
    Peťura
  •  
    21.06.2010 13:49

    Dobrý den, jaký očekáváte vývoj vašeho tržního podílu v ČR + objemu prodejů paliv? Jestliže, jak je uvedeno v textu, se Vám daří podíl zvyšovat, jistě máte zmapováno, proti komu z konkurence (či jakému segmentu - ceny, doprovodných služeb,..) se Vám daří prosazovat?
    JoN
  •  
    21.06.2010 13:23

    Dobrý den, k navyšování podílu biosložek v palivech by mně zajímal Váš osobní názor na tento trend. Na západě se od této myšlenky již názorově ustupuje. Nedoháníme překonané? Máte vy jako prodejce paliv zpracovány studie dopadů po technické stránce /motory/?
    JoN
  •  
    21.06.2010 13:11

    Dobrý den, doporučil byste ke koupi akcie Unipetrolu za současnou cenu 190Kč?
    David
  •  
    21.06.2010 13:06

    Dobrý den pane Durčáku, v souvislosti s novou vládou se objevily úvahy o možné částečné privatizaci firem Čepro a Mero. Chtěl bych se zeptat jaký je postoj Benziny a Unipetrolu v případě, že se stát rozhodne privatizovat síť čerpacích stanic Eurooil? Jaká cena je podle vás reálná cena celého balíku sítě 191 čerpacích stanic Eurooil? Měli byste zájem o všechny čerpačky nebo by se postupovalo "case by case"? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. BK
    BK
  •  
    21.06.2010 11:56

    Jeste doplnujici otazka, jaky je vas nazor na to, ze je tady tolik cerpacich stanic (nadnarodnich, nardonich, lokalnich)? Proc dle vaseho nazoru nedochazi ke konsolidaci jako ve vetsine okolnich statu?
    beekej
  •  
    21.06.2010 11:52

    Dobry den pan Durcak, chci se zeptat jestli vy sam jezdite na premiovych palivech VERVA a jestli vnimate jako ridic, ne jako reditel Benziny, jejich lepsi kvalitu ve srovani s konkurenci? A je vas vubec mozne videt tankovat na konkurencni cerpaci stanici jejich premiovy benzin za ucelem srovnani vaseho a jejich produktu/sluzeb?
    beekej
  •  
    21.06.2010 11:47

    Jak vnimate navysovani podilu bioslozek v pohonnych hmotach po technicke strance? Mate s tim jako prodejce nejake dodatocne naklady - skladovani, uprava nadrzi na cerpaci stanici, nejake dalsi technicke prekazky?
    motuz
  •  
    21.06.2010 11:41

    Dobrý den, hodláte u maloobchodní sítě BENZINA jít nadále cestou mírně dražších cen pohonných hmot, díky vyšší kvalitě (moderní čerpací stanice, široký sortiment produktů a služeb) čerpacích stanic? Jak jste daleko s rozšiřováním počtu čerpacích stanic pro letošní rok?
    Rob
  • BP
    21.06.2010 10:50

    Dobrý den, jistě sledujete ropnou katastrofu století v Mexickém zálivu. Jaký je Váš osobní názor ohledně dalšího vývoje? Přežije společnost BP účet za vzniklé škody? Jaký očekáváte vliv na cenu ropy a celkové prostředí v ropném sektoru do budoucna?
    zvonař
  • spotřební daň
    21.06.2010 10:10

    Dobrý den, očekáváte že efekt zvýšení spotřební daně a předzásobení ze 4Q, který ovlivnil nižší prodané objemy pohodnných hmot v 1Q, již v 2Q odezní? Myslíte, že další případné zvýšení spotřební daně byste museli více promítnout na úkor svých marží, vzhledem k hrozbě rozstoucího čerpání v zahraničí na místo v ČR v kamionové dopravě? Děkuji.
    tomtom
  • černý dovoz
    21.06.2010 10:01

    Zdravím, nedávno jsem někde četl, že stát loni za 7 měsíců přišel na černých dovozech nezdaněného benzinu z Rakouska o 3,5 mld. Kč (a to byly jen ty odhalené případy). Je situace stále stejně hrozivá? Nepomohlo by přiblížení cen benzínů k úrovním Rakouska a Polska (odkud se benzín taky načerno vozí)?
    matrix
  • provozní marže ve 2Q
    21.06.2010 9:11

    Dobrý den, jak se v posledních měsících vyvíjejí vaše provozní marže ve srovnání s prvním kvartálem. Čekáte mezikvartálně lepší výsledky hospodaření maloobchodní divize Unipetrolu ve 2Q? Díky za konkrétní odpovědi JK
    Koutný

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online