Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem

Rozhovor s finančním ředitelem ČEZu Martinem Novákem

16.11.2010 15:10
Autor: Redakce

Zejména dva faktory, otázka zdanění a pozdějšího zpoplatnění emisních povolenek a odklad termínů na cestě k dostavbě jaderné elektrárny Temelín, zastínily nad očekávání dobré výsledky ČEZu ve třetím čtvrtletí roku a seslaly akcie energetiky k hodnotám výrazně pod 800 korunami.

 

Co znamenají tyto výrazně lepší výsledky hospodaření ČEZu za ukončené 3Q ve vztahu k ohlášenému omezování kapitálových investic pro výši vyplácené dividendy společností? Jaká je jejich váha vůči dalším rizikům pro hospodaření firmy v podobě zdanění povolenek pro emise oxidu uhličitého v letech 2011 a 2012 daní darovací a jejich následné zpoplatnění místo udělení zdarma po roce 2013? Kdy, či zda vůbec, dojde k dostavbě dalších bloků JETE, o jejímž rozšíření ČEZ hovoří jako o jasné prioritě, a která byla také odůvodněním pro stahování se z dalších zahraničních akvizic? A vyplácí se ČEZu jeho dosavadní akviziční strategie?

Na tyto a další otázky se budete moci zeptat přímo finančního ředitele ČEZu Martina Nováka. Bude odpovídat na Vaše dotazy v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz dnes od 14:00 do 15:00 hod. Otázky pro hosta můžete pokládat již nyní po přihlášení a zmáčknutí zeleného tlačítka situovaného níže.

Novák - CFO

Martin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva. Před tím než vstoupil do Skupiny ČEZ pracoval téměř deset let v oblasti zpracování ropy a výroby a distribuce paliv. V posledních letech působil v ropné společnosti ConocoPhillips Czech Republic jako finanční ředitel zodpovídající za region střední a východní Evropy, kam nastoupil po téměř dvouletém působení na manažerských pozicích v celosvětové centrále společnosti ConocoPhillips v americkém Houstonu a taktéž v regionální centrále v Londýně. Z předchozích pracovních zkušeností dále jmenujme působení na pozici Controllera a zástupce finančního ředitele České rafinérské, a.s. a předsedy dozorčích rad dceřiných společností České rafinérské v Polsku a na Slovensku.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Parkiet, 14:38) -
    Pane předsedo, proč ČEZ zastavil investice do Skawiny? Uvažujete prodej svých aktiv v Polsku?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:09) -
    Dobrý den, nejsem předseda, ale nicméně Vám i tak rád odpovím. S projektem ve Skawině dlouhodobě počítáme, nicméně v období redukce CAPEX jsme ho pozastavili. Polský trh je pro nás stále velmi zajímavý. Děkuji vám všem za zajímavé otázky. Přeji vám hezké odpoledne a úspěšné investice !!! :-)
  • ---
  • Otázka (TomTom, 14:14) -
    Dobrý den, jaká jsou pro Vás "zlomové" ceny (případně cenová pásma) budoucích cen elektřiny, která vás přiměla přehodnotit (pozastavit, zrušit) některé projekty, že už nevyšly dostatečně rentabilní. Pro jednoduchost např. pro rok 2013? Zkusme vše zjednodušit a odmyslet si, že je to pro každý projekt do jisté míry individuální. Díky.
  • Odpověď (Martin Novák, 15:05) -
    Dobrý den, toto bych opravdu nerad komunikoval budoucím dodavatelům technologií ani konkurentům :-)
  • ---
  • Otázka (Tomáš Lokaj, 14:09) -
    Hodlá společnost Čez postupně vyplácet dividendy částečně ze zisků z minulých let?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:04) -
    Dobrý den, náš pay out jsem již komentoval. Počítáme s 50-60% čistého zisku celé Skupiny ČEZ.
  • ---
  • Otázka (lokaj10, 14:05) -
    dobrý den, jak se podle ČEZ sníží či snížila poptávka po energii v Evropě v následujících letech. Jak velký očekáváte v tomto důsledku propad zisku Čez na rok 2011? děkuji Tomáš Lokaj
  • Odpověď (Martin Novák, 15:02) -
    Dobrý den, poptávka od konce roku 2009 opět meziročně roste. Její další vývoj bude záležet na tempu oživení ekonomik našeho prostoru. Poptávka má na naší firmu menší vliv než faktor velkoobchodní ceny a kurzu Kč a EUR.
  • ---
  • Otázka (Adolf Born, 13:58) -
    Dobrý den, v jakém stavu je aktuálně "nový" vládní návrh nakládání s emisními povolenkami po roce 2013? Zda je známé nějaké "nové" schéma (proti původnimu 2013 - 30% až 2020 - 100%). Na jaké úrovni je momentálně ve vládě projednáván (zda vůbec). Děkuji Vám.
  • Odpověď (Martin Novák, 15:01) -
    Dobrý den, změny se týkají pouze let 2011 a 2012. Pro rok 2013 a další tedy zatím zůstává v platnosti současná legislativa.
  • ---
  • Otázka (monokl, 13:11) -
    Dobrý den, jaké jsou aktuální výše prodejů výrobních kapacit ČEZu na příští roky? Na TK k výsledkům 3.kvartálu jste zveřejnili pouze stav ke konci letošního července. Můžete být aktuálnější? V jakém objemu a za jaké průměrné ceny? Jaká bude další strategie prodejů? Souvisí to pravděpodobně s očekáváním oživení cen na energetické burze, jaká je tedy Vaše predikce?
  • Odpověď (Martin Novák, 15:00) -
    Dobrý den, v naší poslední prezentaci z tiskové konference máte na straně 32 aktualizaci k 15.10.2010. Tam najdete nové informace. K 15.7. byla aktualizace v prezentaci za Q2/2010.
  • ---
  • Otázka (jaroslav, 12:29) -
    Jaká je výše pohledávek po splatnosti v případě Albánie,Rumunska a Bulharska v procentu k celkovým pohledávkám v těchto onlastech? Má rostoucí nebo klesající tendenci? Předpokládáte v horizontu 1-2 let nárust zadlužení ČEZu, nebo naopak snižování dluhu?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:57) -
    Detailní rozpad nemám po ruce. Jedná se o stovky miliónů korun, ale celkové procento není vysoké. Zvláště úspěšně se nám daří snižovat pohledávky po splatnosti např. v Albánii. V horizontu 1-2 let budeme dále optimalizovat naší kapitálovou strukturu a zvyšovat úroveň ext. financování, které potřebujeme hlavně na dostavbu uhelných zdrojů v ČR.
  • ---
  • Otázka (scholl, 12:19) -
    Dobrý den, jak odhadujete cenu akcie ČEZ v horizontu 2 let? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:53) -
    Na to si bohužel musíte udělat svůj vlastní názor. :-)
  • ---
  • Otázka (Adam Michel, 12:09) -
    Dobrý den, jeden studentský dotaz - můžete, prosím, vysvětlit, jak přesně fotovoltaický boom ovlivňuje ceny elektřiny? Jaký je mechanismus + konkrétní čísla. Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:50) -
    Dobrý den, tohle je na relativně dlouhou odpověď. Nicméně velmi krátce: Distributor elektřiny musí vykoupit drahou solární elektřinu od jejího výrobce a následně na základě vyhlášky regulátora přefakturovat náklad na tento výkup spotřebitelům. Pokud je solární el. násobně dražší, než el. z klasických zdrojů, vzniká při velkém objemu takové elektřiny zásadní problém s růstem celkového účtu za elektřinu.
  • ---
  • Otázka (JM, 12:05) -
    Dobrý den, ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services snížila hodnocené samostatného kreditního profilu (SACP) společnosti ČEZ na "bbb+" z "a-" s tím, že ohlášené snižování výdajů na investice a akvizice nedokáže vykompenzovat negativní vliv nízkých cen elektřiny na zajištění úvěrů společnosti ČEZ. Jaké kroky lze očekávat v nejbližší budoucnosti ze strany vaší společnosti ?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:52) -
    Dobrý den, důležité je se nedívat jen na jednu komponentu hodnocení ratingu, která se objevuje v médiích, ale na celkový rating společnosti, a ten se nezměnil a zůstal na A-. Pokud se díváte jen na SACP, tak máte jen poloviční informaci. Nicméně, i tak přijímáme ve velkém předstihu opatření, která mají obhájit do budoucna náš solidní profil. Takovým opatřením je například redukce CAPEX o 21% do roku 2014.
  • ---
  • Otázka (VSE LIMITED, 11:44) -
    Jaký předpokládáte vývoj cen elektrické energie na EEX? Očekáváte zlepšení? Myslím, že nízké ceny elektřiny na energetické burze je to hlavní co nyní trápí čez.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:48) -
    Dobrý den, těžko můžeme přesně predikovat vývoj cen elektřiny (je to obdobné jako odhadovat vývoj ceny ropy, zlata, atd…).Pohyb cen el. energie z velké části záleží na ceně zemního plynu, ceně povolenek a samozřejmě stavu poptávky a nabídky. My, stejně jako ostatní energetiky, se musíme připravit na scénář, že ceny mohou nějakou dobu stagnovat, a i za těchto scénářů musíme mít jistotu, že naplníme náš investiční program bez problémů a doručíme pozitivní hodnotu našim akcionářům.
  • ---
  • Otázka (monokl, 11:41) -
    Minulý týden na semináři družstva FONTES RERUM a Evropského hnutí v České republice na téma "Fotovoltaika: kde se stala chyba?" se kromě jiného vedla široká diskuse i o zdanění emisních povolenek. Zazněly také výroky na téma, že darovací daň je čistý nesmysl, protože tady prostě nikdo nikomu nic zadarmo nedaruje, že jde o výměnu investice do ekologické obnovy za cenu přidělených povolenek a že tenhle nápad darovací daně půjde asi úspěšně zpochybnit před soudem i Evropskou komisí docela snadno. Jaký je na tuto problematiku Váš osobní názor? Lze v tomto duchu (obrana majetku akcionářů soudní cestou) očekávat od managementu nějakou aktivitu? Anebo se naplno projeví síla majoritního vlastníka a management bude nucen sklopit uši?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:42) -
    Dobrý den, daňové předpisy jsou čistě v kompetenci vlády a zákonodárných orgánů každé země. To platí v celém rozvinutém světě. My musíme, jako management, reagovat na takové změny a snažit se pro akcionáře vytvořit nejvyšší hodnotu za všech tržních i regulatorních podmínek.
  • ---
  • Otázka (bej, 11:38) -
    Dobrý den,co říkáte na vývoj za poslední měsíc na kurzu akcií Čezu? Vlastníte nějaké akcie? Jaká je podle vašeho názoru reálná hodnota? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Martin Novák, 14:38) -
    Dobrý den, samozřejmě, že akcie též vlastním. Vývoj kurzu odráží volatilitu na trzích. Z dlouhodobého hlediska mně osobně výkyvy tohoto typu nepřijdou významné.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 11:34) -
    Dobrý den, LN včera napsaly, že plánujete úpravy na stávajících dvou blocích Temelína, které povedou k navýšení produkce asi o 4 procenta. Lze to chápat jako další ústup od výstavby třetího bloku JETE? Kdy nyní očekáváte spuštění 3. bloku?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:39) -
    Dobrý den, dostavba Temelína je naší prioritou a zvýšení výkonu o 4% rozhodně nelze považovat za nějaký náhradní projekt. Tyto úpravy jsou diskutovány nezávisle na dostavbě a jedná se o využití projektových rezerv na stávající technologii, jako například i v Dukovanech, kde zvyšujeme výkon bloků ze 440 MW na 500 MW.
  • ---
  • Otázka (monokl, 11:32) -
    Jaký je poslední vývoj kolem Pražské teplárenské? Kdy dojde k dokončení celé transakce? Je stále získání rozhodujícího majoritního podílu prioritou ČEZu? Nakolik ovlivní staronové vedení Hl. m. Prahy převod podílu města v souvislosti s touto transakcí (PT, PRE, atd.) Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:35) -
    V současné době se nacházíme ve fázi přípravy podkladů pro soutěžní řízení. Tato transakce se týká převodu minoritního podílu v PT.
  • ---
  • Otázka (monokl, 11:28) -
    Dobrý den, rád bych položil dotaz ohledně povinnosti vykupovat za garantované ceny elektřinu z OZE versus pevná výše příspěvku na podporu OZE v konstrukci konečné ceny elektřiny pro spotřebitele v tomto roce. Nakolik ovlivní (ERÚ chybně a nedostatečně zkalkulovaný) příspěvek na podporu OZE výsledky hospodaření ČEZu v letošním roce? Bude tato letošní "ztráta" distributorů kompenzována ve zvýšeném příspěvku OZE v příštím roce, takže se dá z tohoto titulu očekávat extra dodatečný zisk příštího roku za letošní ztrátu? Lze to nějak blíže kvantifikovat? Jak bude tento proces probíhat do budoucích roků? Lze očekávat přesnější odhady ERÚ a menší volatilitu zisku distributorů? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:32) -
    Dobrý den, jak jsme již několikráte říkali na tiskových konferencích, odhadovaný dopad do roku 2010 může být do 2 mld. Kč (bude kompenzováno v tarifu 2012). Pro rok 2011 nemůžeme ještě nic odhadovat, dokud nebude jasně vyhlášena výše příspěvku na OZE a zároveň dotace distributorům ze státního rozpočtu na pokrytí výkupu el. ze solárních elektráren. Otázky na konci jsou spíše pro zástupce ERÚ, který by podle patria.cz též měl být v tomto roce hostem on-line rozhovoru.
  • ---
  • Otázka (Radek, 11:13) -
    Dobrý den, můžete uvést vlastní propočty ČEZu u dopadu do ziskovosti na provozní i čisté úrovni, pokud jde o zdanění emisních povolenek pro roky 2011 a 2012 32% darovací daní a pro zpoplatnění emisních povolenek po roce 2013 (například při uvažovaném 50% zpoplatnění či jinak)? Jak se tyto dodatečné náklady projeví do Vámi uvažované dividendy v její absolutní výši, případně do dividendového výplatního poměru? Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 14:27) -
    Dobrý den. Pro zjednodušení lze udělat jednoduchý výpočet z veřejně dostupných zdrojů. Pak vyjde, že při sazbě 32% bude náklad na daň darovací činit něco mezi 3-4 mld. Kč v závislosti na ceně povolenek. K dividendám jsem se již před chvílí vyjádřil.
  • ---
  • Otázka (valuer, 11:12) -
    Dobrý den pane Nováku, co říkáte nové koalici v Praze, jako obyvatel Prahy a jako člen představenstva ČEZ? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:21) -
    Dobrý den, k politickým otázkám se nevyjadřuji. Raději se pojďme bavit o ČEZ a našem hospodaření, to je moje parketa.
  • ---
  • Otázka (mimen, 11:05) -
    Dobrý den. Majoritní vlastník podniku, jehož jste finančním ředitelem, na jednu stranu pořádně kroutí krkem - a na kurzu akcie je to patřičně znát - a na druhou stranu chce, aby mu dál snášel zlatá vejce. Na jedné straně ČEZ prezentuje skvělé hospodářské výsledky a generuje stále dostatek volného cash flow a na druhé straně výrazně omezuje akvizice a jiné kapitálové investice. Neplánuje se, aby nadcházející mimořádná valná hromada "požehnala" dalšímu kolu zpětného odkupu, nebo přinesla nějaký podobný, ale hlavně už konečně nějaký růstový příběh, který by tuto "zlatou slepici", resp. kurz akcie opět postavil na nohy?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:21) -
    Na pořadu mimořádné valné hromady takový bod není. Pozvánka na valnou hromadu byla zveřejněna včetně programu. Naše aktivity v rámci programu ČEZ Nová Vize směřují právě k tomu, abychom zabezpečili růst i v budoucnosti nad rámec možného pohybu cen komodit.
  • ---
  • Otázka (lx, 11:05) -
    Dobrý den Chtěl bych se zeptat co si myslíte o dotacích,které jsou poskytovány na jiné účely než věda a výzkum. děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:15) -
    Tady bohužel nerozumím otázce v souvislosti s ČEZ, ale dokáži si představit i jiné dotace, např. pro různé charitativní účely.
  • ---
  • Otázka (Akcionář, 10:49) -
    Jak to tak vypadá pochodil jste toho dost. To jste vždy končil na vlastní žádost nebo Vás vyhodili ? Kdo Vás doporučil do ČEZ.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:18) -
    Myslím, že jsem načerpal spoustu zkušeností, ale zaměstnavatele mám za 16 let třetího, z toho od roku 1996 jsem pracoval pouze 10 let v ropné spol. ConocoPhillips a poslední 4,5 roku v ČEZ, i když na různých pozicích. Do ČEZ jsem nastoupil přes výběrové řízení. Možná si mě s někým pletete? :-)
  • ---
  • Otázka (Petr, 9:58) -
    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor ohledně nynější situace okolo fotovoltaiky. Jelikož jsem se účastnil projektu Enersol s tímto tématem, tak do této problematiky vidím. Vím, že určité změny přijít musely, ale jak to vidíte právě Vy s oněmi změnami? Jaké změny by jste navrhoval Vy? Dle mého názoru by bylo ideální a správné, kdyby se zavedl např. 5-10% daň, ale po dobu třeba 8-mi let. Ale danění by započalo až 2+1 rok od uvedení do provozu. Rozhodně je ale chyba zpětné zdanění. Dále omezení staveb FVE na volných plochách, ale naopak vyšší podpora FVE na střechách. Nedával bych přímo omezení na 30 kWh, ale například na 85% průměrné denní spotřeby daného objektu. Další eventualitou by bylo zavedení tzv. daně na elektrošrot ve výši 2% z ceny (nebo ve výši potřebné k likvidaci a onu likvidaci by poté zajišťoval stát. Jak by jste viděl tyto návrhy? Nebyly by náhodou prospěšnější?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:19) -
    Dobrý den, děkuji za podněty. Nejsem však ta správná osoba, na kterou by měly být směřovány. ČEZ, jako každý podnikatelský subjekt, musí daňové předpisy respektovat.
  • ---
  • Otázka (Mike, 9:27) -
    Dobrý den, velmi často slyšíme, že se čez řadí mezi top 10 energetik v Evropě. Neměl by se čez v této pozici také poučit od své konkurence a lépe a s větším předstihem informovat své akcionáře o očekávaném vývoji do budoucnosti. Například management E.ON už nyní dokáže predikovat dividendu na příští rok a stanovit minimální úroveň dividendy pro další roky. Možná je to odvážné, ale fair, u nás jsou tyto informace jen v moci hlavního akcionáře státu. Očekáváte, že hospodaření čez za rok 2011 může dosáhnout úrovní roku 2010 i přes zdanění povolenek? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:05) -
    Naše politika je stejná jako doposud a zveřejňujeme výhledy na další rok až při oznámení výsledku roku předchozího. Čekáme, že poskytneme guidance na rok 2011 koncem února. Dividendová politika je známá a zatím nedošlo k její změně (50-60% čistého zisku). Pokud by k tomu mělo dojít, zcela určitě bychom o tom informovali. Samozřejmě je ale rozhodnutí o výši dividendy na akcionářích, jak píšete. E.ON a jiné firmy mohou mít jinou strategii v oblasti dividend a jejich oznamování. Co se týká hospodaření za rok 2011, nemůžeme zatím nic zveřejnit, protože se rozpočet teprve rodí.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    16.11.2010 15:09

    Uvažujete kvůli zpoplatnění povolenek o investicích do omezení emisi? Pokud ano, tak v jakém rozsahu.
    matrix
  •  
    16.11.2010 15:06

    Zdravím. Jaká je struktura akcionářů (tedy kromě státu) - institucionální domácí, cizí. Děkuji.
    Kalka.
  •  
    16.11.2010 14:38

    Pane předsedo, proč ČEZ zastavil investice do Skawiny? Uvažujete prodej svých aktiv v Polsku?
    Parkiet
  •  
    16.11.2010 14:25

    Dobrý den, vidíte dnešní cenu akcie ČEZu odpovídající fundamentální hodnotě společnosti, nebo byste jí označil za podhodnocenou. Díky za odpověď.
    Jandak
  •  
    16.11.2010 14:14

    Dobrý den, jaká jsou pro Vás "zlomové" ceny (případně cenová pásma) budoucích cen elektřiny, která vás přiměla přehodnotit (pozastavit, zrušit) některé projekty, že už nevyšly dostatečně rentabilní. Pro jednoduchost např. pro rok 2013? Zkusme vše zjednodušit a odmyslet si, že je to pro každý projekt do jisté míry individuální. Díky.
    TomTom
  •  
    16.11.2010 14:09

    Hodlá společnost Čez postupně vyplácet dividendy částečně ze zisků z minulých let?
    Tomáš Lokaj
  •  
    16.11.2010 14:05

    dobrý den, jak se podle ČEZ sníží či snížila poptávka po energii v Evropě v následujících letech. Jak velký očekáváte v tomto důsledku propad zisku Čez na rok 2011? děkuji Tomáš Lokaj
    lokaj10
  •  
    16.11.2010 13:58

    Dobrý den, v jakém stavu je aktuálně "nový" vládní návrh nakládání s emisními povolenkami po roce 2013? Zda je známé nějaké "nové" schéma (proti původnimu 2013 - 30% až 2020 - 100%). Na jaké úrovni je momentálně ve vládě projednáván (zda vůbec). Děkuji Vám.
    Adolf Born
  • prodeje elektřiny
    16.11.2010 13:11

    Dobrý den, jaké jsou aktuální výše prodejů výrobních kapacit ČEZu na příští roky? Na TK k výsledkům 3.kvartálu jste zveřejnili pouze stav ke konci letošního července. Můžete být aktuálnější? V jakém objemu a za jaké průměrné ceny? Jaká bude další strategie prodejů? Souvisí to pravděpodobně s očekáváním oživení cen na energetické burze, jaká je tedy Vaše predikce?
    monokl
  •  
    16.11.2010 12:29

    Jaká je výše pohledávek po splatnosti v případě Albánie,Rumunska a Bulharska v procentu k celkovým pohledávkám v těchto onlastech? Má rostoucí nebo klesající tendenci? Předpokládáte v horizontu 1-2 let nárust zadlužení ČEZu, nebo naopak snižování dluhu?
    jaroslav
  •  
    16.11.2010 12:09

    Dobrý den, jeden studentský dotaz - můžete, prosím, vysvětlit, jak přesně fotovoltaický boom ovlivňuje ceny elektřiny? Jaký je mechanismus + konkrétní čísla. Děkuji.
    Adam Michel
    •  
      16.11.2010 12:19

      Dobry den, jak odhadujete cenu akcie CEZ v horizontu 2 let?Dekuji.
      scholl
  •  
    16.11.2010 12:05

    Dobrý den, ratingová agentura Standard & Poor's Ratings Services snížila hodnocené samostatného kreditního profilu (SACP) společnosti ČEZ na "bbb+" z "a-" s tím, že ohlášené snižování výdajů na investice a akvizice nedokáže vykompenzovat negativní vliv nízkých cen elektřiny na zajištění úvěrů společnosti ČEZ. Jaké kroky lze očekávat v nejbližší budoucnosti ze strany vaší společnosti ?
    JM
    •  
      16.11.2010 12:09

      Dobrý den, jeden studentský dotaz - můžete, prosím, vysvětlit, jak přesně fotovoltaický boom ovlivňuje ceny elektřiny? Jaký je mechanismus + konkrétní čísla. Děkuji.
      Adam Michel
  • cena elektřiny
    16.11.2010 11:44

    Jaký předpokládáte vývoj cen elektrické energie na EEX? Očekáváte zlepšení? Myslím, že nízké ceny elektřiny na energetické burze je to hlavní co nyní trápí čez.
    VSE LIMITED
  • darovací daň na povolenky CO2
    16.11.2010 11:41

    Minulý týden na semináři družstva FONTES RERUM a Evropského hnutí v České republice na téma "Fotovoltaika: kde se stala chyba?" se kromě jiného vedla široká diskuse i o zdanění emisních povolenek. Zazněly také výroky na téma, že darovací daň je čistý nesmysl, protože tady prostě nikdo nikomu nic zadarmo nedaruje, že jde o výměnu investice do ekologické obnovy za cenu přidělených povolenek a že tenhle nápad darovací daně půjde asi úspěšně zpochybnit před soudem i Evropskou komisí docela snadno. Jaký je na tuto problematiku Váš osobní názor? Lze v tomto duchu (obrana majetku akcionářů soudní cestou) očekávat od managementu nějakou aktivitu? Anebo se naplno projeví síla majoritního vlastníka a management bude nucen sklopit uši?
    monokl
  •  
    16.11.2010 11:38

    Dobrý den,co říkáte na vývoj za poslední měsíc na kurzu akcií Čezu? Vlastníte nějaké akcie? Jaká je podle vašeho názoru reálná hodnota? Děkuji za odpověď
    bej
  • Temelín
    16.11.2010 11:34

    Dobrý den, LN včera napsaly, že plánujete úpravy na stávajících dvou blocích Temelína, které povedou k navýšení produkce asi o 4 procenta. Lze to chápat jako další ústup od výstavby třetího bloku JETE? Kdy nyní očekáváte spuštění 3. bloku?
    Koutný
  • Pražská teplárenská
    16.11.2010 11:32

    Jaký je poslední vývoj kolem Pražské teplárenské? Kdy dojde k dokončení celé transakce? Je stále získání rozhodujícího majoritního podílu prioritou ČEZu? Nakolik ovlivní staronové vedení Hl. m. Prahy převod podílu města v souvislosti s touto transakcí (PT, PRE, atd.) Děkuji.
    monokl
  • příspěvek na OZE
    16.11.2010 11:28

    Dobrý den, rád bych položil dotaz ohledně povinnosti vykupovat za garantované ceny elektřinu z OZE versus pevná výše příspěvku na podporu OZE v konstrukci konečné ceny elektřiny pro spotřebitele v tomto roce. Nakolik ovlivní (ERÚ chybně a nedostatečně zkalkulovaný) příspěvek na podporu OZE výsledky hospodaření ČEZu v letošním roce? Bude tato letošní "ztráta" distributorů kompenzována ve zvýšeném příspěvku OZE v příštím roce, takže se dá z tohoto titulu očekávat extra dodatečný zisk příštího roku za letošní ztrátu? Lze to nějak blíže kvantifikovat? Jak bude tento proces probíhat do budoucích roků? Lze očekávat přesnější odhady ERÚ a menší volatilitu zisku distributorů? Děkuji.
    monokl
  •  
    16.11.2010 11:13

    Dobrý den, můžete uvést vlastní propočty ČEZu u dopadu do ziskovosti na provozní i čisté úrovni, pokud jde o zdanění emisních povolenek pro roky 2011 a 2012 32% darovací daní a pro zpoplatnění emisních povolenek po roce 2013 (například při uvažovaném 50% zpoplatnění či jinak)? Jak se tyto dodatečné náklady projeví do Vámi uvažované dividendy v její absolutní výši, případně do dividendového výplatního poměru? Děkuji
    JoN
  •  
    16.11.2010 11:12

    Dobrý den pane Nováku, co říkáte nové koalici v Praze, jako obyvatel Prahy a jako člen představenstva ČEZ? Děkuji.
    valuer
  •  
    16.11.2010 11:05

    Dobrý den. Majoritní vlastník podniku, jehož jste finančním ředitelem, na jednu stranu pořádně kroutí krkem - a na kurzu akcie je to patřičně znát - a na druhou stranu chce, aby mu dál snášel zlatá vejce. Na jedné straně ČEZ prezentuje skvělé hospodářské výsledky a generuje stále dostatek volného cash flow a na druhé straně výrazně omezuje akvizice a jiné kapitálové investice. Neplánuje se, aby nadcházející mimořádná valná hromada "požehnala" dalšímu kolu zpětného odkupu, nebo přinesla nějaký podobný, ale hlavně už konečně nějaký růstový příběh, který by tuto "zlatou slepici", resp. kurz akcie opět postavil na nohy?
    mimen
  • 16.11.2010 11:05

    Dobrý den Chtěl bych se zeptat co si myslíte o dotacích,které jsou poskytovány na jiné účely než věda a výzkum. děkuji.
  • Můžeme Vám věřit ?
    16.11.2010 10:49

    Jak to tak vypadá pochodil jste toho dost. To jste vždy končil na vlastní žádost nebo Vás vyhodili ? Kdo Vás doporučil do ČEZ.
    /eye/
  • 16.11.2010 9:58

    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor ohledně nynější situace okolo fotovoltaiky. Jelikož jsem se účastnil projektu Enersol s tímto tématem, tak do této problematiky vidím. Vím, že určité změny přijít musely, ale jak to vidíte právě Vy s oněmi změnami? Jaké změny by jste navrhoval Vy? Dle mého názoru by bylo ideální a správné, kdyby se zavedl např. 5-10% daň, ale po dobu třeba 8-mi let. Ale danění by započalo až 2+1 rok od uvedení do provozu. Rozhodně je ale chyba zpětné zdanění. Dále omezení staveb FVE na volných plochách, ale naopak vyšší podpora FVE na střechách. Nedával bych přímo omezení na 30 kWh, ale například na 85% průměrné denní spotřeby daného objektu. Další eventualitou by bylo zavedení tzv. daně na elektrošrot ve výši 2% z ceny (nebo ve výši potřebné k likvidaci a onu likvidaci by poté zajišťoval stát. Jak by jste viděl tyto návrhy? Nebyly by náhodou prospěšnější?
  • 16.11.2010 9:27

    Dobrý den, velmi často slyšíme, že se čez řadí mezi top 10 energetik v Evropě. Neměl by se čez v této pozici také poučit od své konkurence a lépe a s větším předstihem informovat své akcionáře o očekávaném vývoji do budoucnosti. Například management E.ON už nyní dokáže predikovat dividendu na příští rok a stanovit minimální úroveň dividendy pro další roky. Možná je to odvážné, ale fair, u nás jsou tyto informace jen v moci hlavního akcionáře státu. Očekáváte, že hospodaření čez za rok 2011 může dosáhnout úrovní roku 2010 i přes zdanění povolenek? Děkuji.
    Mike

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více