Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček v rozhovoru na Patria.cz - právě online!

Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček v rozhovoru na Patria.cz - právě online!

24.11.2010 16:10
Autor: Redakce

Zejména silný rozmach instalované kapacity fotovoltaických zdrojů v ČR a následné vládní kroky zamezující nárůstu cen elektřiny pro koncové odběratele z řad domácností i firem v ČR dostaly do popředí zájmu i Energetický regulační úřad a jeho roli v oblasti regulace elektroenergetiky a podpory obnovitelných zdrojů energií. Podle jeho odhadů do konce roku 2010 naroste instalovaný výkon solárních elektráren v ČR na nejméně 1600 MW. Vláda kvůli očekávání výrazného prodražení elektřiny (ze strany distributorů, ČEZ a ERÚ) v příštím roce skrze příspěvky na obnovitelné zdroje přistoupila k setu opatření, z nichž nejvýraznější jsou 26% srážková daň na solární elektrárny nad 30 kW vybudované v letech 2009 a 2010, 32% darovací daň na emisní povolenky let 2011 a 2012 a zvýšení poplatku za vynětí půdy pro fotovoltaické instalace. Podle oponentů v čele s fotovoltaickou asociací se zapomíná na roli klesajících cen silové elektřiny a ani s připojenou kapacitou to nemá být „tak horké“.

Podle posledních dat ERÚ v ČR funguje přes 11.300 solárních zdrojů. V listopadu úřad zveřejnil rozhodnutí o výkupních cenách elektřiny z obnovitelných zdrojů dodané do sítě pro příští rok. U fotovoltaiky došlo k mírnému nárůstu v řádu procent u instalací z roku 2010, avšak podpora pro zdroje instalované v roce 2011, s novou kategorií nad 100 kW výkonu, klesne o 43 až 51,5 procenta. V rámci připravované novely zákona o OZE dojde k omezení podpory pouze na instalace na střechách a stěnách budov, nikoli na půdním fondu. OZE nejsou ale jen fotovoltaika. Šéf ERÚ Fiřt již dříve upozornil na možný vznik bubliny na biomase, kde hrozí také vymknutí kontrole s tím, jak se víc a víc přesouváme od biomasy získávané z odpadu k biomase pěstované. Také zde má novela zákona o OZE zajistit, aby biomasa v budoucnu nepřinesla ČR stejné problémy, jako fotovoltaika. Za problematický označil Fiřt také vývoj v teplárenství, kde řada firem využila přechodného zlevnění plynu, avšak jednak dochází k nevratnému borcení centrálního zásobování a některé nové drobné zdroje budou mít problémy s plněním ekologických limitů. Jinou kapitolou je dále například etika prodejců při snaze o změnu dodavatele elektřiny.

Jaká je budoucnost podpory obnovitelných zdrojů v ČR? Jak se aktuálně naplňují odhady ERÚ o instalovaném výkonu solárních zdrojů? Jaké kalkulace vedly k představeným výkupním cenám pro rok 2011? Jaké trendy a potenciální další obavy skrývá vývoj v dalších segmentech OZE? Na vše kolem energetického trhu v ČR, jeho regulace v oblasti elektřiny, plynu i teplárenství i na vše další, co Vás zajímá v oblasti tuzemské energetiky, se ptejte ve středu 24. listopadu od 14 hodin v online rozhovoru na Patria.cz místopředsedy ERÚ a šéfa sekce regulace, pana Blahoslava Němečka. Otázky budete moci pokládat, jako tradičně, již od 9. hodiny ranní!

Nemecek_Blahoslav_ERU

Ing. Blahoslav Němeček vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT se zaměřením na ekonomiku a řízení energetiky a následná postgraduální studia ve stejném oboru. Po předchozím působení ve společnosti Gresham & Clark v oboru poradenství pro strojírenský průmysl a v roli ministerského rady odboru regulace a finančních analýz Ministerstva průmyslu a obchodu ČR přišel v roce 2001 do Energetického a regulačního úřadu, kde nyní zastává roli jeho místopředsedy a ředitele sekce regulace. V oboru energetiky zastupuje ČR v Board of Regulators agentury Agency for the Cooperation of Energy Regulators, ČR a ERÚ v Energy Regulator’s Group for Elektricity and Gas a v The Council of European Energy Regulators. Sekce regulace ERÚ připravuje cenová rozhodnutí úřadu pro odvětví elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství. Dále mimo jiné připravuje prováděcí vyhlášky k energetickému zákonu a zákonu na podporu využívání obnovitelných zdrojů, stanovuje pravidla pro organizování trhu s elektřinou a plynem a zabývá se analýzou fungování těchto trhů, stanovuje požadovanou kvalitu dodávek a služeb v elektroenergetice a plynárenství.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Azb, 15:23) -
    Netrklo nikoho z ERÚ v roce 2005, ze z Vás vláda v oblasti FV energie udělala úřad, který nemůže regulovat? (narážím na část zákona, kde regulační rozpětí činí max 5 procent z výkupní ceny předchozího roku ve prospěch snížení ceny). Jakto, že nikdo z váš studovaných a kompetentních lidí neprotestoval? A druhá otázka je, čí byl nápad nestydatě naložit na uživatele elektřiny obrovské břemeno ve formě výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů ve výši několikanásobku tržnich cen bez možnosti reflexe tržnich cen? Děkuji vám za objektivni odpovědi.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 9:19) -
    Dobrý den, předem bych chtěl vysvětlit, že jsme nebyli a ani nejsme předkladateli zákona na podporu výroby elektřiny z OZE. Přestože jsme se účastnili přípravy původního zákona i jeho následných úprav, náš hlas nemá takovou váhu jako rozhodnutí gesčních ministerstev, kterými původně bylo MPO a MŽP, nyní už jen MPO. Při vzniku zákona jsme proti původně 10% záklopce protestovali, stejně tak jsme navrhovali zavedení cenového stropu, stejně tak jsme navrhovali odlišné schéma podpory právě pro fotovoltaiku. Náš hlas nebyl bohužel vyslyšen a poslanci nakonec možnost snížení ještě smrskli na současných 5 %. ERÚ byl zastáncem názoru, že nejprve by se měly podporovat levnější technologie, teprve po využití jejich potenciálu zvážit zapojení dražších technologií. Názor MŽP, který nakonec zvítězil byl ihned „nediskriminačně a bez rozdílu" podporovat všechny druhy OZE bez ohledu na finanční dopady. ERÚ do doby, než mu zákon uložil postupovat jinak, držel cenový strop pro výkupní ceny 6 Kč/kWh.
  • ---
  • Otázka (Pepa, 13:56) -
    Dobrý den, jaké nové kompetence Vám jako ERÚ přinese novela energetického zákona v příštím roce? Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 9:17) -
    Dobrý den, novela zákona je implementací třetího energetického liberalizačního balíčku a pro regulátora přináší řadu nových kompetencí a samozřejmě i povinností a odpovědnosti. V rámci třetího balíčku je silně akcentována ochrana spotřebitele a povinnost státu zajistit rychlé, účinné a efektivní (levné) řešení spotřebitelských sporů. I z tohoto důvodu by v rámci novely energetického zákona mělo dojít k převodu výkonu kontroly v energetických odvětvích ze Státní energetické inspekce přímo na ERÚ a rovněž by měl ERÚ převzít pro energetická odvětví kompetence České obchodní inspekce, aby mohl kontrolovat a případně trestat (pokutovat) nekalé obchodní praktiky některých dodavatelů energií. Zároveň bude ERÚ povinen ve správní lhůtě (30 nebo 60 dní) řešit spory zákazníků s distributory a dodavateli pokud jde o oblast připojování, přerušování dodávek, odmítnutí poskytnutí náhrady za nedodržení stanoveného standardu kvality dodávky (např. nesplnění lhůty pro odstranění poruchy – prasklé pojistky) apod. ERÚ bude mít dále za povinnost úzce kooperovat s ÚOHS a ČNB za účelem monitorování trhu obecně jakož i burz s energetickými komoditami, včetně obchodování s jejich deriváty. Další široká oblast kompetencí je spojena s dohledem na provedením vlastnického nebo alternativního funkčního oddělení u provozovatele přenosové soustavy v elektroenergetice a přepravní soustavy v plynárenství. Další široká oblast povinností a kompetencí se pak týká mezinárodního obchodování s elektřinou a plynem. Na toto téma by se dalo diskutovat opravdu dlouho. V případě zájmu je možné poskytnout návrh novely nebo shrnující prezentaci.
  • Odpověď (, 16:23) -
    Vážení čtenáři, ve vymezeném čase se nedostalo na zodpovězení všech dotazů. Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček se k nim pokusí vrátit později a zodpovědět všechny Vaše zbývající zbývající dotazy, které byly položeny. Ty následně obratem doplníme. Patria Online
  • ---
  • Otázka (Miloš K., 13:34) -
    Dobré odpoledne, nedávno jsem na Patrii četl odhady, podle kterých po omezení vládní podpory FV propadne celosvětový trh se solárními panely (vysoký nadbytek produkce a výrobní kapacity nad poptávkou). Překvapilo mne vysoké číslo (kolem 80 %) poptávky z Evropy. Můžete poskytnout čísla, jaký je podíl Evropy, případně ČR v Evropě i světě, na jednotlivých větvích obnovitelných zdrojů (FV, biomasa, větrné, vodní) a případně za jakou částí poptávky (realizovaných obchodů) stojí vládní podpora? Děkuji za čísla či názor s odhadem
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 16:19) -
    Velice se omlouvám, že Vám nejsem schopen okamžitě poskytnout odpovídající hodnoty. Nadbytek však lze s jistotou předpokládat, neboť většina evropských států se poučila z našeho, německého a španělského omylu a dočasně zmrazily podporu a rozvoj FVE, dokud tato technologie dostatečně nezlevní. ERÚ odhaduje pokles cen celé instalace pro rok 2011 o 15 % oproti cenám ze začátku tohoto toku, kdy byly na minimu. Pokud byste měl dále zájem o podíly jednotlivých druhů OZE v zemích EU, pošlete prosím mailík na eru@eru.cz s žádostí o tuto informaci.
  • ---
  • Otázka (tomtom, 13:30) -
    Dobrý den, pokud je solární elektrárna připojena do sítě, znamená to distributoři musí od tohoto okamžiku automaticky vykupovat veškerou vyprodukovanou el. energii? Existuje nějaká statistika kolik elektřiny vyrobí 1 MW kapacity solárního zdroje v průměru v jednotlivých ročních obdobích? Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 9:16) -
    Dobrý den, pro dodávku elektřiny do sítě je zapotřebí ještě uzavřít s distributorem příslušnou smlouvu o připojení, distribuci a vybrat si jeden z režimů podpory, výkupní cenu nebo zelený bonus. Taková statistika samozřejmě existuje. Na internetu je dostupný software, který po zadaní souřadnic a parametrů FVE elektrárny vygeneruje předpokládané oslunění a předpokládanou výrobu v jednotlivých měsících roku. Podobné SW používají i dodavatelské firmy, které se zabývají montáží panelů. Pokud máte zájem o podrobnější informace, obraťte se s dotazem na adresu eru@eru.cz, rádi Vám vyhovíme.
  • ---
  • Otázka (sajdokan, 13:28) -
    1) Jak je možné, že dle nových výkupních cen na rok 2011 je návratnost investice do fotovoltaiky je bez úvěru 17 až 20 let a návratnost investice do biomasy s dotacemi je 3 až 5 let. Domnívám se, že ERU provádí regulaci výkupních cen podle toho, jak to komu ve vládě více vyhovuje a přitom likviduje celé průmyslové odvětví. 2)Od února 2010 provádím výstavbu fotovoltaické elektrárny. Mám smlouvu z ČEZem na připojení v polovině června 2011. Vzhledem k drastickému snížení výkupní ceny u fotovoltaiky dojde, bez mého přičinění, ke zmaření mé investice. Mám za to, že stát z moji žalobou počítá a vzniklou škodu mi nahradí. Ing. Andrzej Sajdok
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 9:15) -
    Dobrý den, dobu návratnosti je třeba posuzovat k přiměřeným investičním nákladům. Úřad pro ceny roku 2011 uvažuje s měrnými investičními náklady FVE ve výši 55 mil. Kč/MWh. Při těchto investičních nákladech je zákonná podmínka návratnosti splněna. Bohužel nevím, jakou investci do biomasy a s jakými parametry máte na mysli, takže nemohu vyjádřit. Je jasné, že ceny solárních panelů a dalších komponent zamíří v roce 2011 směrem dolů, neboť prudce poklesne poptávka v ČR a Německu, proto se nedomnívám, že by ERÚ snížením výkupní ceny pro nové zdroje likvidoval „průmyslové odvětví“. Informace o razantním snížení cen včetně veřejně dostupné novely zákona byl k dispozici již na podzim roku 2009.
  • ---
  • Otázka (oldold, 13:13) -
    Podle právního rozboru vydal ERU předpis o výběru příspěvku na OZE nezákonně - příspěvky směl stanovovat do letošního podzimu pouze pro druhotné zdroje energie. Vrátí mi distributor nezákonně vybrané příspěvky OZE na základě Žádosti o vrácení přeplatku, nebo budu muset podat žalobu na nezákonné obohacení v organizované skupině - zločinné spolčení (ERÚ + distributor + výrobce elektřiny) vč. návrhu na exekuci jejich majetku.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 16:17) -
    Doporučuji šetřit za právníky a soudní výlohy, neboť k ničemu protizákonnému nedošlo. Vše je účtováno v souladu s platnou legislativou a bude i nadále.
  • ---
  • Otázka (Martin, 12:47) -
    Vážený pane Němečku, dne 25.10.2010 v televizním pořadu Otázky Václava Moravce řekl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, že je již připojeno 1350 MW výkonu z fotovoltaických zdrojů. Na hlavní stránce ERÚ www.eru.cz je ale napsáno, že k 1.11.2010 (o týden později) je instalovaný výkon 997,94 MW. Která z uvedených informací je nepravdivá a proč? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 16:09) -
    Dobrý den, číslo které uvedl v pořadu pan předseda Fiřt představovalo součet již vydaných licencí a žádostí o jejich vydaní, které byly k tomuto datu v úřadu evidovány. Číslo, které pravidelně aktualizujeme na našich webových stránkách je instalovaný výkon zdrojů, kde již nabylo právní moci rozhodnutí o udělení licence. K dni 19.11. 2010 je pravomocných 1182 MW, ve lhůtě nabytí právní moci (do 15 dnů) 124 MW, v řízení pak dalších 507 MW, to je dohromady 1813 MW, které by mohly být potenciálně připojeny do konce roku.
  • ---
  • Otázka (JM, 12:04) -
    Dobrý den, jaký očekáváte počet a výsledek případných arbitráží s investory fotovoltaických zdrojů. Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 16:03) -
    To je velmi těžká otázka a omlouvám se Vám, že na ni neumím odpovědět. Aplikace srážkové daně v kontextu proinvestičního zákona č. 180/2005 Sb. je skutečně opatření na hraně hran.
  • ---
  • Otázka (monokl, 11:56) -
    Dobrý den, v diskusi na netu k tématu fotovoltaika kdosi psal, že běžná praxe dnešních dní při kolaudaci FVE (a stíhání termínu do konce letošního roku) je taková, že na trhu není dostatek solárních panelů a proto se u již zkolaudovaných a zprovozněných FVE tyto panely demontují a používají na nové elektrárny, aby se stihl právě termín kolaudace ještě letos. Cílem je zkolaudovat letos maximu rozběhlých projektů a v příštím roce se pak v pohodě bez honičky o termín průběžně panely doplní. Upřímně se mi moc taková praxe nezdá, ale zeptám se Vás jako odborníka. Je takový postup možný? Vede se nějaká databáze např. výrobních čísel panelů a kontrolují se před novou kolaudaci s tím, že před vydáním kolaudačního rozhodnutí se porovnává s databází a podobný pokus by se odhalil? Provádí zaměstnanci ERÚ osobní kontrolu při každé kolaudaci FVE? Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 15:58) -
    Zaznamenal jsem podobné informace. Naše zkušenost je však taková, že se spíše falšují dokumenty, kolaudační rozhodnutí, revizní zprávy apod. Z těchto důvodů se snažíme maximum instalací fyzicky zkontrolovat v termínu udělení licence nebo žádáme Státní energetickou inspekci o provedení kontroly v krátké době po udělení licence. Výrobní čísla panelů však v databázi evidovány nejsou, pouze značka typ a výkon jednotlivých panelů. V praxi si stěhování panelů několikamegawatové elektrárny nedovedu úplně představit a trvalo by to řadu týdnů, což s ohledem na blížící se konec roku přestává být aktuální. Snažíme se dělat maximum pro to, abychom nenaletěli.
  • ---
  • Otázka (monokl, 11:48) -
    Dobrý den, distributoři elektřiny (zejména E.On ČR) si stěžují, že mají ze zákona povinnost vykupovat elektřinu z FVE za garantované ceny a náklady těchto jejich dodatečných nákladů můžou pokrývat přes spotřebitelům účtovanou položku podpory OZE v ceně elektřiny pouze ve výši stanovené ERÚ. V tomto roce je ale údajně tato položka stanovena nedostatečně nízko a distributorům tak vznikají ztráty v řádu miliard Kč ročně. Tyto ztráty budou kompenzovány údajně navýšením tohoto poplatku pro příští rok. Můžete tento problém nějak kvantifikovat v reálných číslech? Kolik bude tato korekce špatně zkalkulovaného poplatku pro letošek činit z navýšení příspěvku na OZE 2011/2010? Jak se ERÚ z tohoto poučila a jak se chce podobným případům vyhnout do budoucna? Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 15:51) -
    Pokusím se stručně odpovědět. Regulované společnosti nám na konci dubna každého roku předkládají regulační výkazy, ze kterých je patrné, s jakým saldem (kladným/záporným) hospodařily v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů a kogenerace v uplynulém kalendářním roce. Úřad po ověření tuto korekci zakalkuluje do cen následujícího roku. Ztráta distributorů z roku 2009 ve výši 2,4 mld. Kč je promítána do celkových nákladů na podporu pro rok 2011, které činí 32 mld. Kč. Rok předtím byla ztráta distributorů zhruba poloviční. Pro tento rok, což bude kompenzováno až v roce 2012, se naopak předpokládá ztráta až dvojnásobná. Na závěr si však dovoluji odmítnout, že by se tak dělo z pohledu ERÚ záměrně. Úřad pracuje především s podklady samotných distributorů a pokud jde o ztrátu z roku 2010, ta bude zapříčiněna především jejich špatným odhadem výroby elektřiny z FVE v roce 2010. Pevně věřím, že podobný průšvih už se nezopakuje.
  • ---
  • Otázka (Lída, 11:42) -
    Dobrý den, pane Němečku. Kde vy osobně vidíte příčiny růstu tuzemského solárního byznysu do rozměrů, jehož jsme svědky? Při pohledu na krajinu člověka až zabolí, když i v oblastech, které jsou mimořádné úrodnou půdou, pěstováním chmele či vinné révy, jsou pole zahlcena solárními panely. Krajinotvorné hyzdění je snad horší, než u pověstných socialistických paneláků ve městech (nejen)... Je vůbec v budoucnu možné navrátit rozsah elektřiny z obnovitelných zdrojů do mezí, které jsou podloženy racionálním využitím a ne honbou za spekulativními zisky bez ohledu na budoucí dopady? Jestli myslíte, že ano, jaké kroky v tomto směru chystáte (legislativa, řešení následných likvidací dožitých solárních zdrojů apod.) Děkuji vám za odpoveď.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 15:38) -
    Situace se bude vracet k normálu jen velmi obtížně. Příčina problému je přisuzována vysoké výkupní ceně, což je určitě pravda, nicméně pokud by se v ČR dodržovaly zákony, zde mám na mysli stavební zákon a související předpisy, těžko by se dalo s ohledem na ochranu přírody oplotit několik ha nebo desítek ha půdy ve volné krajině. Nyní se připravuje nový zákon o podporovaných zdrojích, který se snaží řešit i problematiku likvidace panelů po skončení jejich životnosti. Zároveň pevně věřím, že po zkušenosti s FVE bude ke všem dalším právním úpravám připravena kvalitní analýza dopadů navrhovaných opatření.
  • ---
  • Otázka (MM, 11:33) -
    Dobrý den, podle výměru ERÚ klesne výkupní cena (2009/2011) pro FVE nad 100 kW o 58,7% z 13,32 Kč/kWh na 5,5 Kč/kWh. Přepokládám, že kalkulace ceny 2011 vychází ze současných investičních nákladů a cen bankovních produktů. Nezdá se Vám, že schválená daň 26 % je nízká? Proč regulační úřad nezveřejní z čeho vychází kalkulační vzorec, aby spotřebitelé, kteří tyto investice z větší části zaplatí, měli odpovídající informace? Do Vaší kompetence spadá cenotvorba. Nemáte dojem, že jste měli udělat víc, než se jen striktně držet zákona a dopustit nekoordinovanou výstavbou FVE z důvodu finančních zisků investorů, který o řádnou ekologii nejde?
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 15:30) -
    Cena pro rok 2011 je konstruována na předpokládané měrné investiční náklady pro velké instalace 55 mil. Kč/MW. Tato hodnota vznikla na základě anýzy cen technologií FVE z prvního pololetí roku 2010 a z předpokladu dalšího poklesu o 15 % pro rok 2011. Pokud jde o srážkovou daň, k jejímu zavedení bych se nerad vyjadřoval, neboť toto není v kompetenci ERÚ, ale ministerstva financí. Osobně se domnívám, že pokud jde o výši výkupní ceny, udělali jsme maximum, které bylo za dané dikce zákona možné. Správní orgán si nemůže dovolit vědomě vydat protizákonné rozhodnutí.
  • ---
  • Otázka (Pilulka, 10:47) -
    Dobrý den. Jako zástupce národního regulátora jistě máte přehled, které země se ve fotovoltaice či jinde (vítr, biomasa) dostaly do vážnějších problémů nadměrného růstu či neutáhnutelné finanční podpory (např. soláry ve Španělsku?). Můžete uvést zkušenosti, kde se tak stalo a jak tyto situace následně byly či jsou řešeny? Děkuji!
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 15:21) -
    Znám jen několik případů. Již zmiňované Španělsko, zákaz připojování solárních elektráren v Řecku, stanovení nízké kvóty instalovaného výkonu FVE na Slovensku, přechod na tendrování připojitelné kvóty ve Francii apod. Německo rovněž zareagovalo snížením výkupních cen a zákazem výstavby solárních elektráren na zelené louce.
  • Odpověď (, 15:12) -
    Patria Online: Z důvodu mimořádného jednání ERÚ odpovědi místopředsedy Blahoslava Němečka v online rozhovoru dočasně pozastaveny.
  • ---
  • Otázka (bošek, 10:39) -
    Dobrý den. Zajímalo by mne, jaká bude reakce ERÚ na to, když bude výkon připojených FVE na konci roku výrazně nižší než 1600 MW, např. 1250 MW. Zároveň by mne zajímalo, jaký názor má ERÚ na fakt, že stávající návratnost u FVE (před srážkovou daní) je ve srovnání s ČEZ stále třetinová, a zda bude též ERÚ navrhiovat srážkovou daň či jiné opatření u subjektů typu ČEZ se ziskovostí 40% z revenue. Děkuji.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 14:32) -
    Pokud by byl instalovaný výkon skutečně tak nízký, korigovali bychom samozřejmě velikost nákladů na krytí podpory u distributorů. Prakticky se však spíše obáváme, že mohou být překonány i naše odhady. Na více než 1300 MW byly licence vydány již na konci minulého týdne, dalších více než 500 MW je rozpracováno v licenčním řízení a každý den dochází dalších cca 50 žádostí o licenci na výrobu z FVE. ERÚ není autorem srážkové daně. Vaši otázku ve vztahu k ČEZ považuji za nadsázku.
  • ---
  • Otázka (Ebo, 10:38) -
    Proč je výkupní cena z MVE tak nízká? Domnívám se, že by cenová hladina, resp. výkupní cena měla být nastavena tak, aby návratnost těchto investic byla stejná, jako do fotovoltaiky a biomasy a tedy by měla být vyšší nez 3,-Kč/kW pro rok 2011. V porovnání s rokem 2010 se nezvýšila, i když vstupy/náklady se zvyšují. Má investor do MVE záruku zvýšení výkupních cen alespoň o inflaci? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 14:28) -
    Investor, který uvedl zdroj do provozu v roce 2010 bude mít v roce 2011 cenu o 2% vyšší, než měl v roce 2010, tzn. k inflační eskalaci dochází. Cena 3 Kč/kWh je platná pro nové zdroje, které budou uvedeny do provozu po 1. lednu 2011. Cena je stanovena tak, aby byla zajištěna patnáctiletá doba prosté návratnosti a zjednodušeně vnitřní výnosové procento bylo za dobu životnosti při 7% diskontu rovno nule. Vyšší atraktivita FVE a biomasy je dána tím, že zákon neumožňoval odpovídající snížení výkupní ceny.
  • ---
  • Otázka (Bohouš, 10:17) -
    Dobrý den. Můžete popsat rizika plynoucí z expanze biomasy. Jsou v plánu nějaká blízká legislativní či jiná opatření k omezení tohoto segmentu OZE podobně, jako u solárních elektráren?
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 14:25) -
    Problematika biomasy je mnohem komplexnější než současný solární boom. Pokud bych měl vystihnout v čem spočívá hlavní riziko, pak je to hrozící nedostatek biomasy všech kategorií pro projekty, které již fungují, jsou ve fázi výstavby nebo se připravují. Dalším problémem je provázanost s otázkou dlouhodobé dostupnosti hnědého uhlí pro teplárenství. V neposlední řadě nejsou vyvinuty dostatečné kontrolní mechanismy, aby se v tomto segmentu nedalo podvádět. Zatímco FVE je ryze finanční investice, bez hlubší vazby na ostatní sektory hospodářství, energetické využití biomasy, tím že spotřebovává surovinu, která je vstupem pro další průmyslová odvětví (výroba nábytku, dřevotřískových desek, papírenství, cihlářský průmysl), může napáchat mnohem větší škody.
  • ---
  • Otázka (Beowulf, 10:10) -
    Dobrý den, pane Němečku, druhá novela, která je nyní v Senátu, se prý i kvůli "nepodepsání" prezidenta nestihne tak, aby se dotace pro provozovatele fotovoltaiky omezily už pro příští rok. Je to tak? Hrozí, že ceny elektřiny narostou víc, než o oněch 5,5 %, o kterých mluví premiér?
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 14:14) -
    Dle mého názoru závisí vše na rozhodnutí Senátu. Pokud by Senát ještě na počátku prosince novelu schválil, systém by mohl stále zafungovat, jak bylo původně předpokládáno, aby bylo dosaženo nižšího nárůstu cen elektřiny. Pokud by senát vrátil návrh poslanecké sněmovně, pak se zřejmě nutně posouváme do roku 2011.
  • ---
  • Otázka (Radek, 9:19) -
    Dobrý den, pane Němečku, zajímalo by mne, jak se aktuálně naplňuje odhad ERÚ pro letošní instalovanou kapacitu solárních zdrojů. Dále by mne zajímal propočet (základní parametry a důvody), na základě kterého (kterých) ERÚ stanovuje výkupní ceny elektřiny z OZE a rozhodl o jejich nastavení pro rok 2011. Děkuji
  • Odpověď (Blahoslav Němeček, 14:11) -
    Naše odhady byly do konce roku 1600 MW a dalších 200 MW na počátku příštího roku. K pondělku tohoto týdne ERÚ vydal licence na více než 1300 MW a žádosti o dalších více než 500 MW jsou ve zpracování. Hlavním kritérii pro stanovení ceny jsou měrné investiční náklady, předpokládaná roční doby využití instalovaného výkonu zdroje a v případě zdrojů na biomasu a bioplynových stanic i palivové náklady. Údaje jsou stanoveny vyhláškou a jsou dostupné na našem webu www.eru.cz
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    24.11.2010 15:23

    dobry den. netrklo nikoho z eru v roce 2005, ze z vas vlada v oblasti fv energie udelala urad, ktery nemuze regulovat? (narazim na cas zakona, kde regulacni rozpeti cini max 5 procent z vykupni ceny predchoziho roku ve prospech snizeni ceny) jaktoze nikdo z vas studovanych a kompetentnich lidi neprotestoval? a druha otazka je, ci byl napad nestydate nalozit na uzivatele elektriny obrovske bremeno ve forme vykupni ceny energie z obnovitelnych zdroju ve vysi nekolikanasobku trznich cen bez moznosti reflexe trznich cen? jaktoze nikdo z vas studovanych a kompetentnich lidi neprotestoval? dekuji vam za objektivni odpovedi.
    Azb
    • www.informacniinstitut.cz
      24.11.2010 21:24

      Doposud vydaná cenová rozhodnutí ERÚ (2006-20010) jsou v rozporu se zákonem, což znamená, že občané mohou žalobou požadovat u příslušné distribuční společnosti navrácení poplatků za OZE za 3 a firmy za 4 roky zpět za nedovolené obohacení - včetně příslušenství.
      oldold
  •  
    24.11.2010 13:56

    Dobrý den, jaké nové kompetence Vám jako ERÚ přinese novela energetického zákona v příštím roce? Děkuji.
    Pepa
    •  
      24.11.2010 18:38

      Nový § 6a novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů KONEČNĚ přiznává distribučním společnostem nově právo na krytí vícenákladů na výkup z OZE a současně dává ERÚ novou pravomoc přenést tyto vícenáklady na koncového zákazníka. .
      oldold
  • Podíl Evropy (ČR) na flo
    24.11.2010 13:34

    Dobré odpoledne, nedávno jsem na Patrii četl odhady, podle kterých po omezení vládní podpory FV propadne celosvětový trh se solárními panely (vysoký nadbytek produkce a výrobní kapacity nad poptávkou). Překvapilo mne vysoké číslo (kolem 80 %) poptávky z Evropy. Můžete poskytnout čísla, jaký je podíl Evropy, případně ČR v Evropě i světě, na jednotlivých větvích obnovitelných zdrojů (FV, biomasa, větrné, vodní) a případně za jakou částí poptávky (realizovaných obchodů) stojí vládní podpora? Děkuji za čísla či názor s odhadem
    JoN
  •  
    24.11.2010 13:30

    Dobrý den, pokud je solární elektrárna připojena do sítě, znamená to distributoři musí od tohoto okamžiku automaticky vykupovat veškerou vyprodukovanou el. energii? Existuje nějaká statistika kolik elektřiny vyrobí 1 MW kapacity solárního zdroje v průměru v jednotlivých ročních obdobích? Děkuji.
    tomtom
  •  
    24.11.2010 13:28

    1) Jak je možné, že dle nových výkupních cen na rok 2011 je návratnost investice do fotovoltaiky je bez úvěru 17 až 20 let a návratnost investice do biomasy s dotacemi je 3 až 5 let. Domnívám se, že ERU provádí regulaci výkupních cen podle toho, jak to komu ve vládě více vyhovuje a přitom likviduje celé průmyslové odvětví. 2)Od února 2010 provádím výstavbu fotovoltaické elektrárny. Mám smlouvu z ČEZem na připojení v polovině června 2011. Vzhledem k drastickému snížení výkupní ceny u fotovoltaiky dojde, bez mého přičinění, ke zmaření mé investice. Mám za to, že stát z moji žalobou počítá a vzniklou škodu mi nahradí. Ing. Andrzej Sajdok
  • Právní rozbor informacniinstitut.cz
    24.11.2010 13:13

    Podle právního rozboru vydal ERU předpis o výběru příspěvku na OZE nezákonně - příspěvky směl stanovovat do letošního podzimu pouze pro druhotné zdroje energie. Vrátí mi distributor nezákonně vybrané příspěvky OZE na základě Žádosti o vrácení přeplatku, nebo budu muset podat žalobu na nezákonné obohacení v organizované skupině - zločinné spolčení (ERÚ + distributor + výrobce elektřiny) vč. návrhu na exekuci jejich majetku.
    oldold
  • Instalovaný výkon FVE
    24.11.2010 12:47

    Vážený pane Němečku, dne 25.10.2010 v televizním pořadu Otázky Václava Moravce řekl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt, že je již připojeno 1350 MW výkonu z fotovoltaických zdrojů. Na hlavní stránce ERÚ www.eru.cz je ale napsáno, že k 1.11.2010 (o týden později) je instalovaný výkon 997,94 MW. Která z uvedených informací je nepravdivá a proč? Děkuji za odpověď.
    Martin
  •  
    24.11.2010 12:04

    Dobrý den, jaký očekáváte počet a výsledek případných arbitráží s investory fotovoltaických zdrojů. Děkuji.
    JM
  • kolaudace FVE a uvádění do provozu
    24.11.2010 11:56

    Dobrý den, v diskusi na netu k tématu fotovoltaika kdosi psal, že běžná praxe dnešních dní při kolaudaci FVE (a stíhání termínu do konce letošního roku) je taková, že na trhu není dostatek solárních panelů a proto se u již zkolaudovaných a zprovozněných FVE tyto panely demontují a používají na nové elektrárny, aby se stihl právě termín kolaudace ještě letos. Cílem je zkolaudovat letos maximu rozběhlých projektů a v příštím roce se pak v pohodě bez honičky o termín průběžně panely doplní. Upřímně se mi moc taková praxe nezdá, ale zeptám se Vás jako odborníka. Je takový postup možný? Vede se nějaká databáze např. výrobních čísel panelů a kontrolují se před novou kolaudaci s tím, že před vydáním kolaudačního rozhodnutí se porovnává s databází a podobný pokus by se odhalil? Provádí zaměstnanci ERÚ osobní kontrolu při každé kolaudaci FVE? Děkuji.
    monokl
    • Re: kolaudace FVE a uvádění do provozu
      24.11.2010 18:32

      Každá demolice stavby musí být povolena stavebním úřadem. Pokuta za každý jednotlivý přečin je 500tis-1mil.Kč. Vyfoťte s datem a pošlete na stavební úřad jako oznámení - musí řešit. V případě "poškození" nebo "krádeže" panelů je pravděpodobné, že vše bylo řádně oznámeno pojišťovně. Za pojistné podvody jsou sazby "natvrdo".
      oldold
  • kalkulace příspěvku OZE
    24.11.2010 11:48

    Dobrý den, distributoři elektřiny (zejména E.On ČR) si stěžují, že mají ze zákona povinnost vykupovat elektřinu z FVE za garantované ceny a náklady těchto jejich dodatečných nákladů můžou pokrývat přes spotřebitelům účtovanou položku podpory OZE v ceně elektřiny pouze ve výši stanovené ERÚ. V tomto roce je ale údajně tato položka stanovena nedostatečně nízko a distributorům tak vznikají ztráty v řádu miliard Kč ročně. Tyto ztráty budou kompenzovány údajně navýšením tohoto poplatku pro příští rok. Můžete tento problém nějak kvantifikovat v reálných číslech? Kolik bude tato korekce špatně zkalkulovaného poplatku pro letošek činit z navýšení příspěvku na OZE 2011/2010? Jak se ERÚ z tohoto poučila a jak se chce podobným případům vyhnout do budoucna? Děkuji.
    monokl
  •  
    24.11.2010 11:42

    Dobrý den, pane Němečku. Kde vy osobně vidíte příčiny růstu tuzemského solárního byznysu do rozměrů, jehož jsme svědky? Při pohledu na krajinu člověka až zabolí, když i v oblastech, které jsou mimořádné úrodnou půdou, pěstováním chmele či vinné révy, jsou pole zahlcena solárními panely. Krajinotvorné hyzdění je snad horší, než u pověstných socialistických paneláků ve městech (nejen)... Je vůbec v budoucnu možné navrátit rozsah elektřiny z obnovitelných zdrojů do mezí, které jsou podloženy racionálním využitím a ne honbou za spekulativními zisky bez ohledu na budoucí dopady? Jestli myslíte, že ano, jaké kroky v tomto směru chystáte (legislativa, řešení následných likvidací dožitých solárních zdrojů apod.) Děkuji vám za odpoveď.
    JoN
    • Likvidace
      24.11.2010 14:59

      Dobrý den paní Lído, souhlasím s Váma co se týká záborů zemědělské půdy. Spekulativní zisky Vám ovšem trvalou masáží vložil do úst někdo jiný, kdo? Spekulace je něco úplně jiného! Pokud by to spekulace přede jen byla, obraťte se na EU - těm jsme zavázáni a ještě to neplníme.Co se týká následných likvidací solárních zařízení, tak Vaše otázka je naprosto zbytečná. Zřejmě nemáte představu z čeho se skládá FVE. Fotovoltaický panel je je hliníkový rám, hliníková konstrukce, křemíková deska a případně ocelový stojan, na střeše hliníkový rám. Myslíte si, že tyto materiály nejsou dobře prodejné? Jistě si umíte odpovědět sama a zřejmě již máte o likvidaci jasno. Likvidace znamená další příjem, kdo by se ho vzdával. Přeji pěkný den.
      RomanH
  •  
    24.11.2010 11:33

    Dobrý den, podle výměru ERU klesne výkupní cena (2009/2011) pro FVE nad 100 kW o 58,7% z 13,32 Kč/kWh na 5,5 Kč/kWh. Přepokládám, že kalkulace ceny 2011 vychází ze současných investičních nákladů a cen bankovních produktů. Nezdá se Vám, že schválená daň 26 % je nízká? Proč regulační úřad nezveřejní z čeho vychází kalkulační vzorec, aby spotřebitelé, kteří tyto investice z větší části zaplatí, měli odpovídající informace? Do Vaší kompetence spadá cenotvorba. Nemáte dojem, že jste měli udělat víc, než se jen striktně držet zákona a dopustit nekoordinovanou výstavbou FVE z důvodu finančních zisků investorů, který o řádnou ekologii nejde?
    MM
    • Daň 26% - nízká ?
      24.11.2010 16:22

      Dobrý den MM, nejsem si zcela jist, zda chápete správně navrženou daň ( doufám, že nakonec nebude novela schválena ). Není to daň ze zisku, ale srážková daň z výnosu ( ponížení fakturované částky ). Na vzorec se sice můžete ptát, ale ten neexistuje ( alespoň právně závazný ). Návratnost FVE se nyní zjednodušeně počítá pouze VÝNOS kontra CENA TECHNOLOGIE ( jsou ale další náklady - úroky, projekt, pozemek, kotvení panelů, přípojky..). Daň 26% je vysoká a povede k arbitrážím ze zahraničí. Vzhledem k délce arbitráže se pouze náklady odsunou o 3-5let. Avšak škody ve Vaší peněžence poté budou násobně vyšší. Bohužel to zaplatíme všichni a naše děti. Přeji příjemný den.
      RomanH
  • Zkušenosti ze světa?
    24.11.2010 10:47

    Dobrý den. Jako zástupce národního regulátora jistě máte přehled, které země se ve fotovoltaice či jinde (vítr, biomasa) dostaly do vážnějších problémů nadměrného růstu či neutáhnutelné finanční podpory (např. soláry ve Španělsku?). Můžete uvést zkušenosti, kde se tak stalo a jak tyto situace následně byly či jsou řešeny? Děkuji!
    JoN
  •  
    24.11.2010 10:39

    Dobrý den. Zajímalo by mne, jaká bude reakce ERÚ na to, když bude výkon připojených FVE na konci roku výrazně nižší než 1600 MW, např. 1250 MW. Zároveň by mne zajímalo, jaký názor má ERÚ na fakt, že stávající návratnost u FVE (před srážkovou daní) je ve srovnání s ČEZ stále třetinová, a zda bude též ERÚ navrhiovat srážkovou daň či jiné opatření u subjektů typu ČEZ se ziskovostí 40% z revenue. Děkuji.
    bošek
  • Vykupni cena z MVE
    24.11.2010 10:38

    Proc je vykupni cena z MVE tak nizka? Domnivam se, ze by cenova hladina resp. vykupni cena mela byt nastavena tak, aby navratnost techto investic byla stejna jako do fotovoltaiky a biomasy a tedy by mela byt vyssi nez 3,-Kc/kW pro r.2011. V porovnani s r.2010 se nezvysila i kdyz vstupy/naklady se zvysuji. Ma investor do MVE zaruku zvyseni vykupnich cen aspon o inflaci? Dekuji za odpoved.
    Ebo
  •  
    24.11.2010 10:17

    Dobrý den. Můžete popsat rizika plynoucí z expanze biomasy. Jsou v plánu nějaká blízká legislativní či jiná opatření k omezení tohoto segmentu OZE podobně, jako u solárních elektráren?
    JoN
  •  
    24.11.2010 10:10

    Dobrý den, pane Němečku, druhá novela, která je nyní v Senátu, se prý i kvůli "nepodepsání" prezidenta nestihne tak, aby se dotace pro provozovatele fotovoltaiky omezily už pro příští rok. Je to tak? Hrozí, že ceny elektřiny narostou víc, než o oněch 5,5 %, o kterých mluví premiér?
    Beowulf
    •  
      24.11.2010 18:44

      Pokud se novela nestihne, tak ERU nemá co stanovovat příspěvek koncového spotřebitele na OZE. Ve stávajícím zákoně jsou stanoveny pravomoci ERU pouze pro druhotné zdroje, nikoliv pro OZE.
      oldold
  •  
    24.11.2010 9:19

    Dobrý den, pane Němečku, zajímalo by mne, jak se aktuálně naplňuje odhad ERÚ pro letošní instalovanou kapacitu solárních zdrojů. Dále by mne zajímal propočet (základní parametry a důvody), na základě kterého (kterých) ERÚ stanovuje výkupní ceny elektřiny z OZE a rozhodl o jejich nastavení pro rok 2011. Děkuji
    JoN

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více

    Analýzy online