Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová: Schválení krizového mechanismu je na spadnutí, „eurobondy“ nejsou řešení. Doma je terčem kritiky

Merkelová: Schválení krizového mechanismu je na spadnutí, „eurobondy“ nejsou řešení. Doma je terčem kritiky

15.12.2010 15:11, aktualizováno: 15.12. 15:42

Aktualizováno

Zástupci Evropské unie dosáhnou na summitu konaném ve čtvrtek a pátek jednomyslné dohody o záchranném krizovém mechanismu, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Mechanismus bude svázán s „přísnými podmínkami“ a zapojit se mohou i země mimo eurozónu, doplnila. Čelní představitelé mají podpořit dohodu, k níž dospěli na konci listopadu ministři financí EU, a od poloviny 2013 tak bude vytvořen Evropský stabilizační mechanismus (ESM) s charakterem trvalého nástroje řešení dluhových krizí. Merkelová dále zopakovala, že myšlenka společných evropských dluhopisů není odpovědí na aktuální problémy, a eurozóna potřebuje spíše větší soulad v oblasti konkurenceschopnosti.

Zahrnutí soukromých investorů bude vyžadovat úpravy v Lisabonské smlouvě, která začala platit teprve před rokem. Případný bankrot některého ze států platících evropskou jednotnou měnou by tak již neměl dopadnout jen na daňové poplatníky. "Změny by měly být co nejjednodušší, aby celý proces běžel rychle a aby byl celý nový evropský krizový mechanismus připraven. Jde opravdu o dvě věty. Jedna věta bude říkat, že členské státy mohou ustavit krizový mechanismus a druhá, že cílem tohoto mechanismu je zajistit stabilitu eurozóny," řekla dnes novinářům velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová. Přestože se nový mechanismus bude týkat jen zemí eurozóny, lídři členských států EU by v závěrečném textu měli nechat možnost, aby se k němu mohly přidat i země ze zbytku evropské sedmadvacítky. Česká vláda nicméně rozhodla, že ČR tak neučiní. Na případné záchraně krachujících zemí eurozóny se tak nebude přímo podílet, dokud nevymění korunu za euro.

O dostatečnosti kroků ze strany evropských autorit se ale vedou diskuze a Angela Merkelová se stává terčem kritiky i na domácí politické scéně. Hlavní opoziční strana SDP podporuje ideu emise společných dluhopisů i rozšíření záchranného fondu ve stávajícím objemu 750 miliard eur, obě opatření, které Merkelová od počátku odmítá. „Merkelová a ostatní zástupci EU neobratně procházejí evropskou dluhovou krizí, místo aby učinili radikální opatření zaměřená na ukončení nejistoty,“ kritizují politiku EU členové německé opozice Frank-Walter Steinmeier a Peer Steinbrueck. Evropa podle nich potřebuje kombinaci restrukturalizací dluhů Řecka, Irska a Portugalska a dluhových garancí u „stabilních“ zemí jako je Španělsko a Itálie. Tato opatření by měla být ve střednědobém horizontu kryta zvýšeným objemem prostředků v záchranném fondu a prodejem společných dluhových papírů a vykompenzována užší spoluprácí v oblasti rozpočtů. Německá separace se stává reálným problémem. Je třeba signálu, že vláda chce spíše „Evropské Německo, než Německou Evropu,“ dodává opozice.

Čtěte více:

 
Zástupci opoziční sociálně demokratické strany argumentují, že omezený prodej společných dluhopisů by vyslal „jasný politický signál“ o nezvratnosti ekonomické a monetární unie. „Eurobondy můžou uspět jedině, pokud budou doplněny novými rozsáhlými politickými reformami, to znamená přísnější kontroly zaměřené na fiskální a ekonomickou stabilitu, spolu s jednotnými standardy v oblasti mezd, sociální politiky i daní.“ Steinmeier zároveň vyjádřil pochyby nad účinností programu ECB na odkup dluhopisů v zabránění šíření dluhové nákazy. Evropská měnová autorita podle něj riskuje, že se stane „Evropskou špatnou bankou“ zaplavenou toxickými aktivy.

K současné vládní politice Německa se vyjádřil i bývalý kancléř Helmut Schmidt, který uvedl, že Německo musí být připraveno obětovat větší dávku suverenity i peněz, aby ochránilo euro. Pokud by se měly členské země vrátit ke svým národním měnám, vážně by to narušilo německý export, který je klíčem k naší vysoké životní úrovni, řekl Schmidt pro deník Die Zeit.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, FT, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m