Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Horké zprávy 

 22.05.2024
8:40Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 by mohla podpořit Ukrajinu až 50 miliardami dolarů prostřednictvím úvěru spojeného se zmrazenými ruskými aktivy. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News (ČTK)
8:29Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová je přesvědčena, že inflace v eurozóně se dostala pod kontrolu. Polevují podle ní dopady energetické krize a výpadky v dodavatelských řetězcích. Lagardeová to podle agentury Reuters uvedla v dnes vysílaném rozhovoru s irskou televizní stanicí RTE (ČTK)
8:17Rusko minulý týden vypustilo družici, která podle amerických tajných služeb představuje zbraň schopnou kontrolovat či ničit jiné satelity. Obíhat bude poblíž amerického vládního satelitu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na sdělení vesmírného velitelství Spojených států (ČTK)
8:07

Velká Británie: Index spotřebitelských cen v dubnu vzrostl meziměsíčně o 0,3 % (odhad trhu 0,1 %) proti předchozím 0,6 %; meziročně vzrostl o 2,3 % (odhad trhu 2,1 %) proti předchozím 3,2 %

(Bloomberg)
8:05

Velká Británie udělila Citigroup pokutu 33,8 mil. GBP za nedostatky obchodního systému a kontroly

(Bloomberg)
 21.05.2024
17:45Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití nestrategických jaderných zbraní, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury Interfax. Cvičení se koná v Jižním vojenském okruhu, jehož součástí jsou i Ruskem okupované části ukrajinského území (ČTK)
17:28Advokáti obžalovaného exprezidenta Spojených států Donalda Trumpa dnes uzavřeli jeho obhajobu v newyorském procesu o údajném falšování finančních dokumentů. Samotného Trumpa dle očekávání amerických médií k výpovědi nepředvolali, posledním svědkem obhajoby byl právník Robert Costello. Soudce v pondělí odhadl, že proces k závěrečným řečem dospěje příští týden, nyní bude na programu projednávání pokynů pro porotu (ČTK)
15:40

Christopher Waller z Fedu: Dubnová data ukázala, že se pravděpodobně obnovil postup k 2% cíli. Potřebujeme "ještě několik" měsíců dobré inflaci, než přistoupíme ke snižování sazeb

(Bloomberg)
14:59Konkurenceschopnost německého průmyslu v rámci Evropské unie i na globálním trhu se už delší dobu zhoršuje. Ve své zprávě na to dnes upozornil mnichovský ekonomický institut Ifo, který se odvolává na výsledky svých průzkumů (ČTK)
14:52

Kanadská inflace v dubnu zpomalila na 2,7 % meziročně v souladu s odhady

(Bloomberg)
14:25Americká ministryně financí Janet Yellenová vyzvala vedoucí představitele německých bank, aby zintenzivnili úsilí o dodržování sankcí vůči Rusku a zastavili snahy o jejich obcházení. Pokud by tak neučinili, hrozí jim případné sankce, které by jim mohly odepřít přistup k dolaru (ČTK)
14:02

Nizozemský výrobce strojů pro výrobu čipů ASML Holding a tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) mohou vyřadit z provozu nejmodernější stroje na výrobu čipů v případě, že Čína napadne Tchaj-wan. S odvoláním na informované zdroje to píše agentura Bloomberg. Úředníci americké vlády podle zdrojů v soukromém rozhovoru s protějšky z Nizozemska a Tchaj-wanu vyjádřili obavy, co se stane, pokud čínská agrese přeroste v útok na ostrov, na kterém se vyrábí drtivá většina vyspělých polovodičů na světě. ASML ujistila úředníky, že v případě hrozby je schopna tyto stroje na dálku vyřadit z provozu

(ČTK)
14:01

Maďarská centrální banka v souladu s očekáváním trhu snižuje klíčovou úrokovou sazbu na 7,25 % ze 7,75 %

(Bloomberg)
13:14Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (ČTK)
12:59

Ve věku 87 let včera zemřel americký finančník Ivan Boesky, odsouzený za nekalé obchodní praktiky na burze. Oznámil to deník The New York Times (NYT). V polovině 80. let šlo o skandální odhalení, Boesky po přiznání zaplatil tehdy rekordní pokutu 100 milionů dolarů, dostal doživotní zákaz obchodovat s cennými papíry a šel na tři a půl roku do vězení. Z jeho příběhu částečně vychází hollywoodský snímek Wall Street z roku 1987 a hlavní postava Gordon Gekko

(ČTK)
12:50Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 10 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 % z loňského zisku, který odpovídá 52 Kč/akcie, nebude ministerstvo financí komentovat. O konečné výši dividendy ČEZ rozhodne valná hromada podniku, která se uskuteční 24. června (ČTK)
12:32

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v 1Q mezičtvrtletně nepatrně rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 %, meziročně ale o 3,1 % zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 %. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 %. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 %, meziročně pak o 4 %. Vyplývá to z ČSOB indexu bydlení

(ČTK)
12:20Členské státy dnes definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii, oznámilo na síti X belgické předsednictví. Cílem normy je, aby byl trh cenově dostupnější a přívětivější pro spotřebitele a aby byli zranitelní zákazníci chráněni před odpojením od elektřiny (ČTK)
11:22Členské státy Evropské unie dnes definitivně potvrdily nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii (ČTK)
11:08

Eurozóna: Stavebnictví v březnu meziměsíčně vzrostlo o 0,1 % proti předchozím rev. 0,4 % a meziročně vzrostlo o 0,1 % proti předchozím rev. -1,8 %

(Bloomberg)

Přehled zpráv

select
Nastal čas podívat se blíže na britský trh
21.05.2024 14:56
Britský akciový trh je opět v kurzu díky expozici na ty správné sektor...
Bloomberg: ASML a TSMC mohou vypnout stroje na čipy, když Čína napadne Tchaj-wan
21.05.2024 14:50
Nizozemský výrobce strojů pro výrobu čipů ASML Holding a tchajwanský v...
Ifo: Konkurenceschopnost německého průmyslu se už delší dobu zhoršuje
21.05.2024 14:08
Konkurenceschopnost německého průmyslu v rámci Evropské unie i na glob...
ČSOB Index bydlení: Ceny domů, bytů i pozemků v Česku začínají opět růst. Už na nic nečekejte, radí experti
21.05.2024 13:52
Situace na českém trhu bydlení se obrací, ceny bytů i rodinných domů s...
Rozbřesk: Česká koruna na pozitivní vlně, jaké impulsy ji mohou posunout dál?
21.05.2024 9:07
Česká koruna zažívá v posledních několika týdnech velmi pozitivní obdo...
FX Strategie: Férové nastavení očekávání pro ECB a Fed by nemělo dát eurodolaru moc prostoru, koruna v silné ofenzivě
21.05.2024 6:37
Korekce jestřábích očekávání zabudovaných v dolarové výnosové křivce a...
Relativita monetární restrikce
20.05.2024 19:01
Monetární politika je někdy přirovnávána k řízení auta – ke šlapání na...
Konglomeráty jsou věcí minulosti, lepší jsou jasně zaměřené firmy
20.05.2024 14:41
Paul J. Taubman z PJT Partners hovořil na Bloombergu o výhodách společ...
Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci
20.05.2024 10:04
Cena zlata je na rekordu, brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů...
Rozbřesk: Potraviny výrazně zdražily a koruna hledá stabilitu
20.05.2024 9:23
Ceny potravin nás v dubnu překvapily výrazným růstem napříč většinou k...


Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Analýza dne

FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?
17.05.2024 11:09
Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové...více

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýzy online