Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Rozhovor nejen o vládních reformách a evropské krizi s členem NERV Michalem Mejstříkem

Rozhovor nejen o vládních reformách a evropské krizi s členem NERV Michalem Mejstříkem

22.09.2011 15:00
Autor: Redakce

O zadlužení země nemají rozhodovat politici, ale nezávislá Rozpočtová rada dle stanoveného vzorce. Při přípravě rozpočtů je třeba zvýšit transparentnost, porušení rozpočtové kázně by měly následovat sankce. Zprůhlednit financování ve zdravotnictví ustanovením povinnosti lékařů předepisovat léky pouze ze seznamu určeného pojišťovnou. Rozpočtu by prospěly výraznější personální škrty ve státní správě. Přímé daně by se měly snížit, nepřímé zvýšit. Výše deficitu veřejných financí by se měla odvíjet od růstu HDP a vývoje státního dluhu. Jednotné hypotéky bez dalších podmínek, které by pomohly zvýšit konkurenci na trhu. Tak zní z posledních měsíců vybraná stanoviska a doporučení Národní ekonomické rady vlády, jejího poradního orgánu, směrem k vládnímu kabinetu. 
 
Jak optimálně ulevit rozpočtu na straně výdajů a zajistit dostatek příjmů? Jak lze zprůhlednit financování ve zdravotnictví? Jak optimálně nastavit zdanění práce a zdanění spotřeby? Jaká konkrétní opatření mohou dle NERV pomoci předejít nebo zmírnit negativní dopady evropské dluhové krize na českou ekonomiku, jako je například oslabení exportu nebo růst nezaměstnanosti? Jak posílit konkurenceschopnost tuzemských firem a zlepšit podmínky pro podnikání? O těchto a dalších otázkách můžete diskutovat dnes přímo s členem Národní ekonomické rady a předsedou dozorčí rady ČSA Michalem Mejstříkem, který bude odpovídat v online rozhovoru v 13. hodin na Patria.cz!

Mejstřík

Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc. (58) absolvoval studia na VŠE v oboru ekonometrie v roce 1975, pracoval v Ekonomickém ústavu ČSAV a v roce 1990 odjel na pokročilá studia na London School of Economics and Political Science. Stal se profesorem bankovnictví a podnikových financí na Univerzitě Karlově v Praze, kde roku 1993 vybudoval Institut ekonomických studií a do roku 2010 působil jako jeho ředitel. Podílel se na zakládání a později se stal ředitelem Centra pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělání UK (CERGE). Celkově na různých místech světa publikoval více než 150 příspěvků v poli podnikových financí a finančních trhů. V posledních letech často vystupoval na konferencích v oblasti strategie utilit a energetické politiky. Angažoval se jako poradce USAID, World Bank a EU v Kazachstánu, na Ukrajině, v Pobaltí, Rusku, Rumunsku a Bosně a Hercegovině. Pravidelně jezdí do Číny a aktivně sleduje vývoj této významné ekonomiky. Michal Mejstřík dále působí jako ředitel společnosti EEIP, která poskytuje poradenství ve finanční oblasti. V roce 2009 byl jmenován do Národní ekonomické rady (NERV), od listopadu 2009 je předsedou dozorčí rady ČSA. V říjnu 2010 byl zvolen předsedou Mezinárodní obchodní komory ČR.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Lilly, 12:51) -
    Dobrý den, pane Mejstříku. Slyšela jsem, že ekonomové v NERVu při tvorbě doporučení pro vládu aktivně spolupracovali se studenty? Zajímalo by mě, v čem byla tato spolupráce přínosná..? Děkuji a přeju hodně zdaru!
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 14:47) -
    Na závěr ještě jednu odpověď, abych podpořil naše spolupracovníky studenty. Rekrutují se pro celý NERV zejména z mého mateřského Institutu ekonomických studií FSV UK (to je většina), kde je získáváme úsilím mým i Tomáše Sedláčka, absolventa IES FSV UK. Současně je řada studentů i z VŠE. Snažíme se vybírat mezi zájemci ty nejnadanější pracovité jedince, kteří stihnou i školu magisterského nebo doktorandského studia. Bez jejich pomoci při rešerších, analýzách si NERV neumím představit. Nesmírně zvyšují flexibilitu jeho aktivit. Zažil jsem desítky studentů spolupracovníků jak v prvním (2009), tak druhém NERVu (2010-11) . Naopak mnozí dnes již bývalí studenti by Vám potvrdili, že je spolupráce nasměrovala k poptávce reálného světa. Setkávají se s předními politiky, podnikateli, managery. Obratem pronikli do nejvyšších pater vyjednávání nejrůznějších zájmových skupin. A některým tato zkušenost ukázala výhody klidnější práce v akademii, veřejném sektoru či v podnikání.
  • ---
  • Otázka (jarom, 11:16) -
    Chtěl bych se zeptat na váš názor na progresivní daň z příjmů. Myslím tím váš širší pohled nejen na čistě matematickou spravedlnost, ale také na morální aspekty případného zavedení takovéto daně a také na vliv na soudržnost společnosti. děkuji
  • Odpověď (, 14:19) -
    Myslím, že v tuto chvíli je potřeba plně domyslet důsledky přechodu ze zdanění superhrubé mzdy (kdy se objevovaly degresivní prvky pro vysokopříjmové skupiny) na standardní zdanění, kde je to fair. Již jsem zmínil, že nepovažuji za rozumné držet různé výjimky ze základu daně, které jsou schopny využít pouze malé skupiny občanů. Důležité je však dobře nastavit slevy na dani pro rodiče s dětmi a nízkopříjmové skupiny tak, aby se jim vyplatilo pracovat i za nižší mzdu a nevyplatilo žít z dávek. (takto náš dosavadní systém opravdu i podle názoru OECD systematicky působí).
  • ---
  • Otázka (tk, 11:08) -
    Zdravím Vás pane profesore, chci vědět Váš názor na chystaný rozpočet ČR pro příští rok. Žádné výmluvy, chci váš odhad deficitu. Podle mě Kalousek předložil zcela nerealistický rozpočet, který počítá s nesmyslným růstem HDP 2,5%. Můj odhad je, že mu bude chybět 30-50 mld Kč. Takže chci slyšet váš soukromý odhad a taky názor, kde bude škrtat. A ještě přidám jednu věc k zamyšlení. Bez škrtání v důchodech se nikdy k vyrovnanému rozpočtu nedostaneme, kdy už to konečně někdo řekne na plnou pusu.
  • Odpověď (, 14:11) -
    Myslím si, že nutnosti změn v rozpočtu v důsledku pomalejšího růstu si jsou vědomi všichni členové vlády, ale otázka zní kde a o kolik. Myslím, že půjde o více než 30 mld. Ve věci škrtů asi nastoupí proporcionální řešení po kapitolách a stačí pohled na jejich objem k odpovědi. A je to žádoucí. Jelikož ještě nejsou přijaty k rozpočtu nezbytné aktualizující zákony na straně příjmů rozpočtu, mohou po nezbytných kompenzacích pro sport přibýt položky z části zdanění „hazardu“, otevřeně se diskutuje o návrhu na 19% DPH namísto 17.5% atd.
  • ---
  • Otázka (Homo, 11:08) -
    Vážený pane, První dotaz. Vy a vaší sousputníci jsou tak říkajíc z jednoho těsta. Nemyslíte, že kromě vaší medicíny může existovat i jiný lék na současné problémy, a jste ochoten je třeba i přijmout? Druhý dotaz. Nemyslíte, že současná vládní garnitura se pouze za vaše doporučení schovává a přitom realizuje svoji lobistickou a kriminální politiku, proč k tomu propůjčujete své jméno? Omlouvám se za dva dotazy, pokud mně nebudete chtít odpovědět budu s tím srozuměn, jenom se prosím vyhněte obecným frázím.
  • Odpověď (, 14:00) -
    Myslím, že v NERVu je zdravá soutěž názorů – mnohé diskuse mj. za účasti pánů Švejnara nebo Nekováře by si zasluhovaly zachytit. Lákali jsme již v minulosti do NERvu i zástupce sociální demokracie ale ta je odmítla nominovat. Ostatně i v tisku se členové NERVu nezřídka nebáli vyjádřit svůj odlišný názor na výsledky poslaneckých kompromisů.
  • ---
  • Otázka (Marťanka, 10:59) -
    Dobrý den pane Mejstříku, prosím, o Váš osobní názor na to jak dopadne situace v Řecku.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 13:36) -
    Svůj názor jsem již mnohokráte vyjádřil. Řecký vstup do eurozóny byl podle mne další fatální chybou, neboť samotnému Řecku chybí standardní institucionální prostředí – není schopno spolehlivě vybírat daně, není schopno řádně spravovat pozemkové knihy atd., ale zejména není dost konkurenceschopné, aby splácelo své dluhy. To jasně dokazuje např. ukazatel Global Compatitiveness Index of World Economic Forum… Řecko nemá kromě turismu kompetitivní exportní průmysl, kvalitní vzdělání… Řecko léta čerpalo desítky miliard z fondů soudržnosti EU a postavilo za ně mnohdy kvalitní dopravní infrastrukturu, ale teď by mělo být schopno se zbavit návyku na pomoc a to není možné. Řecko není konkurenceschopné ani cenově – zbývá mu buď vnitřní devalvace (zásadní pokles nadměrných nákladů práce nekompenzovaný produktivitou) – tomu se brání Řekové v ulicích, nebo externí devalvace, ale to země s eurem nemůže udělat…
  • ---
  • Otázka (Mike, 10:55) -
    Dobrý den, dokola slyšíme nejrůznější kritiku ohledně současného stavu eurozóny a neschopnosti jakýchkoli kroků EU, EK, ECB atd. v rámci pokračující krize. Hlavní problém je, že v rámci EU neexistuje a nebude už nikdy existovat shoda jak současný problém řešit (a to na jakémkoli řešení) - každý už zachraňuje především sám sebe a své zájmy nebo se na to připravuje. Jak bude podle vás vypadat eurozóna, EU za dva, tři roky? Máte pro Evropu vlastní recept? Děkuji.
  • Odpověď (, 13:58) -
    Je absurdní mluvit v současné době o pomoci Řecku, když poskytnuté mezinárodní úvěry Řecku slouží k vyplacení soukromých pozic zahraničních věřitelů (bank a fondů), kteří takto vlastně soustavně a ASYMETRICKY získávají nepovolenou státní pomoc „state aid“. Ne náhodou EU nedávno prodloužilo již v roce 2008 přijaté zmírnění pravidel pro státní pomoc bankám. Obávám se, že v rámci eurozóny bude stále méně zemí ochotno a schopno (některé ohrožené země jako Itálie,…) přispívat do společných EFSF, či EMS mechanismů „pomoci“, neboli „Evropského měnového fondu“. Zdá se, že eurozóna uvolní měnovou expanzi Evropské centrální banky ve prospěch těchto mechanismů na úkor spořivých národů a naplní tezi o „transferové unii“ s případným vyloučením některého ze svých členů „černých pasažérů“ typu Řecka. Úspory jsou vždy politicky drahé, lidé v ulicích… a světová konkurence za branami. V každém případě se situace států EU může vyvíjet politicky dramaticky, nicméně výhody společného trhu zboží, služeb, kapitálu a práce by měly společenství udržet pohromadě, neboť tam jsou synergie evidentní. Sama existence společného trhu je atraktivním garantem velkého trhu i pro asijské hráče, kteří v okamžiku slabosti určitě přijdou se svými investicemi (nebudou-li mít problémy doma) a oživí tak rýsující se evropský skanzen průmyslu a služeb. Ale Německo, severské země, Francie (?) jsou schopny dlouhodobějšího uvažování a v Evropě mohou dále získat na významu.
  • ---
  • Otázka (Černý, 10:41) -
    Pane profesore, jak hodnotíte Obamovo opatření na vyšší zdanění těch nejbohatších, které má přinést až třetinu toho co chce Obama získat celkem včetně dalších opatření.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 13:28) -
    Situace v USA je hodně odlišná komplikovanou soustavou daní a daňových výjimek, kterými lze pomocí (drahých) daňových poradců minimalizovat daňové náklady, jak předvedl pan Buffett. Ale to se vyplácí především velkým firmám a velkým podnikatelům. Náprava je možná buď beze změny sazby daně - minimalizací daňových výjimek (tím zvýšení daňového základu), jak se o to pracně pokoušíme v ČR. Obama volí populistickou přímočarou cestu „zdanění těch nejbohatších“. Tím, že je v USA historicky akumulováno v rukou některých jednotlivců velké bohatství, očekává velký výnos. Obávám se, že tato cesta USA trvaleji nepomůže, myslím, že je férovější cesta jasného daňového základu s málo výjimkami.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 9:40) -
    Zdravím! V rámci reformy veřejných financí navrhujete zajímavé opatření, a to vytvoření nezávislé Rozpočtové rady, která (jestli dobře chápu) by dohlížela na plnění a určitou soudnost rozpočtu. Jak by byla její "nezávislost" zajištěna a jaké by vlastně měla pravomoce při dohlížení na dodržování pravidel při sestavování rozpočtu? I.
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 13:18) -
    Přiznám se, že jde o jeden z případů, kdy jsme se zatím nedokázali ani sjednotit uvnitř NERVu ani prorazit se svými návrhy, které jsou inspirovány příklady ze zahraničí. Jediným reálným bodem, kde panuje shoda, je nutnost vytvoření odborného orgánu, který by dohlížel na analýzu dopadů legislativních opatření tzv. RIA – regulátory impact assessment. Většina mandatorních výdajů rozpočtu má totiž své kořeny v zákonech přijatých parlamentem, a pokud se náklady implikované zákony nepodchytí včas, dopadne to stejně jako se solární legislativou. O poslanecké úpravě poslanci hlasovali bez jakýchkoliv podkladů a odběratele energií to bude v příštích x letech stát až stovky miliard přehnaných dotací, pokud budou zpochybněna nedávná brzdicí opatření. Proto jsme mj. navrhli i změnu jednacího řádu parlamentu tak, aby i poslanecké návrhy musely obsahovat analýzu dopadů, kterou prověří alespoň odborný orgán. Ten již byl zřízen v rámci legislativní rady vlády převedením pracovních míst z MV, kde se fungování grémia náměstků pro RIA neosvědčilo.
  • ---
  • Otázka (František, 9:34) -
    Dobrý den pane profesore, zajímalo by mě, jak často se ekonomové NERV scházejí a zda jednáte společně, nebo stále platí rozdělení do odborných skupin. Existují v rámci rady i nějaké zásadní odborné rozepře? Děkuji za odpověď
  • Odpověď (Michal Mejstřík, 13:05) -
    Dobrý den. K Vaší otázce. Scházíme se s premiérem a většinou ekonomických ministrů každé prvé či druhé pondělí v měsíci na „velkém“ NERVu, kterému obvykle předchází řada přípravných diskusí po odborných skupinách. Odborné skupiny se mění, pokud vyčerpají svůj program, např. pensijní reforma apod. Teď se zřídila skupina pro eurozónu atd.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    22.09.2011 13:55

    Odpovědět za 1. hodinu na čtyři otázky, to je tedy výkon
    Bobo
  • Ekonomičtí akademici
    22.09.2011 13:53

    Hezký den, jak vnímáte zodpovědnost ekonomických akademických špiček za současnou krizi? Myslíte si, že je morální, aby akademičtí ekonomové poskytovali "konzultanské" služby privátním subjektům? Není i toto praPRÍČINOU TÉTO krizie? Ve zkratce: sebenaplnující se proroctví, výchova dalších generací ekonomu v rámci jednoho paradigmatu, tak jako tomu bylo během 80., 90. let v USA...deregulace apod.
    PachX
  •  
    22.09.2011 13:41

    Dobrý den. Můžete mi objasnit Váš názor proč by o rozpočtu měli rozhodovat "nezávislí odborníci", kteří nejsou voleni lidmi? V tom případě zastáváte stejný koncept jako je v Lisabonské smlouvě. Proč občné ČR mají dávat pravomoce lidem "nezávislým odborníkům", aby rozhodovali o tak důležitých věcech jako je státní rozpočet? Kdo tyto "nezávislé odborníky" bude kontrolovat a budou mít za to finanční odpovědnost? Proč raději nenavrhujete vládě, aby schvalovala vyrovnané rozpočty! My občané ČR nechceme být vašimi služebníky a poddanými. Nechceme dluhy, které dělají vlády a soukromé bankovní korporace! Řekněte mi prosím: Kdo všechny ty dluhy zaplatí??? Jak je možné, že centrální banky FED, ECB, BOE půjčují vládám peníze za úroky? Věřím, že jste odpovědný člověk a proto děláte maximum.
    radek
  • hypotéky
    22.09.2011 13:38

    Dobrý den, NERV v březnu navrhl chvályhodný záměr zavést pravidla pro srovnatelnost hypoték. Banky a stavební spořitelny by neměly vyžadovat žádné další podmínky, jako je například vedení hypotečního či běžného účtu nebo pojištění. V jaké fázi je tento návrh nyní? Věříte osobně v jeho brzké prosazení navzdory bankovní lobby? Prosím o upřímnou odpověď
    Koutný
  •  
    22.09.2011 13:38

    Dobrý den, pane profesore, na jaká opatření by se podle Vás měla vláda soustředit nyní nejvíce, aby podpořila českou ekonomiku a odvrátila další recesi/krizi? Děkuji za odpověď.
    Faltýnová
  • ČSA
    22.09.2011 13:17

    Dobrý den, jaká je stávající situace ČSA? Máte nějaké další informace o privatizaci ČSA? Jaká je náplň Vaší práce v dozorční radě? děkuji, zvonař.
    zvonař
  •  
    22.09.2011 12:51

    Dobrý den, pane Mejstříku. Slyšela jsem, že ekonomové v NERVu při tvorbě doporučení pro vládu aktivně spolupracovali se studenty? Zajímalo by mě, v čem byla tato spolupráce přínosná..? Děkuji a přeju hodně zdaru!
    Lilly
  • Demokracie v krizi
    22.09.2011 12:16

    Zdá se, že demokracie, tak jak ji dnes známe, je v krizi. Psychologové říkají, že lidé s IQ pod 90, kterých je ve společnosti ca 40 %, nejsou schopni si vytvořit vlastní názor. I lidé s IQ 100 si v dnešní době "natlučou ústa". Tito lidé nevědí, kam by společnost měla směřovat. Co však určitě vědí je, že se chtějí mít dobře s minimem námahy. Přitom všichni tito lidé mají volební právo a o jejich hlasy bojuje řada politických stran. A jak bojuje ? Slibuje jim všemožnou podporu na úkor těch schopnějších. To je přece grandiozní korupce: já ti něco naslibuji na úkor něhoko jiného a ty mně za to zvolíš, abych tě zastupoval a jednal za tebe a měl z toho patřičné příjmy. A je jedno, jestli se věci dějí dobře nebo špatně. Jen když sedím ve funkci a mám se dobře. To je přece proti přírodě, proti Darwinovu přirozenému výběru ! To nemůže dobře dopadnout. V krystalické podobě to takto fungovalo v socializmu a skončilo to hospodářským krachem. Kdysi při návštěvě VŠE jsem v knihovně listoval ve svazku o řecké historii. A tam v těch městských státech původně neměli volební právo všichni, ale jen určití lidé, kteří byli v komunitě uznáváni pro své schopnosti a zásluhy. Takže, co kdyby se náš volební systém změnil tak, že by lidé napřed zvolili své zástupce, třeba na 10 voličů jeden zástupce z řad lidí, kteří jsou známí svými schopnostmi, svým racionálním uvažováním, kteří se nenechají jen tak ohloupit. A teprve tito zástupci by volili poslance. A to by museli být lidé, kteří mají vizi, kam vést celou společnost a ne jak uplácet některé její vrstvy. A mělo by se požadovat, aby měli IQ třeba alespoň vyšší než 120. V živočišné říši vedou společenství také alfa samci nebo samice, kteří jsou schopnější než ti ostatní. Nemůžeme se stavět proti přírodě. A vůbec hospodářskou koncepci státu by měl vypracovávat poradní orgán složený složený ze špičkových odborníků, něco jako dnešní NERV, ale závěry tohoto orgánu by měly pro vládu závazné a práce v NERVu by měla být patřičně honorována, protože jak známo, co je zadarmo, nemá hodnotu a nikdo si toho neváží. Pane profesore, co si o tom myslíte ?
    lam
  •  
    22.09.2011 12:03

    Dobrý den. Činnost NERVu sice sleduji sporadicky, když však výroky někoho z členů zaznamenám, připadne mi, že si žije někde ve svých výšinách odtržen od reality konkrétního hospodářského života ČR. Zejména mám na mysli pohled, že krize naše hospodářství vpodstatě minula, resp. jsme se z ní rychle vymanili.Jestl tento pohled může částečně platit na sektor podnikání navázaný subdodavatelsky na velké mezinárodní firmy, opak je pradou u střeního a malého podnikání orientovaného k privátní spotřebě. Většina spotřebiteů už je buď psychologiky nebo i fakticky ovlivněna zdražováním a ekonomickými faktory, a omezuje spotřebu. Mám zkušenost , že věšina těchto firem žije takříkajíc podstaty nebo dřívější akumulace kapitálu. Prosím vás, to nikdo od vás naší (ne)slavné pravicové vládě ani nenaznačil, že zvýšením DPH na potraviny a teplo(na které se zapomněo v diskuzích), kteráž to skončí jisto jistě, a vsadím se, na 19 ti procentech, vtluče malému a střednímu sektoru poslední hřebík do rakve? To nikdo neví nakolik je stření třída společnosti početná, že nejde o krach páru zanedbatelných jedinců? Státnímu rozpočtu se nezvýší příjmy o celé navýšení, to vám garantuji. Já se na tuto objektivní ekonoicku realitu připravuji a myslím, že z ní budu profitovat, ČR na daních z toho ale neutrží ani korunu. Jsem opravdu zvědav na vaši reakci. S pozdravem D.
  •  
    22.09.2011 11:48

    Vážený pane profesore, jako osoba, která je jednou z hlavních (a viditelných) v NERVu bych Vás chtěl požádat o váš komentář, k tomuto poradnímu orgánu vlády. Není mi zřejmý výsledek práce NERVu, když: 1. veřejný dluh ČR v době kdy Vám píši dosáhl 1.512,5 Miliard Kč, úroky jsou 61,8 Miliard, rychlost zadlužování za 1 sekundu je 2,2 tedy za každou korunu, kterou vyděláme v HDP máme 2,2 dluhu... . Schválený rozpočet je deficitní (a politický) se ztrátou 105 Miliard. Proč, když máme NERV je rozpočet takový jaký je? 2. Má vůbec smysl tetno poradní orgán? Mám pocit, že předchozí předseda vlády pan Topolánek tento "institut" vytvořil jako krycí manévr jak odopoutat pozornost od problémů, nebo lépe nechat "vědce" ať bádají a veřejnost má co řešit a mezitím proběhla celá řada aktivit, kterých si nikdo moc nevšiml. 3. Jak snášíte střet mezi racionálním a politickým (a velmi často korupčním dle mého názoru) požadavkem? Není vám z toho někdy špatně? Děkuji za odpoved. PS: a držím Vám palce
    micz
  • Dobrý den
    22.09.2011 11:16

    Chtěl bych se zeptat na váš názor na progresivní daň z příjmů. Myslím tím váš širší pohled nejen na čistě matematickou spravedlnost, ale také na morální aspekty případného zavedení takovéto daně a také na vliv na soudržnost společnosti. děkuji
    jarom
  • zdravím
    22.09.2011 11:08

    Zdravím Vás pane profesore, chci vědět Váš názor na chystaný rozpočet ČR pro příští rok. Žádné výmluvy, chci váš odhad deficitu. Podle mě Kalousek předložil zcela nerealistický rozpočet, který počítá s nesmyslným růstem HDP 2,5%. Můj odhad je, že mu bude chybět 30-50 mld Kč. Takže chci slyšet váš soukromý odhad a taky názor, kde bude škrtat. A ještě přidám jednu věc k zamyšlení. Bez škrtání v důchodech se nikdy k vyrovnanému rozpočtu nedostaneme, kdy už to konečně někdo řekne na plnou pusu.
    tk69
  •  
    22.09.2011 11:08

    Vážený pane, První dotaz. Vy a vaší sousputníci jsou tak říkajíc z jednoho těsta. Nemyslíte, že kromě vaší medicíny může existovat i jiný lék na současné problémy a jste ochoten je třeba i přijmout. druhý dotaz. Nemyslíte, že současná vládní garnitůra se pouze za vaše doporučení schovává a přitom realizuje svoji lobistickou a kriminální politiku proč k tomu propůjčujete své jméno. Omlouvám se za dva dotazy, pokud mě nebudete chtít odpovědět budu s tím srozuměn, jenom se prosím vyhněte obecným frázím.
    Homo
  • Řecko
    22.09.2011 10:59

    Dobrý den pane Mejstříku, prosím, o Váš osobní názor na to jak dopadne situace v Řecku.
    Marťanka
  •  
    22.09.2011 10:55

    Dobrý den, dokola slyšíme nejrůznější kritiku ohledně současného stavu eurozóny a neschopnosti jakýchkoli kroků EU, EK, ECB atd. v rámci pokračující krize. Hlavní problém je, že v rámci EU neexistuje a nebude už nikdy existovat shoda jak současný problém řešit (a to na jakémkoli řešení) - každý už zachraňuje především sám sebe a své zájmy nebo se na to připravuje. Jak bude podle vás vypadat eurozóna, EU za dva, tři roky? Máte pro Evropu vlastní recept? Děkuji.
    Mike
  • Jaký je váš názor
    22.09.2011 10:41

    Pane profesore, jak hodnotíte Obamovo opatření na vyšší zdanění těch nejbohatších, které má přinést až třetinu toho co chce Obama získat celkem včetně dalších opatření.
    Černý
  • Rozpočtová rada
    22.09.2011 9:40

    Zdravím! V rámci reformy veřejných financí navrhujete zajímavé opatření, a to vytvoření nezávislé Rozpočtové rady, která (jestli dobře chápu) by dohlížela na plnění a určitou soudnost rozpočtu. Jak by byla její "nezávislost" zajištěna a jaké by vlastně měla pravomoce při dohlížení na dodržování pravidel při sestavování rozpočtu? I.
    Investorka
  •  
    22.09.2011 9:34

    Dobrý den pane profesore, zajímalo by mě, jak často se ekonomové NERV scházejí a zda jednáte společně, nebo stále platí rozdělení do odborných skupin. Existují v rámci rady i nějaké zásadní odborné rozepře? Děkuji za odpověď
    František

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu
24.04.2024 11:09
Kvartální výsledky společnosti Tesla (TSLA) vypadají na prvn...více