Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Zvednou se ceny elektřiny ze dna? Jakou budoucnost má před sebou energetická burza? – rozhovor s šéfem PXE Davidem Kučerou

Zvednou se ceny elektřiny ze dna? Jakou budoucnost má před sebou energetická burza? – rozhovor s šéfem PXE Davidem Kučerou

11.07.2012 15:29
Autor: Redakce

Je na trhu s elektřinou cítit blízkost možného obratu v trendu a růstu cen? Jak závisejí ceny elektřiny pro domácnosti na velkoobchodních cenách? Mohou s elektřinou obchodovat i drobní investoři? Na tyto a další otázky dnes od 14:00 do 15:25 odpovídal David Kučera, generální sekretář Energetické burzy Praha v online rozhovoru na Patria.cz.

PXE D Kucera.jpg

David Kučera vystudoval České vysoké učení technické (ČVUT), fakultu elektrotechnickou a Clemson University v USA, kde získal titul MBA. Následně pracoval v oddělení Corporate Finance ve společnosti Patria Finance. Zkušenosti z oboru energetiky získal jako finanční ředitel a člen představenstva společnosti Atel Energy AG (dříve Entrade AG). Na jaře roku 2009 byl jmenován Generálním sekretářem POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE.

Čtěte více:

Ministr Kuba odhalil své plány: Chce vytvořit státní ropný gigant a la ČEZ a zastavit dotování obnovitelných zdrojů
09.07.2012 10:49
Státní ropný gigant chce vytvořit ministr průmyslu a obchodu Martin Ku...
ERÚ: Lidé si v příštím roce připlatí za obnovitelné zdroje, elektřina zřejmě podraží
10.07.2012 14:13
Přes současný pokles cen elektřiny na burzách zřejmě dodávky elektrick...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Domík, 14:56) -
    Děkuji za odpověď a mám ještě doplňující otázku. Z čeho vychází váš optimismus ohledně výhledu poklesu cen elektřiny pro spotřebitele v příštím roce? V médiích se mluví další nutnosti podpořit obnovitelné zdroje z našich faktur za elektřinu...
  • Odpověď (David Kučera, 15:26) -
    Ceny elektřiny v prvním pololetí stále klesaly a domnívám se, že nová regulátorka nebude příliš nakloněna zvyšování regulatorní části ceny… ale samozřejmě mohu se mýlit.

    Děkuji Vám za Vaše otázky. Na shledanou.
  • ---
  • Otázka (ComoGuru, 14:39) -
    Jak vidíte budoucnost energetických komodit. Čeká nás vyčerpání zásob ropy? Přijde podle Vás nyní spíše zlatý věk uhlí, nebo zemního plynu?
  • Odpověď (David Kučera, 15:21) -
    Ropa asi jednou dojde, ale já a asi ani moje děti u toho nebudeme :-). Zlatý věk uhlí nečekám, spíš věřím zemnímu plynu – stále se nalézají nová ložiska, a to i v Evropě, břidlicový plyn je další možný zdroj. Takže na komodity pohlížím s optimismem.
  • ---
  • Otázka (Investor, 14:32) -
    Dobrý den, mohu se zeptat do čeho investujete? Investujete do akcií energetických firem? Co si myslíte o růstovém potenciálu ČEZu? děkuji za otevřenost. Investor.
  • Odpověď (David Kučera, 15:17) -
    Investice do energetických firem jsem si zakázal, považoval bych to za neetické z důvodu funkce, kterou zastávám. Mám malé dobře diverzifikované portfolio finančních instrumentů, které si nechávám profesionálně řídit. Jsem i členem představenstva Burzy cenných papírů Praha, a.s., a z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro tento způsob.
  • ---
  • Otázka (Milan Velner, 14:31) -
    Dobrý den, proč vznikl při rozjíždění projektu PXE tzv. "compound product" (fix ceny 2008, float ceny 2009)? Důvody? Motivace? Jsem si jist :-), že trh to nežádal!!!
  • Odpověď (David Kučera, 15:12) -
    Dobrý den Milane – vysvětlení pro ostatní, pan Velner je jedním z našich aktivních obchodníků a snaží se mě tady veřejně škádlit... :-). Odpověď naleznete na Patrii v mém on-line rozhovoru v roce 2007. Pokud jste si tento kontrakt koupil (a já doufám, že ano), rozhodně jste neprodělal :-).
  • ---
  • Otázka (Kulík, 14:31) -
    Hezký den přeji, jak se vyvíjí ziskovost PXE od jejího založení? Chystáte nějaké nové produkty či projekty pro oživení obchodování?
  • Odpověď (David Kučera, 15:10) -
    PXE je zisková, výroční zprávy jsou k dispozici na našem webu.
  • ---
  • Otázka (RV, 14:28) -
    Pane řediteli, jak vnímáte svoji konkurenci v zahraničí, co se týče likvidity? Jaký je podle Vašeho názoru smysl existence PXE? Jaké má PXE rozvojové plány do budoucna? Děkuji, hezký den, Roman Vavřich
  • Odpověď (David Kučera, 15:09) -
    PXE má naprosto zásadní význam pro transparentnost trhu s elektřinou v ČR. Tato transparentnost má největší význam pro koncové spotřebitele, zejména průmyslové podniky, z nichž řada má své ceny elektřiny indexovány vůči cenám publikovaným na PXE. Pro účastníky velkoobchodního trhu je PXE jediná platforma v ČR nabízející obchodování s eliminací kreditního rizika protistrany obchodu. Přímá konkurence mezi burzami zatím není, ale je jen otázkou času, kdy toto nastane. O rozvojových plánech bych nyní nerad veřejně hovořil, ale myslím, že do konce roku nějaká oznámení učiníme.
  • ---
  • Otázka (Jan K., 14:24) -
    Pane řediteli, jak se na energetickém trhu projevilo rozhodnutí Německa odstoupit od jaderné energie. Považujete toto rozhodnutí za moudré a udržitelné? Čekáte, že k něčemu podobnému může být sousedy dotlačena i ČR?
  • Odpověď (David Kučera, 15:00) -
    Po oznámení o uzavření německých jaderných elektráren cena vyskočila asi o 10% a poté pomalu klesala pod původní úroveň. Zpětně si myslím, že toto rozhodnutí má na stávající cenovou hladinu minimální vliv. Otázka moudrosti tohoto rozhodnutí je také na dlouhou ekonomicko-politickou debatu – chceme levnou vlastní elektřinu a akceptujeme riziko jaderné havárie anebo chceme elektřinu z obnovitelných zdrojů, která je několikanásobně dražší než „jaderná“ alternativa? Podle mého názoru ČR může být dotlačena svými sousedy k podobnému rozhodnutí .
  • ---
  • Otázka (Zvonař, 14:23) -
    Dobrý den, jak se díváte jako odborník na konec solárního boomu, resp. finanční podporu státu? Projevují se nějak státní zásahy na fungování energetického trhu? děkuji, zvonař
  • Odpověď (David Kučera, 14:57) -
    Toto jsou otázky na dlouhou debatu. Každopádně konec solárního boomu má pozitivní vliv na cenu elektřiny pro konečné zákazníky a stát nebo spíše EU (díky mezinárodní provázanosti trhů) mohou významně ovlivnit schopnost fungování trhů.
  • ---
  • Otázka (Petr, 14:01) -
    Energetický regulační úřad nedávno vydal etický kodex pro obchodníky s energiemi, který má zlepšit fungování některých firem na trhu. Jsou účastnici trhu signatáři této iniciativy? Věříte ve vymýcení nekalých praktik?
  • Odpověď (David Kučera, 14:54) -
    Asi máte na mysli kodex týkající se problematiky nekalých obchodních praktik při prodeji elektřiny a plynu konečným zákazníkům. Toto téma stojí mimo náš záběr, ale věřím v prospěšnost jakékoliv iniciativy v tomto směru.
  • ---
  • Otázka (Bolek, 13:21) -
    Jaké podmínky musím splnit, když bych chtěl nyní jako investor spekulovat na nárůst cen elektřiny?
  • Odpověď (David Kučera, 14:47) -
    Dobrá otázka pro Českou spořitelnu, která, pokud vím, doposud jako jediná nabízí tuto možnost pro „investory“.

    Asi největší problém bude s objemem investovaných prostředků. Minimální obchodovatelné množství na trhu (nejen PXE) je 1 MW, což, pokud budete chtít spekulovat na ročním kontraktu, znamená celkový objem investice téměř půl milionu EUR. I když by Vám nabídli obchodování na úvěr, maržové požadavky budou jistě významné.

    Mimochodem, toto vidím jako největší stávající výzvu pro PXE, tj. více zpřístupnit obchodování pro menší investory. Bohužel se nám doposud nepodařilo přesvědčit velké obchodníky na snížení minimálního objemu transakce tak, aby to bylo atraktivní právě pro menší investory.
  • ---
  • Otázka (Domík, 13:17) -
    Pane Kučero, jak mi vysvětlíte každoroční nárůst faktury za elektřinu v dobách propadu velkoobchodních cen na dlouho nevídané úrovně? Myslíte, že elektřina pro koncové spotřebitele může napřesrok zlevnit? Hezký den
  • Odpověď (David Kučera, 14:41) -
    Cena elektřiny pro konečného spotřebitele se skládá ze dvou částí: 1. z ceny komodity jako takové, ta je určena trhem, a 2. z regulované části. Poměr obou složek v ceně u maloodběratelů je zhruba 50:50, a tudíž se může stát, že vzroste-li cena regulované části více, než o kolik klesne velkoobchodní cena elektřiny, je celkový efekt pro spotřebitele negativní. To je to vysvětlení. Regulovanou část ceny stanovuje Energetický regulační úřad a jsou zde promítnuty náklady na přenos energie, regulace soustavy, ztráty v sítích, podpora obnovitelných zdrojů apod. Věřím, že ceny pro konečné zákazníky by měly v příštím roce poklesnout. V každém případě by spotřebitelé měli srovnávat cenové nabídky jednotlivých dodavatelů.
  • ---
  • Otázka (Investorka, 11:38) -
    Dobrý den. Kdo jsou tvůrci trhu, kteří na PXE působí?
  • Odpověď (David Kučera, 14:37) -
    Market makeři jsou ČEZ, GDF Suez a další dva obchodníci, kteří nechtějí být zveřejňováni.
  • ---
  • Otázka (Amila, 11:34) -
    Dobrý den, nemůžu nevzpomenout kauzu bankrotu Moravia Energo v důsledku špatného odhadu situace na en. trhu a následných neúnosných ztrát. Změnila se od té doby regulace rizika? Poučili se podle Vás z účastníci trhu z tohoto odstrašujícího příkladu?
  • Odpověď (David Kučera, 14:33) -
    Podle mého názoru se bohužel vnímání a řízení rizik v oblasti obchodování s elektřinou u mnohých obchodníků moc nezměnilo, ale je zde samozřejmě pár společností, které učinily velký pokrok v tomto směru.
  • ---
  • Otázka (Angie, 11:33) -
    Dobrý den pane řediteli, zajímá mě současný zájem výrobců a obchodníků s elektřinou o obchodování na PXE, resp. objem obchodů. Můžete demonstrovat na číslech, za kolik prodal na burze proud např. ČEZ loni a za kolik se očekává letos. Platí, že zcela převažují přímé obchody bez prostředníka v podobě PXE? Pokud ano, jsou nějaké možnosti tento trend zvrátit?? Díky za odpovědi!
  • Odpověď (David Kučera, 14:27) -
    Objem obchodů na PXE se v posledních třech letech nemění, pohybuje se okolo 24 TWh, což je pro ilustraci zhruba polovina roční spotřeby elektřiny v ČR. Objemy jednotlivých obchodníků a transakční ceny nezveřejňujeme, jsou to důvěrné informace. Platí, že většina obchodů s elektřinou (celoevropsky) se udělá na OTC, avšak u většiny transakcí figuruje nějaký prostředník, buď inter-deal broker anebo burza. Celkový objem OTC obchodů není nikde zmapován a odhadujeme, že podíl PXE na trhu se pohybuje mezi 15-20%. Samozřejmě se snažíme tento podíl zvyšovat, ale naše možnosti jsou relativně omezené – můžeme „pouze“ nabídnout obchodníkům bezchybný a uživatelsky přívětivý servis, což se nám podle mého názoru daří, ale objemy obchodů jsou plně v jejich rukách.
  • ---
  • Otázka (Vaclav, 9:43) -
    Kdy bude PXE obchodovat s 2-10letými kontrakty alespoň u elektřiny? Přispělo by to významně k cenové stabilitě trhu. Co plyn? Díky.
  • Odpověď (David Kučera, 14:20) -
    V dohledné době nebudeme obchodovat s víceletými kontrakty. Dnes máme vypsány kontrakty na 3 jednotlivé roky dopředu a likvidní je pouze kontrakt na dodávky v roce 2013, aktivita na zbylých dvou kontraktech je mizivá. Nebráníme se vypsat jakékoliv nové produkty k obchodování, pokud o to bude zájem ze strany účastníků obchodování. Nejsem ale přesvědčen, že by obchodování s víceletým kontraktem přineslo vyšší cenovou stabilitu. Otázku obchodování s plynem aktivně zvažujeme.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:31) -
    Zdravím pane Kučero, Objem uzavřených obchodů s elektřinou s dodáním v ČR loni po sérii poklesů narostl o 11 procent. Sledujete tento trend i v roce letošním? Jak se podepisuje současná nervozita daná ekonomickou nejistotou na obchodování na PXE? JK
  • Odpověď (David Kučera, 14:13) -
    Prozatím objem obchodování téměř přesně kopíruje loňský rok. Současná ekonomická nejistota se spíše odrazila ve struktuře obchodníků kteří jsou aktivní na PXE. Utlumil se vliv bankovních domů (spíše spekulativní transakce) a naopak posílil objem obchodování společností tradičně podnikajících v energetice.
  • ---
  • Otázka (matrix, 9:22) -
    Dobrý den, sledujete s pokračujícím poklesem cen elektřiny nárůst zájmu obchodníků na těchto úrovních nakupovat? Jaký je Váš osobní tip na vývoj cen elektřiny v následujících několika měsících a letech? Díky za odpověď
  • Odpověď (David Kučera, 14:05) -
    Dobrý den všem a děkuji za Váš zájem o energetický trh a PXE.

    Na první dotaz musím odpovědět, že bohužel padající ceny energie nevyvolávají zvýšený zájem o obchodování. Dostáváme se do patové situace, kdy „prodejci“ říkají, že na těchto cenových hladinách nedává smysl prodávat a „kupující“ se nechávají slyšet, že ještě počkají, až to bude levnější. Konkrétní názory na vývoj cen z pozice reprezentanta burzy nesmím činit, nicméně pomineme-li cenové extrémy z roku 2008, cena ročního baseloadu se většinou pohybuje mezi 45 až 60 EUR/MWh a nevidím důvod, proč by tomu do budoucnosti mělo být jinak.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    11.07.2012 15:23

    Dobrý den, rád bych se zeptal jaké počítáte, že bude mít dopady nasazení systému Xetra do praxe PXE a zda uvažujete o změně systému clearingu vaší burzy. Děkuji. JM
    JM
  •  
    11.07.2012 15:02

    Dobrý den, zajímalo by mě jako drobného investora, jak je zajištěna likvidita na PXE a jaké jsou výhody obchodování s elektřinou pro jednotlivce? Jaký poměr na PXE jsou nyní institucionální investoři a jaký drobní investoři? Díky, Jana
    Jana
  • elektřina 2
    11.07.2012 14:56

    Děkuji za odpověď a mám ještě doplňující otázku. Z čeho vychází váš optimismus ohledně výhledu poklesu cen elektřiny pro spotřebitele v příštím roce? V médiích se mluví další nutnosti podpořit obnovitelné zdroje z našich faktur za elektřinu...
    Domík
  •  
    11.07.2012 14:39

    Jak vidíte budoucnost energetických komodit. Čeká nás vyčerpání zásob ropy? Přijde podle Vás nyní spíše zlatý věk uhlí, nebo zemního plynu?
    ComoGuru
  • tipy
    11.07.2012 14:32

    Dobrý den, mohu se zeptat do čeho investujete? Investujete do akcií energetických firem? Co si myslíte o růstovém potenciálu ČEZu? děkuji za otevřenost. Investor.
    zvonař
  •  
    11.07.2012 14:31

    Dobrý den, proč vznikl při rozjíždění projektu PXE tzv. "compound product" (fix ceny 2008, float ceny 2009)? Důvody? Motivace? Jsem si jist :-), že trh to nežádal!!!
    Milan Velner
  • vývoj a novinky
    11.07.2012 14:31

    Hezký den přeji, jak se vyvíjí ziskovost PXE od jejího založení? Chystáte nějaké nové produkty či projekty pro oživení obchodování?
    Kulík
  • PXE ?
    11.07.2012 14:28

    Pane řediteli, jak vnímáte svoji konkurenci v zahraničí, co se týče likvidity? Jaký je podle Vašeho názoru smysl existence PXE? Jaké má PXE rozvojové plány do budoucna? Děkuji, hezký den, Roman Vavřich
    zvonař
  •  
    11.07.2012 14:24

    Pane řediteli, jak se na energetickém trhu projevilo rozhodnutí Německa odstoupit od jaderné energie. Považujete toto rozhodnutí za moudré a udržitelné? Čekáte, že k něčemu podobnému může být sousedy dotlačena i ČR?
    Jan K.
  • solarní boom
    11.07.2012 14:23

    Dobrý den, jak se díváte jako odborník na konec solárního boomu, resp. finanční podporu státu? Projevují se nějak státní zásahy na fungování energetického trhu? děkuji, zvonař
    zvonař
  • praktiky energetik
    11.07.2012 14:01

    Energetický regulační úřad nedávno vydal etický kodex pro obchodníky s energiemi, který má zlepšit fungování některých firem na trhu. Jsou účastnici trhu signatáři této iniciativy? Věříte ve vymýcení nekalých praktik?
    Petr
  • investice
    11.07.2012 13:21

    Jaké podmínky musím splnit, když bych chtěl nyní jako investor spekulovat na nárůst cen elektřiny?
    Bolek
  •  
    11.07.2012 13:17

    Pane Kučero, jak mi vysvětlíte každoroční nárůst faktury za elektřinu v dobách propadu velkoobchodních cen na dlouho nevídané úrovně? Myslíte, že elektřina pro koncové spotřebitele může napřesrok zlevnit? Hezký den
    Domík
  •  
    11.07.2012 11:38

    Dobrý den. Kdo jsou tvůrci trhu, kteří na PXE působí?
    Investorka
  •  
    11.07.2012 11:34

    Dobrý den, nemůžu nevzpomenout kauzu bankrotu Moravia Energo v důsledku špatného odhadu situace na en. trhu a následných neúnosných ztrát. Změnila se od té doby regulace rizika? Poučili se podle Vás z účastníci trhu z tohoto odstrašujícího příkladu?
    Amila
  • objem obchodování
    11.07.2012 11:33

    Dobrý den pane řediteli, zajímá mě současný zájem výrobců a obchodníků s elektřinou o obchodování na PXE, resp. objem obchodů. Můžete demonstrovat na číslech, za kolik prodal na burze proud např. ČEZ loni a za kolik se očekává letos. Platí, že zcela převažují přímé obchody bez prostředníka v podobě PXE? Pokud ano, jsou nějaké možnosti tento trend zvrátit?? Díky za odpovědi!
    Angie
  • Dlouhodobe kontrakty chybi
    11.07.2012 9:43

    Kdy bude PXE obchodovat s 2-10 letymi kontrakty alespon u elektriny? Prispelo by to vyznamne k cenove stabilite trhu.Diky.Co plyn?
    Vaclav
  • objemy
    11.07.2012 9:31

    Zdravím pane Kučero, Objem uzavřených obchodů s elektřinou s dodáním v ČR loni po sérii poklesů narostl o 11 procent. Sledujete tento trend i v roce letošním? Jak se podepisuje současná nervozita daná ekonomickou nejistotou na obchodování na PXE? JK
    Koutný
  • elektřina padá
    11.07.2012 9:22

    Dobrý den, sledujete s pokračujícím poklesem cen elektřiny nárůst zájmu obchodníků na těchto úrovních nakupovat? Jaký je Váš osobní tip na vývoj cen elektřiny v následujících několika měsících a letech? Díky za odpověď
    matrix

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online