Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Předvolební online rozhovor s poradcem a expertem hnutí ANO na EU Pavlem Teličkou

Předvolební online rozhovor s poradcem a expertem hnutí ANO na EU Pavlem Teličkou

22.10.2013 14:30
Autor: Redakce

S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní představitele politických stran k účasti na online diskusi s potenciálními voliči (nejen) z řad investorů. Online rozhovory by se měly spíše než politických otázek dotýkat především témat z oblasti ekonomiky a finančních trhů.

Po ekonomických expertech Strany zelených (SZ) a Občanské demokratické strany (ODS) (online rozhovory viz zde a zde) přijal pozvání k online diskuzi také poradce a expert hnutí ANO na EU Pavel Telička. „Poměry u nás překročily veškeré meze a nerad bych si jednou vyčítal, že jsem se nepokusil přispět k jejich nápravě a také zlepšení naší pozice v Evropě,“ říká Telička.

Iniciativa ANO vznikla na podzim roku 2011 poté, co podnikatel Andrej Babiš v médiích promluvil o sytémové korupci, která prorostla veřejnou správou. Vznikla Výzva, která shrnovala základní myšlenky a teze a v květnu 2012 bylo ANO registrováno jako politické hnutí, které se může účastnit demokratických parlamentních voleb. Účast v nich považuje ANO za jediný způsob, jak se pokusit změnit poměry v ČR.

Jak zajistit lepší podmínky pro české firmy a živnostníky a snížit nezaměstnanost? Jak snížit korupci a dosáhnout lepší nálady v občanské společnosti? Na tyto a další otázky jste se dnes ptali Pavla Teličky, poradce a experta ANO na EU.


TeličkaPavel Telička (* 1965) je někdejší diplomat a člen Evropské komise. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Vstoupil do KSČ a pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí ČSSR. V roce 1998 se stal náměstkem ministra zahraničí a o rok později 1. náměstkem ministra a státním tajemníkem pro evropské záležitosti. V době přístupových rozhovoru o vstupu ČR do EU vedl český vyjednávací tým a poté se stal velvyslancem a vedoucím Stálé mise ČR při EU. V prosinci 2004 spoluzaložil lobbistickou firmu BXL Consulting v Bruselu, které je spolumajitelem a ředitelem. V srpnu 2013 se stal tváří hnutí Andreje Babiše ANO, kde se specializuje na problematiku EU a snižování administrativní zátěže.


Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Berťa, 14:07) -
    Dobrý den, nejprve chci říct, že vás vnímám jako "těžkou váhu", z pohledu normálního občana neznám u nás nikoho kvalifikovanějšího a schopnějšího v záležitostech ve vztahu EU - Česko, proto jsem velmi rád, že jste se rozhodl pracovat pro ANO. Chtěl bych se zeptat na sílu vašeho závazku vůči celému hnutí, zkrátka zajímalo by mě jak moc to myslíte vážně, jak moc to vnímáte jako jedinečnou/historickou příležitost změnit poměry v této zemi k lepšímu. Jak známo, politika je o důvěryhodnosti a myslím, že už je nejvyšší čas, aby si nějaký z těch nových "protestních" politických projektů tu důvěru občanů konečně získal. V tomto ohledu by mě zajímalo, jestli i vy sám sdílite Babišovu představu být v tomto volebním období "jen" v opozici a příští volby vyhrát, znova narážím na míru vaší angažovanosti, zda budete vy osobně připraven překonávat překážky, řešit aktivně vnitřní problémy a dělat (nebo spíše Udělat) vše pro úspěch strany. Závěrem bych přidal něco pro inspiraci, velmi mě zaujal projev Roberta Změlíka na mítinku ANO v Olomouci 10.září, myslím, že dobře vystihuje motivaci lidí, kteří se chystají volit ANO, aspoň já to tak u sebe a lidí ve svém okolí cítím. Robert tam řekl jednu nádhernou větu, že přeje panu Babišovi, aby to nešel ZKOUŠET UDĚLAT, ale aby šel a UDĚLAL TO, bez ohledu na to kdy se mu to povede. Tady je odkaz na Změlíkův projev, jsou to jen 4,5min, děkuji a přeji mnoho úspěchů...............http://youtu.be/t_3d3-L_cmA?t=24m3s
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:31) -
    Berťo, zdravím a děkuji. V zásadě s Vámi plně souhlasím. Snad jsem Vám dal odpověď už tím, že jsem učinil celkem bolestivé osobní rozhodnutí ohledně svého podnikání, které se dotkne i celé rodiny.

    ANO není jen čistě protestní hnutí, to by nemělo dlouhou životnost. Chci to zkusit a udělám hodně pro to, aby vyšlo. Pokud by hnutí sešlo z nastoupené cesty (čemuž zatím nic nenasvědčuje) a nešlo to vrátit takříkajíc back on track, nepodílel bych se na opakování precedentů. Nicméně, překážky překonávám celý svůj život a klidně v tom budu pokračovat. S tím, aby ANO bylo, zejména v případě, že by kompromisy zpochybňovalo svůj program, v opozici, nemám vůbec problém, naopak. Díky za inspiraci a za podporu.
     
    Dovolte mi závěrem poděkovat za vaší pozornost a především vaše otázky. Odnáším si z diskuse i pár zajímavých podnětů. Možná jsem ne každého uspokojil nebo přesvědčil. Nebylo to však mým cílem. Snad jsem vám ale nabídl prvek do mozaiky, která pomůže s rozhodováním k volbám jít a o tom, koho volit. Mějte šťastnou ruku!
     
    S pozdravem
     
    Pavel Telička


  • ---
  • Otázka (Sysel, 13:46) -
    Dobrý den, jaký máte názor na to, že by se ruština někdy mohla stát jedním z jednacích jazyků EU?
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:26) -
    Dobrý den, lidé mohou snít, ale toto není můj sen. Já chci mít silnou EU a v ní silnou a sebevědomou ČR. V Rusku vidím zajímavého i když ne jednoduchého partnera, ale ne člena EU. Tudíž bez ruštiny. To by tento jazyk musely prosazovat baltské státy, které mají nemalou menšinu ruské národnosti, ale tam jsem tento zájem nikdy neviděl. Nemluvě o nákladech na překlady. Spíše bych se zamýšlel do budoucna nad jejich optimalizací. Třeba jednoho dne počet jazyků snížíme. Nevím.
  • ---
  • Otázka (Tono, 13:33) -
    Dobrý den, objevují se dvě teze, které mohly vést pana Babiše ke vstupu do politiky: 1/ snaha ovlivnit legislativu směrem výhodným pro jeho skupinu firem a zablokovat tu legislativu, která by pro jeho firmy byla nevýhodná včetně otázky dotací 2/ použít politiku jako nástoj posílení vlivu své podnikatelské skupiny na úkor konkurence z řad menších a malých v potravinářství, chemii,... Můžete tato tvrzení vyvrátit (nebo potvrdit)? Co Vás osobně vedlo ke spojení s ANO a pokud ANO není pouze pan Babiš, co či kdo ještě (například z pohledu, koho v ANO si Vy osobně vážíte a proč). Děkuji za odpovědi a zdravím Vás. Tono
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:25) -
    Tono, zdravím, myslím, že na první část jsem již odpověděl. Dodávám. Pomáhal jsem v rámci naší firmy ČR obstát v jednáních o reformě společné zemědělské politiky.

    Kdybych chtěl být neskromný, tak bych řekl, že dílo se zadařilo (vidíte, už je to venku a skromnost je fuč) a je ku prospěchu, rozhodně v porovnání s tím, co bylo původně zamýšleno, celého českého zemědělství a potravinářství. Nikdo mě nelobboval ve prospěch velkých firem, ani bych na to neslyšel.

    ANO není skutečně jen p. Babiš, i když sehrál a sehrává klíčovou a v mnohém nezastupitelnou roli. To znamená, pro mě to není tzv. Babišovo hnutí. Těch lidí je celá řada a každým dnem poznávám další. Na té centrální úrovni je jich mnoho, například pí Jourová, p. Stropnický, můj kolega a budoucí dvojka na kandidátce do EP P. Ježek, nerad bych někoho vynechal, tak proto jen takto stručně.

    Dnes jsem byl v několika městech podpořit kandidáty Středočeského kraje. Dámy Jermanová, Zelienková, nebo p. Landa – ti všichni jsou také ANO a navíc velmi povzbudivou součástí hnutí.
  • ---
  • Otázka (Liberál001, 13:31) -
    Dobrý den, chci se zeptat, jak se Vaše hnutí staví k podpoře alternativních paliv z řepky nebo bioplynu, které jednoznačně křiví trh a zdražují energie pro spotřebitele? Z mého pohledu je pan Babiš v jednoznačném střetu zájmu jakožto jeden z největších příjemců státních dotací v České republice. Slova o změně mi z jeho úst přijdou zcela účelová. Navíc se v poslední době hovoří o ústupu dusíkatých hnojiv v Evropě, což je hlavní business Agrofertu, takže další důvod, proč se snažit o více vlivu. S pozdravem, Liberál
  • Odpověď (, 14:24) -
    Dobrý den, pokud vím, tak se tato otázka v rámci hnutí vůbec nediskutovala. Ani toto téma p. Babiš nikdy neotevřel.
  • ---
  • Otázka (Ebo, 13:26) -
    Dobrý den, pane Teličko, jste delší dobu součástí bruselské administrativy a byrokracie. Osobně administrativu a poměry v Bruselu dobře znám, je to přemrštěná administrativa, teplá místa pro mnoho politiků a mrhání peněz daňových poplatníků, t.j. nás občanů a to v 21.století plného technických vymožeností. Předpokládám, že vlastní firmu tímto způsobem neřídíte. Jak osobně byste přispěl k zlepšení státní správy v ČR a jaký je Váš vztah k EU? Máte idey, projekty a podněty ke zlepšení, které byste prosazoval? Děkuji, RS
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:22) -
    Dobrý den, nejsem. Již devět let podnikám a jen část našeho podnikání je spojena s EU. Ale ani v této rovině nejsem součástí bruselské administrativy. Ano, máte pravdu, firmu řídíme jinak. Na druhou stranu nebudu jako řada českých politiků kopat a jen kopat do EU. Sám jsem se sedm let podílel na činnosti grémia odborníků z různých zemí EU, které prosazovalo snížení byrokracie a administrativní zátěže. Za tuto dobu jsme prosadili změny ve výši cca 40 mld EUR. Ano, i to nestačí. Dokonce si myslím, že instituce EU jsou z hlediska jejich vnitřního fungování zralé na reformu. Bohužel, situace v ČR je však mnohem horší. Dovolím si tvrdit, že mohu srovnávat. Idey mám a rád s nimi jako lídr pro evropské volby předstoupím. Pojďme se proto k tématu vrátit. Můj vztah k EU je i přes stagnaci a problémy posledních let pozitivní, i když kritický.
  • ---
  • Otázka (Kábek, 13:17) -
    Dobrý den, pan Babiš stále opakuje, že ve vládě není nikdo, kdo by stát řídil jako "řádný hospodář". Vy jste názoru, že se stát dá řídit jako firma nebo vnímáte nějaké rozdíly? Co je podle Vás kromě korupce nejpalčivější problém v souvislosti s řízením státu?
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:15) -
    Dobrý den, pane Kábku, samozřejmě, že mezi formou a státem jsou rozdíly, ale A. Babišovi rozumím velmi dobře a jsem imunní proto překrucování jeho teze některými médii a politiky. Vy jste to řekl přesně. Řídit stát jako firmu znamená mj. se chovat jako řádný hospodář.

    Když se podíváme na současný stav, tak snad není nikdo, kdo by si dovolil tvrdit, že to je současný stav. Ledaže by nikdy neměl svoji firmu a nebo seděl od ukončení školy v politice.

    Kromě korupce je to politizace státní správy, její vzájemná penetrace s některými ekonomickými subjekty, vysoká administrativní zátěž, nepřehledný právní řád, nízká a pomalá vymahatelnost práva, klientelismus, prapodivné veřejné zakázky, nízká míra elektronizace a transparentnosti. Asi nechcete, abych pokračoval dál. Dílčích zlepšení lze téměř v každém ohledu dosáhnout celkem rychle. Chce to jen chtít.
  • ---
  • Otázka (Jezdec., 12:48) -
    Jakým způsobem hodláte snížit nezaměstnanost ? Připravujete veřejné práce nebo hodláte jinak pracovat s armádou nezaměstnaných ?
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:14) -
    Dobrý den, doporučuji prolistovat program. Zmíním jen to, že chceme výrazněji usnadnit podnikání, čímž se vytvoří i pracovní místa (ta nevytvoří stát, ani záměr jedné z politických sil dokonce vytvořit státní banku).

    Pracovní trh musí být flexibilnější. V programu máme některé úlevy a zvýhodnění pro zaměstnávání některých cílových skupin (čerstvých absolventů, lidí po 50). Nesmíme však žít jen dneškem, nýbrž se podívat i na naše školství, jeho kvalitu, flexibilitu reakce na potřebu na trzích.

    V řadě profesí je nedostatek kvalifikované pracovní síly (viz náš propad v nově vydaném žebříčku Grand Thorton). V řadě oblastí máme tragickou infrastrukturu a je zde prostor pro větší investiční celky. Ale jak říkám, prosím pro větší detaily se podívejte do programu.
  • ---
  • Otázka (Kábrtová, 12:22) -
    Dobrý den, jak se staví ANO k důchodové reformě a penzijním fondům? Chcete podpořit spoření občanů na důchod a jak? Nepomohlo by zbavit občany nedůvěry, kdyby se vklady do fondů pojistily státem do určité výše jako je tomu u běžného vkladu v bankách?
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:09) -
    Dobrý den, paní Kábrtová, nad Vaším námětem se zamyslím. Jinak chceme:

    - Chceme prosadit výrazněji se promítající zásluhovost v rámci prvního pilíře, budeme usilovat o ponechání již přijaté valorizace důchodů o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd,

    - Chceme zastavit automatické prodlužování věku odchodu do důchodu a navázat na vývoj střední doby dožití, a to s přihlédnutím k délce školní docházky (ty modely jsou a fungují),
     
    - Rádi bychom prosadili automatické členství ve druhém pilíři pro nové účastníky pracovního trhu, zavedením automatického členství s možností vystoupení ze druhého pilíře je kompromisem mezi dobrovolností a dostatečnou robustností systému druhého pilíře,

    - V rámci třetího pilíře bychom rádi zvýhodnili riziková povolání a tzv. předdůchody.
  • ---
  • Otázka (Jirka, 11:03) -
    Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na následující: a)Úsloví „nové koště dobře mete“ v politice neplatí, jak je ostatně vidět na posledním příkladu VV a pana Bárty. Co Vás tedy vede k tomu, že příběh vaší strany bude jiný ? b)Z evropských fondů se nepodaří v programovacím období 2007 až 2013 vyčerpat 30 až 70 miliard korun. Kde podle Vás ČR dělá chybu a co navrhujete pro nápravu ? c)Za politiku podpory OZE zaplatí naši občané jen v tomto roce 44 mld. Kč a to ať již přímo ve formě příspěvku na OZE nebo nepřímo ve formě daní. EU prosazuje politiku navyšování podílu OZE. Jaký je Váš názor na tuto problematiku ? d)Jestliže vaše strana hodlá podpořit ekonomiku a podnikání, z jakých zdrojů hodlá tyto změny financovat ? Děkuji.
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:07) -
    Dobrý den, osobně jsem byl kontaktován oběma politickými subjekty, ostatně v minulosti i dalšími. Proč jsem se rozhodl jít až do tohoto projektu, jsem již vysvětlil, jen bych dodal, že vidím mezi nimi značný rozdíl. Kdybych neviděl šanci na to, že tento projekt může přispět ke změně poměrů, zůstal bych i dál žít svým dosavadním vcelku příjemným životem.

    Ad b) – obávám se, že to bude možná i více, což považuji téměř za trestuhodné. Částečně už je situace i pro další období determinovaná, protože jednání s EU jsou ukončena. Zacílení programů tudíž neovlivníme, ale lze dospět v praxi k dílčím korekcím.

    Osobně bych se dále přikláněl ke zjednodušení administrativy, elektronizaci a zprůhlednění jednotlivých procesů, především pak k zefektivnění kontroly a auditů. Je smutné, že na naše nešvary musí přicházet EK a neodhalíme je sami. V neposlední řadě bych veřejnou službu příslušných orgánů viděl i v rovině poradenství. Závěrem snad není třeba připomínat včasné plánování a zjednodušení stavební a další legislativy.

    Ad c) K jakémukoliv případnému zvýšení podílu lze přistoupit až po důkladných dopadových analýzách a příslušných jednáních v rámci EU, především však až v období ekonomického růstu. Osobně bych byl velmi zdrženlivý, pojďme nastartovat ekonomiku, zvýšit konkurenceschopnost a pak uvidíme. Více se podívejte v systémové rovině na můj článek k administrativní (a další) zátěži na webu ANO. Jirko, zdravím.
  • ---
  • Otázka (Petr, 11:01) -
    Dobrý den, pan Babiš se v jednom rozhovoru (už nevím přesně, myslým že nějaké radio, možná zet, ale už nevím přesně) vyjádřil, že do akcií neivestuje, protože nehraje v kasínu. Lze tedy očekávat, že podobý názor má na burzy celé ANO? Jak se stavíte např. k dani z fin. transakci, ke snaze přilakát do Prahy hedge fondy (i když ta vzhledem k senátem prohlasovaným zákonům asi padla) atd.?
  • Odpověď (Pavel Telička, 14:04) -
    Dobrý den, Petře, ne, to nelze očekávat. Vidím to jako osobní názor p. Babiše, možná daný oborem jeho podnikání. Mezi akciovými trhy a kasinem vidím značný rozdíl, i když napětí mohou přinést obě „ oblasti“.
  • ---
  • Otázka (Investor, 10:48) -
    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:57) -
    Dobrý den, ano, prostřednictvím jedné společnosti (nebudu dělat reklamu) jsem diverzifikovaně investoval, jak do fondů, tak i dluhopisů, korporátních i státních.

    Dosud jsem se více zaměřil na USA, možná je čas se více soustředit na Evropu, západní i východní. Zrušení daně z dividend má své racio. Coby investor se k prodloužení lhůty stavím negativně a současně si myslím, že toto opatření nic pozitivního nepřinese.
  • ---
  • Otázka (Bob, 10:27) -
    Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, kterých všech stran jste již byl odborníkem na to či ono? Děkuji
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:51) -
    Dobrý den, Bobe, byl jsem před 89 necelé dva roky v KSČ. Bohužel. Na to asi narážíte. Od té doby jsem 25 let tvrdě pracoval, a to i pro tento stát. Politicky jsem se neangažoval a x počtem stran neproběhl. Myslím, že odbornost v řadě oblastí mám, ale to Vás asi nezajímá. Mějte se, PT
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:19) -
    Vážený pane Teličko, činy pana Klauze, Kalouska, Nečase, Drábka, Píkové, Sobotky, Haška a dalších mnohdy na hranici zákonů umožní Vám dostat se do sněmovny a spolupodílet se na životě v této zemi. Jak chcete ovlivnit jednu z největších nespravedlností po kuponové privatizaci, amnestii nesvéprávného zločince s. Klauze a to církevní restituce, tak, aby byly spravedlivým vyrovnáním s minulostí. Pokud se dostanete do sněmovny hodláte se pokusit některé z těchto napůl zločinů napravit a jak. Co mínite udělat, aby za deset let se nestalo, že budete házení do stejného pytle s výše jmenovanými a naše země nebude pro živo lidí, ale několika takzvaných elit. Dá se ještě v této zemi umožnit život hrdému a sebevědomému národu, kterého si budou jiné národy vážit a ne pohrdat jako bandou zlodějů, tunelářů a nespolehlivých elementů.
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:49) -
    Vážený Homo, osobně ve Sněmovně nebudu. Před aktivní politikou se musím vypořádat se svými závazky a ukončit podnikatelskou činnost.

    S důsledky amnestie, bohužel, politická reprezentace ANO, ani žádná jiná, už nic udělat nemůže. I když mě to štve. Udělali to celkem promyšleně, ne že ne. Ctím právní stát a především nezávislou justici, i když jako občan nemusím být vždy (a nejsem) spokojený. Ohledně amnestie však nejvyšší státní zástupce koná, co je možné, a v tomto má moje sympatie a podporu.

    Pokud bych si myslel, že za deset let budu házen do pytle s těmi, kteří už dvacet let ukazují, co umějí (až na některé výjimky), nebo, že bych v možnost změny nevěřil, tak bych zůstal dál podnikat. Kdyby se to ukázala být mission impossible, vyvodil bych z toho závěry. Zůstaňte mírným optimistou.
  • ---
  • Otázka (Roman, 10:12) -
    Vážený pane Teličko, dovolím si malou sumarizaci k Vaší osobě a dovolím si požádat o Váš komentář: 1) NWR - předlužená společnost (nasekáno 22 mld. Kc dluhu), P. Telička - člen představenstva NWR od 2011. 2) RPG Byty - P. Telička - člen dozorčí rady 2008-2011, společnost zadlužena. 3) dále lobbista Zdeňka Bakaly, který loboval (a dosud zřejmě lobuje) za zájmy Z. Bakaly a zastavení prošetřování nedovolené veřejné podpory (cca 20 mld. Kč), kterou Z. Bakala a spol. jako nástupnická firma získali v roce 2004 od státu při podezřelé privatizaci OKD na úkor státu a daňových poplatníků. Můj dotaz zní: Jak chcete hájit zájmy občanů ČR, když dlouhodobě hájíte jen zájmy své, Z. Bakaly a soukromých subjektů? Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníku BYTYOKD.CZ
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:42) -
    Dobrý den, některá čísla vytahujete z kontextu celkové situace na světovém trhu s uhlím. Obdobné těžkosti a větší má většina těžebních společností ve světě. Stačí číst www.patria.cz. Škoda, že současně neuvádíte jiná čísla – výši investic, zvýšení bezpečnosti práce, snížení úrazovosti, odvedené daně.

    Dovolím si i tvrdit, že za určitých okolností by OKD dnes možná už ani netěžila. Ty výsledky v daných podmínkách jsou ještě velmi dobré. K ad 1) a 2) není, co bych řekl. U otázky ad 3) vycházíte z chybné premise a otázka je tudíž bezpředmětná. Omlouvám se.
  • ---
  • Otázka (Pavlína, 10:06) -
    Dobrý den pane Teličko, jaký máte názor na přijetí eura Čes.republikou. Prosím o konkrétní výhody či zápory. Děkuji, Pavlína
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:37) -
    Dobrý den, Pavlíno, jsem pro přijetí eura k momentu, kdy jak ČR, tak i EU na to budou připraveny.

    Výhody vidím jednoznačně ve větší stabilitě a předvídatelnosti pro podnikatele, v usnadnění volného pohybu osob, služeb, zboží a kapitálu, v minimalizaci ztrát díky kurzu, ale také ve větším vlivu na evropské, politické a ekonomické scéně. Výhody vidím i jako občan, který má ambice cestovat, nakupovat nebo v zahraničí studovat.

    Neříkám, že některé subjekty nemohou čelit dílčím nevýhodám, ty jsou asi individuální. „Nevýhodou“ je současný stav eurozóny a skutečnosti, že ne vždy byla schopna včas a účinně řešit problémy například spojené s členstvím málo připravených zemí, resp. těch, které se z mého pohledu začlenily předčasně.
  • ---
  • Otázka (Jarda, 9:38) -
    Dobrý den pane Teličko, chtěl bych znát Váš názor na běžnou dosavadní praxi u poslanců, vykonávat vedle svého poslaneckého mandátu ještě spoustu dalších výdělečných činností (funkci hejtmana, starosty, náměstka, svoje povolání, dozorčí rady státních podniků atd.). Copak je funkce poslance tak málo náročná, že to jde? Jde pak všechny tyhlety funkce dělat souběžně na 100 %? Pak dochází k tomu, že poslanec má neúčast ve sněmovně více jak 50 % a vlastně nedělá nic pořádně. Děkuji Vám za odpověď a přeji úspěch ve Vaší práci. Jarda
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:28) -
    Dobrý den, Jardo, máte pravdu, soudě i podle často prázdných poslaneckých lavic, že řada aktivit dohromady nejde. Nechci sklouznout k populismu a tvrdit, že nelze skloubit žádné aktivity, ale mnohé z dosud možného a právně přípustného by mělo být předmětem revize.

    Sám si nedovedu představit, že bych dále mohl podnikat a být zároveň poslancem. Nekandiduji v těchto volbách, až evropských, ale už nyní postupně připravuji ke konci roku ukončení činnosti úspěšné firmy. Děkuji i Vám.
  • ---
  • Otázka (Zdeněk, 9:35) -
    Dobrý den pane Teličko, podporujete Vy osobně, případně hnutí ANO, změnu volebního systému na většinový? Mám dojem po těch všech letech, že bez toho se zde nic nepohne....Děkuji za odpověď a hodně procent!
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:25) -
    Dobrý den, Zdeňku, není to pro mě sice jedna z prvních otázek k řešení hned po volbách, vidím i akutnější, ale rád bych, abychom během následujících čtyřech let vytvořili předpoklad pro příští volby dle většinového volebního systému. Takže ano. A děkuji za Vaše přání.
  • ---
  • Otázka (Jesse, 9:27) -
    Malý dotaz, je uvnitř vašeho hnutí ANO potenciál k úvaze, že byste mohli (spíš měli) zahájit jednání s podobnými subjekty, aby snaha odstavit současné zkostnatělé strany (ODS, TOP, ČSSD) nevyšla naprázdno? Bez jejich vlivu by přeměny v zemi šly realizovat snadněji. Mám na mysli Úsvit T. Okamury, SPOZ, Lidovce... popřípadě další malé strany, které by to štěstí vstupu do PS měly. Víte, problém české politiky je v neochotě spolupracovat a každý hledí jen na parciální zájmy.
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:19) -
    Zdravím, osobně si z Vašeho výčtu dovedu představit spolupráci s Lidovci, se kterými máme programový překryv, a kteří o léta v opozici prošli pozitivním vývojem. Jde o zavedenou stranu v dobrém slova smyslu. Uvidíme, zda povolební diskuse tento předpoklad potvrdí.

    Sám jsem zastáncem spolupráce a rýmovosti, ale nikoliv za každou cenu a se subjekty, se kterými by shoda byla umělá a čistě účelová, vedená mocenskými zájmy. Více se před volbami nechci vymezovat, napřed krok A a pak se uvidí.
  • ---
  • Otázka (Anny, 9:19) -
    Zdravím Vás. Čím si vysvětlujete tak rapidní nárůst preferencí ANO v předvolebních průzkumech? Myslíte, že výsledek kolem 16 % (průzkum CVVM) je reálný? Neobáváte se zdiskreditace, pokud budete figurovat v nové vládě, v důsledku uplatňování vlastních zájmů jednotlivých osobností hnutí (narážím na rychlý pár "rychlokvašky" VV). Děkuji za upřímné odpovědi.
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:12) -
    Dobrý den, před pár měsíci ANO skoro nikdo neznal. Pozornost médií, politologů a veřejnosti směrovala na tzv. zavedené politické strany. Od momentu vyhlášení předčasných voleb se přeřadilo na vyšší obrátky, připravil se program, profesionální kampaň a šlo se za voliči. To by však nestačilo.

    Ve společnosti je obrovská nespokojenost a zklamání. Ukazuje se, že jsme schopni nabídnout kredibilní náhled a řešení palčivých problémů. Aniž bychom sklouzli k populismu jiných politických subjektů. V ANO jsou navíc osobnosti, které něco dokázaly a nebyly dvacet let v parlamentních lavicích, aniž by znaly reálnou situaci z vlastní praxe.

    To číslo je reálné, ale ještě podstatnější je, aby šlo o politický projekt dlouhodobě udržitelný a úspěšný. To je naším cílem, nikoliv rychlokvašné dílčí a partikulární cíle.
  • ---
  • Otázka (Kapi, 9:16) -
    Dobrý den pane Teličko, trochu mne zaráží prohlášení z ANO ve smyslu "Klidně budeme v opozici. Nemusíme vládnout." Jako nerozhodnutému voliči mi to přijde trochu divné. Volím stranu, která se bude snažit vládnout a prosazovat svůj program. V opozici mi je ta strana úplně k ničemu. Proč se ANO jasně nevymezí vůči ostatním stranám a neřekne: S těmi můžeme jít a s těmi ne.
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:05) -
    Dobrý den, pokusím se vysvětlit. Pokud má dojít k nějaké podstatné změně, musíme konzistentně naplňovat náš volební program. Je otázkou, zda toto bude možné se subjekty, se kterými se programově a jinak rozcházíme.

    Nejsme připraveni dělat zásadní kompromisy a sklouznout k politické praxi posledních let. Věříme, že v opozici i bez kompromisů si můžeme najít prostor k prosazení našich programových cílů. Možné lépe, než v nějakém vládním slepenci. Když by byl prostor prosadit většinu našich cílů ve vládě, zodpovědnosti se nezříkáme. Osobně však i po vyjádřeních politických rivalů mám pochybnosti.
  • ---
  • Otázka (Lichý, 9:15) -
    Dobrý den pane Teličko. Vaše hnutí se opírá o hesla, z nichž jedno je "podpora firem a podnikatelů". Můžete nastínit konkrétní kroky s tímto cílem? Děkuji, SL
  • Odpověď (Pavel Telička, 13:02) -

    Dobrý den, pane Lichý, nejlépe by bylo se podívat do resortního programu hnutí ANO. Dovolte mi jen pár dílčích tezí:

    - Výrazně snížit administrativní zátěž. Konkrétní způsob jsem včera popsal v článku na webových stránkách hnutí.

    - Zlepšit podnikatelské prostředí (dnes Grand Thorton poukazuje na to, že jsme v atraktivitě pro zahraniční investory spadli o více jak deset příček na 40. místo z 60).

    - Omezit zásahy do daňové soustavy. Daňová represe, která je v současné době uplatňována, musí být vystřídána daňovou motivací pro poplatníky. Podporujeme projekt jednoho inkasního místa, a to v podobě úplné integrace výběru daní, sociálního a zdravotního pojištění. Nepřistoupíme na zvýšení daní.
     
    - Podpoříme mikropůjčky a další formy financování pro malé a střední podnikatele.
     
    - Zjednodušíme a především zprůhledníme přístup k veřejným zakázkám.

    - Zajistíme efektivní čerpání evropských fondů a modely známými ze zahraničí zamezíme jejich rozkrádání a v lepším případě nevyužívání.
     
    Více prosím vyčíst z programu. Sami jsme mnohdy podnikatelé a věřím, že víme, kde nás tlačí bota. Pracovní místa vytváří podnikatelé a nikoliv stát. Proto je právě tato cílová skupina pro nás jednou z těch klíčových.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  •  
    22.10.2013 15:05

    Flexibilní trh s pracovní silou. Nejlépe čekající armádu , která se dá použít dle potřeby, hlavně, aby moc nestála a nejlépe pracovala zadarmo. Tak jak je to u Babiše zvykem. Babiš se snaží o jednu velkou firmu , ale i Německo se skládá ze 70 % z malých firem do 25 zaměstnanců. Souhlasím s tím, že máme moc pojišťováků a schází nám technické síly, ale to je moc práce. Pořád nerozumím proč by měl být trh flexibilní, když v Německu to funguje normálně. Zrušení min. mzdy a flexibilita na trhu to je velký krok k ještě větší chudobě v Česku. Už nyní máme mnoho lidí, kteří pracují pouze na ŽL pro jednoho zaměstnavatele a mnoho brigádníků. Co by si zaměstnavatelé ještě přáli ?
    Jezdec.
    • nevim
      22.10.2013 15:09

      ....co by si přáli zaměstnavatelé jako celek, ale Babiš by si určitě přál aby si k tomu svačil jeho fajnšmekersky namletou remitendu MF dnes.
      db
  • Grant Thornton
    22.10.2013 14:30

    ...se píše pane Teličko. Ne Grand Thornton. Jelikož se na tuto skvělou společnost neustále odvoláváte jako na jakousi vyšší autoritu, tak si Vám dovolím připomenout, že stála i u auditu KIT DIGITAL. Nicméně souhlasím, že je to velmi spolehlivá společnost. I dyž jsou její audity zcela na p...., tak Vám spolehlivěš pošle fakturu za provedené služby.
    db
    • Re: Grant Thornton
      22.10.2013 14:58

      To je stejné jako cushman wakefield.
      Jezdec.
  • ještě mám dotaz:
    22.10.2013 14:08

    Počítáte také po volbách s úzkou kooperací s KSČ, když jste za minulého režimu zamlada s panem Babišem dělali za takovou pěknou kariéru ;)?
    Bob
    • Re: ještě mám dotaz:
      22.10.2013 17:57

      Každý, během svého života se mění, může měnit i politické názory (a tím i strany). Horší je narodit se blbem. S tím člověk i umírá.
      Achjo...
  •  
    22.10.2013 14:07

    Dobrý den, nejprve chci říct, že vás vnímám jako "těžkou váhu", z pohledu normálního občana neznám u nás nikoho kvalifikovanějšího a schopnějšího v záležitostech ve vztahu EU - Česko, proto jsem velmi rád, že jste se rozhodl pracovat pro ANO. Chtěl bych se zeptat na sílu vašeho závazku vůči celému hnutí, zkrátka zajímalo by mě jak moc to myslíte vážně, jak moc to vnímáte jako jedinečnou/historickou příležitost změnit poměry v této zemi k lepšímu. Jak známo, politika je o důvěryhodnosti a myslím, že už je nejvyšší čas, aby si nějaký z těch nových "protestních" politických projektů tu důvěru občanů konečně získal. V tomto ohledu by mě zajímalo, jestli i vy sám sdílite Babišovu představu být v tomto volebním období "jen" v opozici a příští volby vyhrát, znova narážím na míru vaší angažovanosti, zda budete vy osobně připraven překonávat překážky, řešit aktivně vnitřní problémy a dělat (nebo spíše Udělat) vše pro úspěch strany. Závěrem bych přidal něco pro inspiraci, velmi mě zaujal projev Roberta Změlíka na mítinku ANO v Olomouci 10.září, myslím, že dobře vystihuje motivaci lidí, kteří se chystají volit ANO, aspoň já to tak u sebe a lidí ve svém okolí cítím. Robert tam řekl jednu nádhernou větu, že přeje panu Babišovi, aby to nešel ZKOUŠET UDĚLAT, ale aby šel a UDĚLAL TO, bez ohledu na to kdy se mu to povede. Tady je odkaz na Změlíkův projev, jsou to jen 4,5min, děkuji a přeji mnoho úspěchů...............http://youtu.be/t_3d3-L_cmA?t=24m3s
    Berťa
  •  
    22.10.2013 13:46

    Dobrý den, jaký máte názor na to, že by se ruština někdy mohla stát jedním z jednacích jazyků EU?
    sanin
  •  
    22.10.2013 13:33

    Dobrý den, objevují se dvě teze, které mohly vést pana Babiše ke vstupu do politiky: 1/ snaha ovlivnit legislativu směrem výhodným pro jeho skupinu firem a zablokovat tu legislativu, která by pro jeho firmy byla nevýhodná včetně otázky dotací 2/ použít politiku jako nástoj posílení vlivu své podnikatelské skupiny na úkor konkurence z řad menších a malých v potravinářství, chemii,... Můžete tato tvrzení vyvrátit (nebo potvrdit)? Co Vás osobně vedlo ke spojení s ANO a pokud ANO není pouze pan Babiš, co či kdo ještě (například z pohledu, koho v ANO si vy osobně vážíte a proč). Děkuji za odpovědi a zdravím Vás. Tono
    JoN
  •  
    22.10.2013 13:31

    Dobrý den, chci se zeptat, jak se Vaše hnutí staví k podpoře alternativních paliv z řepky nebo bioplynu, které jednoznačně křiví trh a zdražují energie pro spotřebitele? Z mého pohledu je pan Babiš v jednoznačném střetu zájmu jakožto jeden z největších příjemců státních dotací v České republice. Slova o změně mi z jeho úst přijdou zcela účelová. Navíc se v poslední době hovoří o ústupu dusíkatých hnojiv v Evropě, což je hlavní business Agrofertu, takže další důvod, proč se snažit o více vlivu. S pozdravem, Liberál
    Liberál001
  • Jak zlepsit statni zpravu a vztah k EU
    22.10.2013 13:26

    Dobry den pane Telicko, jste delsi dobu soucasti bruselske administrativy a byrokracie. Osobne administrativu a pomery v Bruselu dobre znam, je to premrstena administrativa, teple mista pro mnoho politiku a mrhani penez danovych poplatniku t.j. nas obcanu a to v 21.stoleti plneho technickych vymozepnosti. Predpokladam, ze vlastni firmu timto zposobem neridite. Jak osobne by jste prispel k zlepseni statni zpravy v CR a jaky je Vas vztah k EU? Mate idey, projekty a podnety ke zlepseni,ktere by jste prosazoval? Dekuji, RS
    Ebo
  •  
    22.10.2013 13:17

    Dobrý den, pan Babiš stále opakuje, že ve vládě není nikdo, kdo by stát řídil jako "řádný hospodář". Vy jste názoru, že se stát dá řídit jako firma nebo vnímáte nějaké rozdíly? Co je podle Vás kromě korupce nejpalčivější problém v souvislosti s řízením státu?
    Kábek
  •  
    22.10.2013 12:48

    Jakým způsobem hodláte snížit nezaměstnanost ? Připravujete veřejné práce nebo hodláte jinak pracovat s armádou nezaměstnaných ?
    Jezdec.
  •  
    22.10.2013 12:22

    Dobrý den, jak se staví ANO k důchodové reformě a penzijním fondům? Chcete podpořit spoření občanů na důchod a jak? Nepomohlo by zbavit občany nedůvěry, kdyby se vklady do fondů pojistily státem do určité výše jako je tomu u běžného vkladu v bankách?
    Kábrtová
  •  
    22.10.2013 11:03

    Dobrý den, Rád bych se Vás zeptal na následující: a) Úsloví „nové koště dobře mete“ v politice neplatí, jak je ostatně vidět na posledním příkladu VV a pana Bárty. Co Vás tedy vede k tomu, že příběh vaší strany bude jiný ? b) Z evropských fondů se nepodaří v programovacím období 2007 až 2013 vyčerpat 30 až 70 miliard korun. Kde podle Vás ČR dělá chybu a co navrhujete pro nápravu ? c) Za politiku podpory OZE zaplatí naši občané jen v tomto roce 44 mld. Kč a to ať již přímo ve formě příspěvku na OZE nebo nepřímo ve formě daní. EU prosazuje politiku navyšování podílu OZE. Jaký je Váš názor na tuto problematiku ? d) Jestliže vaše strana hodlá podpořit ekonomiku a podnikání, z jakých zdrojů hodlá tyto změny financovat ? Děkuji.
    Jirka
  •  
    22.10.2013 11:01

    Dobrý den, pan Babiš se v jednom rozhovoru (už nevím přesně, myslým že nějaké radio, možná zet, ale už nevím přesně) vyjádřil, že do akicí neivestuje, protože nehraje v kasínu. Lze tedy očekávat, že podobý názor má na burzy celé ANO? Jak se stavíte např. k dani z fin. transakci, ke snaze přílakát do Prahy hedge fondy (i když ta vzhledem k senátem prohlasovaným zákonům asi padla) atd?
    Petr
  •  
    22.10.2013 10:48

    Dobrý den, jste sám aktivním investorem na finančních trzích? Pokud ano, do čeho investujete? Jak se stavíte k otázce prodloužení daňového testu z 6 měsíců na 3 roky a (ne)zrušení zdanění dividend?
    Investor
  •  
    22.10.2013 10:27

    Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, kterých všech stran jste již byl odborníkem na to či ono? Děkuji
    Bob
  •  
    22.10.2013 10:19

    Vážený pane Teličko, činy pana Klauze, Kalouska , Nečase, Drábka, Píkové, Sobotky, Haška a dalších mnohdy na hranici zákonnů umožní vám dostat se do sněmovny a spolupodílet se na životě v této zemi.Jak chcete ovlivnit jednu z největších nespravedlností po kuponové privatizaci, amnestii nesvéprávného zločince s. Klauze a to církevní restituce, tak aby byly spravedlivám vyrovnáním s minulostí. Pokud se dostanetee do sněmovny hodláze se pokusit některé z těchto naůl zločinu napravit a jak. Co mínite udělat aby za deset let se nestalo, že budete házení do stejného pytle s výše jmenovanými a naše země nebude pro živo tidí, ale několika takzvaných elit. Dá se ještě v této zemi umožnit život hrdému a sebevědomému národu, kterého si budou jiné národy vážit a né pohrdat jako bandou zlodějů, tunelářů a nespolehlivých elementů.
    Homo
  • Jak budete bojovat proti korupci???
    22.10.2013 10:12

    Vážený pane Telicko, dovolím si malou sumarizaci k Vaší osobě a dovolím si požádat o Váš komentář: 1) NWR - predlužená společnost (nasekáno 22 mld. Kc dluhu), P.Telička - člen predstavenstva NWR od 2011. 2) RPG Byty - PTelička - člen dozorčí rady 2008-2011, společnost zadlužena. 3) dále lobbista Zdeňka Bakaly, který loboval (a dosud zřejmě lobuje) za zájmy Z. Bakaly a zastavení prošetřování nedovolené veřejné podpory (cca 20 mld. Kč), kterou Z. Bakala a spol. jako nástupnická firma získali v roce 2004 od státu při podezřelé privatizaci OKD na úkor státu a daňových poplatníků. Muj dotaz zní: Jak chcete hájit zájmy občanů ČR, když dlouhodobě hájíte jen zájmy své, Z. Bakaly a soukromých subjektů? Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníku BYTYOKD.CZ
  •  
    22.10.2013 10:06

    Dobrý den pane Teličko, jaký máte názor na přijetí eura Čes.republikou. Prosím o konkrétní výhody či zápory. děkuji Pavlína
    Pavlína
  •  
    22.10.2013 9:38

    Dobrý den pane Teličko, chtěl bych znát Váš názor na běžnou dosavadní praxi u poslanců, vykonávat vedle svého poslaneckého mandátu ještě spoustu dalších výdělečných činností (funkci hejtmana, starosty, náměstka, svoje povolání, dozorčí rady státních podniků atd.). Copak je funkce poslance tak málo náročná, že to jde? Jde pak všechny tyhlety funkce dělat souběžně na 100%? Pak dochází k tomu, že poslanec má neúčast ve sněmovně více jak 50% a vlastně nedělá nic pořádně. Děkuji Vám za odpověď a přeji úspěch ve Vaší práci. Jarda
    Jarda
    • Romeš a pár dalších
      22.10.2013 13:30

      ..je profláknutej a na uvolněný místa je velký tlak. :-)
      db
  •  
    22.10.2013 9:35

    Dobrý den pane Teličko, podporujete Vy osobně případně hnutí ANO změnu volebního systému na většinový? Mám dojem po těch všech letech, že bez toho se zde nic nepohne....Děkuji za odpověď a hodně procent!
    Zdeněk
  • opoziční koaliční potenciál
    22.10.2013 9:27

    Malý dotaz, je uvnitř vašeho hnutí ANO potenciál k úvaze, že byste mohli (spíš měli) zahájit jednání s podobnými subjekty, aby snaha odstavit současné zkostnatělé strany (ODS, TOP, ČSSD) nevyšla naprázdno? Bez jejich vlivu by přeměny v zemi šly realizovat snadněji. Mám na mysli Usvit T. Okamury, SPOZ, Lidovce... popřípadě další malé strany, které by to štěstí vstupu do PS měly. Víte, problém české politiky je v neochotě spolupracovat a každý hledí jen na parciální zájmy.
    Jesse
    • Re: opoziční koaliční potenciál
      22.10.2013 13:49

      jesse ty si idiot. Nemůžu nezmínit BRNO. Spojovat estebáky, fašouny a uslintaný milicionáře dohromady může jenom naprostej tydýd.
      db
  •  
    22.10.2013 9:19

    Zdravím Vás. Čím si vysvětlujete tak rapidní nárůst preferencí ANO v předvolebních průzkumech? Myslíte, že výsledek kolem 16 % (průzkum CVVM) je reálný? Neobáváte se zdiskreditace, pokud budete figurovat v nové vládě, v důsledku uplatňování vlastních zájmů jednotlivých osobností hnutí (narážím na rychlý pár "rychlokvašky" VV). Děkuji za upřímné odpovědi.
    Anny
  •  
    22.10.2013 9:16

    Dobrý den pane Teličko, trochu mne zaráží prohlášení z ANO ve smyslu "Klidně budeme v opozici. Nemusíme vládnout." Jako nerozhodnutému voliči mi to přijde trochu divné. Volím stranu, která se bude snažit vládnout a prosazovat svůj program. V opozici mi je ta strana úplně k ničemu. Proč se ANO jasně nevymezí vůči ostatním stranám a neřekne: S těmi můžeme jít a s těmi ne.
    Kapi
  •  
    22.10.2013 9:15

    Dobrý den pane Teličko. Vaše hnutí se opíra o hesla, z nichž jedno je "podpora firem a podnikatelů". Můžete nastínit konkrétní kroky s tímto cílem? Děkuji, SL
    Lichý

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
    Analýzy online