Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini, Soros a spol v Davosu: Řecko opustí euro jako první, za 12 až 18 měsíců. Má svou 'mafii'. Evropa potřebuje na boj s recesí stimulaci, ne škrty

Roubini, Soros a spol v Davosu: Řecko opustí euro jako první, za 12 až 18 měsíců. Má svou 'mafii'. Evropa potřebuje na boj s recesí stimulaci, ne škrty

25.01.2012 12:56, aktualizováno: 25.1. 17:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko bude první a nikoli poslední zemí, která opustí společnou evropskou měnu euro. Stane se tak za 12 až 18 měsíců, řekl v rámci vystoupení na ekonomickém fóru v Davosu ekonom Nouriel Roubini. Evropa pro úspěšný boj s recesí potřebuje fiskální stimulaci a ne rozpočtové úspory, shoduje se prozatím Stephenem Roachem z Morgan Stanley a investorem Georgem Sorosem.
 
„Řecko bude první zemí, které bude restrukturalizovat svůj dluh a opustí euro. A nemyslím si, že bude poslední,“ uvedl Roubini. Evropa podle něj potřebuje ke svému vybřednutí z dluhové krize masívní monetární expanzi a také stimulační nastavení fiskální politiky. To je podle něj jediná cesta, která může odvrátit rozpad eurozóny počínaje odchodem Řecka na horizontu roku až roku a půl. „Euro se musí (k USD) obchodovat o 20 až 30 procent níže, aby pomohlo slabým ekonomikám na okraji, pokud se má společenství udržet pohromadě,“ uvedl Roubini s tím, že ekonomiky PIIGS sužuje těžká recese, zatímco jádro je na hraně mělké. I tak ale podle Roubiniho v eurozóně existují problémy, které tištění peněz ECB nevyřeší a jejich „zahlazení“ bude trvat roky. Uvedl zejména veřejný dluh a schodky běžných účtů části zemí.

V názoru na potřebné kroky v Evropě se shoduje se Stephenem Roachem z Morgan Stanley. I ten uvedl, že eurozóna nemůže bojovat s poklesem ekonomiky do recese nasazením fiskálních úspor, ale právě naopak fiskální expanzí. „Jak chce Evropa bojovat s recesí škrty, když poptávka je slabá a firmy nenajímají zaměstnance,“ ptá se a nezapře své pole působnosti v Morgan Stanley pro oblast Asie. „Nesázím na západní ekonomiky, jako příležitost vidím Čínu,“ zopakoval svůj postoj.

Roubini uvedl, že zpomalující globální ekonomikou jsou ohroženy i Spojené státy. „V Evropě je recese, v Číně zpomalení, růst v USA je přitom jen anemický,“ uvedl ekonom. Klíčovou otázkou americké prezidentské kampaně se podle něj stane téma, zda zvyšovat daně či ne.

Také George Soros vyslovil názor, že opatření ECB na dodávky likvidity nejsou podporou pro samotné okrajové zasažené ekonomiky eurozóny a "německá cesta", kterou se země dravě snaží řešit dluhovou krizi, vyvolává napětí, které může vést k rozpadu eurozóny. "Německo diktuje evropskou politiku jako její největší věřitel, ale může uvrhnout Evropu do deflační spirály," uvedl Soros na adresu nesilnější a nejúspěšnější ekonomiky eurobloku. Evropskou unii označil Soros za nedemokratický blok s bezvládím a zopakoval, že vedle němové autority v podobě ECB potřebuje také fiskální, avšak varoval, že snahy o fiskální integraci (unii) eurozóny jsou nyní mnohem obtížněji prosaditelné, než při jejím vzniku na počátku 90. let. Německo podle něj ke změně myšlení potřebuje zažít svou vlastní deflační epizodu. Nový nástroj ECB na dodávky tříleté likvidity bankám (LTRO) je podle něj efektivní, nicméně pro koupení si času. Ani on dle Sorose není skutečným řešením krize. Tou dle něho je skutečně plán fiskální unie, který je ale příliš vzdálen v budoucnosti z pohledu jeho naplnění. Proto se podle něj Evropa nyní nemůže obejít bez stimulace jak na měnové tak fiskální straně.

Ohledně eura Soros uvedl, že jeho budoucnost záleží na tom, jaké kroky budou přijaty. Za velmi chytré označil chování Švýcarské centrální banky, která si otevřela cestu k neomezenému tištění domácí měny na její obranu (hájí 1,20 CHF/EUR). "Do spekulace proti švýcarskému franku bych se nepustil, rozhodnutí centrální banky bylo geniální," uvedl Soros. Také Velká Británie je podle Sorose v lepší výchozí situaci díky vlatní měně.

Také Soros se ohledně Řecka domnívá, že musí restrukturalizovat svůj dluh, ale ne nutně odejít z eurozóny. "Řecko k odchodu z EMU může fundamentálně donutit potřeba - nejméně - dosáhnout primárního přebytku. Jedním ze silných problémů Řecka pak je ten, že v zemi existuje velmi silná skupina, která se staví za odchod země z eurozóny. Její součástí jsou mnozí vydavatelé tiskovin a konglomerace, které mají zájem platit daně v drachmách a ne v eurech," uvedl Soros směrem k Řecku.

"Euro musí přežít. Alternativa v podobě rozpadu eurozóny by znamenala totální chaos Evropy, se kterým by si svět neporadil. Situace je nejvážnější, s jakou jsem se dosud setkal za celou mou kariéru. Čelíme celkovému ústupu ve vyspělém světě," uvedl Soros.

"V důsledku této recese, která trvá déle, než všichni předpovídali a patrně ještě několik let potrvá, se dočkáme řady ekonomických disproporcí. Přes ty problémy se ale musíme propracovat. Pokud to neuděláme, tak za tři až čtyři roky skončí ta forma kapitalismu, kterou jsme zažili a o které jsme si mysleli, že funguje nejlépe," upozornil šéf investiční společnosti Carlyle Group David Rubenstein.

I když Rubensteinův názor může znít trochu nadneseně, mezi účastníky ekonomického fóra v Davosu nachází pochopení. Je totiž možné, že by se pak začala prosazovat jiná forma kapitalismu, například ta, kterou uplatňuje Čína. Ta se hlásí ke komunistické ideologii, její ekonomika ale už dlouho funguje s prvky kapitalismu.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Forbes, AP, čtk)



Váš názor
  • Až príliš eurozložite PÁNI
    26.01.2012 3:31

    EXPERTI - nevidiac jednoduché riešenie USAEUROgordického uzla, meditujú -len nevieme či v polohe hľadania alternatív ZBOŽNÝCH europrianí" -a ich počet narastá a graduje s VOĽBAMI USA, ale stíle sú to len vízie možného i nemožného po 200 rokoch "matafyzikálčenia" pod ,: kódom" ako to robiť a USA NEZÁVISLE s vedmým vedomím, že "dvojštátieUSA" sa ani po 200 rokoch ani len v náznaku nejde REFORMOVAŤ???!!!- sa pýtam ako radový riťkin z euroTurca 2012?! Alebo je HLAVOU USA, EU,SR,TURCA Prezident, alebo "neprezidenti v pozadí"!!!Hra na slepú babu 1812-2012 je trápny usaeuroDOGMATIZMUS, neschopný ani sebareflexného potenciálu nápravy vlastných chýb a to je už - páni experti 200 ročné FÓPÁ -či ako to "nazveme" na roky - čo len MERKELOVEJ dekády?! Rád sa nechám "merkerlovo" poučiť, lebo na VUMLe som to v rokou 1976 nestihol ani ja.
    turcan
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university