Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf KB Bonnet: Vyplácet budeme dál až 70 procent zisku, ČR snad součástí bankovní unie nebude

Šéf KB Bonnet: Vyplácet budeme dál až 70 procent zisku, ČR snad součástí bankovní unie nebude

13.09.2012 11:25
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Komerční banka má potenciál ve střednědobém horizontu nadále vyplácet dividendu v rozsahu 60 až 70 procent čistého zisku. To za předpokladu, že z budoucích regulací nevyplyne nutnost vyšší úrovně kapitálu a s přihlédnutím k tomu, aby banka udržela silnou kapitálovou vybavenost a byla schopna financovat rozvoj úvěrových i obchodních aktivit, uvedl šéf Komerční banky Henri Bonnet v rozhovoru pro HN a potvrdil tak svá zářijová slova v rozhovoru pro server Patria.cz.

Výplata až 70 procent čistého zisku, další odkup akcií možný

Ve střednědobém horizontu stále vidíme potenciál vyplácet zhruba 60 % čistého zisku formou dividend, což KB umožní udržet silnou kapitálovou vybavenost a zároveň financovat rozvoj svých úvěrových a obchodních aktivit, včetně akvizic, pokud by se v budoucnu naskytla výhodná příležitost, uvedl Bonnet v minulém týdnu pro Patrii. Slova souzní s dlouhodobou strategií i dosavadní realitou výplaty dividendy Komerční bankou. „Posledně vyplacená dividenda ze zisku roku 2011 činila 160 korun na akcii, což představuje výplatní poměr 64 procent. Pokud se však k tomu připočítá 575 milionů korun vydaných vloni na podzim na výkup vlastních akcií, poměr vzrůstá na 70 procent,“ vysvětluje podrobně rozmezí 60 až 70 procent výplaty analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Šéf Komerční banky Bonnet pro Patrii potvrdil, že nákup vlastních akcií je pro Komerční banku dlouhodobě doplňkovým nástrojem při řízení kapitálové přiměřenosti. „Máme kapacitu v oblasti likvidity uskutečnit další nákupy, budeme-li přesvědčeni, že to přispěje k ochraně hodnoty pro naše akcionáře a k optimalizaci kapitálu,“ uvedl v rozhovoru pro Patrii Online.


Bankovní unii se snad ČR vyhne, ČNB mohu rozumět

Za klíčovou označil Bonnet v dnešním rozhovoru pro HN roli České národní banky v rámci ČR jako členské země EU, ale stojící mimo měnovou unii. K postoji ČNB, která například myšlenku rekapitalizace bank z ESM označuje za zvyšující morální hazard, Bonnet například i proto uvedl, že „mu může rozumět“. Za oprávněné, závisle na míře zachování nezávislosti a výlučnosti lokálního dohledu nad bankami (tedy ČNB), označil také obavy o odliv kapitálu z bank v ČR k centrálám v Evropě. „Obavy může zmírnit právě lokální regulace, omezující v dané době maximální povolenou expozici vůči mateřské společnosti,“ uvedl Bonnet pro HN. Připomněl také odpor proti bankovní unii v některých zemích eurozóny, zejména Německu. „V zemi existuje nechuť vzdát se pravomoci nad vlastním veřejnoprávním bankovním systémem, který je částečně ovládán spolkovými zeměmi, popřípadě městy. Takže bude dozoru ze strany ECB podléhat šest tisíc bank nebo méně?“ ptá se Bonnet, který sám působil také pro Societe Generale v Německu, s tím, že nic takového zatím určeno nebylo.

Prezident EK Barroso včera představil návrh jednotného dozoru nad bankami v eurozóně. Ten se má nejprve od začátku příštího roku týkat pouze bank, které požádaly o pomoc záchranný fond ESM, od července 2013 přibere systémově významné banky a teprve od ledna 2014 by měl pokrývat všech asi 6000 finančních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen. Zatím právě Německo již ústy ministra financí Wolfganga Schäubleho vyjádřilo pochyby nad správností zahrnutí všech finančních institucí pod supervizi ECB, ČR potvrdila svůj již dříve rezervovaný přístup. Rakousko je naopak pro rozšíření bankovní unie i za hranice eurozóny. Rakouský regulátor finančních trhů FMA dnes uvedl, že by banky ve střední a východní Evropě měly dostat možnost vstoupit do bankovní unie i bez eura.

Další pokles, eurobondy, eurobilly, natažená řecká ruka

K dalšímu očekávanému ekonomickému vývoji Bonnet již v zářijovém rozhovoru pro Patria.cz uvedl, že predikcí banky je celoroční pokles tuzemského HDP o 1,1 %, v příštím roce růst o 0,4 %. Řešení evropské dluhové krize podle něj bude pravděpodobně spočívat v kombinaci celé řady opatření, možná Eurobondů uplatněných na část dluhů spadajících pod maastrichtská kritéria, možná Eurobillů uplatněných na krátkodobé dluhy, možná transformace EFSF či ESM do speciální formy právnické osoby financované přímo a nepřímo Evropskou centrální bankou. Pro HN dodal, že na scénu se s nejvyšší pravděpodobností vrátí Řecko, kterému doposud poskytnuté finanční prostředky nebudou stačit.


Čtěte více:

CEO KB Bonnet pro Patria.cz po silné polovině roku: Příští měsíce slabší nečekám. Krize žádá kreativní řešení
06.09.2012 8:00
V nadcházejících měsících neočekáváme zásadní zhoršení situace v žádné...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba