Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povolenky se živé vody z Bruselu nedočkaly. Cena emisí -44 % na minimu, ČEZ -3 % (+komentáře)

Povolenky se živé vody z Bruselu nedočkaly. Cena emisí -44 % na minimu, ČEZ -3 % (+komentáře)

16.04.2013 12:50, aktualizováno: 16.4. 18:32

Aktualizováno

Europoslanci dnes překvapivě zamítli dlouho diskutovaný návrh Evropské komise, který měl oživit skomírající trhu s emisními povolenkami. Okamžitou reakcí trhu byl propad cen emisních povolenek na nové historické minimum, cen elektřiny nejníže od 2005 i pokles cen „bezemisních“ energetik jako je Verbund, Fortum či EDF , E.ON nebo i český ČEZ až o 5 procent.

Návrh Evropské komise počítal s odsunem prodeje až 900 milionů povolenek platných do roku 2016 a věřil, že tak oživí jejich ceny a zefektivní fungování celého projektu. Pro návrh bylo při dnešním hlasování v Evropském parlamentu 315 hlasů, zatímco proti se vyslovilo 334 europoslanců.

Analytici UBS zkraje roku varovali, že pokud strategie EK na omezení nabídky emisních povolenek nedostane od národních vlád zelenou, může to vést ke kolapsu celého trhu. „Se současnými pravidly nebude projekt ETS do roku 2045 fungovat, takže emisní povolenky CO2 budou bezcenné,“ varovala UBS poté, co lednové zamítavé doporučení průmyslového výboru Evropského parlamentu poslalo ceny povolenek až o 40 procent níže až na historické dno 2,81 EUR/t. Emisní povolenky Evropské unie tak od svého cenového vrcholu v dubnu 2006 kvůli převisu nabídky a obavám o životaschopnost celého projektu ztratily až 90 procent své hodnoty.

Dnes ale ceny emisních povolenek EU pro letošní rok propadly záhy po oznámení výsledku hlasování europoslanců až na nové historické dno 2,63 eura za tunu CO2:

00 povol

Systém ETS od svého vzniku v roce 2005 zahrnul přes 12 tisíc energetických a průmyslových podniků v Evropě a loni se snažil expandovat a zahrnout i provoz leteckých společností. Zde však Evropská komise narazila na významný odpor aerolinek, které si již nyní potýkají s krizí.

Evropská komise vyjádřila politování nad výsledkem dnešního hlasování a uvedla, že si nyní dopřeje určitý čas, než předloží další návrh na řešení problému společné politiky pro boj se skleníkovými plyny. Eurokomisařka Connie Heegaardová pro Reuters uvedla, že pokud se nepovede nalézt ve věci společný postup, může dojít i na řešení této otázky pouze na národních úrovních.

Europoslanec Matthias Groote, který vede výbor životního prostředí, dnes označil rozhodnutí Evropského parlamentu za „špatný signál“. Na druhou stranu ale slíbil, že hodlá brzy představit nové řešení problému převisu nabídky emisních povolenek. Podle analytiků je na evropském trhu s emisemi přebytečných asi 1,7 miliardy emisních povolenek. „Podle pravidel máme dva měsíce na to, abychom v rámci výboru přišli s novým návrhem. Hodlám to udělat hned,“ uvedl Groote dnes ve Štrasburku.

Hlavní analytik Point Carbon jménem Stig Schjoelset ale optimismus zákonodárce nesdílí. „Domníváme se, že návrh na omezení akcionovaných povolenek je nyní politicky mrtvý a je velice nepravděpodobné, že dojde k jakékoliv dohodě na politické intervenci v rámci třetí fáze programu od roku 2013 do roku 2020,“ varoval dnes Schjoelset. Předpověděl nejprve setrvání cen povolenek okolo hladiny 3 eur za tunu a následně s přibližováním k roku 2020 i možnost dalšího poklesu.

Ceny emisí a ČEZ

Cena emisních povolenek je důležitým determinantem ceny elektřiny, která se dnes proto také propadla na nová historická minima, když na německé energetické burze odepsala 3 procenta až na 39,60 EUR/MWh, tedy nejníže od května 2005 (pro generický roční kontrakt, ale absolutní dno pro kontrakt na 2014). Propad cen elektřiny na přelomu roku přitom již dříve donutil elektrárny k drastickým odpisům a prodejům aktiv. Největší česká energetika ČEZ byla s ohledem na své investice do rozvoje jaderných a obnovitelných zdrojů energie propadem cen elektřiny také silně zasažena. Akcie skupiny ČEZ se proto dnes po oznámení záporného výsledku hlasování europoslanců propadaly spolu s dalšími "čistšími" energetikami až o 3 procenta na 565 Kč.

Vývoj ročního kontraktu na elektřinu na německé burze (EUR/MWh)

000 el
 
Vztah k povolenkám má však ČEZ proti dalším evropským energetikám sázejícím na čistší zdroje energie složitější, protože jejich cena pro ni neznamená jen nákladovou položku. Česká republika je jednou ze zemí, která získala výjimku opravňující ji k bezplatné distribuci části emisních povolenek ještě v období 2013 až 2020. ČR rozdělí mezi lety 2013 až 2020 třetinu potřebných emisních povolenek „zdarma“. Dle půl roku starých odhadů se očekává se, že ČEZ v tomto období obdrží 75,2 mil. volných povolenek, výměnou za investice do modernizací a čistých technologií. Pro energetickou skupinu ČEZ proto klesající ceny povolenek znamená také klesající konkurenční výhodu proti západním energetikám, které si musejí povolenky odpovídající jejich emisím nakupovat na trhu.

„Věříme, že se přesunutí části povolenek do dalších let třetího období projeví ve stabilizaci jejich hodnoty a celý systém tak dostane znovu impuls k tomu, aby plnil svou úlohu, tedy vedl výrobce elektřiny k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2. Dojde tím de facto k odstranění umělého přebytku povolenek CO2, který vznikl nikoliv modernizací a ekologizací výrobních zdrojů, ale především nižší výrobou danou výrazným ekonomickým zpomalením,“ uvedl na začátku března v online rozhovoru na Patria.cz Martin Novák, finanční ředitel ČEZ. Již tehdy ale přiznal, že zůstává nejisté, zda se nakonec podaří prosadit toto opatření, proti kterému se hlasitě stavělo například Polsko.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Od ledna se budou emisní povolenky dražit, státu přitečou desítky miliard korun
27.12.2012 9:45
Desítky miliard korun by státu měly vynést dražby takzvaných emisních...
Cena povolenek padá až o 40 % po zamítnutí opravy trhu průmyslovým výborem EP. Blíží se konec obchodu s emisemi?
24.01.2013 14:21
Až na nové historické dno se dnes propadla cena emisních povolenek EU ...
Konec trhu s povolenkami se vzdaluje. Brusel našel nové kličky
06.03.2013 18:39
Před pěti týdny se cena emisních povolenek propadla na historické dno ...
Skleníkové emise v EU se prý mají do roku 2030 snížit o 40 %
12.03.2013 15:02
Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 4...
ČEZ - Cena emisních povolenek propadla. Jaké budou důsledky? (komentář + nová cílová cena)
16.04.2013 13:29
Evropský parlament zhruba před hodinou zamítl návrh Evropské komise do...

Váš názor
  • veselý týden,
    16.04.2013 13:18

    no ješče nějaké info z Us a bude v aleji nablito :-)))
    Medium2
    • Re: veselý týden,
      16.04.2013 13:20

      řekl bych, že se trhy vrátí poslušně na zem... nějak moc všici lítali příliž vysoko :-)
      Jesse
  •  
    16.04.2013 13:13

    A jedeméééé z kopcéééé
    Peté13
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data