Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Lepší pohled na české akcie, KB i ČEZ. Tlak na Erste, odchod AAA. NWR +22 %

Týden na pražské burze: Lepší pohled na české akcie, KB i ČEZ. Tlak na Erste, odchod AAA. NWR +22 %

04.07.2013 18:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nádech do zisků se vstupem do druhé poloviny roku pražské burze zhatila mezinárodní scéna. V Portugalsku se počínaje odchodem ministra financí rozpadá vláda a vzduch na periferii eurozóny, spojený s obavou o neplnění reforem, znovu houstne. Ještě dusněji je ale v Egyptě. Armáda sesadila prezidenta Mursího, pozastavila platnost ústavy a moc předala do rukou šéfa ústavního soudu. Ač evropské trhy ve čtvrtek k až 3% ziskům vybudila rétorika ECB, zejména poznámka guvernéra Draghiho, že sazby zůstanou dlouho stejné nebo půjdou ještě níže, pražská burza si podíl na nich již neodnesla. V bilanci celého týdne index PX odepsal 0,56 % či 4,88 bodu a končí na 873,39 bodu. Za půl roku do června index odepsal 15,45 %.

Určitým zotavením prošly akcie NWR. K růstu je vybudily předchozí nekonečné propady a zprávy o nabídce některých aktiv. V bilanci týdne končí o bezmála 22 % výše u 22 . Polepšily si také akcie ČEZ, Fortuny a VIG.

Výraznou korekcí jednorázových zisků po výsledcích prošly akcie TMR s odpisem 7 % k 1210 . Přes 4 % ztratila CETV a také Komerční banka přes zlepšený analytický pohled Patrie. Další ztráty utrpěla Telefónica CR a Erste, která od počátku týdne realizuje navýšení kapitálu o 660 milionů eur skrze úpis nových akcií stávajícím investorům.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
NWR 21,67 21,90 TMR -6,92 1210,00
ČEZ 3,55 496,00 CETV -4,65 64,90
Fortuna 2,05 96,90 KB -4,04 3560,00
VIG 1,08 945,10 Orco -3,22 57,15
Pegas 0,37 519,90 Telefónica CR -2,65 267,70
Unipetrol 0,00 172,00 Erste -1,84 517,60
PM ČR -1,32 11072,00

 

Do druhé poloviny roku a prázdninového týdne zároveň vkročila pražská burza růstem, který ale neudržela a index PX skončil s 0,25% ztrátou zejména pod tlakem bank. Na růst z předchozího týdne navázal ČEZ, přes 6 % po předchozích pádech připsalo NWR. CEO polské JSW, největšího producenta koksovatelného uhlí v EU, potvrdil, že firma je jednou „z mnoha“, která dostala od NWR nabídku na odkup aktiv z oblasti těžby koksovatelného uhlí a produkce koksu. Mluvčí JSW již před měsícem odmítl, že by firma vedla jednání s NWR o možnosti prodeje dolu Paskov. Dříve se spekulovalo o možném zájmu JSW o polský důl Debiensko.

Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě zahájila odstávku svého provozu kvůli nízkému zájmu trhu a dostatečnému předzásobení polotovary pro výrobu tlustých plechů. EVS je významným zákazníkem ArcelorMittal Ostrava, která kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR.

Bankovní zástupce z počátku táhla níže především rakouská Erste, která však nakonec udržela jen mírné ztráty. Rakousko představilo Evropské komisi nový plán záchrany Hypo Alpe Adria, který má ospravedlnit státní pomoc v rozsahu 2,2 mld. eur, kterou banka obdržela. Počítá s prodejem byznysu banky na Balkáně a ukončením aktivit v Itálii, ale i další finanční pomoci, letos v rozsahu 700 mil. eur. Co je kladné pro Erste a další rakouské banky, nehovoří se o růstu bankovní daně v Rakousku k profinancování Hypo Alpe Adria, což dříve připustil rakouský kancléř. Komerční banka se vrátila pod 3 700 metu a se ztrátou 1,4% zavřela pod denními minimy. Třináctka investičních bank od Goldman Sachs po UBS, mezinárodní asociace pro swapy a deriváty ISDA i poskytovatel dat Markit čelí vyšetřování Evropské unie kvůli bránění dalším subjektům, zejména burzám, vstoupit na trh kreditních derivátů.

Úterý přineslo při 0,6% růstu indexu PX tlak na banky. Erste zahájila navýšení kapitálu skrze emisi nových akcií v objemu 660 mil. eur s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře. To má bance pomoci ke splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci od rakouské vlády v celkovém rozsahu 1,76 mld. eur a naplnění 10% úrovně běžného tier 1 kapitálového ukazatele dle Basel III do konce roku 2014. Erste v první fázi v pondělí a úterý (jak oznámila v úterý) prodávala nové akcie přednostní nabídkou se zrychleným knihováním vybraným institucionálním investorům, následně stanovila upisovací cenu 18,75 eur a celkovou emisi na 35,231 milionu akcií. Úpis práv stávajícím akcionářům probíhá v rozmezí 3. až 17. července, výsledky by měly být známy 18. července s vypořádáním 23. července či kolem tohoto data. Investoři mají právo na 4 nové akcie k 45 stávajícím. Titul v úterý odepsal další více jak 2 %. Patria snížila cílovou cenu na horším výhledu a úpisu akcíí.

NWR naopak výrazným růstem reagovalo na pondělní zprávy o chystaném prodeji aktiv z oblasti těžby koksovatelného uhlí a produkce koksu. Rostl až k denním maximům u 23 za akcii. ČEZ dostal podporu analytiků ING. Podle nich řada vnějších negativních vlivů z poslední doby už narůstat nebude a s novou cílovou cenou 610 a vyhlídkami slušné dividendy vidí na ročním horizontu 38% růstový potenciál.

Stát by mohl získat podíl v tuzemských rafinériích. Polský PKN Orlen, majoritní vlastník Unipetrolu, chce o „variantách spolupráce“ jednat s vládou. Připustil i navýšení a následný prodej podílu v České rafinérské proti podílu v Čepro, zmíněno bylo i MERO. Unipetrol dle CEO PKN Krawiece už neuvažuje prodej Paramo, které bude v omezeném režimu produkce dál provozovat.

Ve středu utrpěla pražská burza1,6% ztrátu, trh opsal okolní sentiment. Na trhy tlačí rozkol vlády v Portugalsku, snižující odhodlání k reformám. V USA pozitivně překvapil průzkum ADP z trhu práce, ale zklamal výsledek indexu ISM ve službách.

Tlak na pokles trhu znovu vyvíjely banky. Erste upisující nové akcie ztratila další 3 % k 500 za akcii, v rámci dne se podívala až na 487,2 . Na celý sektor v noci padl stín trojice horších ratingů pro velké evropské banky od S&P . Analytici Barclays na titulu zvýšili doporučení na "overweight" z "equal weight" při mírném poklesu cílové ceny z 25,67 EUR na 25,5 EUR (665 Kč). Natixis pak snížila cílovou cenu na 26,4 EUR (asi 687 Kč) z 28 EUR, ponechává však doporučení "koupit". Další ranou byly zprávy z Maďarska. Dle zprávy Fitch tamní bankovní sektor čeká letos třetí rok ztrát a nová transakční daň sebere další čtvrtinu ze zisku před zdaněním. Parlament navíc jako další ingerenci do finančního sektoru schválil ve zrychleném postupu zákon, který by státu dal vysoké pravomoci nad sektorem spořitelen. Ten mu prezident vrátil k „přehodnocení“ a nepodepsal.

4% ztrátě na akciích Komerční banky dnes nezabránila ani příznivá revize pohledu analytiků Patrie. Ti revidovali na titulu investiční doporučení na „akumulovat“ a potvrdili cílovou cenu 4020 . KB si dle analýzy i nadále udrží vysokou ziskovost a slušnou dividendu.

ČEZ podobně jako sektor v Evropě na pár okamžiků pozitivně reagoval na zprávu o schválení omezení nabídky emisních povolenek v aukcích. Následně však nákupní apetit rychle vyprchal a obchody se vrátily pod 500korunovou hranici. NWR přidalo další 2 %. Společnost potvrdila, že kromě divestice koksárny OKK hledá možné kupce i pro důl Paskov a další aktiva. Žádné finální rozhodnutí, ale podle firmy ještě nepadlo.

O 1,3% níže skončila Telefónica CR. Investiční skupina PPF, která se chce stát čtvrtým operátorem na českém trhu, se dle zpráv polského tisku postaví po bok polského telekomu Netia ve snaze převzít středoevropskou telekomunikační skupinu GTS. Ta má v ČR přes 15 tisíc firemních klientů pevného segmentu a je virtuálním operátorem v síti T-Mobile v segmentu mobilním. Krok by pomohl PPF ve stupu na telekomunikační trh po LTE aukci frekvencí ČTÚ. Jeho vedení ve středu vláda doplnila o dosavadního výkonného ředitele doménového sdružení CZ.NIC Ondřeje Filipa.

Středa 3. července byla posledním obchodním dnem na pražské burze pro akcie AAA Auto, jsou čtvrtkem vyřazeny z obchodování. Akcionáři společnosti měli dnes zároveň poslední možnost využít odkupu akcií kótovaných na BCPP za garantovanou cenu 23,30 . Akcionářům, kteří si svůj podíl ponechali, zůstávají zachována veškerá akcionářská práva, nicméně již nebudou schopni akcie na burze prodat. Titul dnes ztratil 2 % na závěrečných 24 .

Aktivitu závěru zkráceného týdne na pražské burze utlumily zavřené trhy v USA, směr trhu ale podpořil příznivý pohled analytiků Morgan Stanley na české akcie. Index PX skončil s 0,75% ziskem. Akciový trh České republiky se dostal na preferovanou pozici mezi rozvíjejícími se trhy celého světa v nové analýze Morgan Stanley. Ta tuzemským akciím přisoudila vůbec nejvyšší atraktivitu z pohledu dividend a upozornila na nízké cenové úrovně titulů. Doporučení zní „overweight“ ze stávajícího „equalweight“, opačné změny se dostalo akciím polským. Jako druhý investičně nejhorší trh mezi emerging markets jsou analytiky Morgan Stanley viděny akcie maďarské.

Na příznivé vlně se nesly zejména akcie Erste, která zkorigovala předchozí ztráty o 3,33 % k 518 za akcii. Za minimálního objemu se o 0,74% výše přesunula Komerční banka, zcela beze změny končil ČEZ, s menší ztrátou NWR. Ředitel OKD Ján Fabián uvedl, že současný propad je hlubší, než ten, kterým si NWR muselo projít v roce 2009. Nebude proto prý stačit pouze provést úsporná opatření, ale je třeba přizpůsobit fungování společnosti současným nejistým podmínkám. Šéf OKD nicméně připomněl cykličnost těžebního průmyslu a prohlásil, že se kyvadlo cen uhlí určitě vrátí do příznivějších poloh. Akcie NWR si dnes prošly mírnou korekcí více než 20% zisků z předešlých seancí. Neztratily však ani půl procenta.

Napětí v Egyptě se dotýká také aktivit tuzemské společnosti Pegas Nonwovens. Firma uvedla, že nový výrobní závod v Egyptě, jehož výstavba je nyní ve finální fázi, není ohrožen napětím v zemi a zaměstnanci standardně plní pracovní úkoly související se zprovozňováním výrobní linky. Pegas neočekává zpoždění v náběhu linky (v tomto čtvrtletí), nicméně má připraveny alternativy postupu a je v kontaktu s českou ambasádou v zemi. Akcie o necelé procento posílily.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Čtěte více:

Pražská burza v polovině roku: Odolává defenzíva. NWR -80 %, CETV -40 %, ČEZ -30 %
28.06.2013 18:44
Pražská burza má za sebou první polovinu roku. Investorům do hlavních ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.