Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Nečekané utažení Fedu, klíčový odpis Erste a rekordní půjčka PPF

Týden na pražské burze: Nečekané utažení Fedu, klíčový odpis Erste a rekordní půjčka PPF

20.12.2013 19:07
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

V růstovém tempu vstoupí do týdne Vánoc pražský akciový trh se svým indexem PX , který na jeho sklonku prošel rebalancí báze. PX končí výš o 2,3 % na metě 977,78 bodu. Vítězem týdne jsou svorně akcie těžební NWR a realitní skupiny Orco. NWR podpořila zejména informace o odebrání rizika, vztahujícího se k úvěru od EGAP. Na Orku lehce polevila přestřelka názorů mezi akcionáři. Paradoxně pozitivní mohlo být odkrytí motivu negativní položky u polské Zloty. Oba tituly končí týden se ziskem výrazně přes 7 %.

Se solidním více jak 6 % zhodnocením končí akcie Erste, což je překvapivé. Banka totiž oznámila odpis goodwill, plynoucí z přísnějšího nastavení testů, což povede ke zhruba polovičnímu letošnímu čistému zisku proti dosavadním odhadům, započtena bude do 4Q výsledků. Silných 5 % připisují také akcie CETV, solidní 2,6% zisk Komerční banka. Jediným sestupujícím (spíše předchozí zisky korigujícím) titulem je s -1,3 % Fortuna, na červené nule pak končí ČEZ.

Úvod právě uplynulého týdne odstartoval lokální trh na růstové vlně, když se tak snažil následovat pozitivní okolní sentiment. Západoevropské burzy registrovaly více jak 1,5% zisky. Vzpruhou přitom nebyl jen lepší výsledek průzkumu průmyslové aktivity v eurozóně, a především v Německu. Většina investorů po předchozím poklesu sázela na středeční zasedání Fedu, a především pak na ponechání programu nákupu cenných papírů na současné úrovni. V centru nákupních objednávek stály bankovní tituly, těžařský sektor a rovněž utility. Během úterní seance PX neobhájil pondělní zisky a končil s 0,40% ztrátou. Další růst evropských akciových trhů nedokázal podpořit ani lepší index ekonomického sentimentu institutu ZEW. ČNB ujistila, že intervenční cíl 27 CZK/EUR je správný a měl by zůstat platný alespoň do začátku roku 2015.

Ve středu se lokální trh snažil dohánět své včerejší ztráty a index PX tak skončil s 1,24% ziskem. Zobchodovaný objem na trhu dosáhl průměrných 725 mil. . Hlavními tahouny růstu byli bankovní zástupci a menším překvapením byla rakouská Erste, která po úterní negativní informaci o odpisu goodwill otočila 1,5% ztrátu do více než 3% zisku. Čtvrteční seance na lokálním trhu proběhla bez výraznější reakce, ač Fed ve středu po závěru pražské burzy rozhodl o snížení QE o 10 mld. USD měsíčně, což příliš očekáváno nebylo. Lokální trh si připsal pouze mírný zisk, když se většina investorů spíše držela stranou, vzhledem k páteční rebalanci PX a CECE.

Poslední seance předvánočního týdne probíhala na lokální burze ve stínu vyčkávání na závěrečnou aukci, kde mělo dojít k úpravě vah vybraných titulů v indexu PX a CECE. Zobchodovaný objem za celý den v otevřené fázi byl nadprůměrný a více jak třetina nakonec protekla přes závěrečnou aukci. Výraznější volatility se však investoři nedočkali. Silným údajem ze zahraničí byla vzestupná revize růstu HDP USA za 3Q na anualizovaných 4,1 % z 3,6 %. V domácí politice k závěru pracovního týdne pokračovala jednání o rozdělení vládních postů ve vznikající koalici, která zůstává pro ČSSD, ANO a KDU-ČSL prioritní variantou.

Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
NWR 7,73 23,70 Fortuna -1,33 118,50
Orco 7,65 43,60 ČEZ -0,08 514,00
Erste 6,31 694,20 Telefónica CR 0,34 292,50
CETV 5,00 61,95
KB 2,62 4315,00
TMR 1,72 590,00
VIG 1,34 978,70
Unipetrol 1,19 169,50
PM ČR 0,76 10600,00
Pegas 0,54 595,00

 

Erste – Zásadní zpráva na titulu přišla v úterý. Banka uvedla, že v důsledku pravidelných ročních testů odepíše a ve 4Q13 zaúčtuje odpis goodwill v rozsahu 350 milionů eur. V důsledku toho lze v letošním roce očekávat zhruba poloviční čistou ziskovost banky proti dosavadním odhadům. Odpis nebude mít negativní dopad na kapitálovou vybavenost banky. Akcie Erste po zprávě držely svá intradenní minima v pásmu 662 – 665 a seanci uzavíraly o 1,53 % slabší. Podporou na maďarském trhu operujícím bankám bylo pondělní rozhodnutí tamního nejvyššího soudu ve věci cizoměnových hypoték. Soud uvedl, že banky nejsou za ztráty dlužníků plynoucí z nepříznivých pohybů kurzu forintu odpovědné a jednání bank nebylo v rozporu s právem ani dobrými mravy. Erste uzavřela s 3% ziskem.

ČEZGoldman Sachs zvýšila cílovou cenu z 606 korun na 707 korun a potvrdila doporučení „koupit“. GS věří v pozitivní dopad růstu cen elektřiny na hospodaření skupiny. UBS zvýšila cílovou cenu na titulu na 450 ze 410 při ponechaném doporučení „držet“.

Orco - Tři maďarské samostatné entity skupiny u soudu v Budapešti v úvodu týdne zahájily kroky, směřující k režimu reorganizace v rámci insolvenčního řízení. Akcie Orco však připisovaly až 9% zisk. V úterý Orco informovalo o obnovení arbitráže s chorvatskou vládní agenturou o projekt Suncani Hvar. V tom by partnerem předchůdce agentury, chorvatský privatizační fond, a opakovaně neplnil své závazky v projektu. Orco arbitráž zahájilo již na sklonku roku 2012, v červenci 2013 ji přerušilo memorandum o porozumění, které ale zůstalo také nenaplněno. Akcionář Alchemy se pak otevřeným dopisem znovu obrátil na další akcionáře skupiny Orco s apelem, aby na lednové valné hromadě hlasovali proti Radovanu Vítkovi, jehož roční působení v realitní skupině hodnotí jako vytrvalou snahu ovládnout Orco, ale nezaplatit adekvátní cenu za většinový podíl. Ředitel Orco pro ČR a SR Vobruba v týdnu pro HN potvrdil zastavení stavebních prací na klíčovém polském projektu Zlota 44 kvůli zpožďování prací generálním dodavatelem a snahu pokračovat od ledna bez něho. Uvedl, také, že právě riziko přerušení stavebních prací (které se naplnilo) stálo za vytvořením opravné položky 74 mil. eur u projektu, zveřejněné s 9M výsledky.

Telefónica CR - Nejrozsáhlejší korporátní úvěr v tuzemských dějinách získá skupina PPF Petra Kellnera na profinancování akvizice většinového podílu v Telefónice CR od skupiny celkem 24 bank a poskytnut bude z části v korunách a eurech, vyplynulo z informací, které uvolnila ve čtvrtek francouzská bankovní skupina Societe Generale, která je hlavním aranžérem syndikovaného úvěru. Operátoři Telefónica, T-Mobile a Vodafone si rozdělili bloky frekvencí pro rychlé mobilní sítě LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz a ČTÚ je do dvou měsíců vyzve k zaplacení celkem 8,5 miliardy , uvedl v pátek úřad.

NWR – V úterý přišla zpráva o dohodě v dodatcích k úvěru EGAP na pozastavení jeho testování až do 30. září 2014. Akcie NWR reagovaly růstem až o 7 %. Vládní memorandum stanovilo možnost převzetí dolu Paskov do vlastnictví státu s možností prodloužit těžbu až do konce roku 2016. Případný prodej vládě na začátku roku 2017 za jednu korunu by pro NWR sice znamenal ušetření nákladů na uzavření přesahující 1 mld. , na druhou stranu by firma musela hradit náklady v současných podmínkách neekonomické těžby ještě dva roky po původně plánovaném útlumu bez státní pomoci (avizováno ke konci roku 2014). Jednání budou pokračovat s členy nové vlády, a pokud do konce března nedojde k dohodě, memorandem načrtnuté směry státního zapojení padnou.

Stock Spirits – Titul efektivně v pátek po závěru trhu s rebalancí indexu PX vstupuje do jeho báze. Titul v pátek pod taktovkou nákupních objednávek končil na novém letošním maximu 97 . Generální ředitel Stocku Petr Pavlík potvrdil, že firma bude od 20. ledna v ČR výhradním distributorem lihovin ze skupiny Diageo a takřka dvojnásobně tak nahradí výpadek toho, že od září přestala po deseti letech distribuovat velmi úspěšnou irskou whiskey Tullamore D.E.W.

ČEZ - Představenstvo v úterý potvrdilo Daniela Beneše ve funkci předsedy představenstva ČEZ i v novém čtyřletém funkčním období, které mu začalo právě v úterý.

Unipetrol - Skupina Eni, která provozuje čerpací stanice Agip, údajně jedná o prodeji 124 stanic a 32,45% podílu v České rafinérské do rukou slovenské Slovnaft. Předkupní právo na koupi podílu má Unipetrol, který nedávno koupil od společnosti Shell 16,33% podíl v České rafinérské za 27,2 mil. USD a získal tak kvalifikovanou většinu.

VIG – Analytici Raiffeisen snížili cílovou cenu na 37 EUR z 43 EUR.

Index pražské burzy PX prošel v pátek 20. prosince po závěru trhu periodickou rebalancí. V jeho bázi oslabuje počet akcií Telefóniky CR ve prospěch dalších silných jmen. Nováčkem v bázi indexu PX se staly akcie Stock Spirits. Ke stejnému dni „rebalancuje“ regionální index CECE, kde klesá zastoupení tuzemských akcií.

S účinnosti od 1. ledna 2014 dochází ke změnám u zdanění prodeje cenných papírů. Ti investoři, kteří disponují volnými prostředky s úmyslem je investovat do akcií, dluhopisů nebo derivátů, a kteří si pro tyto zatím volné prostředky chtějí ještě zachovat výhodu šestiměsíčního daňového testu, si ji zajistí v případě pražské burzy investicí nejpozději dne 23. prosince s vypořádáním obchodu ještě do konce letošního roku.

Na akcie v rámci druhů finančních aktiv, sektor evropských bank v rámci akcií a americký dolar v rámci měn sázejí analytici Patria Direct ve výhledu pro rok 2014. Favority na domácí burze jsou banky Erste a Komerční banka a pojišťovna VIG. Očekávání zlepšující se ziskovosti by výše mohlo posunout akcie energetiky ČEZ. Ekonomický výhled hlavního ekonoma Patrie Davida Marka sledujte zde.

Analytici a makléři Patria Direct ve čtvrtečním online rozhovoru označili za favority domácí burzy pro příští rok finanční tituly, jako Erste Bank a VIG. ČEZu by měl prospět pravděpodobný růstový obrat na trhu s elektřinou. Nový vlastník Telefóniky CR, skupina PPF, dle analytiků nebude chtít dále držet akcie na pražské burze.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university