Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Říše padají a svědomí dělá z Němců šetřící fanatiky

Víkendář: Říše padají a svědomí dělá z Němců šetřící fanatiky

04.10.2014 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Říše padají, vracíme se ke svým kmenům

Před dvěma týdny byl osud země, která až do poloviny 20. století představovala největší říši na světě, v rukou 3,6 milionů Skotů. Velká Británie si těsným výsledkem hlasování udržela svou jednotu. Tato událost ovšem ukazuje na jednu významnou skutečnost: Naše století není stoletím demokracie, ale stoletím decentralizace. Britská vláda se obávala hlasování o nezávislosti Skotska natolik, že mu přislíbila řadu pravomocí, včetně možnosti stanovit si vlastní daně. Tyto pravomoci jdou dokonce nad rámec toho, co požadoval skotský parlament. Spojené království se stále více stává Královstvím decentralizace a rozdrobenosti. V současné době je patrný sílící nacionalismus po celé Evropě, v Africe a na Středním východě. Sílí požadavky na větší autonomii, či dokonce úplnou nezávislost na tom, co mnozí vnímají jako dědictví koloniálních struktur. Vše se dá shrnout pod touhu po větší míře samovlády.

Woodrow Wilson prosazoval silné protikoloniální postoje po první světové válce. Tvrdohlavé západní mocnosti se svých kolonií vzdaly až poté, co je druhé světová válka dovedla na hranici bankrotu. Pád britské a francouzské říše vedl k vytvoření více než 75 zemí. Pak přišel pád Sovětského svazu a zrod 15 nezávislých států. Původní počet zemí v OSN dosahoval 51, nyní má 193 členů. Je podivné, že mezinárodní právo tomuto vývoji nepomáhá. Snaží se bránit hranice tak, jak jsou. Lidem ale nelze donekonečna ubírat jejich legitimní právo na to, aby si vládli sami. Podívejme se na Indii. Za více než 60 let nezávislosti si její málo rozvinuté regiony moc nepolepšily. Vláda se starala pouze o to, jaký jazyk po celé zemi prosazovat. Její nezájem o ekonomický blahobyt pouze posílil snahy o nezávislost. Od roku 1947 se tak počet států v této federaci zdvojnásobil.

Snahy o decentralizaci a samovládu podporuje i to, že moderní státy ztratily svůj monopol na tok informací. Můžeme to nazvat triumfem transparentnosti. Lidé jsou si stále více vědomi toho, jak je jejich země skutečně spravována a jak se utrácejí jejich peníze. V Benátkách proběhlo neoficiální referendum, které naprostou většinou podpořilo „deklaraci nezávislosti“. Důvodem je to, že odtud proudí ročně 70 miliard eur na daních, ale zpět se dostane jen malá část. Podobně uvažují lidé v Katalánsku, kde by se o nezávislosti mělo hlasovat v listopadu. Španělská a italská ústava neumožňují odtržení částí země. Je ale pravděpodobné, že vláda ve snaze neživit už tak silné nepokoje udělá ústupky a zvýší autonomii nespokojených regionů.

V USA je fiskální federalismus klíčovým tahounem celé ekonomiky. Například Texas zvýšil svou atraktivitu tím, že minimalizoval regulaci a držel nízko daně. Nyní dosahuje přebytku ve výši 8,8 miliard dolarů. Podobně se s jasně profilovanou místní politikou snaží experimentovat Kalifornie, zaměřuje se hlavně na imigraci a politiku týkající se emisí, protože to jsou oblasti, které jí jsou nejblíže. V Evropě je decentralizace zdrojem zdravé konkurence a arbitráže. Například na Sardinii sílí hnutí za to, aby byl celý ostrov prodán Švýcarsku, které nemá přístup k moři. Sardinie by se tak stala dalším kantonem velmi dobře spravované země.

Mohou ale podobné procesy probíhat vždy jen mírumilovně? Celý svět je rozdělen na jednotlivé země. Pokud se některý region stane nezávislým, nutně to znamená zmenšení země, ke které patřil. Klidná decentralizace je důvodem, proč dnes žijí Baskové v míru. Takový přístup bude nutný i na to, aby byly překresleny hranice na Středním východě. V tuto chvíli přitom nemáme ani tušení, co nahradí Sýrii či Irák, o plánech Islámského státu nemluvě.

Je možné, že svět složený z menších států by poskytl pevnější základ globalizaci. Možná, že by byl i světem mírovějším. Nikdo by v něm totiž nemohl přežít bez toho, aby nedovážel některé potraviny a důležité produkty z jiné země. Stál by na principu snížené fragility, kterou prosazuje Nassim Taleb. Svět by byl složen z jednotek, které by byly „příliš malé na to, aby zkolabovaly“. Hranice se neustále mění. Severní a Jižní Jemen se spojily v roce 1990, Československo se v roce 1993 rozdělilo, nyní se hovoří o tom, že by se spojila Severní a Jižní Korea tak, jako to učinilo východní a západní Německo. Ve světě může probíhat štěpení, ale s tím přicházejí i nové kombinace, jako například Evropská unie, která nakonec absorbuje mikrostáty do skutečné multinárodnostní federace. Vezměme si příklad Balkánu. Po dvacetileté krvavé válce po rozpadu Jugoslávie nyní všechny bývalé země této federace žádají o členství v EU, nebo se už jejími členy staly. Pokud má ve světě nastat solidarita národů, možná musí nejdříve zvítězit jednotlivé kmeny.


Od německého svědomí k fanatismu


V Německu se záchod běžně splachuje už jednou použitou vodou, více lidí se po sobě koupe ve vaně bez toho, aby měnili vodu. Šetření vodou je v této zemi považováno za známku morální vyspělosti a sociální zodpovědnosti. Vědci a zástupci vodárenských společností ale tvrdí, že tento postoj má i svou stinnou stránku. Poukazují třeba na to, že odpadní systémy projektované na mnohem větší objemy jsou plné stagnující vody a trpí plyny, které se v ní tvoří. Sklepy v Berlíně jsou navíc zaplavovány proto, že stoupá hladina spodní vody.

Berlínský geolog Alexander Limberg říká: „Šetření s vodou bylo pozitivní, ale nyní už tolik šetřit nemusíme.“ Hans-Jürgen Leist z Ecolog Institute v Hanoveru jde dál a hovoří o tom, že šetření vodou je v Německu nesmyslné. Z Němců se podle něho v této oblasti stali fanatici a příčinou je jejich svědomí. Posedlost při šetření vodou se v nich vypěstovala neustálým sledováním toho, jak lidé jinde ve světě trpí suchem. Už od základní školy se učí, že když si myjí hlavu šamponem, musí zavřít kohoutek. To samé pak platí u mydlení rukou a čištění zubů.

Svou roli ale jistě hrají i peníze. Většina nákladů vodárenských společností je ovšem fixních a klesající objemy spotřebované vody vedou k růstu její ceny. To se obratem projevuje na ještě větší posedlosti v šetření vodou. Siegfried Gendries z Rheinisch-Westfälische Wasserwerksgesellschaft zmiňuje v této souvislosti klientku jeho společnosti, která šetří vodou tak, že po vyčištění zubů ji vyplivne do připravené nádoby a zalije s ní květiny. „Není možné, aby motivace k takovému chování měla ekonomický základ,“ říká Gendries.

Podle Institutu pro empirický sociální výzkum z Düsseldorfu není šetření vodou typické jen pro Němce, ale snaží se o něj i v jiných evropských zemích. Jen v Německu ale více než polovina obyvatel tvrdí, že důvodem je ochrana životního prostředí. V zemích jako Francie, Itálie či Španělsko to je pouze 30 – 38 %. Spotřeba vody v německých domácnostech klesla z 38 galonů na osobu za den v roce 1990 na současných 32 galonů. Ve Francii a Velké Británii nyní dosahuje asi 45 galonů a v USA 99 galonů.

Zdroj: The Atlantic, WSJ


Čtěte více:

Problematický rakouský trh a akcie největší cihelny na světě
02.10.2014 17:30
Na určitou výjimečnost rakouského akciového trhu jsme už narazili v „T...
Globální výhled pro rok 2015
03.10.2014 8:01
Země G7 se vracejí k růstu poté, co se některým z nich podařilo posíli...
Obama: Kasinová mentalita Wall Street k udržitelnému růstu nevede
03.10.2014 9:30
Prezident Barack Obama během včerejšího projevu na Northwestern Univer...

Váš názor
  • Můj názor je že si tady jeden z cenzorů
    08.10.2014 23:48

    Dělá sám co chce on a pouští jen příspěvky, které se líbí jen jemu bez ohledu na pravidla. Zatímco pouští vulgatity a sprosté napadání ostatních, tak nepustí jinak slušný příspěvěk je li proti momunistům, kritizuje Zemana nebo se mu nelíbí Putinova politika nebo lži. A Patrije dělá mrtvého brouka. Mně osobně se to stává často a když to samé pošlu později tak to projde Proč? To je můj názor.
    Pepa
    • Re: Můj názor je že si tady jeden z cenzorů
      09.10.2014 0:13

      já se do toho nechci míchat, já jsem veskrza apolitický. A nemám rád vulgarity a hádky. Jsem proti násilí, jak fyzickému tak slovnímu. Tudíž: Všem komunistům a rusofilům by se měla uříznout hlava, napíchnout na kůl a vystavit třeba na Královské cestě. To je fér, ne ? :-)
      sean
      • A kterej z těch cenzoru jseš ty ?
        09.10.2014 5:23

        ten co pouští všechno nebo si to ještě přecenzůrovává.
        Pepa
        • Re: A kterej z těch cenzoru jseš ty ?
          09.10.2014 7:50

          Proboha co to meleš? Vůbec nepozoruji, že by tady cenzor řádil jako např. na Romea.cz, kde se to nenávistí cikánů k hostitelům hemží jako rojení sarančat před sklizní. Osobně sleduji velmi živé názory dvou pólů - zastánců idiotské ideologie socialistického pojetí tzv Kremloidi... a racionálních názorů na opačném pólu. Vyčisti si uši, zuby, brejle, nasnídej se a přijď znovu :-))
          Jesse
          • To víš k vám okroužkovaným a poslušným
            09.10.2014 16:59

            je cenzor shovívavý. To jen na nás¨- politicky nepřizpůsobivé je jako ras. Když jsem napsal něco proti Kaličce i když slušně - jen jsem napsal, že je mimo mísu, tak to neprošlo, nebo "nastala chyba na stránkách" Ale jak jsem již psal, když jsem to samé poslal později tak to bez problému prošlo. Zkus to sám a napiš někdy něco proti Kalka pod nickem MN. Když narazíš na toho pravého tak tě smaže. Nebo já ti napíšu sám až tam bude ten "mazal"
            PV
  • Němci se stali obětí manipulátora
    08.10.2014 23:14

    A kdyby Hitler s svými kumpány nezačal konečné řešení proti Židům i on by vstpoupil do dějin jako jeden z nejšikovnějších a fikaných politiků, jak zamotal hlavu všem a dosáhl svého. Bohužel se německé inteligenci a generálům nepodařilo ho zastavit, po tom co po počátečním vítězstvi zblbnul a pak už bylo pozdě. Ale co jiného ted' dělá Putin ? Ten jede přesně v jeho kolejích a dopadne ještě hůř, protože s tím materiálem co má Putin k dispozici se nedá nic dělat. Nakonec na to doplatíme i my díky našemu prezidentovi, co si ho stále bere za vzor a podlejzá. S našemi vyvolenými na tom nejsme o moc lépe než ten Putin. Pro mnoho lidí je tady stále Rusko náš vzor i když ted' už víme co jsou to za bratry slovany.
    historik
  •  
    04.10.2014 15:04

    Němci platili až do nedávna velké reparace za druhou světovou. Poslední splátka byla tuším splacena před několika lety, od té doby jsou také zaznamenávány obrovské německé přebytky. Němci šetří z toho důvodu, že museli šetřit. Platili víc jak 60 let reparace za 2sv.W. Jen ekonomové v tom vidí zázrak, ale ve skutečnosti se nic nestalo, Německo funguje pořád stejně jak fungovalo posledních 80 let. Jen se ještě nenaučili ty peníze investovat, protože na investování jim nezbývalo..............
    ???
    •  
      06.10.2014 10:52

      Němci reparace za II. světovou válku neplatily a neplatí, přestože jim vyměřeny byly. V roce 2010 dokončili platbu reparací za I. světovou válku. Např. v tom roce 2010 to bylo 70 mil EUR. Opravdu si myslíte, že to nějak omezovalo Německo v investicích nebo kvůli tomu museli nějak šetřit? A opravdu by bylo Německo 4. největší ekonomiku světa a exportérem č.1 na světě pokud by neumělo investovat? Asi ne že?
      qwer
  • Šetrenie
    04.10.2014 10:44

    Je matkou biedy...
    jářku
    • Re: Šetrenie
      09.10.2014 5:43

      A tvůj fotr chlast musí být zdrojem tvojí zábavy a bytí. Bohužel je vás tady takových povícero a proto žijeme v takovém bordelu ty slovačisko. To komunistické - všechno prochlastat je tvoje matka bídy a ne šetření. Nestraš tady a di na východ ty hutorisko.
      Jápovídám
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data