Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Životy za fungující tržní ekonomiku

Víkendář: Životy za fungující tržní ekonomiku

18.10.2014 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Jestliže se budou Spojené státy věnovat pouze dalšímu kolu války s terorismem, může dojít k tomu, že v tomto boji nebude využita zbraň nejefektivnější. Vůdcům radikálních teroristických skupin musí být v první řadě znemožněno získávání dalších členů. Západ se zároveň musí naučit jednoduchou věc: Naděje na lepší ekonomické zítřky je jediným způsobem, jak vyhrát boj o ty, kteří do teroristických organizací přicházejí.

Tato strategie je dobře vyzkoušena. Ukazuje to vývoj v Latinské Americe, kde před jednou generací vládl chaos a teroristická organizace Sendero Luminoso se zmocnila většiny území Peru. Převládal názor, že kapitalismus nemůže fungovat jinde než na západě a Latinská Amerika nemůže využívat svobodný trh. Ukázalo se, že to je omyl. Reformy v Peru zlepšily vlastnická práva a právní systém a následoval prudký růst životního standardu.

Peru v letech 1980–1993 vyhrálo válku s terorismem bez toho, aby tam musely zasahovat zahraniční síly. Dnes slyšíme stejný pesimismus, jaký původně vládl v této zemi, v arabském světě. Už jsme ale poučení. Stejně, jako byli teroristé poražení v Peru, mohou být poražení na Středním východě a v severní Africe. Všichni, kteří kráčeli po ulicích Tunisu či Limy vědí, že kapitál není problém, ale řešení.

Pro úspěch v Peru bylo klíčové přesvědčit americkou vládu a klíčové představitele OSN, že venkov v této zemi není líhní marxistických revolucionářů, ale možným základem moderní kapitalistické ekonomiky. Právě tento nový pohled pomohl porazit teroristy a to samé můžeme zopakovat dnes. V sázce je mnoho. V šedé ekonomice arabských zemí se najde obrovské množství potenciálních rekrutů teroristických organizací. Kam půjdou oni, tam se vydá celá země.

Je široce známo, že arabské jaro začalo tím, že se upálil šestadvacetiletý pouliční obchodník Mohamed Bouazizi. Během následujících 60 dní se zapálilo dalších 63 mužů a žen v Tunisku, Alžírsku, Maroku, Jemenu, Saúdské Arábii a Egyptě. Milióny lidí se vydaly do ulic a nyní vše pokračuje chaosem. Ti lidé se nezapálili kvůli politice či náboženským právům. Většina z těch, kteří tento pokus o upálení přežili, hovoří o ekonomickém útlaku a pokusech o odebrání i toho mála, co jim ještě zbylo.

Bouazizi byl obchodníkem od 12 let, v 19 letech měl na starosti účty místního trhu, ve 26 letech prodával ovoce a zeleninu na několika místech. Jeho matka mi řekla, že plánoval založení společnosti a snil o tom, že si koupí dodávku, kterou bude zásobovat větší počet prodejních míst. Na úvěr potřeboval zástavu, jeho majetek ale nestačil. Mezitím mu ztěžovali život vládní úředníci, chtěli po něm úplatky na licenci, kterou v podstatě nešlo jinak získat. V den, kdy se upálil, mu přišli úředníci zavřít prodejnu a zabrat elektronické váhy. Nastalo přetahování, během kterého mu jedna úřednice dala facku. Toto ponížení, spolu s tím, že mu vzali 225 dolarů veškerých tržeb, vedlo k tomu, že si Bouazizi vzal život.

V Tunisku vládne protekční systém a vládní úředníci vyžadují platbu za „ochranu“ na každém kroku. Bouazizi už neměl dost peněz na podobné úplatky, vysněná dodávka byla mimo jeho dosah, své zboží už nemohl dále prodávat. Zemřel, když požadoval právo na to, aby mohl podnikat ve fungující tržní ekonomice. Lidé z arabských ulic chtějí své místo v moderní kapitalistické ekonomice. Stovky miliónů z nich ale tuto možnost nemají a končí jako ekonomičtí uprchlíci, k jejichž problémům je západ často slepý. Musí si vytvořit šedou ekonomiku, kterou ale řada lidí vnímá s podezřením. Západ má radši dobře fungující charitativní projekty, jako je poskytování výživových doplňků a sítí proti moskytům.

Západu tedy uniká podstata věci: Pokud lidé na Blízkém východě a v severní Africe nebudou mít možnost legálně pracovat a podnikat, budou mít mnohem větší tendenci propadnout lákadlům teroristických skupin. Na nedávné konferenci v Tunisku jsem jejím účastníkům řekl: „Nemáte právní infrastrukturu na to, aby se chudí lidé dostali do systému.“ Jeden podnikatel mi řekl, že to dobře vědí a dodal: „Váš prorok vyhnal obchodníky z chrámu. Ten náš byl obchodníkem.“ Spojené státy se ale musí v tom, co vědí, posunout dál.

Autorem je Hernando De Soto.

Zdroj: WSJ



 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data