Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V síti zátěžových testů ECB uvízlo 25 bank (+ komentář analytika)

V síti zátěžových testů ECB uvízlo 25 bank (+ komentář analytika)

27.10.2014 7:27
Autor: Redakce, Patria.cz

V hloubkové prověrce zdraví předních bankovních skupin v eurozóně neuspělo 25 bank. Na konci loňského roku jim chyběl kapitál v celkové výši 25 miliard eur. Oznámila to Evropská centrální banka, která dosud nejrozsáhlejší kontrolu dohromady 130 předních bankovních skupin v eurozóně prováděla.

Nutno říci, že testy velká překvapení nepřinesly. Většina evropských bankovních skupin jimi prošla. Nedostatky se podle očekávání nejvíce soustředily u bankovních domů v Itálii, Řecku a na Kypru. Po přihlédnutí ke kapitálovým krokům z letošního roku, které do hodnocení ještě nebyly zahrnuty, jsou výsledky ještě pozitivnější. Dvanáct z 25 propadlých bank si chybějící kapitál - dohromady 15 miliard eur - od konce loňského roku obstaralo. Zbývajících 13 musí zvýšit kapitálové rezervy proti případným ztrátám celkem o 9,5 miliardy eur. Těmito bankami jsou podle agentury AP řecké Eurobank a National Bank of Greece, kyperská Hellenic Bank of Cyprus, italské Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Banca Popolare di Milano a Banco Popolare di Vicenza, francouzsko-belgická Dexia, rakouská Österreichische Volksbank Verbund, irská banka s názvem permanent TSB, portugalská Banco Comercial Portugues a slovinské banky Nova Ljubljanska Banka a Nova Kreditna Bank Maribor. Největší kapitálovou díru - 2,1 miliardy eur - musí zalepit třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena, která je nejstarší bankou na světě. Většině ostatních bank chyběl kapitál o částkách do miliardy eur. V některých případech to bylo méně než 200 milionů eur.

Propadlé banky teď budou mít dva týdny na to, aby řekly, jak si hodlají chybějící prostředky obstarat. Pak dostanou až devět měsíců na to, aby tak učinily. Peníze by mohly získat například vydáním akcií, prodejem části majetku nebo zadržením části zisku.

ECB svá hodnocení založila na stavu bankovních rozvah k poslednímu prosinci minulého roku. Při takzvané kontrole kvality aktiv zjišťovala, zda si prověřované banky nechaly stranou dost kvalitního kapitálu. Součástí prověrky tak bylo i přecenění některých aktiv bank. Zde ECB došla k závěru, že finanční domu v souhrnu ohodnotily půjčky a aktiva dohromady na částku o 48 miliard eur vyšší, než jaká je ve skutečnosti. Druhým pilířem hodnocení byly zátěžové testy, kdy se zkoumalo, jak by rozvahy bank ustály případné finanční šoky. ECB v tomto případě spolupracovala s Evropským bankovním úřadem (EBA), který prověřoval kondici 123 bank, včetně několika finančních domů ze zemí mimo měnovou unii.

Prověřovanými finančními domy byly i mateřské odnože některých bank působících v Česku. Belgická skupina KBC, majitel ČSOB, testy prošla, stejně jako rakouské Raiffeisen Zentralbank Österreich či Erste Group, vlastník České spořitelny.

Analytik Patria Direct Tomáš Tomčány výsledky považuje za dobrý signál pro bankovní systém. "Celkově vnímáme výsledky zátěžových testů pozitivně. Obavy z nadměrného přeceňování aktiv nebo navyšování kapitálu se podle nás nenaplnily. Celková potřeba navýšit kapitál evropskými bankami „jen“ o 9,5 mld. EUR by měla trhy potěšit. Domníváme se, že výsledek by měl obecně zlepšit vnímání rizik bankovního sektoru a vést tak k jeho vyššímu ocenění," uvedl Tomčány.

Zdroje: ČTK, Reuters

 

 


Čtěte více:

Co je důležité vědet před výsledky zátěžových testů ECB...
24.10.2014 16:55
Tuto neděli zveřejní Evropská centrální banka (ECB) výsledky zatím nej...

Váš názor
  • Erste
    27.10.2014 10:48

    Měl jsem dost obavy o stavu Erste,provařila ve východní Evropě slušný peníz. Že obstála, snad zajistí na chvíli klid v české kotlině.
    Karl von Bahnhof
    • Re: Erste
      27.10.2014 10:54

      Erste sice prošla, ale pro investory to stejně moc zajímavá akcie nebude. Ztráty z Maďarska a Balkánu ještě budou nějakou chvíli přicházet, a pokud se jen trošičku přeruší penězovod z naší spořky, tak můžou přijít dost problémy. O dividendách ani nemluvím. Budou buď minimální, nebo žádný. Kdyby šel kurz ještě trochu víc, tak už sem vlezl do shortu. Dnes i přes pozitivní vyznění zátěžových testů očekávám propad trhů, kterej ještě může být přiživen negativním openem v USA...
      qwer
      • to qwer
        27.10.2014 11:57

        A shortujete přes nějaký certifikát, nebo máte tip na obchodníka, který umožňuje přímo zápůjčku akcií Erste?
        dave
  • 25 bank
    27.10.2014 9:12

    z testovaných je moc velké číslo, řekl bych, že pro EU dost katastrofání a neřešitelné. Můžeme očekávat krvavou žeň.
    Jesse
  •  
    27.10.2014 9:08

    Tak už po několikáté vidím jak jsou důležité včasné informace a jak je burza transparentní. K získání majetku není třeba být zadobře jen s členy ČNB, ale je třeba mít kontakt i s EB. Nebo stačí být dobře informován i z jiných zdrojů. Jak jinak vysvětlit pateční hup.
    Homo
    •  
      27.10.2014 11:16

      Spíš myslím, že je důležité vyhodnocovat údajně spolehlivé zprávy - jako tu od EFE, že Erste neprojde ;-)
      Kalka.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m