Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Reakce na jestřábí Fed téměř učebnicová

Rozbřesk - Reakce na jestřábí Fed téměř učebnicová

30.10.2014 9:55
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Už opravdu dlouho se nestalo, že by se uvnitř výboru řízení měnové politiky v USA (tedy FOMC) objevil disident, který by nesouhlasil s komentářem Fedu, proto že vyznívá příliš jestřábím tónem. A právě tento překvapivý scénář nastal při včerejším zasedání Fedu, když jedna z holubic v jeho vedení (N. Kocherlakota) se odmítla podepsat pod čerstvé rozhodnutí americké centrální banky, neboť se jí zdálo (měnově) příliš přísné resp. optimistické.

Z komentáře z jednání FOMC totiž vyplývá, že Fed nejenže bez většího vysvětlování ukončil program měnové expanze, ale navíc významně vylepšil svůj pohled na ekonomiku. To se týká především amerického trhu práce, kde Fed aktuálně vidí solidní zisky, které potupně vedou k tomu, že nedostatečné využití (lidských) zdrojů na trhu práce mizí. Zajímavé přitom je, že obdobné jestřábí signály lze najít i v pasáži komentáře věnované inflaci, kdy FOMC přiznává, že inflace díky cenám energií zůstane nízká, avšak na druhou stranu pravděpodobnost toho, že inflace permanentně skončí pod 2 %, dále v průběhu tohoto roku klesá.

Zběžná analýza poměrně jestřábího komentáře vydaného včera večer Fedem samozřejmě implikuje otázku toho, jak daleko můžeme být od skutečně prvního zvýšení oficiálních úrokových sazeb v USA. A v tomto bodě se Fedu přece jenom podařilo celé načasování tohoto kroku zamlžit, když na různých místech komentáře FOMC používá dokonce různé fráze vystihující načasování tohoto kroku (jednou je zde “considerable time” a jindy zase “some time”). Ať tak či onak Fed dal jasně na srozuměnou, že nyní bude velmi bedlivě sledovat příchozí data a podle toho upraví načasování prvního zvýšení úroků. Bráno z pohledu dřívějších výroků členů FOMC, jsme od tohoto kroku vzdáleni 2 až 12 měsíců. Podle nás pak stále platí zhruba střední hodnota tohoto rozmezí, což implikuje, že by oficiální úrokové sazby v USA mohly jít vzhůru (již) v průběhu druhého čtvrtletí 2015.

Forex

Středoevropské měny byly před koncem zasedání Fedu víceméně v klidu - koruna zaznamenala kosmetické zisky, zatímco zlotý s forintem nepatrné ztráty. V Česku i v Polsku nebyly na stole žádné výraznější zprávy. V Maďarsku došlo k dalšímu poklesu nezaměstnanosti, a to na nejnižší úrovně od října 2007. Maďarská centrální banka současně oznámila, že natáhne program půjček pro malé a střední podniky do konce roku 2015.

Do konce týdne je kalendář událostí ve střední Evropě hubenější. Lehce jestřábí Fed a nervozita akcií asi středoevropským měnám moc nepomůže. Česká koruna i polský zlotý navíc budou nervózní ze zasedání centrálních bank, které je na programu příští týden.

Americký dolar po zasedání Fedu poměrně prudce posílil a měnový pár se pohybuje pod 1,2600 EUR/USD. Dolar potěšilo, že Fed zlepšil hodnocení trhu práce a že rizika dlouhodobého podstřelování inflačního cíle se snížila. Současně Fed nevyloučil, že v případě lepších dat mohou jít sazby nahoru i dříve.

Nastartovaný americký dolar může ke konci týdne těžit ještě z lepšího HDP (na programu dnes). Čekáme růst okolo 3,5 %, zatímco konsensus trhu se pohybuje okolo 3 %. Lepší americká čísla pravděpodobně odsunou do ústraní lehký nárůst inflace v Německu a ve Španělsku (v pátek je na programu první odhad za eurozónu). Dolar si tak může zkusit otestovat bariéry na 1,2500 EUR/USD.




Čtěte více:

QE – konec impozantního experimentu, který změnil svět centrálního bankovnictví
29.10.2014 14:35
Finanční krize v roce 2008 tvrdě zasáhla americký finanční systém. Kom...
Fed plánuje ukončení QE, špatná zpráva pro akcie?
29.10.2014 16:10
Nejsledovanější makroudálostí dnešního dne je bezesporu zasedání ameri...
Fed ukončil QE. Na řadě jsou sazby
29.10.2014 19:50
Program kvantitativního uvolňování americké centrální banky je u konce...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data