Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský speciál: Volby za námi, riziko Brexitu před námi – díl 2.

Britský speciál: Volby za námi, riziko Brexitu před námi – díl 2.

12.05.2015 14:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Po překvapivém výsledku voleb, kdy navzdory předvolebním průzkumům vítězní konzervativci získali v britském parlamentu relativně těsnou většinu, se otázka Brexitu znovu stala aktuálním tématem. Britové ve volbách rozhodli nejen o tom, že v příštích letech budou pomyslně jezdit vpravo, ale vyjádřili tak nepřímo zájem o vypsání referenda o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Po více než čtyřech dekádách členství ostrovního království v Evropské unii tak otázka vystoupení z EU visí ve vzduchu. Referendum o Brexitu a Brexit samotný se staly reálnou možností.

Od vyhlášení výsledků voleb uplynulo jen pár dní, staronový britský premiér již ovšem znovu slíbil vypsání referenda o setrvání nebo vystoupení Britského království z Evropské unie do konce roku 2017. Na druhou stranu však nevyloučil, že by na neblaze proslulé referendum mohlo dojít i dříve. V první řadě ovšem bude následovat vyjednávání s EU, jejímž cílem nebude primárně nic jiného než Brexitu zamezit. V návaznosti na nedávný volební úspěch se tak Cameron bude snažit vyjednat nové podmínky pro pozici Velké Británie v Evropské unii a vydobýt pro ni určité ústupky.

Problémovou oblastí jednání by však mohl být jeden z fundamentálních principů Evropské unie a to volný pohyb osob. Není vyloučeno, že konzervativci s ohledem na nárůst imigrantů budou požadovat ústupky právě v této oblasti. Naopak je velmi nepravděpodobné, že by na to byla EU ochotná přistoupit. Výsledek voleb dává Cameronovi dostatečný politický kapitál a pro zachování finanční stability je dle některých expertů nutno doufat, že jej využije k tvrdému, ale konstruktivnímu přístupu k roli Spojeného království v Evropské unii.

I když současné průzkumy stále naznačují preferenci většiny Britů setrvat v EU, jak se ve čtvrtek v Britském království ukázalo, jejich spolehlivost je přinejmenším sporná. Z nedělního průzkumu Survation pro Mail vyplynulo, že 45 % Britů by hlasovalo pro setrvání v EU, 38 % by zvolilo Brexit.
Přestože se Británie jasným výsledkem voleb vyhnula obávané situaci složitých povolebních vyjednávání, která by pravděpodobně způsobila nejistotu na trzích, nejistota z hrozícího Brexitu je stále aktuální. Existuje několik důvodů, proč by k referendu o Brexitu mohlo dojít spíše dříve než později.

Imigrace
Otázka uprchlíků a žadatelů o azyl z Blízkého východu a Afriky už nyní hýbe pravicovým britským tiskem a sílí obavy, že Británie bude donucena některé uprchlíky přijmout. Evropská agentura pro migraci by již ve středu mohla přijít s návrhem, že by uprchlíci převážně z Libye a Sýrie byly rozděleni mezi členské státy v závislosti na jejich ekonomické situaci a počtu obyvatel. A to se konzervativcům pravděpodobně nebude líbit. Imigrace byla v letošních britských volbách jedním z hlavních témat a nový premiér bude rozhodně prosazovat tvrdší přístup jak k EU, tak i žadatelům o azyl.


Vnitrostranické rebelie

Pokud dojde na referendum, je reálná šance, že se někteří Cameronovi spolustraníci připojí ke Straně nezávislosti Spojeného království UKIP a budou prosazovat odchod Británie z EU. Pro premiéra by proto bylo jednodušší vyhlásit referendum, co nejdříve, ještě během povolebních pomyslných líbánek, aby se vnitrostranickým rebeliím vyhnul. Jasně anti evropské Straně nezávislosti dalo ve volbách hlas více než 3 miliony Britů. V případě nízké účasti v referendu by se toto číslo mohlo ruku v ruce s počtem voličů, kteří sice dali hlas jiné straně, ale nejsou zrovna příznivci EU, ukázat z hlediska reálného rizika Brexitu jako klíčové. Lepší je tak pro konzervativce zorganizovat referendum dříve nežli později dokud je strana UKIP demoralizovaná a desorganizovaná.


Není radno podceňovat skotský faktor

Největším vítězem voleb hned po Cameronově konzervativcích jsou bezesporu skotští nacionalisté. Skotská národní strana připravila labouristy ve Skotsku o velkou většinu křesel a notně tak přispěla k jejich volebnímu pádu a rezignaci Eda Milibanda. Podle šéfky SNP Nicoly Sturgeon by referendum o setrvání v EU mohlo být spouští pro další referendum o skotské nezávislosti. Vyvstává tak dvojité riziko nejen pro libru, ale i další britské investice. Toto referendum sice v neděli v britské televizi premiér Cameron vyloučil a z něho plynoucí riziko se bude pravděpodobně co nejdříve snažit eliminovat.

Cameron vs. EU
Přední představitelé Evropské unie neztráceli čas a hned v pátek nabídli Cameronovi jednání o úpravách britských vztahů s EU. Francouzský prezident Hollande Camerona ihned pozval do Paříže. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že je připraven s britským premiérem pracovat na férové dohodě mezi Británií a EU. A britský premiér je připraven vyjednávat než vloží osud britského členství do rukou samotného britského národa v naprosto nepředvídatelném referendu. I přes britský řekněme nekonzistentní vztah k evropskému kontinentu si všichni velmi dobře uvědomují, že ztráta druhé nejsilnější ekonomiky a světové obchodní velmoci se značným vojenským i diplomatickým vlivem, by Evropskou unii oslabila. Když by bylo nejhůře, může Cameron vždy zmírnit apetit na Brexit hrozbou odtržení nacionalistického a hlavně proevropského Skotska od Británie, v případě, že by se ta rozhodla z EU vystoupit.

Zdroj: CNBC, Reuters, BBC

První díl britského povolebního miniseriálu, ve kterém se dozvíte více o britském povolebním uspořádání a bezprostředním vlivu volebních výsledků na finanční trhy je k dispozici zde.


Čtěte více:

Politika kolem Řecka; Grexit by potěšil Putina
11.05.2015 16:15
V Bruselu dnes ministři financí eurozóny opět jednají o řešení řeckého...
Project Syndicate: Německo versus Google
12.05.2015 12:00
Americké technologické společnosti jsou pod bezprecedentní palbou regu...
Britský průmysl zvedá hlavu, roste nejrychleji za posledního půl roku
12.05.2015 11:25
Průmyslová výroba ve Velké Británii se v březnu meziměsíčně zvýšila o ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m