Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!

Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!

11.06.2015 13:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již ZDE). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se podívali na zoubek pětici složené z francouzského výrobce telekomunikačního vybavení, finského výrobce sportovních potřeb, dánského průmyslového konglomerátu, významné německé agrochemické a farmaceutické společnosti a v neposlední řadě největší německé banky.

V aktuálním vydání se v miniportfoliu objevuje jeden z největších světových výrobců automobilů Daimler, přední německý poskytovatel telekomunikačních služeb United Internet, bio-farmaceutická společnost Shire a největší evropská univerzální banka HSBC Holdings. Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:

Daimler AG

• Jeden z největších světových výrobců automobilů se sídlem v Německu. Do jeho stáje patří modely značek Mercedes-Benz, Smart či Fuso.

• Automobilka v minulých týdnech prošla hlubší korekcí, která kopírovala vývoj německého akciového indexu DAX . Hlavním faktorem tlačícím akcie níže byl prudký výprodej na dluhopisovém trhu, který poslal výnosy německých 10y dluhopisů až na hladinu 1 %. Výsledkem bylo znatelné posílení eura, s nímž je spojena nižší konkurenceschopnost německých exportérů, mezi které patří také Daimler.

• Ačkoliv může být prudký pohyb na dluhopisovém trhu obrátkou dlouhodobého trendu, stávající růstovou dynamiku výnosů považujeme za neudržitelnou. Spíše tak vyhlížíme částečnou korekci a případný posun vzhůru mírnějším tempem. Úrokový diferenciál reálných sazeb mezi Německem a USA by tak měl s plánovaným utahováním měnové politiky Fedu narůstat a tlačit evropskou měnu níže. Takový vývoj následně bude prospívat oživení Daimleru, který dvě třetiny tržeb generuje na zahraničních trzích.

• Profitabilita podnikání se opírá o pokračující nárůst provozní marže v dominantní divizi Mercedes-Benz Cars (v 1Q yoy +240 bps na 9,4 %). Na letošní rok plánované uvedení čtyř nových modelů SUV s tradičně vyšší marží pak v kombinaci se stabilizující se poptávkou v divizi trucků (v 1Q +4 %, book-to-bill ukazatel aproximující momentum budoucí poptávky navíc bezpečně překročil 1x v klíčových regionech Evropy a Severní Ameriky) tlačí marži celé skupiny blíže střednědobému cíli nad hladinou 10 %.

• Vyšší profitabilita podnikání pak přispívá efektivní tvorbě volného peněžního toku. Konsensuální odhad pro letošní rok počítá s FCF ve výši 4,3 mld. EUR, v následujících třech letech má pak složená roční míra růstu (CAGR) metriky dosáhnout +12 %. Automobilce se tudíž otevírá dostatečný prostor k naplnění závazku progresivní dividendové politiky a posunu výplatního poměru nad hladinu 40 % (37 % v roce 2014), což je výrazně nad úrovněmi německých konkurentů.

KIP.png

United Internet AG


• Přední německý poskytovatel služeb v oblasti telekomunikací. Kromě mobilních produktů či širokopásmového připojení nabízí také produkty z oblasti internetových aplikací. Celosvětově obhospodařuje portfolio 47 mil. klientů napříč 11 státy.

• Motivací pro zařazení United Internet je atraktivní růstový profil společnosti. Tržby mají dle tržních odhadů letos stoupnout o 22 %, při nárůstu klientských kontraktů (předplatitelé služeb platící poplatky) o 800 tis. První čtvrtletí pak naznačuje, že je společnost na dobré cestě k atakování obou vytyčených cílů, když přibylo 230 tis. zákazníků (loni za stejnou dobu společnost registrovala nárůst 190 tis./za celý rok pak bez započtení vlivu akvizice Versatel 910 tis.) a tržby stouply o 27,5 %.

• Expanze tržeb se skrze provozní páku více než proporcionálně promítá do hodnoty provozního zisku EBITDA, pročež konsensy vyhlížejí jeho růst o 42 %. EBITDA v prvním čtvrtletí nicméně stoupla o 54,8 % (loni za stejné období +22,8 %/za celý rok pak +35,5 %). Zisk na akcii má stoupnout o 27 % (příští rok 20 %), zatímco sektorový odhad počítá s 5 %. Růstový profil United Internet je tak výrazně přívětivější ve srovnání s prognózou pro telekomunikační sektor, pročež neshledáváme důvod pro přetrvání stávajícího valuačního diskontu akcií ve výši 14 % (optikou P/E letošního roku).

• Podpůrnou roli navíc může sehrát v květnu oznámený nákup podílu (20,7 %) v telekomunikační společnosti Drillisch. Ten lze prozatím vnímat jako finanční investici, nicméně případná koupě majoritního podílu (prozatím jej United Internet vylučuje) by přinesla výrazné nákladové úspory s následným pozitivním otiskem v profitabilitě podnikání.

Shire PLC

• Bio-farmaceutická společnost specializující se na léčení poruch pozornosti, hyperaktivity, gastrointestinálních onemocnění, dále pak vývoj genetických léčebních postupů a regenerativní medicínu

• Management společnosti provedl v uplynulých letech úspěšnou (organickou i neorganickou) transformaci z de facto mono-produktového obchodního modelu (ADHD) na bující společnost s bohatým portfoliem/pipelinem léků na poměrně širokou rodinu vzácných onemocnění. Průvodním jevem je diverzifikované produktové portfolio s delší durací, které zasluhuje díky nižší rizikovosti i vyšší valuaci. Ta se ale pohybuje „pouze“ na úrovni velkých farmacií, a to i přesto, že Shire v minulosti netrpěla, a v dohledné době nejspíš ani trpět nebude, neduhem velkých farmaceutických koncernů, jímž byl absentující růst zisků (růst v uplynulých pěti letech dosahoval 10 %, CAGR).

• Naopak, na organické bázi by měl růst tržeb/zisku během následujících čtyř let dosahovat cca 10/16 % p.a. (CAGR; s případnými M&A 15/21 %), což je téměř dvojnásobek sektorového průměru. Vzhledem k tomu, že v projekci pro toto období nepočítáme s příchodem nových léků (ty by se měly v daném období podílet na celkovém růstu jen 60-70 bps), je projekce relativně k sektoru i méně riziková. Firma by během tohoto období měla vygenerovat zhruba 13 mld. USD hotovosti, která se vzhledem k track-recordu vedení (během posledních 10 let společnost vygenerovala přes 10 mld. USD hotovosti, téměř 100 % bylo použito na M&A) nejspíš uplatní při dalších akvizicích posilujících produktové portfolio/pipeline. Předpokládaný růst tržeb/zisku by tak skrze M&A mohl zrychlit o dalších cca 500 bps.

• Prémiový růst si dle našeho názoru zaslouží i prémiovou valuaci. Shire přitom momentálně obchoduje s valuačními násobky pouze na úrovni velkých farmacií. Historická valuační prémie Shire vůči sektoru přitom dosahuje na 3/5/10letém horizontu 30/50/53 %!

HSBC Holdings PLC

• Největší evropská univerzální banka aktivní v šesti globálních regionech – Evropa, Hong Kong, Asie-Pacifik, Blízký Východ a Severní Afrika, Severní Amerika, Latinská Amerika. Banka operuje přes čtyři nadnárodní segmenty – Retailové bankovnictví a Správa aktiv, Komerční bankovnictví, Globální investiční bankovnictví, Globální privátní bankovnictví.

• HSBC představila svůj aktualizovaný hospodářský plán. Jeho součástí je i) záměr snížit do roku 2017 objem rizikově vážených aktiv (RWA) o 290 mld. USD (zhruba 25 %). Celých 140 mld. USD má pak zajistit osekání aktivit v divizi investičního bankovnictví. Další krok počítá s ii) prodejem operací v Turecku a Brazílii, kde banka hodlá zachovat alespoň částečnou přítomnost nezbytnou k obsluze velkých korporátních klientů. Součástí je také iii) dosažení roční úspory nákladů v rozmezí 4 – 4,5 mld. USD v roce 2017, když o místo přijde zhruba 10 % pracovní síly (22 – 25 tis. zaměstnanců).

• Osekání RWA by mělo přispět vylepšení ukazatele kapitálové přiměřenosti (v 1Q 11,2 %) a umožnit tak bance realizaci progresivní kapitálové politiky. HSBC patří s dividendovým výnosem nad úrovní 5 % mezi premianty sektoru a jakékoliv signály o další možné expanzi metriky bude trh dozajista pozitivně reflektovat. Plánovanou úsporu nákladů pak vnímáme v kombinaci s osekáním aktivit v investičním bankovnictví nesoucích nejnižší návratnost jako podpůrný faktor pro dosažení vytyčeného cíle návratnosti vlastního kapitálu, který je stanoven pro rok 2017 na hladinu 10 %.

• HSBC má navíc technický prostor k dohánění svých britských bankovních konkurentů, kteří se obchodují o zhruba 5 % výše proti úrovni před květnovým oznámením výsledků parlamentních voleb. S vítězstvím konzervativců se snížily obavy z možné přísnější regulace a pozitivní sentiment dopomohl valuaci britských bankovních domů. HSBC se nicméně nachází o zhruba 4 % níže proti předvolební úrovni.

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.

 


Čtěte více:

Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Aerolinky
17.04.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!
12.05.2015 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - doběla rozžhavený sektor IT!
18.05.2015 13:00
V další iteraci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) přichází ...
Akcie ČR – přehled doporučení: Investiční příležitosti z pražské burzy
20.05.2015 11:00
Jarní období v Evropě přineslo poměrně turbulentní vývoj na akciových ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university