Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!

Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!

12.05.2015 16:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho týmu Patria Research v podobě krátkodobých investičních tipů (o tomto formátu, co je a jak funguje, jste se mohli dozvědět již zde). V minulém vydání krátkodobých investičních tipů jsme se podívali na zoubek čtveřici z miniportfolia složeného z britské bankovní skupiny, nízkonákladového leteckého přepravce, výrobce léků a také zástupce ze sektoru IT.

V aktuálním vydání se v miniportfoliu objevuje výrobce telekomunikačního vybavení Alcatel-Lucent SA, výrobce sportovního vybavení Amer Sports OYJ, výrobce farmaceutik Bayer AG a také průmyslový konglomerát AP Moeller Maersk A/S. Blížší důvody pro zařazení ze strany analytiků Patria Finance najdete níže:

Alcatel-Lucent SA

• Francouzský výrobce telekomunikačního vybavení, za jehož převzetí v polovině dubna finská Nokia nabídla v akciích 15,6 mld. EUR. Spojením by měl vzniknout největší světový dodavatel zařízení pro bezdrátové sítě (akcionáři Alcatel Lucent získají na nově vzniklém uskupení 33,5%ní podíl).

• Akcie Alcatel-Lucent od zveřejnění nabídky a prvotního růstu ztratily přes 20 %. Reflektovaly tak (poměrně přesně) pokles v ceně akcií Nokia, na bázi jejichž hodnoty je nabídka koncipována (0,55x akcie Nokia za 1x akcii Alcatel Lucent).

• Cena akcií Alcatel Lucent tak vyklesala pod úrovně z období před uskutečněním nabídky a nabízí dle našeho názoru zajímavou příležitost k sázce na synergické efekty plynoucí z plánovaného spojení. Počínaje rokem 2019 by spojení mělo přinést úspory v provozních nákladech až ve výši 900 mil. EUR, ke kterým dopomůže racionalizace výrobních a prodejních postupů či redukce administrativních výdajů. Dalších 200 mil. EUR by společnost měla ušetřit již v roce 2017, a to díky úspoře úrokových nákladů. Pokračující konsolidace v rámci sektoru navíc povede k vylepšení realizovaných marží a společně s úsporami podepře profitabilitu podnikání.

• Společně s generovanou hotovostí, kterou v rámci transakce podpoří odprodej konvertibilních dluhopisů, naroste síla rozvahy vzniklého uskupení. Výsledkem, který je mj. jedním z dlouhodobých strategických cílů Nokie, by mělo být vylepšení kreditního ratingu. Lepší hodnocení sníží rizikovou prémii a podpoří valuaci celé skupiny.

radar

Amer Sports OYJ

• Finský výrobce sportovního vybavení. V portfoliu značek registruje taková jména jako Salomon, Wilson, Arcteryx, či Atomic.

• Amer Sports se v prvním čtvrtletí pochlubil nad očekávání dobrým výsledkem na úrovni provozního zisku EBIT. Hlavní měrou se o to postarala souhra rostoucího zájmu o outdoorové vybavení a příznivý měnový vliv.

• U koncové poptávky věříme v další akceleraci, a to nejen u outdoorové divize, ale především v oblasti sportovního oblečení či obuvi. Hlavním geografickým tahounem by pak měla být Severní Amerika (tvoří okolo 40 % tržeb, v 1Q +22 % yoy), čemuž nahrává očekávané rozpouštění „přebytečných“ úspor amerických domácností ve prospěch spotřebního zboží.

• Silnější dolar následně relativně zvýší v euru denominované příjmy.

AP Moeller Maersk A/S

• Dánský průmyslový konglomerát ze seznamu Fortune 500, angažuje se především v námořní přepravě a těžbě ropy. Maersk je již od roku 1996 největším světovým operátorem kontejnerových lodí.

• Světová poptávka již v minulém roce přispěla k růstu přepraveného objemu AP Moeller Maersk. Disciplinované navyšování kapacit uvnitř sektoru zase podporuje expanzi marží.

• S ohledem na účinné osekávání nejádrových operací (naposledy prodej 20%-ního podílu v Danske Bank) narůstá ukazatel návratnosti investovaného kapitálu (ROIC).

• Profitabilita pak získává oporu nejen ve vyšším přepraveném objemu podporovaném akcelerující návratností, ale také v nákladových úsporách. Hlavní úspornou položku představují nižší ceny paliv, které v minulém roce dopomohly růstu provozního zisku klíčové přepravní divize Maersk Line o 60 % yoy.

• Nízké ceny ropy opět letos negativně dolehnou na divizi Maersk Oil zaměřenou na upstreamové služby v ropném průmyslu, nicméně její podíl na celkovém zisku postupně klesá (loni 22 % zisku z pokračujících operací, odhady pro letošní rok počítají se zhruba 15 %) a vliv by tak měl být tlumený.

Bayer AG

• Významná německá agrochemická a farmaceutická společnost.

• Bayer je v hlavní míře valuační sázkou. Akcie se na bázi PE příštího roku obchodují se zhruba 7%ním diskontem vůči hlavním farmaceutickým konkurentům z Evropy. S ohledem na solidní výhled (po výsledcích za 1Q management přistoupil k posunutí pásma pro letošní tržby na úroveň 48-49 mld. EUR, proti původním 46 mld. EUR) a lepšící se marže v oblasti léčiv vyhlížíme minimálně uzavírání valuační mezery.

• Na rok 2016 plánované oddělení divize materiálů (vyrábí například polymery) přispěje k pokračující koncentraci na stále dominantnější zdravotnickou divizi.

• Bayer je navíc beneficientem oslabujícího eura.

Deutsche Bank

• Největší německá banka, založená již v roce 1870. Kromě retailových, poskytuje také investiční služby či správu aktiv.

• Deutsche Bank koncem dubna snížila svůj střednědobý cíl pro profitabilitu podnikání (ROTE) na 10 % (z původně avizovaných 12 %, jehož mělo být dosaženo již v příštím roce). K rozhodnutí jí vedla kombinace stále doléhajících nákladů na urovnání soudních sporů a vysoká kapitálová náročnost operací.

• Svým krokem jen přiživila negativní sentiment, v jehož rámci za poslední měsíc ztratila takřka 14 % ze své hodnoty.

• Proběhnuvší korekci pak s ohledem na záměry banky vnímáme jako atraktivní příležitost pro vstup do pozice. Doporučení opíráme především o plánovaná opatření Deutsche Bank na vylepšení kapitálové pozice/profitability svého podnikání. Ucelený plán počítá se snížením celkových ročních nákladů o další 3,5 mld. EUR. Propouštět se bude jak v retailové, tak investiční divizi, banka se hodlá stáhnout ze 7-10 trhů z celkových 70, na kterých nyní působí, zavřeno by mělo být na 200 poboček.

• Hlubokou transformací projde investiční divize, jejíž aktiva by měla být osekána o 150 mld. EUR (necelá pětina celkových aktiv divize, jedná se převážně o deriváty s dlouhou splatností, optimalizovat se bude i obchodování s úrokovými sazbami, dluhopisy, hedge fondy). Výsledkem bude vylepšení kapitálové pozice banky, do které se negativně promítají především spory s regulátory, načež by Deutsche Bank měla být schopna nejen posílit kapitálové ukazatele, ale taktéž udržet výplatní poměr nad hladinou 50 % z generovaného čistého zisku.

• Německá skupina navíc plánuje prodej podílu v Deutsche Postbank a naopak hodlá posílit (rozvojové investice ve výši zhruba 1,5 mld. EUR) divize správy aktiv a transakčního bankovnictví. Vyústěním transformace směrem od retailových služeb ke správě aktiv by mělo být posílení profitability podnikaní a úspěšné naplnění/překonání střednědobého cíle (ROTE>10 %).

Výstupy analytického týmu Patria Finance můžete také sledovat v sekci Zápisník analytika.

Krátkodobé investiční tipy představují produkt vytvářený analytickým týmem Patria Finance. V jeho rámci jsou pravidelně sestavována miniportfolia akciových titulů s potenciálem pro zajímavé zhodnocení v řádech několika týdnů až měsíců. Více informací i kompletní seznam mohou klienti Patria Finance získat po přihlášení ZDE.


Čtěte více:

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací
02.04.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Ekonomika
10.04.2015 11:00
Včera jsme v tomto článku zveřejnili zhodnocení (mimořádně úspěšných) ...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Měny
13.04.2015 13:00
První čtvrtletí roku 2015 je za námi a nastal proto čas k bilancování....
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Akcie
14.04.2015 11:00
Dnešním textem uzavíráme sérií článků věnovaných aktualizaci investičn...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Aerolinky
17.04.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data