Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká krize: Klíčová data na cestě k možnému Grexitu

Řecká krize: Klíčová data na cestě k možnému Grexitu

18.06.2015 14:30
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Příští čtyři týdny budou rozhodující. Pět měsíců jednání mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli se dostává do zásadní fáze. Věřitelé se shodují, že dnešní setkání ministrů financí eurozóny v Lucemburku je klíčové pro dosažení dohody, která by umožnila uvolnit Řecku záchranné prostředky ve výši 7,2 miliardy eur. Tedy dnešní jednání by mělo být nejlepší šancí k dosažení dohody, tak alespoň zní veřejné stanovisko evropských představitelů. Ovšem řecký ministr financí Varufakis k dnešnímu jednání příliš optimisticky nepřistupuje a to i přesto, že Řecká centrální banka včera varovala, že nedosažení dohody by mohlo vést nejen ke Grexitu, ale i k vystoupení Řecka z EU. Mezitím Velká Británie a Irsko chystají krizové scénáře řeckého bankrotu. Kancléřka Merkelová se chce vrátit k věcným jednáním a evidentně stále o dohodu stojí, zatímco německý ministr financí Schäuble, jehož ekonomické názory nemohou snad být diametrálně odlišnější od pohledu Varufakise, má již Řeků jednoduše dost.

Tolik v kostce k dnešnímu očekávanému dění v Lucembursku. Navzdory veřejně vyjádřenému optimismu evropští představitelé soukromě přiznávají, že jejich naděje v rozhodující dohodu dnes odpoledne v Lucemburku pomalu skomírají. Řecko nicméně tak jako tak bude potřebovat zhruba 1,6 miliardy eur, aby ke 30. červnu zaplatilo Mezinárodnímu měnovému fondu. Jaká budou tedy klíčová data v následujícím měsíci?

Dnes, 18. června – Shromáždění euroskupiny v Lucemburku a údajně nejlepší šance na dohodu
Dnes proběhne pravidelné setkání ministrů financí eurozóny v Lucemburku. Řecký minstr financí Varufakis však několikrát zopakoval, že do Lucemburku nepojede s žádným novým návrhem. Ze strany evropských představitelů tak vzrůstá obava, že diskuze o Řecku dnes budou opět spíše povrchního rázu. Více zde.

Termíny a uzávěrky během jednání s Řeckem jednoduše přicházejí a poté zase odcházejí, nedosažení dohody v Lucemburku by mohlo pětiměsíční jednání o řeckém dluhu dostat do nové a skutečně kritické fáze. Řecký záchranný program vyprší koncem tohoto měsíce. Pokud dnes nebude dohody dosaženo, zbyde poté velice málo času na schválení nové dohody v parlamentech eurozóny a to hlavně v německém Bundestagu, který by kvůli schválení dohody musel přerušit parlamentní prázdniny.

Pátek, 19. června – Druhý den lucemburských jednání a ráno poté
Zítra budou ministři financí eurozóny stále jednat v Lucembursku, druhý den jednání bude však probíhat za účasti všech 28 členských států EU. Všichni, kteří mají, co říci k dohodě o řeckém dluhu budou opět na jednom místě. Pokud se však nijak zásadně nezmění okolnosti, tedy kupříkladu nedojde k náhlé panice na trzích nebo se nezačnou tvořit dlouhé fronty před řeckými bankami, je malá šance, že bez dnešního posunu v jednáních bude o čem debatovat.

Vysocí představitelé uvedli, že pokud k dohodě nedojde ani v pátek, bude pravděpodobně svolán nouzový summit předsedů vlád eurozóny.

Neděle, 21. června – Možný nouzový summit eurozóny
Tento summit by musel svolat předseda Evropské rady Donald Tusk, který by byl za podobné setkání zodpovědný. Aby se však mohl summit v tak krátké době uskutečnit, musel by ho Tusk ohlásit v bezprostřední návaznosti na selhání lucemburských jednání. Ačkoliv někteří představitelé považují takový summit v případě absence dohody ministrů financí za zbytečný, jiní se domnívají, že na rozdíl od Varufakise by mohl být řecký premiér Alexis Tsipras přístupnější dohodě. Řecký premiér několikrát zopakoval, že ke shodě by mělo dojít na té nejvyšší poltické úrovni, summit lídrů eurozóny by k tomu tedy mohl být vhodnou příležitostí.

Od 22. června – přituhuje aneb nejhorší možná varianta
Pokud se nedohodnou řečtí a evropští představitelé ani na vrcholové úrovni, dostanou se na pořad dne velmi nepříjemná témata, jako jsou kapitálové kontroly omezující výběry z řeckých bank. V případě, že odstartuje v Řecku hon na banky, Evropská centrální banka, která řecké banky drží při životě nouzovými úvěry, by poté mohla být donucena prohlásit tyto banky za nesolventní a ukončit veškerou asistenci. Kolaps řeckých bank by měl pouze jedno jediné řešení – novou centrální banku a novou měnu. Více zde a zde.

Kapitálové kontroly by mohly získat Řecku více času pro vyjednávání a zpomalit proces, ovšem zavedení kapitálových kontrol se těžko vrací zpět.


25. červen – dlouho plánovaný summit EU

Tento dlouho plánovaný summit EU má však již velmi nabitý program, včetně britského premiéra Davida Camerona, který by zde měl odkrýt karty, co se týče nových jednání o vztahu Spojeného království s EU. Navíc evropští představitelé se domnívají, že v této fázi by bylo pravděpodobně již příliš pozdě řeckou dohodu zachránit.


30. června – splátka MMF aneb čas vypršel

Vyprší záchranný program a navíc je splatný závazek vůči MMF. Bez dohody o ekonomických reformách představitelé vylučují třetí prodloužení záchranného programu. Řecko by tak bylo poprvé po pěti letech zanecháno na pospas svému osudu. Bez prostředků ze záchranného programu Řecko nezaplatí MMF. Více o tom, co se stane, když Řecko nezaplatí MMF, se dozvíte zde.

Řecko by nedodržením závazku k MMF spadlo do skupiny rozvojových zemí jako je Somálsko, Kuba nebo Zimbabwe, které nyní nebo v minulosti mají nebo měly u MMF závazky po splatnosti. Formálně by se podle ratingových agentur však stále nejednalo o státní bankrot. ECB by se musela rozhodnout, zda to znamená, že Řecko zbankrotovalo. To by vedlo potenciálně k odstavení nouzového financování, což by dost možná vedlo ke Grexitu.

1. červenec – vstup na nezmapované území
Pokud by se však ECB rozhodla Řecku nouzové financování poskytovat i nadále, navzdory ukončení záchranného programu a nesplacení závazků MMF, vstoupí Řecko na dosud „nezmapované území“. Zápasící řecká ekonomika, jejíž bankovní systém by bez peněz a s kapitálovými kontrolami bojoval o přežití, by i tak započala proces ekonomického dušení Řecka. Pak by pravděpodobně současná levicová řecká vláda padla, došlo by na předčasné volby anebo ještě pravděpodobněji na vládu národní jednoty, která by musela řecký nepořádek uklidit.

20. červenec – Konečný termín všech termínů a Grexit
Ze všech uzávěrek, lhůt a termínů posledních měsíců, které se doposud vždy ukázaly jako vše jen ne definitivní by tohle datum mohlo být tím opravdu konečným. Jedná se o den, kdy dosáhnou splatnosti dva dluhopisy Evropské centrální bance v hodnotě 3,5 miliardy eur. Po nesplacení tohoto závazku ECB by bylo pro Řecko prakticky nemožné uvnitř eurozóny přežít.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Řecká sága není ani tak o euru, jako o politice
12.06.2015 18:33
Řecká jednání připomínají nekonečnou telenovelu. Zdlouhavý seriál s ja...
Británie a Irsko se už chystají na bankrot Řecka
18.06.2015 9:15
Vlády Británie a Irska připravují krizové plány pro případ bankrotu Ře...
Project Syndicate: Náročná volbá MMF ohledně Řecka
18.06.2015 10:30
Hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu Olivier Blanchard nedávno p...

Váš názor
  • 2 PŘEKLEPY VEDLE SEBE: Brdský premiér David Cameron má nabYtý program ... :DD
    18.06.2015 16:12

    2 PŘEKLEPY VEDLE SEBE: Brdský premiér David Cameron má nabYtý program ... :DD Nabitý program, nebo nabytý program? Publikováno: 11. 8. 2012 v 14.57 | Zařazen do: Čeština pod lupou | Autor: Dalibor Behún Uvedené spojení je jedním z příkladů situací, kdy mohou někteří pisatelé váhat mezi použitím výrazu „nabitý“ a „nabytý“. (Obecnější pojednání o tom, jak s těmito slovy pracovat, najdete pod samostatným heslem Nabít, nebo nabýt?.) Která varianta je tedy správně? Stručně řečeno, téměř ve všech případech bude správně spojení nabitý program (nikoli nabytý program). Mluvíme totiž o programu, který je „nacpaný, napěchovaný“. (Obdobný princip platí třeba ve větě: „V kině bylo nabito.“) Spojení nabytý program bychom použili pouze v případě, kdy bychom chtěli říct, že jsme od někoho dostali např. tištěný program, a tímto způsobem jsme ho „nabyli“. Uvedený případ je ale spíš teoretický. Dnes mám opravdu nabitý program (nikoli nabytý program). Českou delegaci čeká velmi nabitý program. Zdroj: Slovník spisovné češtiny http://www.proofreading.cz/nabity-program-nebo-nabyty-program
    king
    • Re: 2 PŘEKLEPY VEDLE SEBE: Brdský premiér David Cameron má nabYtý program ... :DD
      18.06.2015 16:55

      Chtěl bych se trochu (ne moc - měl si to po sobě přečíst) zastat autora. Automatický opravář překlepů je dobrý sluha, ale zlý pán. Pokud autor spěchal a nekontroloval po sobě svou práci (že by byl takový sám na světě???) snadno přehlédl robotovo zalaškování a z premiéra světové velmoci udělal lesního trpaslíka odkudsi z polesí mezi Plzní a Berounem. S "nabitým" to mohlo být stejně, i když předpokládám, že v databázi výrazů asi bude mít robůtek obě varianty, takže tady spíš autorovi pár přes hlavu pravidly pravopisu - prej se po tom každýmu rosvítí....
      marrtt
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university