Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 - Ekonomika

21.07.2015 11:00
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Včera jsme se v rámci bilancování druhého kvartálu zaměřili na úspešnost investičních doporučení Patria (více ZDE) a dnes pokračujeme aktualizovaným výhledem pro vývoj hlavních makroekonomických agregátů v příštích měsících. Zítra se zaměříme na měny a ve čtvrtek na akcie a akciové investiční tipy.

Americká ekonomika by se měla ve 2H dostat do tempa, vrchol cyklu se odsunul

Americká ekonomika si prošla nečekaně slabým prvním kvartálem, ve kterém dokonce mírně klesla. Zlepšení se dostavilo až v květnu, přičemž se zatím soustředilo především do oblasti soukromé spotřeby. Podmínky pro růst nákupního apetitu spotřebitelů trvají, stojí zejména na lepšící se zaměstnanosti, zatímco mzdy zatím setrvalé zrychlování nevykazují. Potenciální hrozbu pro náladu spotřebitelů spatřujeme hlavně v náhlých korekcích akcií.

Situace v průmyslu vypadá o poznání hůř. Za jeho poklesem můžeme hledat těžbu ropy, ale také řadu oborů zpracovatelského průmyslu. Stále věříme v obnovení růstu, který ale zřejmě nebude příliš silný. Producenti ropy budou nadále pod tlakem cen, které se zřejmě příliš rychle nezvednou.

Dolar podle nás zůstane relativně silný, a tedy bude zátěží pro konkurenceschopnost zpracovatelského průmyslu. Prostor pro jeho další posilování, a tedy zhoršování situace, ale už vidíme pouze omezený. Zahraniční obchod se nevyvíjí příliš dobře. Jeho bilanci vylepšuje levnější ropa a stabilní bilance služeb, ale u zboží je znát ztráta pozic amerických producentů na úkor zahraničních.

Výhled pro HDP na letošní rok se zhoršil spolu se slabým 1Q a pomalejším návratem dynamiky. Druhá polovina roku by měla být znatelně lepší, ale celkově to aktuálně vypadá na růst zhruba o 2 procenta. Očekávání se už stihla znovu vylepšit, takže další nárůst optimismu by podle nás měl být žádný nebo jen mírný. Předpoklad pro příští rok se nemění, 2,8 procenta, což znamená, že vrchol růstu v rámci tohoto cyklu se posouvá. V dalších letech by USA měly postupně zpomalovat.

Fed stále směřuje k utažení politiky, sazby ale porostou později a méně

Politika Fedu směřuje k utažení, ale předpokládaná trajektorie sazeb se posunula dolů. Vývoj inflace a opatrnost centrální banky, aby nepoškodila rozjíždějící se růst, nás vedou k odhadu, že první zvýšení sazeb přijde letos až v prosinci, načež v příštím roce by Fed měl provést další 3-4 zvýšení sazeb po 25 bodech. Rizikem směrem k pomalejšímu utahování politiky je aktuálně ropa, která může držet inflaci níž.

Pro dolar by měl být zlepšený výkon ekonomiky i vyšší sazby podporou, stejně tak pro výnosy dluhopisů. Pro akciové trhy jde o smíšené faktory. Nadále spatřujeme zvýšené riziko korekcí spolu s výhledem utahování měnové politiky a později i s blížícím se horizontem vrcholu hospodářského cyklu. Zpomalování ekonomiky nebývá "hladké" a prognózu tak lze interpretovat spíše jako zvýšené riziko recese (jejíž načasování ovšem nelze odhadnout).

Eurozóna mírně zrychluje v souladu s odhady, prostor pro pozitivní překvapení ale už nevidíme

Ekonomika eurozóny má předpoklady k dalšímu zrychlování, ačkoli pouze mírnému. Domácí spotřebitelská poptávka nabírá na síle a zvláště v Německu má prostor k dalšímu zlepšování na základě zrychlení mezd a stále nízké nezaměstnanosti. Export může nadále podporovat slabé euro, ale slabší výkony USA nebo Číny jsou naopak omezením.

Příznivé je, že růst stojí regionálně na širším základě, když se do tempa dostávají země jako Španělsko, Nizozemsko nebo Itálie a doplňují tak jádro bloku.

Odhad letošního růstu HDP ponecháváme na 1,5 procenta. Na stejnou hodnotu vystoupal také konsensus. Na rozdíl od začátku roku nevidíme příliš prostor pro další vylepšování tohoto odhadu; slovy centrálních bankéřů - rizika pro prognózu jsou vyvážená. V dalších letech může eurozóna ještě mírně zrychlit, ale přetrvávající strukturální problémy jí mnoho nedovolí.

ECB bude pokračovat v QE a dokončí ho podle plánu

ECB pokračuje v nastoleném plánu QE beze změny a prozatím nedostala důvod o nějaké uvažovat. Inflace nalezla své dno a vydává se vzhůru, což ale bude pomalý proces, dokud z čísel nezačne mizet negativní efekt levnější ropy (od září dál). Takový vývoj je ale v souladu s předpokladem centrální banky.

Navyšovat nákupy dluhopisů podle nás není důvod a ECB se vyhne také omezování nákupů. V kontextu řecké krize by takový krok zbytečně nahrál nákaze zbytku periferie. ECB tak zřejmě dodrží svůj plán nákupů za 60 mld. EUR měsíčně do září 2016. Prodlužování programu za současné situace nečekáme, ale samotné sazby zřejmě zůstanou u nuly ještě dlouho po tomto termínu.

Postupné zrychlování ekonomiky v kombinaci s ponecháním měnové podpory udrží příznivé podmínky pro akciové trhy a nahrává cyklickým odvětvím. Plošný tlak na výrazný růst trhů ze strany lepšícího se výhledu (jako v 1Q) se ale podle nás už nebude opakovat. Předpokládaný vývoj ekonomiky a možné zlepšování zahraničního obchodu je teoreticky mírně pozitivní pro euro, ale výrazný růstový impuls odsud nečekáme. Důvodem je i to, že politika centrální banky zůstane pevně nalinkovaná dopředu, a k úpravě by vedly až větší změny ve výhledu.

Výnosy dluhopisů mají prostor k růstu; po prudké korekci soustředěné na německé papíry by zvyšování výnosů mělo být už pomalé. Nahrávat by mu měly stoupající inflační očekávání a předpoklad, že nákupy ze strany ECB příští rok skončí. Na druhou stranu právě přítomnost centrální banky na trhu bude ještě řadu měsíců poskytovat dluhopisům podporu.

Řecko nakonec v eurozóně zůstane a mělo by přestat dusit trhy

Řecká krize se hodně protáhla a vyhrotila. Řešení se neustále odkládalo a až nutnost zavřít banky a zavést kapitálové kontroly začala Řeky konfrontovat s realitou. V současné chvíli je už velmi pravděpodobné, že se krachu a Grexitu podaří i tentokrát zabránit. Menší riziko stále přetrvává v souvislosti s poskytnutím peněz EU, ale na nějaký zvrat nesázíme. Země si tak projde další recesí a protesty, ale měla by na dalších pár let zůstat stabilní.

Po prvotní vlně nadšení na trzích, která by nyní už mohla doznívat, přestane toto téma zřejmě hlavní trhy zajímat. Pro úplnost dodejme, že ani v případě Grexitu bychom nepředpokládali dramatické dopady na zbytek eurozóny, třebaže zkáza Řecka by krátkodobě téměř jistě přinesla výprodej rizika.

Splaskávání čínské akciové bubliny je novým rizikem

Výkony čínské ekonomiky vzbuzují obavy. Směrem ke zpomalování působí investice, ale také soukromá spotřeba. Zahraniční obchod je pro ekonomiku celkově podporou, ale jeho bilanci vylepšuje především slábnoucí dovoz. Vláda se zpomalováním počítá, ale přílišnou ztrátu tempa se snaží brzdit. Letošní růst lze čekat mírně pod 7 procenty. Ze strany centrální banky může přijít další snižování sazeb. Kurz jüanu je za poslední kvartál držen na stabilní úrovni.

Čínský akciový trh (hlavně ten v Šanghaji) za poslední rok nafoukly institucionální změny umožňující přísun kapitálu. Navíc se na akcie upřel zájem běžných Číňanů, kteří při vládní regulaci mimobankovních úložek přesouvali peníze právě sem, a to mnohdy ještě na páku.

Naproti tomu růst ekonomiky by měl zpomalovat a zisky v průmyslu klesají. Tento mix naznačoval, že prudký růst akcií byl součástí formování bubliny - ta praskla a vláda kolaps přerušila pouze za cenu tvrdých opatření silně deformujících fungování trhu.

Vývoj trhu a ztráty pro akcionáře mohou zpětně dolehnout na spotřebitelskou důvěru a brzdit oživení spotřeby. Vzhledem k tomu, že Čína i tak zpomaluje, představuje dění kolem akcií riziko i pro globální ekonomiku a z aktiv hlavně pro ceny komodit.

Japonská ekonomika v prvním kvartále výrazně zrychlila a překonala očekávání. Lepší výkony podle posledních dat vykazuje zahraniční obchod i soukromá spotřeba. Tempo z 1Q ekonomika prakticky nemá šanci udržet, ale vzhůru bude pokračovat i nadále. BoJ stále věří, že v prvním pololetí 2016 inflace dosáhne 2 procent. Během posledního období klesla pravděpodobnost, že by centrální banka přišla letos s další akcí na uvolnění politiky, současné podmínky však ještě delší dobu ponechá.

Šéf BoJ uvedl, že si už moc nedovede představit další (reálné efektivní) oslabování jenu. Letos by se HDP Japonska měl zvednout podle konsensu o procento a příští rok dál zrychlit. Zvyšování vývozu by mělo ekonomiku táhnout zhruba stejně jako loni, investice o něco méně. Klíčovým faktorem bude spotřebitelská poptávka, která vybředá z loňského poklesu, kdy na ni dolehly vyšší daně.

Růst cen ropy může zkomplikovat Írán

Ropa už začátkem roku zastavila strmý propad. Během prvního čtvrtletí cena lehce stoupla, v průběhu druhého měla stejné tendence, ale na jeho konci růst víceméně smazala. Z poptávkové strany brzdí růst cen o něco horší kondice americké ekonomiky spolu s předpokládaným zpomalováním a rostoucími riziky v Číně.

Na nabídkové straně se ukazuje, že nižší ceny stále nevedou ke znatelnému snižování produkce v Severní Americe, zatímco OPEC pokračuje v nastoleném vysokém tempu. Jako zásadní se podle nás může ukázat vstup Íránu zpět na trh, poté co došlo k dohodě o jeho jaderném programu.

Faktické dodávky íránské ropy by zřejmě byly záležitostí až příštího roku a rostly by postupně, kontrakty ale tento výhled zahrnou dřív. Vývoj cen se zřejmě posune níž. Na konec letošního roku jsme dosud předpokládali cenu Brentu na 70 dolarech. Tento cíl je stále ve hře, ale vzhledem k posledním skutečnostem se domníváme, že ropa skončí spíše pod ním.

Mírnou podporou by takový vývoj mohl být pro průmysl či dopravu, navíc může levnější ropa déle udržet podpůrnou politiku centrálních bank. Rizika se naopak logicky zvyšují pro těžební společnosti.

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie stále letí!
11.06.2015 13:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Výsledky JPMorgan (DIP) v 2Q15
14.07.2015 14:38
JPMorgan hospodařila v 2Q se ziskem 6,29 mld. USD což představuje mez...
Americký maloobchod - spotřebitelé v červnu nakupovali překvapivě málo
14.07.2015 14:48
Po slušném květnovém růstu maloobchodních tržeb v USA přišel překvapiv...
Výsledky Google (DIP) ve 2Q15 (komentář analytika + doporučení)
17.07.2015 18:24
• Výsledky za 2Q15 oznámil už i internetový gigant Google (DIP). Výsle...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 2Q15
20.07.2015 13:45
Druhé čtvrtletí uteklo jako voda a je proto na čase zhodnotit investič...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.