Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zničit teroristickou nestvůru

Jak zničit teroristickou nestvůru

29.11.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Útoky v Paříži, Bejrútu a Ankaře ukázaly lidem po celém světě, jak jsou zranitelní. U těch, kteří tyto útoky spáchali, to ale neplatí. Vzdušné útoky sice ISIS oslabily, ale určitě jej neporazily. Francouzský prezident François Hollande sice vyhlásil válku, ale tu je téměř nemožné vyhrát. Američané odmítají vyslání jednotek do Sýrie s tím, že to podle slov Bena Rhodese „není udržitelný postup“. Otázka, jak se ISIS postavit, je po útocích v Paříži ještě palčivější než dříve. Pokud na ni ale chceme nalézt odpověď, musíme se nejdříve zabývat tím, jaká je vlastně strategie džihádistů.

Podle některých názorů jsou útoky v Evropě zoufalými činy kolabující skupiny apokalyptických extrémistů. Takový pohled ale není v souladu s tím, jaká je celková vojenská situace a ani s tím, jak funguje celá organizace ISIS. Rovněž není pravděpodobné, že by k útokům došlo právě nyní jen proto, že se prostě objevila příležitost. ISIS v minulosti útočil vždy po pečlivých přípravách a ve chvíli, kdy byla největší pravděpodobnost úspěchu. ISIS byl také schopen už dříve infiltrovat nepřátelské síly a je tak pravděpodobné, že v Evropě funguje několik jeho buněk, které jen čekají na signál k útoku.

Nyní se navíc zdá, že teroristické skupiny dospěly k názoru, že útoky na Západě jim přinášejí více prospěchu než nákladů. Evropa je nyní zranitelnější kvůli velkému počtu uprchlíků, ale i proto, že ji tíží předsudky, panika a politická polarizace. Přesně toho chtějí teroristé využít. Není zřejmě náhoda, že blízko těl atentátníků byl nalezen nepoškozený (a pravděpodobně falešný) syrský pas. Všichni syrští uprchlíci jsou najednou vnímáni jako potenciální teroristé a přesně v to ISIS doufá.

Útoky v Paříži byly logisticky náročnými operacemi a pravděpodobně byly plánovány po delší dobu. Z technického hlediska šlo ale stále o hodně jednoduchý útok. Teroristé se zaměřili na nechráněné restaurace a koncert. Ochranná opatření u Stade de France se jim překonat nepodařilo. Dříve se předpokládalo, že ISIS neprovádí teroristické útoky v zahraničí, protože toho není schopen. Byla to chyba.

Al-Káida předpokládala, že její teroristické útoky povedou k rozkladu nežádoucích režimů v arabském světě i k rozkladu USA. Následovala ale tvrdá odvetná opatření a žádné masy lidí její činy nenásledovaly tak, jak doufala. Snila o vlastním islámském státu, ale její sny byly utopií, k níž neznala cestu. Neměla žádnou vojenskou strategii na zabrání potřebných území, žádný plán na dobytí měst a správu získaných oblastí. ISIS se naopak od začátku snažil o vytvoření fungujícího státu. Neexistující útoky na Západ byly mylně interpretovány jako jeho slabost, ale šlo jen o to, co je pro ISIS prioritou.

ISIS opakovaně ukázal, že je schopen se podle situace měnit a adaptovat. Po prvním neúspěchu v Iráku v roce 2008 se transformoval na mafiánskou organizaci, která žila z peněz za „ochranu“ firem v Mosulu. Když v roce 2012 došlo ke kolapsu v Sýrii, přišel čas ISIS a jeho expanze. Jeho stratég Haji Bakr, který byl zabit v roce 2014, skloubil metodu útlaku s Leninovou strategií převzetí moci malou, ale dobře vycvičenou skupinou bojovníků. Bakr byl výborný v logistice a v podstatě se stal projektovým manažerem ve světě skrytého teroru. Jeho novým projektem se stal džihád, jeho skupina se navenek prezentovala tak, že naplňuje Boží vůli. Její hlavní strategií je útočit tam, kde je to možné, a zahrabat se tam, kde je to nutné. Teroristické útoky jsou jedním z mnoha jejích nástrojů a mají ukázat Západu jeho zranitelnost a pomstít se mu za jeho letecké operace. K tomu mají pomáhat se získáváním nových rekrutů.

ISIS se nyní nachází uprostřed rozsáhlých bitevních polí. Ty se nacházejí kolem jeho klíčových teritorií a pro nepřátelské jednotky by bylo velmi těžké začít s pozemní ofenzívou proti těmto džihádistům. Mimo jiné by k ní bylo potřeba velké množství vojáků a soudě podle komentářů ze západních zemí a zejména z USA se může ISIS domnívat, že v současné době je taková ofenzíva extrémně nepravděpodobná. Pokud by k ní přesto došlo, ISIS by to paradoxně mohlo v delším období pomoci. Pozemní síly by totiž pravděpodobně mohly být použity pouze se souhlasem Ruska a Moskva podporuje Assada. Pokud by se Západ také přiklonil na jeho stranu, všichni rebelové v Sýrii by se okamžitě stali nepřáteli Západu. ISIS by se tak dostal do pozice, kdy by byl vnímán jako poslední ochránce sunnitů a jeho vliv by vzrostl.

V nedávné době ISIS utrpěl určité ztráty, je ale velmi vzdálen nějakému kolapsu. Zaznívají z něj neustálé hlasy o konci světa a apokalypse, ale to jsou jen PR prohlášení. Pokud by byla jeho cílem skutečně pouze destrukce, nesnažil by se o vytvoření státu, o ochranu obilných sil na území, která dobyl, či o politická jednání s jeho vlastními nepřáteli. Jeho stratégové plánují několik kroků dopředu. Pokud jej má Západ porazit, musí činit to samé. Musí dojít k jednání mezi syrskými rebely a prorežimními skupinami, ale k tomu nedojde, dokud bude u moci Assad. Ruská intervence proto vše jen zkomplikovala. Sunnité a šíité v Iráku musí překonat vzájemný strach a nenávist, v čemž jim Západ může pomoci, ale potřebné kroky musí učinit zejména oni. Jinak řečeno, Západ spolu s Ruskem, Íránem a arabskými státy ze Zálivu musí vytvořit podmínky, které by umožnily pozemní ofenzívu. Dokud nebudou popsané body naplněny, teroristická nestvůra bude dál růst a svět jí v tom nezabrání.

Autorem je Christoph Reuter.

Zdroj: Der Spiegel

 


Čtěte více:

3 kroky jak rozdrtit ISIS
26.11.2015 17:00
Daesh, IS, ISIS nebo Islámský stát. Je jedno jak tuto organizaci nazve...
Tak začíná válka...
27.11.2015 11:00
Slova o "křehkém míru" se už nezdají metaforou. Válečné konflikty mezi...
Dochází k rozkladu čínské komunistické strany?
28.11.2015 7:00
Čínská vláda se obává sociální nestability a tyto její obavy už dlouho...

Váš názor
  • Ten náš prezident to ted' nebude mít lehký
    02.12.2015 23:11

    Po všech těch antiteroristických a protiuprchlických řečech se bude bratříčkovat s Asádem který ho přijede na hrad navštívit. Tomu budou, na rozdíl od US vyslance dveře otevřeny a určitě ani rudý koberec chybět nebude, pro syna masového vraha a jeho 250 000 obětí. To se bude jeho Ovečkin zase vykrucovat za mikrofonem a obracet nenávist k migrantům k vítacím projevům a i nějaký ten brežněvák sem tam mlaskne. A chudák Konvička bude opravován že ted' na pokyn Putina budeme zase všichni bratři.
    .
  • Josefe Josefe co jsi měl z fyziky ?
    02.12.2015 17:09

    "... Souhlasím, že větší zbrzdění způsobila setrvačná síla pater (snaha setrvat v klidu) než porušení spojů. Tím spíše by měl být pád delší. Nikdo nemůže vědět jestli patra do sebe narážela nebo ne. Proč si myslíš,......" Josef ........co je to ta tvoje setrvačná síla pater ? Patra nemají žádnou strevčnou sílu. že ty máš na mysli kynetickou energii. Ta je ukryta ve všem ale setrvačná síla působí jen v souladu s pohybem a ryclostí. To je ta C2 v Einšteinově E=mc2 ty chytráčku.
    oo
    • oo
      03.12.2015 2:19

      Tobě by nerozuměl ani Einstein.
      kadanfm
      • Re: oo
        03.12.2015 15:40

        Já jen nechtěl psát Ajnštajn, aby tomu rozuměl i Kalka a jeho internetoví spolubojovníci. Ten má a používá svoje vlastní označení a názvosloví, nééé ?
        °°
        •  
          03.12.2015 16:00

          kYnetická...
          kadanfm
          • was ist das kynetická
            03.12.2015 17:10

            to je odkud - fšude ve svjětě je to kineticks -to je z latiny a ne ruštiny. A svět je o něco větší než ta stranátvojánicnemájá, kdě tak volno dýšit' čelavjéék.
            oo
          •  
            03.12.2015 16:20

            S pojmy setrvačnost a hybnost přišel Newton dávno před Einsteinovou E=m*c*c. Netuším, jak by se dala tato rovnice využít k popisu hroucení budovy. Josef má pravdu, když tě odkazuje k nastudování pohybových zákonů sepsaných tím chlapíkem, co mu prý na kebuli spadlo jablko.
            kadanfm
            •  
              03.12.2015 19:40

              Nezlob se, ale na diskuzi s tebou opravdu nemám. Ty si diskutuj se sobě rovnými. Máš tady dost takových se kterými si budeš rozumět. Myslel jsem si že máš na víc. Ale zdání někdy klame. Měj se. Pro mě jsi ztráta času ale určitě tu najdeš jiné které oslovíš. Na tebe přesně platí to známé rčení W.C.Field, jestliže vůbec víš kdo to byl "if you can't dazzle them with brilliance buffle them with bs" I tvůj Putin to zná a řídí se tím a provozuje to. Problém s lidmi tvého zaměřeni je, že jste tak snadno oblbnutelní a jednosměrní. Proč přemýšlet,když se nám tak daří uvnitř většiny stáda, které určuje směr a kam nás vede ten vedoucí beran. Ale v přírodě je ten vedouci beran ten nejsilnější a ne ten o holi se belhající ožralý kripl, který lže a oblbuje národ svými pohádkami a sloužící Putinovi a Asádovi. Bude zaímavé jak náš pan prezidnt změní svůj názor na uprchlíky, ale jen ty přicházející ze Syrije.
              oo
              •  
                03.12.2015 20:00

                Hezký výlev od fyz. zákonů přes analýzu mé osoby, prezidenta až do Sýrie... Kdy nám předvedeš aplikaci E=m*c*c u padajícího domku? Alespoň jiný jednoduchý příklad.
                kadanfm
    • Re: Josefe Josefe co jsi měl z fyziky ?
      02.12.2015 21:03

      Tebe se na známku z fyziky ani neptám. Nalistuj si zákon o setrvačnosti a nastuduj si ho. Buď trochu samostatný.
      Josef
      •  
        03.12.2015 2:21

        Raději se ho neptej ani na známku z ČJ...
        kadanfm
        • Kadafi
          03.12.2015 15:57

          na to raději zeptej svého kámouše VM ten stale bojuje s pochopením rozdílu mezi mně a mě. No jak si na tom ty. Tady se hodně frajerů snaží ohromit ostatní i znalostí AJ, jako Kaluš ale míchají do toho ruštinu, kterou mají zamasírovanou pod kůží a která je jim daleko bližší. Já sem nechodím ani tak diskutovat jako se zasmát a zároven' si zaplakat co se s tím "českým národem" za pár let, pod vedením strany a vlády, stalo. Mě učil češtinu na VS ještě pan professor Hoenig, než ho komunisti z VS vyhodili protože nevstoupil do strany. Kde nebo cojsi studoval ty, VUML ? Proč se vlastně ptám. Je to jasný a zbytečná otázka. Taky jsi volil Emana ?
          ..
          • Re: Kadafi
            03.12.2015 16:10

            Smysl tvého příspěvku mi zcela unikl - od pravopisu, přes VUML až k prezidentské volbě... Pokud tě zajímá, zda dělávám prav. chyby - ano dělám, taktéž někdy me-mne, ale nikoliv v zájmeně já. VUML? Nemám, ale přečetl jsem si první díl marxova Kapitálu. Zemana jsem nevolil - kdysi jsem měl k němu jisté sympatie, ale časem se z něj namísto lidového politika vyklubal nabubřelec. V čase volby byl pro mne už nevolitelný.
            kadanfm
          • Re: Kadafi
            03.12.2015 16:00

            Aby ses nepo, to že znám třetí a šestý pád neznamená, že se neuklepnu
            Velkamedvědice
  • Dlalší důkaz kdo vydělává na válkce v Syriji
    02.12.2015 16:46

    ".....Zpráva institutu ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru americké ekonomiky přinesla lepší čísla, než se čekalo. Pracovních míst ve firmách přibylo za listopad 217 tisíc, zatímco trh počítal se 190 tisíci. Říjen byl navíc revidován vzhůru na 196 tisíc...." Ta souvislost musí trknout i blbce. Americká ekonomika začala růst a zrychluje v přímé závislosti jak se stupn'uje válka v Syriji. Bez té války by už USA i se svými spojenci byli odrovnaný. Je to smutné ale nad slunce jasné i těm pomalejšího chápání. Ono to brzy dojde i těm co osočují Putina i našeho pana Prezidenta.
    lumpík
  • 96%
    02.12.2015 16:09

    ... 16.5.2015 zamítl Americký institut architektů AIA návrh rezoluce, že NIST nepostupoval ve věci šetření pádu WTC-7v souladu s vědeckými principy. 3892 hlasy zamitnuto, 160 hlasů bylo pro.
    ☺lolek☺
    • Re: 96%
      02.12.2015 16:15

      ... čtyřprocentní menšina. To vysvětluje Josefovy sympatie.
      ☺lolek☺
      • Ale Josef je 96x chytřeiší než Einstein
        02.12.2015 16:36

        O tom není sebemeších pochyb. Už to tady vysvětluje poněkolikráté. Ty mu nevěříš. Přece to vysvětluje tak jednoduše že to nejde nepochopit a dokonce dokládá názornými příklady. Ty sloupy a vnitřní jádro nemaj chybu.
        ..
  • A už jste četli tohle ?
    02.12.2015 15:20

    A kde se tam vzaly všechny ty kamery 2.12.2015 15:13 Každý utíká protože mu jde prý o život ale záběry jsou jak z hollywudských filmových studií. A ty záběry těch letadel jak narážejí přesně jak na povel. Kdo věděl přesně na vteřinu kdy to nastane. To nejsou amatérské záběry ale záběry z profesionáních velice drahých kamer. A ty vezme nějaký čas tam dovést postavit na předem určená místa a zaostřit. Takové záběry nepořídí náhodný chodec v běhu. zoufale se nažící dostat do bezpečí. Američanům na lidských životech tak moc nezáleží. Při zemětřeseních, povodních, tornádech a na silnicích jich tam umírá tisíce. A to nepočítáme všechny ty války které vedou a kde umírají další statisíce. Nebylo by na škodu prozkoumat data pojišt'oven kolik lidí se nechalo pojistit několik dní předtím. Při tak velké nezaměstnanosti a lidí na dávkách by nebylo divu kdyby se několi set bezdomovců a chudých, kteří nemaji pro co žít nedali dokonce pojistit a pak tam šli dobrovolně za peníze aby zabezpečili svoje hladové děti. Tot' můj názor. Ale bylo by zajímavé zjistit kolik lidí myslí stejně. krupicová kaše
    .
    • Re: A už jste četli tohle ?
      02.12.2015 16:07

      Zas jeden "chytrák". Teroristické útoky, stejně jako války a sebevraždy mají pojištovny standardně ve výlukách z pojištění, takže nechat se pojistit, pak se nechat odpálit v rámci teroristického útoku a pak nic nedostat to chce už pořádný kus fištrónu. Svět je plný blbců, takže lidí, co uvažují stejně bude nejspíše docela hodně.
      ..
  • ... taky video
    02.12.2015 12:30

    ... a samozřejmě je to pravda, je to na yutube. https://www.youtube.com/watch?v=GinnxRKtHc0 --- https://youtu.be/m5tfnJMGY0M
    ☺lolek☺
  • ... vždy se dojmu
    02.12.2015 12:24

    ... když trubka pomlouvá mainstream, a sděluje, že on získává informace z internetu, toho nejmanipulativnějšího a nejlživějšího média dneška.
    ☺lolek☺
    • Re: ... vždy se dojmu
      02.12.2015 16:54

      No vidíš že tomu začínáš rozmnět. To jsou ty trubky o kterých tady Josef mluví už od začátku a který nevydrželi ten žár leteckého benzínu. Ty mají a udrží si svoji pevnost jen do určité teplty, ale pak se zhroutí jak domeček z karet.
      lump
    • Re: ... vždy se dojmu
      02.12.2015 12:29

      a navic používá informace, které si tam tam sám zadal nebo z ruského tisku .
      strnad
  • ... iluze
    02.12.2015 12:20

    ... iluzionisty triky živí, a lidé iluzím rádi věří.
    ☺lolek☺
  • Josef
    02.12.2015 12:19

    Na poškozeních v místech zásahu letadly je vidět, že letadla přerazila nemálo vnějších sloupů. U severní to bylo cca 15-20, u druhé snad celá polovina (letadla měla rozdílnou rychlost). Jedna strana má cca 60 sloupů. Sloupy nevykazují významné deformace, jsou to čisté lomy v místech spojů. Tedy důkaz, že jejich deformační schopnosti ohybem byly omezené. K rychlosti pádu: mezipatrová mezera mohla mít cca 3 m. Deformační schopnost šroubových spojů a svarů nesoucích podlahy na sloupech bude max jednotky centimetrů. Tomu odpovídá i energie spotřebovaná při jejich přeražení - nebude velká ve srovnání s potencionální energií budovy. Podstatnější je, že padající patra narážejí na nepohyblivá patra, která mají svou setrvačnost - to je hlavní brzdný účinek pádu. Toto nelze obejít použitím trhavin za předpokladu, že patra jsou odstřelovaná postupně na čele fronty hroucení. Pád budovy lze trhavinami zrychlit jedině tehdy (až do meze volného pádu), pokud patra nebudou do sebe narážet - musela by se odstřelit všechna naráz v jeden okamžik. Což se očividně nestalo. Dále je pro výpočet času pádu nutné vzít v potaz fakt, že hroucení nezačalo od vrcholu, ale někde v horní čtvrtině, resp. třetině. A konečně, protože vnější plášť vykázal slabou ohybovou pevnost, tento se roztrhal do stran, což umožnilo, aby se hromadící trosky začaly vysypávat mimo budovu. Než se to stalo, bylo dobře vidět čelo fronty hroucení, pak se trosky vysypaly ven, čímž svůj pád zrychlily a čelo fronty předběhly (vizuální efekt loupaného banánu). Budovy rozhodně nepadaly volným pádem.
    kadanfm
    • kadanfm
      02.12.2015 12:53

      Když budeme přesní, pád budovy byl ukončen v okamžiku dopadu materiálu střechy a ta byla ve výšce 415 m, nikoli o čtvrtinu nebo třetinu níže. Souhlasím, že větší zbrzdění způsobila setrvačná síla pater (snaha setrvat v klidu) než porušení spojů. Tím spíše by měl být pád delší. Nikdo nemůže vědět jestli patra do sebe narážela nebo ne. Proč si myslíš, že by se patra musela odstřelit všechna naráz? Byla odstřelována patro po patru takovou rychlostí, aby se dělal volný prostor pro pád trosek volným pádem. Odstřelený materiál, pokud neodlétl do stran vně půdorysu, byl také překážkou shora padajícím troskám a zbrzďoval pád. Netvrdím, že pohyb vlny odstřelu byl rovnoměrně zrychlený, přesně jako u volného pádu. Byl takový, že předbíhal pád trosek shora, ale ten distanc nemusel být konstantní.
      Josef
      • Re: kadanfm
        02.12.2015 13:30

        Padá patro A. V okamžiku T0 má rychlost vA0. Patro B pod ním má v t0 rychlost vB0=0. Když patro B v t0 odstřelím, pak v čase t1 má patro A rychlost vA1=vA0+g*(t1-t0) a patro B má rychlost vB1=g*(t1-t0). Tedy jak je patrno, patro A bude mít pro jakýkoliv čas rychlost vyšší o vA0, tedy nutně musí patro B dohnat a srazit se s ním. Jedině v případě, že odstřelím všechna patra naráz, bude se jednat o volný pád. Trosky, které přepadly přes okraj, prudce zvýšily svou plochu, která je vystavena odporu vzduchu. Tedy jejich rychlost vůči hroucení budovy nebude o tolik vyšší. Nejrychleji dopadnou masivní kusy, což je i vidět, pak ten zbytek. Navíc trosky mají nejen svislou složku rychlosti, ale i vodorovnou (podle rozpadu docela značnou) a tedy tím je jejich svislý pád ještě více brzděn odporem vzduchu. Taktéž připomínám, že od určitého okamžiku již není vidět pevná část budovy před frontou hroucení a tedy nelze z videa nijak přesně určit okamžik konce hroucení. K trhavinám dodám, že tlak jejich exploze působí nejen směrem dolů na odstřelovaná patra, ale i nahoru na patra padající. Exploze vyvíjí značné množství plynů a ty je nutno z vnitřku budovy vytlačit ven - tedy kladou odpor, byť nevelký. Problém těch budov je, jak popsal RH, že tam, kde byla kancelářská lisující se patra, žádné sloupy nebyly a tedy svou masou a deformacemi nepřispívaly k brzdění pádu. Vnější plášť se rozpadal sám pro svou svou ztrátu stability, která byla zajištěna právě těmi padajícími se patry. Vnitřní jádro je asi nejhorší k popsání. Na jednom videu je na chvilinku vidět jeho značně vysoké torzo. Vypadá jakoby seříznuté šikmo - odhaduji, že to způsobilo narušení letadlem v kombinaci s mechanikou hroucení. A ta je konspirátory trestuhodně opomíjena. Víc už asi nemám co dodat, byly by to jen čisté spekulace.
        kadanfm
        • kadanfm
          02.12.2015 14:24

          Závěrem. V příkladu s patry A a B nerozumím tomu, že patro B odstřelíš a pak počítáš rychlost patra B v čase t1, když už patro B neexistuje. Chápu ale, kam míříš. Jde Ti o to, že má-li budova spadnout volným pádem, musí se rozpadnout najednou na kusy. Jinak spodní části nedosáhnou svým volným pádem takové rychlostí, aby nepřekážely pádu horních pater, které se daly do pohybu dřív. Jenže to nesouvisí s tím, co mám na mysli. Pro názornost: jednotlivá patra mohla být odstřelována takovou rychlostí, že by vlna hroucení od místa nárazu až po zem trvala např. 3 vteřiny a odstřelený materiál a materiál vršku budovy by spadl až s velkým zpožděním. V takovém případě by o odstřelu nebylo pochyb. Protože to ale netrvalo 3 s ale 10 s, tak je to sporné. I když já bych to za sporné považoval až po delším čase. Lidí, kteří odmítají oficiální verzi je mnoho. Prof. Steve Jones (zastupuje 75 amerických prof.) a arch. Richard Cage (hnutí architekti za pravdu o 11. září) a jiní nebudou všichni hloupí lidé.
          Josef
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m