Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Povolí německý BVG ECB nákupy vládních dluhopisů? To se teprve uvidí

Povolí německý BVG ECB nákupy vládních dluhopisů? To se teprve uvidí

22.02.2016 13:15
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Stranou pozornosti českých médií pokračuje v německém Karlsruhe jednání ústavního soudu (BVG) ve věci oprávněnosti nákupu vládních dluhopisů evropskou centrální bankou. Spor odstartoval před dvěma lety, kdy BVG vyslovil silné výhrady vůči OMT programu Evropské centrální banky (ECB). (Pro připomenutí: program OMT (Outright Monetary Transactions) schválila ECB v srpnu 2012 s cílem definovat podmínky, za nichž bude moci na sekundárním trhu nakupovat vládní dluhopisy zemí eurozóny.)

Evropský soudní dvůr (EuGH) většinu námitek BVG odmítl a opatření ECB posvětil. Nyní se čeká na reakci ústavních soudců z Karlsruhe, kteří si ve věci předem vymínili poslední slovo. Jejich rozhodnutí nemusí být jednomyslné.
Podle žalobců ECB schválením OMT hrubě překročila své kompetence, transformovala měnovou unii na unii ručící, rozvolnila meze měnové politiky a dovolila ECB vměšovat se do politiky hospodářské. Berlínský advokát, profesor Markus Kerber, vidí v dnešní ECB „suverénního finančního diktátora“ a vyčítá spolkové centrální bance (DBB), že protiprávnost OMT ji musela být od počátku zřejmá, stejně jako skutečnost, že ústavu ctící DBB takový program nebude smět realizovat ...

Jasně formulovanou výzvu vedení DBB k odporu proti politice ECB považují experti za nejradikálnější možný výsledek probíhajícího soudního jednání. Pokud jde o výsledek nejpravděpodobnější, většina pozorovatelů se kloní k tomu, že se soudci omezí na zopakování nesouhlasu s rozhodnutím EuGH. Překročení mandátu ECB neshledají do té míry závažným, aby soud muset tahat za záchrannou brzdu.

Svým způsobem nejelegantnější způsob, jak problém smést ze stolu, se ukázal jako neprůchodný. Pochybnost soudkyně KessalWulffové, zda je relevantní zabývat se programem, který nebyl za tři a půl roku své existence v praxi aktivován, vyvrátil prezident ECB Weidmann, když program označil za stále aktivní. Pouze pravděpodobnost jeho spuštění je v období, kdy ECB skupuje vládní dluhopisy evropských zemí v rámci procesu tzv. kvantitativního uvolňování (QE), významně nižší.

Cestu ke kompromisnímu nálezu BVG se pokusil vydláždit jeho prezident Voßkuhle, když upozornil na to, že EuGH splnil řadu podmínek, které senát BVG zformuloval před dvěma roky a jejichž naplnění mělo zajistit kompatibilitu OTM s evropským právem i německou ústavou. Mezi nezohledněnými požadavky zůstalo ovšem například stanovení stropu pro objem nákupu vládních dluhopisů, které předseda DBB označil v rozpravě za nekompatibilní s OMT. A co se týká zohledněných výhrad, člen vedení ECB, Yves Mersch, musel přiznat, že zohlednění není stoprocentní, neboť ECB musí „zůstat zachována potřebná flexibilita, aby mohla své programy měnit podle toho, jak se mění svět kolem“.

Někteří další členové soudního senátu komentují rozsudek EuGH méně konstruktivně než prezident Voßkuhle, když postrádají zejména komplexnější zohlednění svého předchozího nálezu. Nelze nevidět, že za zády jim přitom tlačí zástup rebelů, popichující soudce v Karlsruhe k odporu vůči lucemburským kolegům, kteří německé výhrady „briskně odmítli“, „vyžadují podřízenost“ a je proto nutné s nimi dobře sehrát „koncovku“.

Jakkoliv může být probíhající konfrontace zajímavá z pohledu mezinárodního práva, finanční trhy, většina centrálních bankéřů ani spolková vláda v Berlíně, tento aspekt zjevně neoceňují. Spíše je naplňují obavami možné negativní důsledky. Většina jmenovaných by přivítala, aby vše zůstalo při starém, včetně kdykoliv spustitelného programu OMT. Státní sekretář ministerstva financí Spahn apeloval na soudce v Karlsruhe, aby respektovali komplementární roli obou soudů a nesnažili se probíhající spor dále eskalovat. O tom, zda nakonec zvítězí kooperativní scénář prosazovaný částí senátu spolu s jeho prezidentem, nebo naopak postoj konfrontační, si nejspíš budeme muset pár měsíců počkat: soudci v Karlsruhe svůj verdikt určitě neuspěchají.

Martin Kupka

Pozice: hlavní ekonom ČSOB

Martin Kupka je od roku 2002 ředitelem investičního výzkumu a hlavním ekonomem ČSOB. Vystudoval obor ekonomicko-matematické výpočty na pražské VŠE, postgraduální studium absolvoval na PgÚ ČSAV v Praze a GIIS v Ženevě. V první polovině 90. let přednášel makroekonomii na Fakultě sociálních věd UK, byl ekonomickým poradcem ministra na MHPR ČR a působil jako makroekonomický analytik pro středoevropský region v NRI ve Vídni. Od roku 1995 do roku 2002 pracoval Martin Kupka jako vedoucí ekonomického výzkumu ve skupině Patria Finance, s výjimkou období 1999-2001, kdy řídil strategii a výzkum v pražské Raiffeisenbank.

Témata: přijetí eura, ekonomická transformace, hospodářská politika ČR a EU.

 


Čtěte více:

Jednání v Teheránu omezení těžby (pravděpodobně) nepřinesla
18.02.2016 15:38
Venezuela se nevzdává! Tato země, na které dramatický propad cen ropy...
Cameron stanovil den volby - o Brexitu rozhodne 23. červen!
20.02.2016 15:37
Britský premiér David Cameron odtajnil datum, ke kterému se upne pozor...
Bylo by zvolení Trumpa pohromou pro akcie?
22.02.2016 11:00
Hvězda Donalda Trumpa na politickém nebi rychle stoupá. O víkendu vyhr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.