Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může Turecko zatáhnout NATO do války s Ruskem?

Může Turecko zatáhnout NATO do války s Ruskem?

27.02.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Během studené války byl svět velmi blízko jaderné válce. Platilo to zejména o roku 1962, kdy došlo k bezpočtu provokací a ke Kubánské krizi. Ruský prezident Dmitrij Medveděv na tento rok vzpomínal na konferenci v Německu a přirovnával jej k roku letošnímu. A není sám, kdo zde vidí podobu. Dnešní Kubou je Sýrie, kde každým dnem roste riziko mezinárodního konfliktu. Už pět let probíhá brutální občanská válka, která se nyní může změnit ve střet mezi Ruskem a Západem.

Proti sobě stojí Moskva a Turecko, které je členem NATO. Podle některých názorů by se Sýrie mohla stát místem, kde bude testována funkčnost NATO, ale situace je velmi složitá. NATO se na jednu stranu snaží odradit Rusko od agrese, tudíž musí dávat najevo, že bez výhrad stojí za svými členy. Na druhou stranu se ale chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv vojenskému konfliktu s Moskvou. Vedení NATO vnímá současný konflikt mezi Ankarou a Moskvou jako extrémně rizikový. Ozbrojené složky obou zemí totiž bojují na turecko-syrské hranici a někdy se pohybují jen ve vzdálenosti několika kilometrů od sebe.

Riziko ozbrojené konfrontace mezi Ruskem a Tureckem se prudce zvýšilo v září, když se Rusko začalo aktivně podílet na bojích v Sýrii. Poskytlo podporu jednotkám, které jsou věrné Assadovi, zatímco Turecko podporuje rebely, kteří by jeho autokratický režim rádi svrhli. Konflikt nabral na intenzitě v listopadu, když Turci sestřelili ruské vojenské letadlo a Putin se spojil se syrskými Kurdy, kteří jsou dávnými nepřáteli Turků. Turecký prezident Erdogan Kurdy obviňuje i z posledních teroristických útoků v Ankaře, oni to však popírají. Tenze mezi Ankarou a Moskvou ale po těchto útocích každopádně ještě narostly.

Členské země NATO zastávají jen málokdy bezvýhradný postoj, ovšem v této věci je jejich názor jednoznačný. Nikdo nechce, aby konflikt dál eskaloval. Jak tomu ale lze zabránit? Putin a Erdogan se obvykle nerozpakují s použitím síly a oba už zažili frustraci z některých kroků Západu. Otázkou je, jak moc racionálně uvažují a kam až by byli ochotni zajít.

Turecko v poslední době nahlas uvažuje o tom, že by poslalo jednotky přímo do Sýrie, aby bojovaly s Kurdy. Takový scénář je pro Západ noční můrou, protože boje mezi Turky a Kurdy by mohly rychle vést k přímé intervenci ruských jednotek. A co by se stalo, kdyby jednotky členské země NATO střílely na ruské vojáky? Vedení NATO doufá, že pokud by se boje omezily na syrské území, ostatních členských zemí by se to nedotklo. Německá kancléřka Angela Merkelová se ale obává toho, že Putin záměrně provokuje Turky, protože chce testovat NATO. Merkelová se tak všemožně snaží přimět Ankaru, aby pochopila, jakou hrozbu by vyslání jednotek do Sýrie představovalo.

Zástupci NATO tvrdí, že se Putin snaží o rozdělení zemí NATO a o jeho destabilizaci. Spolek zemí, které dlouze diskutují o tom, zda jedné zemi pomoci, by rychle ztratil důvěryhodnost. Pro Putina by takový výsledek představoval triumf a zatím se nezdá, že by Rusko otočilo. Na konci ledna Turecko oznámilo, že ruské letadlo opět porušilo jeho vzdušný prostor. NATO je na takovou taktiku zvyklé z Baltu, kde Rusko provokovalo stejným způsobem. V Berlíně se tak začíná hovořit o tom, že Rusko vede proti Turecku „hybridní válku“, ve které jsou jeho hlavní kartou zmínění Kurdové.

Putin a Erdogan bývali přátelé, Putin se ale podle některých zdrojů cítí být zrazen sestřelením ruského letadla. Erdogan se několikrát snažil osobně se mu omluvit, pro Putina to ale není dostatečné a chce, aby Erdogan dal svou lítost najevo na veřejnosti. NATO pak dává Erdoganovi jasně najevo, že pokud bude konflikt s Ruskem eskalovat kvůli tureckým útokům, podpory se mu nedostane. Klíčový je v této souvislosti takzvaný Článek 5, který hovoří o tom, že útok proti členské zemi NATO je považován za útok proti všem. Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn ale v souvislosti s Tureckem říká, že takový postup je relevantní pouze v případě, kdy dojde „k jednoznačnému útoku“ na členskou zemi. A jeden německý diplomat dodává: „Určitě nebudeme platit za válku, kterou rozpoutají Turci.“

NATO nemá vůči samotnému Rusku jednotný postoj. Intenzivně se debatuje o tom, jak se stavět vůči ruské agresi. Na jedné straně stojí některé země, které se dříve nacházely pod ruským útlakem – Polsko, Česká republika a baltské země. Tyto země prosazují tvrdý postup proti Moskvě a podporují posílení vojenských sil na východní hranici NATO. Na straně druhé se nacházejí země s více proruským přístupem. Patří sem i Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Vstřícnější k němu je ale i nová řecká vláda. Speciálním případem je Paříž, která s Moskvou otevřeně flirtuje. Německo stojí v čele zemí, které Rusko umírněně kritizují.

Moskva rychle pochopila, že Německo se nachází v citlivé situaci. Merkelová potřebuje Erdogana, aby mohla řešit uprchlickou krizi. Erdogan je přitom člověk, kterého právě nezajímají věci, jako jsou lidská práva. To samé platí o Putinovi, ale to mu nebrání, aby situaci nevyužil k propagandě. Komsomolskaja Pravda se tak nedávno na svých stránkách ptala: „Sdílí teď Merkelová Erdoganovy hodnoty? To jí nevadí všichni ti novináři, kteří sedí v tureckých vězeních?“ Merkelová je přitom v těžké pozici i proto, že na jedné straně nabízí Turecku peníze výměnou za pomoc s uprchlickou krizí. Zároveň ho ale nemůže podpořit v jeho konfliktu s Ruskem.

Autory jsou Markus Becker, Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Christiane Hoffmann, Peter Müller, Ralf Neukirch, René Pfister, Matthias Schepp a Christoph Schult.

Zdroj: Der Spiegel


Čtěte více:

Prezidentské volby v USA mohou přilít olej do ohně plápolajících trhů
25.02.2016 13:26
Akciové trhy od počátku letošního roku připomínají houpačku, někdy spí...
Buffett sází na jeleny
25.02.2016 17:45
Na WSJ před několika dny psali o tom, že Warren Buffett zvýšil svou sá...
Erste Bank v 4Q15 (komentář analytika) - silný kapitál a dividenda
26.02.2016 9:31
Erste na úrovni čistého zisku překonala odhady o 36%. Hlavním důvodem ...

Váš názor
  • Medvěděv ?
    29.02.2016 8:54

    Nějak těm chlapcům ze Spieglu uniklo, že Medvěděv již není řadu let prezidentem, ale že to je , jak říkají Rusové:" naš bolšoj jedinyj Vladimir Vladimirovič Putin" !
    Jirrka
    • pro lidi myslíci ...
      29.02.2016 11:45

      http://www.hlavnespravy.sk/arabsky-exodus-do-europy-odplata-koniec-zapadoeuropskej-civilizacie/749969
      jářku
  •  
    27.02.2016 9:58

    kde se z dnešního hlediska nepochopitelně dohodl Západ na mnichovské zradě. Fakta se trochu překroutí a na světě je hned nové paradigma. Z teroristů jsou rebelové, které, ač nás občas zmasakrují, je třeba podporovat. Je to přeci v zájmu geopolitické rovnováhy a politické korektnosti. Ale hlavně v zájmu toho, aby se pokrytectví konečně ustanovilo jako oficiální přístup. Naštěsí doufám, že ač nás Spiegel hodil do jednoho pytle s Polákama, tak takoví nejsme.
    Pak se divte Mnichovu
    • Ale ano, ste takí a sme takí...
      27.02.2016 19:22

      V clanu je fakt dobre specifikovane a rozdelene Slovensko proruske, Cesko prozapadne. Nuz ale co, kazdy narod ma to co si zasluzi...
      Jářku
  • ještě několik summitů
    27.02.2016 9:42

    Já myslím, že ještě několik summitů NATO a bude to OK. Když se vhodně naplánují, máme 3 roky co poslouchat.
    sgt.Mike
    • Re: ještě několik summitů
      27.02.2016 19:23

      Suumit NATO ako Mnichov? Ci ako?
      Jářku
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data