Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ztráta nezávislosti centrální banky? Naprostý nesmysl!

Ztráta nezávislosti centrální banky? Naprostý nesmysl!

02.03.2016 15:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak známo, zásadním cílem centrální banky je udržování cenové stability, tedy stability kupní síly peněz. Při naplňování tohoto cíle ČNB je a logicky i vždy musí být připravena uvolnit dále měnové podmínky (nebo je naopak zpřísnit), měnová politika nemůže mít horní a dolní limit. Není totiž pravda – jak se domnívají nepoučení komentátoři měnové politiky – že arzenál měnové politiky je omezený a vyčerpatelný. Zbraní má měnová politika hodně a nábojů dokonce nekonečně mnoho, jen mají různou ráži a v různých okamžicích nestejnou účinnost. A každá zbraň není vhodná pro každý moment.

Tím se dostávám k záporným úrokovým sazbám. Osobně se nedomnívám, že záporné úrokové sazby jsou optikou této metafory vhodnou zbraní pro další uvolňování měnové politiky, pokud by bylo vůbec v domácích podmínkách třeba. Právní limity (úrokové sazby ČNB slouží jako základ pro výpočet nejrůznějších sankcí v českém právním řádu), ekonomické limity (teoretická možnost obyvatelstva směnit vklady na hotovost) a také mentální limity (svět záporných úrokových sazeb je pravým světem „Alenky v zemi za zrcadlem“, kde je vše opačně) z nich dělají zbraň, kterou není možné použít jako jiné nástroje nekonečně mnohokrát a navíc ani není jisté, kolikrát přesně to lze učinit, než se hlaveň roztrhne a začne ohrožovat i střelce samého a jeho záměry. Z tohoto důvodu jde o nástroj poměrně neobratný.

To ovšem naprosto neznamená, že jakékoli rozhodnutí o úrokových sazbách (třeba i o těch záporných) jakkoli ohrožuje nezávislost centrální banky, jak jsem se dnes dočetl z úsměvného komentáře v Hospodářských novinách. Centrální banky, které se touto novou cestou vydaly (v Evropě Švédsko, Dánsko, Švýcarsko či ECB), jistě nikdo ani před zavedením záporných sazeb ani po něm z omezení nezávislosti jejich rozhodování neobviňuje. Svou nezávislost by ohrožovaly pouze tím, kdyby dlouhodobě rezignovaly na svou stabilizační roli a své cíle.

Je dávno známá pravda, že měnová politika každým svým rozhodnutím provádí nějakou formu redistribuce bohatství či příjmů, neboli někomu pomáhá a někomu škodí. Opakuji, každým jednotlivým rozhodnutím, ve špatných časech i v časech dobrých. To je dokonce podstata a logika měnové politiky. Zvýšením sazeb měnová politika krátkodobě preferuje střadatele oproti dlužníkům, snížením sazeb činí opak. Silnější kurz vítají importéři, slabší exportéři atd.

Pražádnou logiku ale pak nemá konstatování, že jakýmkoli jednotlivým rozhodnutím centrální banka ztrácí nezávislost, to je logicky naprostý nesmysl. Pak by každé snížení (či každé zvýšení sazeb) bylo ztrátou nezávislosti, protože každé někoho potěší a někoho jiného zabolí. Je smutné, že si tento elementární fakt neuvědomují dokonce ani ti, kteří vedením centrální banky prošli a v historii třeba pro nižší sazby hlasovali, aniž by měli pocit, že tím trpí nezávislost jejich vlastního rozhodování.

Mimoto dodávám, že žádná centrální banka na světě zatím neopustila režim cílování inflace, naopak se další k tomuto režimu přidávají a jediné dva případy změny inflačního cíle v posledních letech nastaly na Novém Zélandu a v Japonsku – v obou případech byly ovšem inflační cíle zvýšeny. Kdyby byl tento režim zásadně porouchán, jistě by od něj nastal spontánní úprk (třeba po finanční krizi). Ten se ke smůle jeho kritiků nekoná.

Originální text najdete na webu ČNB.

Autorem textu je Mojmír Hampl.


Čtěte více:

ČNB: I přes letošní zpomalení je růst ekonomiky udržitelný
12.02.2016 9:13
Růst české ekonomiky je udržitelný i přes jeho letošní zpomalení. Shod...
Bude ČNB nakonec rozdávat peníze?
22.02.2016 17:45
Téma „monetárního“ rozdávání peněz lidem se prolínalo několika mými po...
CFO KB Šperl exkluzivně pro Patrii (1.díl): Likvidita KB je silná, vidíme další prostor pro růst úvěrů. Tlak na marže ale bude pokračovat
24.02.2016 15:00
Komerční banka 11. února zveřejnila výsledky hospodaření za poslední č...
Patria On Air v 5 minutách – riziko měnových válek očima ČNB, 1. část
29.02.2016 14:03
V dnešním vydání pořadu Investice ZET, jehož je Patria Finance obsahov...

Váš názor
  • Centrální banky a jejich moc nad lidmi.
    04.03.2016 7:46

    Z jedné knihy kde se píše o FEDu. Podle všeho si vaše moc nezadá s .......Boží mocí? Patříme k jednomu z nejlépe střežených státních tajemství. Kdyby průměrní občané jen věděli, co můžeme a co jsme v minulosti často způsobili, vezmou náš palác útokem a uvrhnou nás do vězení, pokud by neudělali něco horšího. A možná právem. " víte, že když se rozhodneme zvýšit úrokové míry, dost přesně odhadneme kolik firem zbankrotuje, kolik lidí přijde o práci, kolik propadne hypoték? Máme k dispozici úhledně seřazené všechny údaje a pečlivě je studujeme. Pro nás to jsou jen čísla. Nikdy si oficiálně za ně nic nedosazujeme. Kdybychom to dělali, nikdo z nás by asi na to neměl žaludek aby v této práci pokračoval. Kdybychom se zabývali sebevraždami, vraždami a vůbec statistikou kriminality, asi bychom ještě hlouběji pochopili, jak obrovskou moc máme nad našimi spoluobčany."
    • Re: Centrální banky a jejich moc nad lidmi.
      04.03.2016 9:47

      Ano je to přesné, ale nejhorší je pokud se to dělá s úmyslem.
      Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m