Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak bude vypadat Evropa bez Evropské unie

Jak bude vypadat Evropa bez Evropské unie

05.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropský projekt byl vždy odsouzen k neúspěchu. Jde o kontinent, který je plný geografických hranic a který se během posledních dvou tisíc let intenzivně věnoval válkám. Ty pak byly pečlivě zaznamenány a každá další generace byla pečlivě informována o tom, jaké křivdy museli snášet její předci. Vznikaly a zase zanikaly velké říše, které za sebou nechaly různé jazyky a kultury. Každý pokus o jejich transformaci do jednoho monolitu během 70 let musel skončit neúspěchem.

Dnešní problémy se tedy daly očekávat a také očekávány byly. Další krok ale už tak jasný není. Pád Evropské unie může mít řadu forem. Jeho základem mohou být tržní síly tak, jako tomu málem bylo v roce 2012. Tehdy investoři testovali ochotu jádra zachránit periferii a zjistili, že tato ochota tu je. Další možností je zvolení nacionalistických stran, které by mohly některé země vést ven z EU, nebo zkomplikovat její fungování natolik, že by z ní zbyl jen stín.

Přestože tedy nevíme, v důsledku čeho nakonec EU skončí, už nyní se dá uvažovat o tom, jak bude Evropa nakonec vypadat. Začít můžeme Beneluxem. Belgie, Nizozemí a Lucembursko hrály v evropské geopolitice dlouho klíčovou roli. Celý evropský projekt začal právě zde a z hlediska těchto zemí bude výhodné pokračovat v integračních snahách. Budou se snažit o přátelské vztahy s Německem i Francií. Současné problémy EU ale do značné míry pramení z problematického vztahu mezi Francií a Německem a budou slabou stránkou nově vzniklého bloku těchto dvou zemí a Beneluxu, který bude pravděpodobně nadále používat euro. Itálie do zmíněného bloku tentokrát přizvána nebude. Naznačuje to její geopolitické postavení a navíc je tato třetí největší ekonomika eurozóny centrem dluhové krize i krize imigrační. Německo tedy nebude mít zájem na spojení s ní.

Vzniklý blok bude novým gravitačním centrem Evropy a dominovat mu bude Německo. Jeho vliv nebyl v historii pouze geopolitický, ale odrážel i mezinárodní obchod. Z Německa se v posledních dvaceti letech stalo významné centrum obchodu, proudí do něj zboží ze sousedních zemí, které je poté transformováno na sofistikovanější výrobky a vyváženo do zahraničí. Přístup k této exportní lokomotivě byl přínosem zejména pro bývalé komunistické země ze střední a východní Evropy. Ty tak budou mít velkou motivaci k tomu, aby systém dál fungoval i bez EU.

Do dalšího vývoje ve střední a východní Evropě ale budou promlouvat i jiné faktory, a to zejména imigrace a vztah k Rusku. Země V4 mají totiž velkou averzi k německé imigrační politice a to se bude projevovat omezením volného pohybu osob mezi nimi a Německem. Rusko je pak u svých sousedů stále agresivnější a podle našeho názoru tomu tak bude ještě nějakou dobu. To bude mít vliv i na sousední evropské země. V nejhorší geografické pozici jsou z tohoto pohledu Polsko a baltské země. Země střední a východní Evropy se tak rozdělí na dvě skupiny, z nichž první bude klást největší důraz na ekonomické vazby a na obchod a ta druhá na otázku bezpečnosti. Tato druhá skupina se bude namísto posilování vztahů s Německem snažit o upevnění vztahů s USA, které by měly sloužit jako nástroj proti ruské hrozbě.

Na severu Evropy se vytvoří samostatný blok. Tamní země mají za sebou období společných říší a svobodného obchodu a tvoří přirozené spojence. Propojenost těchto zemí bude téměř tak silná jako propojenost zemí v bloku Německa s Francií a oba bloky spolu budou udržovat intenzivní vztahy na úrovni obchodu i diplomacie.

Nový systém bude výhodný pro Velkou Británii, ovšem za předpokladu, že se dříve sama nerozpadne. Tato země bude budovat obchodní vztahy na evropské i globální úrovni a přispívat k rovnováze sil na celém kontinentu. Ztratí naopak Itálie a Španělsko, které bude také bojovat, aby vůbec zůstalo pohromadě. Obě země se budou snažit, aby zůstaly co nejblíže jádru, toto úsilí ale mohou narušovat protekcionistické snahy. Obě země budou moci devalvovat své měny. Francie bude pravděpodobně podporovat jejich začlenění do bloku jádra, Německo bude proti. Časem ale bude získávat navrch Francie, protože Německo bude čelit nevýhodnému demografickému vývoji a Itálie a Španělsko tak budou těžit ze svého rostoucího vlivu.

Popsané změny a vzniklé bloky jsou vyznačeny v mapě: Žlutou barvou země jádra, zeleně země severního bloku, Polsko a baltské země tvoří blok zaměřený zejména na otázky bezpečnosti, Česká republika patří do bloku, jehož prvotním zájmem jsou obchodní a ekonomické vztahy s Německem:

11


Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Monetární politika Chucka Norrise
03.03.2016 14:00
Ať už americké ekonomice nyní hrozí recese, či ne, jedna věc je jistá....
Summers: Trump škodí ekonomice už nyní, ukazuje na slabiny demokracie
03.03.2016 11:00
Pokud někdo přirovnává Donalda Trumpa k Mussolinimu či Hitlerovi, jde ...
Globální investoři se vracejí k rizikovějším aktivům. I proto akciová Asie rostla
04.03.2016 8:17
Asijské akcie po prvním březnovém týdnu roku 2016 hlásí nejsilnější tý...

Váš názor
  • To je otázka panečku :-))
    07.03.2016 11:02

    To snad vymýšlí marxisti takové výplody. No japa by asi vypadala? Tak jak dřív. Prostě hafo států by si vedlo vlastní ekonomiku, vlastní rozpočty, dluhy, import, export, zaměstnanost, zahraniční politiku... žíííííííš toho jsou tisíce a miliony krásných odlišností. Každý stát by měl vlastní identitu, kulturu... To by byl ten pravý návrat kj multikultuře, která tu už jednou byla. Evropa by nebyla uvržena do idelologické temnoty, bylo by více měn a ne jen jedna, bylo by více presidentů a ne jen jeden atd... Ti co horují pro jednotu defacto likvidují pestrost a barevnost. Hloupost spojuje marxisty celého světa :-))
    Jesse
  •  
    07.03.2016 10:51

    Nerozumim, proc to urazi Slovaky, ja tam Slovensko jasne vidim, mohlo by to urazit Rakusaka, ze mu chce nekdo rozdelit zemi. Treti svetova valka bude opet v Evrope, tentokrate to bude valka dvou civilizaci, nabozenstvi. Pokud se imigrace nezastavi, tak do roku 2050 bude v zapadni Evrope polovina muslimu a vzhledem k jejich fanatismu to nemuze byt jinak ze se vytvori dve nesourode skupiny obyvatel. Ale mozna ze jak se vycerpala Rimska rise, tak i nase civilizace je uz vycerpana a my dobrovolne odevzdame evropsky prostor muslimum, to je mozne. Ty uzasne krasne, mirumilovne hodnoty nas zahubi.
    Inšpektor
  • Něco mi tu chybí
    07.03.2016 8:50

    Tak jsem se dnes poprvé zasmál. Autor zřejmě v Evropě nikdy nebyl, protože jinak by věděl, že právě různorodost a boj různých koncepcí je její největší předností a to už od stěhování národů. Ale vážně: Chybí mi tam, co se stane, až se rozpadne Rusko, USA se zhroutí pod tíhou federálního dluhu, arabské státy nebudou mít dostatečné příjmy z ropy a Čína narazí na hranice růstu dosavadního modelu (začalo před pěti lety)?
  •  
    07.03.2016 8:42

    Ja myslim, ze vznikne mega blok Cesko-Slovensko, Ukrajina ( to uz jsme dnes, ukrajinci jsou tu doma, a my na Zakarpatskou rus taky vzpomínáme a mnoho babicek a dedecku je odtud), Madarsko, Chorvatsko, Slovenia, Bulharsko, Recko (az ho hodi přes palubu EU a kdysi k nam i emigrovali, a Rekove nenavidi EU ze všech nejvic) Polsko Estonsko, Litva, Lotyssko, se radi spoji s Finskem, Svedskem, Norskem, kvůli rope a prirodnimu bohatstvi. Zapadni Evropa zustane... bohužel bude muslimska, propoji se s afrikou a jejich nepřítelem (vždy je potřeba nejakeho mit kvůli zbrojeni ) budou ne Rusove ci vychodoevropane, ale sunitska Saudska arabie s Tureckem. Treti svetova valka vznikne v Africe, třeba bojem o Egypt, nebo Libyi, nebo nejakou bezvýznamnou středoafrickou zemi....
    K
  • Nstuduvať si dejepis p. pisálek
    06.03.2016 11:12

    Ďalší scifi článok. Pán, ktorý trávil čas so zakreslením mapky asi prepadol so zemepisu. Chýba mu tam niečo. Mňa Slováka to uráža.
    • Re: Nstuduvať si dejepis p. pisálek
      06.03.2016 11:28

      Aspoň Vás Ti zlí američani nebudou bombardovat, páč Vás nenajdou na mapě...o))
      Velkamedvědice
  •  
    05.03.2016 18:02

    V poslednom roku to vypadá tak,ž každom analytickom článku o Európe sa aspoň dve tri vety vždy venujú strašeniu Ruskou hrozbou. Už je to také trápne,že každý s kým o tom diskutujem to už ani neregistruje. Je jediná šanca pre Európu a to spolupráca s Ruskom.Treba si uvedomiť, že Európsky trh sa v krátkom čase zasýti, pričom Rusko s 150 mil.obyvateľmi a nenasýteným trhom je min. na najbližších 30 rokov ideálnym obchodným partnerom ktorý naviac má aj peniaze.
    Petrík
  •  
    05.03.2016 10:20

    Už aby to bylo. Ještě že jsme si nechali korunu. Už jen ta představa že politici nebudou mít kam jít poté co zradí své voliče, t.j. do "evropských struktur" je boží.
    Radek
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data