Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět má problém. Má příliš mnoho mladých lidí.

Svět má problém. Má příliš mnoho mladých lidí.

12.03.2016 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nikdy v historii nebyla demografická situace ve světě v takovém extrému jako nyní. Ve vyspělém světě totiž dochází ke stále větší koncentraci starších lidí, zatímco v rozvíjejících se zemích jsou naopak koncentrováni lidé mladí. O tom, jakou výzvu představuje stárnutí populace, se přitom hovoří velmi často. Výzvou pro globální ekonomiku ovšem nebudou staří z vyspělého světa, ale mladí z rozvíjejících se ekonomik. Právě oni totiž mohou rozpoutat sociální nepokoje, masovou migraci a vyvolat velké změny v řadě dalších oblastí od internetu až po růst velkých měst.

Tlak mladé generace je znatelný nejvíce v Indii. Každý měsíc tam dosáhne věku 18 let asi milion mladých. Ti hledají práci, stávají se voliči a dělají z Indie největší zemi na světě podle počtu mladých produktivních lidí. V současné době tam žije 422 milionů lidí ve věku 15 – 34 let, což představuje součet populace USA, Kanady a Velké Británie.

Dnešní mladá generace je většinou vzdělanější než generace jejích rodičů a je mnohem více propojena se zbytkem světa. To znamená, že je více nespokojená s tím, co jí nabízejí její rodiče. Miliony mladých lidí se tak přesouvají do měst či cizích zemí, kde jsou ale stále méně vítaní. Vlády už si nemohou být tak jisté tím, že silná mladá generace bude pro jejich zemi požehnáním. Jen zmíněná Indie proto musí podle odhadů každý rok vytvořit 12 – 17 milionů pracovních míst. Ve světě pak platí, že dva z každých pěti mladých nepracují, nebo mají tak špatně placenou práci, že žijí v chudobě.

Nezaměstnanost mladých znamená šokující jev i v bohatých zemích. V Evropě dosahuje 25 % a nejde pouze o odraz ekonomického útlumu. Řada mladých Evropanů ani nemá potřebné vzdělání a dovednosti, které by pro získání pracovní pozice potřebovala. Ve Spojených státech žije přibližně 17 % lidí ve věku 16 – 29 let a bez práce. Jsou to lidé, kteří se zároveň ani nevzdělávají. Jak přitom upozorňují někteří vědci, růst nezaměstnanosti mezi mladými je jedním z nejlepších indikátorů rizika sociálních nepokojů.

Popsaný demografický obrázek je částečně odrazem toho, co děláme dobře. Naše děti čelí menší pravděpodobnosti úmrtí, naši prarodiče mají zase naději na delší život, než tomu bylo u jejich předků. Ženy mají méně dětí a během porodu existuje menší pravděpodobnost úmrtí. K tomu se rozvíjející se země mohou chlubit lepší docházkou do základních škol. V Indii nyní chodí do základní školy téměř všechny děti. Na druhou stranu se podle několika průzkumů ukazuje, že v některých oblastech je kvalita vzdělání nízká a například polovina dětí v páté třídě neumí odčítat.

Jak bylo naznačeno, globální mezigenerační propast se rozšiřuje. Rainer Münz z Erste Group Bank v této souvislosti hovoří o nutnosti udržování světové demografické rovnováhy. Münz navrhuje, aby docházelo k „demografické arbitráži“, v jejímž rámci by vyspělé země soutěžily o talentované lidi z jiných zemí. Do tohoto procesu se pak podle něj bude muset zapojit i Čína. Řada politiků ale uvažuje opačně. Příkladem je Donald Tusk, který sděluje uprchlíkům, aby nepřicházeli do Evropy.

V Číně i v Indii je výrazně vyšší počet mladých mužů než žen. Vede to i tomu, že mezi muži roste velká konkurence jak na trhu práce, tak ve snaze o nalezení partnerky. Pokud mladý muž nemá zaměstnání, ve druhé oblasti čelí výrazné nevýhodě. Podle některých odborníků jde o recept na násilí, a to zejména násilí vůči ženám.

Autorkou je Somini Sengupta.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

ECB tlačí sazby hlouběji do záporu, rozšiřuje měnovou expanzi
10.03.2016 13:58
ECB snížila podle očekávání svoji depozitní sazbu o 10 bps. Navíc ale ...
Kdyby mohly prodeje knih hlasovat, byl by prezidentem USA Donald Trump
10.03.2016 16:22
„Crippled America", tedy kniha Donalda Trumpa o aktuálních strastech ...
Co znamená včerejší rozhodnutí ECB pro ČNB
11.03.2016 9:10
Včerejší verdikt ECB byl ostře sledován nejen na globálních trzích, al...

Váš názor
  • Problém je jinde
    14.03.2016 12:29

    Nejprve osvobodit ženy a pak rozdat pilulky a kondomy černým etnikům.
    mc
  •  
    12.03.2016 10:44

    Kdyby byl svět "v pořádku". t.j. peníze by byly nemanipulovatelné, důchody by byly založeny na fondovém a ne "průběžném" financování, a dodržovali by se smlouvy a zákony a neustále by se něco neměnilo, nebyl by problém. Jelikož ho ale vedou "chytráci" co si myslí, že z h*vna bič upleteš a ještě s ním zapráskáš, bude z toho velký pr*ser. To co nyní sledujeme jak na finanční tak na politické scéně je ukázka jak "pěkně" jim ten bič práská. Typicky třeba dohoda s Tureckem, řešení Řecka... pamatuju si jako dnes jak nás krmilli tím jak dojde uhlí, ropa... teď nás zase krmí oteplováním a nedostatkem vody... přitom je to tak jednoduché, když je někdo lump, flákač... je třeba to říct a zařídit se podle toho. To že to okecají tím, že "on má právo" být takový, nemůžeme ho přece k ničemu nutit... realitu nezmění. Takže konec "bella epochy" číslo dvě.
    Radek
    •  
      14.03.2016 9:03

      Když to lidi chtějí, tak my jim to dáme. Pro většinu voličstva je zadlužování státu na to, aby jim byl vyplacen důchod, a zároveň aby nebyli nuceni během své kariéry na důchod šetřit, preferovaná varianta. Politici se řídí tím, co chtějí jejich voličové. Proto tu máme PAYG a nijak se to nezmění.
      mirek
  •  
    12.03.2016 10:30

    Veľmi zaujímavý , ale súčasne aj strach vzbudzujúci článok.Totiž to čo sa deje teraz v Európe zrejme čaká celú Zem.Mladí ľudia fakticky nemajú čo stratiť keď sa rozhodnú pre cestu z krajiny kde nemajú žiadnu budúcnosť do krajiny kde možno majú nejakú šancu lepšie žiť.AJ keď mám averziu voči tomu aby sem prišli nejakí imigranti , na druhej strane ich chápem. Veď túžba niečo dosiahnuť viac , je mladej generácii prirodzená. Dostávame sa ale do paradoxnej situácie. Vo všetkých vyspelých krajinách sú neustále tlaky na predlžovanie veku odchodu do dôchodku, hlavne z dôvodu znižovania počtu práceschopného obyvateľstva.O.i. sa tento fakt rieši aj zvyšovaním automatizovaných výrobných procesov. Aj keď si to podvedome nepripúšťam riešenie tohoto paradoxu je asi len v imigrácii, lebo súčasné mladé manželské páry v celom vyspelom svete nejako nemajú chuť plodiť deti. Možno to preženiem, ale súčasná populačná explózia je asi výsledkom toho , že mladí v chudobnom svete nemajú čo robiť, tak z dlhej chvíle sexujú.Asi by mal vyspelý svet začať investovať do vzdelávacieho systému v rozvojových krajinách a tak si pripravovať budúce obyvateľstvo vo svojej krajine. Svet asi v najbližších desaťročiach , alebo stáročiach čaká totálne miešanie populácie a rás.
    Petrík
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university