Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč investovat do nemovitostí?

Proč investovat do nemovitostí?

11.04.2016 15:00
Autor: Karel Klečka, Patria investiční společnost, a.s.

Investiční nemovitosti patřily, patří a vždy budou patřit do portfolií zkušených investorů. Jaké jsou výhody, rizika a překážky investic do nemovitostí uvádíme v přehledových bodech níže.

Výhody


Stály příjem
Investiční nemovitosti představují stálý příjem z dohodnutého nájemného. U lepších nemovitostí se jedná o smlouvy na dobu určitou. Pro nové kancelářské budovy jsou standardem 5-ti leté a delší nájemní smlouvy, u nových logistických hal se doba nájemcova závazku blíží k 10 letům i více. Relativně solidní předvídatelnost cashflow patří mezi výhody kvalitních realitních aktiv.

Plánovatelné náklady
Při koupi doporučujeme řádnou prověrku budovy po technické stránce (Technickou Due Diligence). Externí projektová společnost je (za odměnu v řádu desetitisíců) schopna vcelku přesně odhadnout významné náklady do nemovitosti na několik let dopředu. Pro nepředvídatelné události je zde pojištění. Plánovatelnost nákladů je jistě výhodou při modelování cashflow Vaší realitní investice.

Aktivní správa
Většina zkušených investorů do nemovitostních projektů vidí v aktivní správě největší atraktivitu realitních produktů. Komunikace s nájemcem, zvelebování společných prostor objektu, marketingové a propagační akce (v případě nákupních center), vyjednávání s nájemci tváří v tvář, to vše může ovlivnit „výkony“ Vaší nemovitosti. Aktivní správa napomůže zlepšit spokojenost nájemců, zvýšit příjmy z nemovitosti a následně její hodnotu. Pro některé investory velmi lákavé oproti vyčkávání jak se vyvine cena té či oné akcie. Existuje řada společností nabízejících externí správcovské služby.

Páka
Bankovní financování je mateřské mléko investic do real estate a většina transakcí je doprovázena vyjednáváním s bankou (víceméně ekvivalent hypotéky při financování koupě bytu). LTV (Loan To Value ratio - půjčka vůči vlastním nákladům) se v současné době pohybuje u špičkových nemovitostí okolo 70%. Zkušení investoři si jsou vědomi i faktu, že kontrolované externí financování napomůže zvýšit výnosy (IRR – Internal Rate of Return) na jejich vlastní ekvitě. Ukázkový příklad níže.

reality

Indexace
V dobách s vysokou inflací mohou komerční nemovitosti sloužit jako spolehlivý udržitel hodnoty. Většina moderních smluv má dohodnutu indexační doložku s tím, že nájemné se automaticky zvyšuje s oficiální inflací reportovanou ČNB.

Fyzičnost aktiva
V případě mnoha investorů hraje fakt, že si mohou na svou investici sáhnout důležitou roli. Samozřejmě stále jde především o příjmy a výdaje nemovitostního projektu. Nicméně, vlastnit činžovní dům plný nájemců, okolo kterého chodíte každý den je oproti investici representovanou kusem papíru (i když cenného) přeci jenom jiný pocit.

Rizika a překážky

Počáteční náklady
Investiční objemy jsou v nemovitostním světě o něco vyšší než u ostatních tříd aktiv. Díky páce lze samozřejmě dosáhnout na nemovitosti daleko větších objemů, než jsou Vaše prostředky, nicméně stále jste o řády výše. V poslední době se rozšiřují fondy kolektivního investování, které umožňují drobným investorům spoluúčast na přímých nemovitostních investicích (nezaměňovat s akciovými produkty zaměřujícím se na akcie realitních firem).

Likvidita

Nemovitosti jsou jednou z nejméně likvidních investic. Omezený počet kupujících a prodávajících je typickým pro toto odvětví. Na trhu se vyskytuje několik silných investičních skupin benefitujících ze silného kapitálového zázemí a vstup pro nové hráče nemusí být snadný.

Časová náročnost
Akviziční i prodejní proces obsahuje několik časově náročných prověrek (právní, technická, komerční). V průměru trvá pořídit či prodat nemovitost od dvou do šesti měsíců. Nešťastné jsou situace, kdy v polovině akvizičního procesu, po vydání určitých nákladů na prověrku nemovitosti, zjistíte, že zde není vše v pořádku a od transakce odstoupíte. Vynaložené náklady Vám již nikdo nevrátí.

Riziko trhu
Stejně tak jako akciové indexy, výnosové míry nemovitostí stoupají a klesají dle tržní situace. Ne s takovou volatilitou jako ostatní trhy nicméně v rámci čtvrtletí se výnosy mění. Například v roce 2011 se špičková logistická centra obchodovala mezi 8% a 9% přičemž v současnosti jsme výrazně pod 7% a tudíž hodnoty těchto nemovitostí jsou výrazně vyšší. Na miliardových objemech zajímavý profit pro toho kdo ve správný čas koupil a prodal. Nicméně opak může platit pro ty, kdo koupili v 2008 a prodávali v 2012.

Vztahový business
Podobně, jak dokážou někteří investoři využít dobrých vztahů s nájemcem ve prospěch svého cashflow, je zde riziko, že špatné vztahy (nebo lepší vztahy s majitelem konkurenční nemovitosti) Vaše cashflow poškodí. Nemovitostní business je v první řadě o komunikaci.


Čtěte více:

Patria přichází s unikátním realitním zpravodajstvím!
10.02.2016 10:33
Zajímají Vás reality? Uvažuje o investici do této třídy aktiv? Hledát...
Koupit dům, nebo žít v pronájmu?
12.02.2016 13:37
Je lepší si pořídit vlastní bydlení, nebo si něco pronajmout? Mezi eko...
Reality: První transakce roku 2016
02.03.2016 13:40
Již v prvních týdnech nového roku byla zveřejněna řada transakcí napří...
Kancelářský trh – po několikaletém útlumu konečně oživení?
21.03.2016 9:56
Až do roku 2008 a nástupu ekonomické krize byla s vidinou nikdy nekonč...

Váš názor
  • investice do nemovitostí
    21.04.2016 10:36

    Dobrý den, i když je článek hezky a přehledn napsaný, vůbec se nezaměřuje na investování do nemovitsotí pro "normální smrtelníky". Je to škoda, název článku k tomu hodně inklinoval. Pěkný den, JUDr. David Vozák, www.abivia.cz
    David Vozák
  • Článek
    11.04.2016 17:56

    Hezké, zajímavé, poučné, ale jen pro velké ryby. Zajímalo by mě jak se do toho pustit v malém. Začít pěkně bod garsonkyapokracovat ak v větším nájemním bytům.
    JC
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.