Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Debakl v Daúhá - bez Íránu ani ránu

Debakl v Daúhá - bez Íránu ani ránu

18.04.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Start do nového týdne se ponese ve znamení debaklu v Daúhá - hlavní země produkující ropu se nebyly schopné dohodnout na omezení produkce. Hlavním problémem se ukázala být až překvapivá tvrdohlavost Saúdské Arábie, která odmítla jakoukoliv dohodu, pokud se jí nebude účastnit její hlavní regionální rival Írán. Trhy tak dostaly jasný signál. K narovnání mezi poptávkou a nabídkou na ropném trhu asi nedojde skrze dohodu o omezení produkce, ale skrze to, že nízké ceny časem vyřadí z provozu méně efektivní producenty. Cena ropy tak dnes po ránu neomylně míří dolů. Co to bude znamenat pro ostatní trhy?

Cena ropy v posledním týdnu pomáhala táhnout vzhůru akciové trhy i výnosy delších bezpečných dluhopisů. Současně pomáhala zastavit ztráty americkému dolaru tím, že do hry vracela vidinu vyšších amerických sazeb. To vše se pravděpodobně alespoň na začátku tohoto týdne otočí. Velice těsnou vazbu na ceny ropy měly v posledních měsících především evropské dlouhé výnosy (a inflační očekávání), které mohou jít s ropou znovu dolů a atakovat historická minima.

Ve světle nízkých inflačních očekávání bude zajímavé, jak v tomto týdnu vyzní zasedání ECB. Asi není na místě očekávat žádnou revoluci - ECB tentokrát nebude mít v ruce novou prognózu a relativně nedávno (na předešlém zasedání) oznámila sérii nových opatření. Trhy ale budou zvědavé, jaké zbraně je ECB eventuálně ještě v budoucnu ochotná použít, pokud by ji dál trápila nízká inflace. Mario Draghi má sice sám výhrady vůči dalšímu snižování sazeb do záporu a koketuje s myšlenkou “rozhazování peněz z vrtulníku”, řada jeho kolegů z ECB se ale na svět dívá z trochu jiné perspektivy.

Region

Forint v pátek posílil na asi měsíční maxima vůči euru, přičemž zlotý rovněž mírně posiloval. Příliš novinek nepřinesl ani rozhovor s kandidátem na guvernéra ČNB Rusnokem, který zopakoval termín pro opuštění intervenčního režimu (kolem poloviny roku 2017) i to, že zavedení negativních sazeb zůstává nepravděpodobné.

Tento týden nás v regionu čeká zejména tradiční dávka měsíčních čísel z Polska (trh práce, průmysl,…), která by měla potvrdit pozitivní vývoj polské ekonomiky. Větší citlivost lze případně čekat na negativní překvapení, a sice v souvislosti s tím, že se v centrální bance objevují hlasy volající po snižování sazeb (zatím jsou ale ve výrazné menšině).

Dluhopisy

Slabší americká čísla včetně průmyslu a spotřebitelské nálady hrála dluhopisům do karet. Líbil se jim také pokles cen ropy před víkendovým setkáním v Daúhá. Dnešní pokles cen ropy by měl vést delší konec německé i americké křivky k dalšímu poklesu. V centru pozornosti bude v dalším průběhu týdne vedle vývoje cen ropy, především zasedání ECB. Také v USA je na programu vystoupení řady centrálních bankéřů z amerického Fedu.

Komodity

Ropa dnes ráno “slaví” víkendové hovory producentů v Daúhá. Ty z pohledu Ruska a spol. dopadly patrně nejhůře, jak mohly, neboť se nepodařilo obnovit ani dohodu na zmrazení produkce. Saúdská Arábie totiž trvá na tom, aby součástí podobné dohody byl právě i Írán, který však dlouhodobě avizuje, že se jí nyní nebude účastnit.

Cena měsíčního kontraktu na Brent se dostává zpět ke 40 USD/barel, přičemž podporu ropě dodává stávka pracovníků v Kuvajtu, která výrazně snižuje produkci ropy v zemi (cca o 2 milióny barelů denně). To může být krátkodobě důležitý faktor. Po jeho odeznění nicméně víkendová jednání ukázala přetrvávající hluboké rozpory mezi producenty, což znamená, že tlak na pokles cen ropy v následujících týdnech by měl přetrvávat.

 
 

Čtěte více:

Rusku hrozí návrat do chudoby devadesátých let
17.04.2016 7:00
Pro některé Rusy je současná recese připomínkou devadesátých let. Zdá ...
Týden na měnách: Oživení zájmu o riziko
15.04.2016 17:20
Na finančních trzích tento týden převládla poptávka po riziku, čehož p...
Nedohoda v Dauhá ovlivnila většinu asijských akcií
18.04.2016 8:16
Ropné jednání producentů ropy v Dauhá nepřineslo žádné zásadní dohody...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m