Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Sázka Fedu na převis pracovních sil

Project Syndicate: Sázka Fedu na převis pracovních sil

26.04.2016 17:00

V posledních týdnech Federální rezervní úřad USA povzbuzuje trhy zaváděním povlovnějšího přístupu k normalizaci své politiky. Nejnovější veřejné komentáře předsedkyně Fedu Janet Yellenové, z konce března, byly výrazněji holubičí, než se čekalo. Konečně na svém posledním zasedání Fed nadnesl, že v roce 2016 uskuteční dvě zvýšení úrokových sazeb o čtvrt bodu, namísto čtyř. V reakci na to investoři prodávají americký dolar a šroubují ceny akcií a pokladničních poukázek USA a vzedmuly se komodity a aktiva na rozvíjejících se trzích.

Na první pohled tyto události udivují. Vždyť rozhodnutí Fedu se zdá být v rozporu se signály, že americká inflace zrychluje. Pokud Fed reaguje na obavy o globální růst, jak někteří zmiňují, nedávalo by smysl, že se zotavují riziková aktiva – především komodity a rozvíjející se trhy. Existuje ale logická linie, která tyto zdánlivé nesrovnalosti vysvětluje. Jejím jádrem je hazardní hra Fedu s potenciálně vysokou sázkou.

Než se k této riskantní sázce dostaneme, je vhodné zvážit ostatní předložená vysvětlení vzestupu trhu. První se soustřeďuje na měnové uvolnění uskutečněné Evropskou centrální bankou a Japonskou národní bankou. Záporné úrokové sazby a ploché výnosové křivky ale poškozují zisky bank, vazby mezi mimořádnými měnovými politikami a růstem či inflací zůstávají chabé a měnová politika teď už jistě podléhá ubývajícím výnosům.

Další pohled se zaměřuje na omezení dodávek ropy ze strany zemí OPEC, o němž tvrdí, že přispívá k podpoře cen ropy, a tedy producentů s vysokými náklady v Severní Americe. Tato logika se ale opírá spíš o korelaci než kauzální vztah. OPEC se nerozhodla omezit produkci a jen hrstka jejích členů se dohodla na zmražení výstupu. Skutečné snížení přebytečné globální nabídky čeká na pokles výstupu, až vyschnou stávající vrty, trpící nedostatkem kapitálových investic.

Věrohodnějším vysvětlením lepší výkonnosti trhů je opadající pesimismus. Strach z recese ve Spojených státech, Spojeném království či Německu – zemích s plnou zaměstnaností a stoupajícími reálnými příjmy domácností – byl vždycky poněkud zvláštní. Totéž platí pro představu, že by výkyvy finančních trhů netypicky vyústily ve výrazné pošramocení výdajů domácností nebo firem. Konečně pokles investic do stálých aktiv v Číně – zemi, která sice zažívá zpomalující růst HDP, ale zdaleka se neblíží recesi – pomáhají kompenzovat stoupající příjmy a spotřeba domácností.

To nás přivádí zpět k Fedu a jeho hazardní hře. Změna v postoji tvůrců politik zřejmě vzešla z přehodnocení ochablosti v hospodářství USA, zejména na trhu práce. Ostatně Yellenová ve svých nedávných poznámkách uvedla, že se míra účasti v pracovních silách „otočila vzhůru“ a že zůstává „prostor pro zlepšení“. Pokud je teď Fed přesvědčen, že ekonomika má vyšší kapacitu k expanzi nad úroveň trendu, aniž by to vyvolalo vyšší inflaci, může, abychom parafrázovali Johna Lennona, „dát růstu šanci“.

Rychlejší růst a pomalejší zpřísňování politik jsou skvělé zprávy pro ceny aktiv. Mírnější Fed také znamená nižší riziko zhodnocování dolaru – jednoznačný přínos pro komoditní trhy a rozvíjející se ekonomiky s dolarovými dluhy. Konečně stabilní dolar uvolňuje tlak na žen-min-pi, což by mělo zpomalit odlivy „horkého“ kapitálu z Číny, a tedy globální finanční soustavu zbavit dalšího zdroje rizika. Vzhledem k těmto důsledkům není divu, že se trhy otočily vzhůru.

Jelikož ale v USA stoupá jádrová inflace, Fed jde do velkého rizika. Ostatně jádrový index spotřebitelských cen už dosáhl 2,3 %, tažen 3,1% inflací ve službách (obě hodnoty jsou meziročně vyšší o víc než půl procentního bodu). Zrychlila také inflace v realitách, která tvoří zhruba čtvrtinu indexu spotřebitelských cen, a to na 3,2 %. Konečně růst cen ve zdravotnických službách, který v posledních letech zpomalil, vyskočil na 3,9 %, dvojnásobek tempa zaznamenaného před rokem.

Fed dává přednost sledování jádrové inflace u „výdajů za soukromou spotřebu,“ která dosahuje tlumenějších 1,7 %. Ceny zboží soukromé spotřeby stále klesají a ceny služeb rostou jen o 2,1 %, prakticky beze změn za poslední rok.

Ohniskem zájmu Fedu je však trh práce. Podle březnové zprávy míra civilní účasti vzrostla od nejnižší hodnoty ze září 2015 o půl procentního bodu a dosahuje dnes 63 %. Tentýž průzkum ukazuje, že téměř šest milionů Američanů, kteří v současnosti nejsou zapojeni do pracovních sil, chce pracovat. Dalších šest milionů pracuje z ekonomických důvodů na částečný úvazek.

Nízké hladiny účasti v pracovních silách USA odrážejí strukturální faktory. Od roku 2000 se v USA ztenčují téměř všechny dílčí kategorie – podle věku, úrovně vzdělání, věkové skupiny či rasy. Nabídka pracovních sil je ovšem také obvykle cyklická a zvedá se, jakmile jde nahoru ekonomika a přibývá pracovních příležitostí. V postkrizovém „novém normálu“ tento cyklický vzorec doposud stále chybí.

Co by čím dál pružnější nabídka pracovních sil mohla znamenat pro politiku Fedu? Odpověď závisí na tom, jak velký převis pracovních sil je k dispozici. Předpokládejme, že se jedná o 1,5 milionu pracujících – což je konzervativní číslo, při němž by poměr civilní zaměstnanosti k počtu obyvatel zůstal výrazně pod poválečným maximem. Absorbovat tyto nově příchozí by při věrohodných tempech tvorby pracovních míst trvalo 12-18 měsíců. Takový příliv pracovních sil by zmírnil tlaky na mzdy a ceny, což by Fedu umožnilo normalizovat úrokové sazby povlovně. Čím větší rezervoár dostupných pracovních sil, tím déle může Fed postupovat pomalu.

Připomíná to experiment někdejšího předsedy Fedu Alana Greenspana z konce 90. let, kdy nechal hospodářství USA vzkvétat, neboť tušil (jak se ukázalo, správně), že zrychluje produktivita. Je snad Yellenová ochotná podobně riskantně vsadit na nabídku pracovních sil?

Pozornost světa prozatím poutá politika populistické nespokojenosti – od prezidentské kampaně Donalda Trumpa po možný odchod Britů z Evropské unie. Skutečným pramenem vodítek ohledně budoucnosti jsou ale zprávy o zaměstnanosti a inflaci v USA. Právě tam je třeba hledat faktory, z nichž nejspíš vycházejí nejvyšší sázky – na straně politik i trhů.

Larry Hatheway je ředitel pro řešení portfolií s více typy aktiv a hlavní ekonom ve skupině GAM.

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Tahle země není pro mladý
31.03.2016 16:30
V posledních 20 letech se zhruba půl milionu Italů ve věku 18 až 39 le...
Project Syndicate: Pomáhat uprchlíkům společně
05.04.2016 16:00
Pro ochranu uprchlíků a migraci bude letošní rok zřejmě nejvýznamnější...
Soros pro Project Syndicate: Jak dostat evropskou migrační krizi pod kontrolu
15.04.2016 11:00
Azylová politika, která vyplynula z březnových jednání Evropské unie s...
Project Syndicate: Rizika čínského nezdaru – a úspěchu
19.04.2016 16:00
Do Washingtonu se u příležitosti každoročního jarního zasedání Mezinár...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university