Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přichází dividendové žně na evropských akciích?

Přichází dividendové žně na evropských akciích?

26.06.2018 19:18

Stratég Citi Jonathan Stubbs ve své nové analýze nešetří optimismem ohledně evropských akcií. Poukazuje sice na konec QE, ale přidává pohled na fundament korporátního sektoru, který by se investorům mohl líbit. Podívejme se na něj.

Stubbsova teze se točí kolem následujícího grafu, který ukazuje, kolik volného prostoru mají jednotlivé evropské sektory pro zvyšování dividend. Konkrétně ukazuje rozdíl mezi takzvaným výnosem volného toku hotovosti (poměr tohoto toku hotovosti FCF na akcii k ceně akcie) a dividendovým výnosem (poměr dividendy a ceny akcie). Abychom dobře chápali, o čem je řeč, podívejme se na jednoduchý příklad:

Dejme tomu, že nějaká akcie se obchoduje s cenou 100 , vyplácí dividendu ve výši 5 a volný tok hotovosti FCF (to, co jí z provozního toku hotovosti zbude po investicích) na akcii dosahuje 10 . Dividendový výnos dosahuje 5 %, FCF výnos 10 %, rozdíl mezi nimi je pět procentních bodů. Pokud se tedy tato firma nechystá na velké akvizice, splácení dluhů či hromadění hotovosti v rozvaze, má prostor pro velké, teoreticky až 100 % navýšení dividend. Jak na tom tedy jsou konkrétní sektory?

Pouze utility mají dividendový výnos nad FCF výnosem (hodnoty jsou průměry za období 2018 – očekávání 2020). Zbytek trhu vykazuje někdy až hodně vysoké rozdíly mezi oběma výnosy, a tudíž velký teoretický potenciál pro navyšování dividend. Nejlépe jsou na tom v tomto ohledu základní materiály s FCF výnosem na 9 % a dividendovým výnosem na 4 %. A technologie s FCF výnosem na 4 % a dividendovým výnosem pod 2 %:
0

Není ale možné, že by firmy tohoto dividendového potenciálu nevyužily a namísto toho skutečně syslily peníze v rozvaze, snižovaly dluhy, či se vydaly směrem k M&A dobrodružstvím? Citi bohužel neukazuje historický standard onoho výnosového rozdílu, který by ukazoval, jak moc je současný stav (ne)vyjímečný, a tudíž jak velká je pravděpodobnost, že se promítne do skutečných dividendových žní. Poslouží ale i pohled na historii výplatního poměru. Tedy poměru dividend a zisků:
0

Čím vyšší je současný výplatní poměr relativně k historii, o to menší je pravděpodobnost, že firmy budou ze svých volných zdrojů (zisků, respektive FCF) vyplácet ještě více (výplatní poměr ještě vzroste). Pohled na ona konkrétní agregovaná čísla je v tomto smyslu nejednoznačný – výplatní poměry se sice stáhly z maxim roku 2016, ale stále se nachází na dost vysokých úrovních. Citi ovšem tvrdí, že tahounem tohoto vývoje jsou hlavně ropné firmy, utility a telekomunikace, ale celá polovina sektorů má výplatní poměry pod historickými průměry.

Takže podle výše uvedeného se zdá, že „zdroje jsou“ a firmy by nemusely váhat s jejich rozdělením akcionářům. A není třeba dlouze rozebírat, že investoři si růstu dividend většinou hodně považují a ceny akcií se podle toho chovají. Protiargument proti nadšené proevropské investiční tezi nemusíme hledat daleko – stačí se vrátit k mému včerejšímu příspěvku „V evropské ekonomice to začíná být zajímavé“.

Třeba taková BNP Paribas vidí současný vývoj v evropské ekonomice podobně neradostně (viz následující graf s vedoucími indikátory). Optimismus se jí z něj ale daří dostat poukázáním na to, že pokud přijde obrat k lepšímu, právě v takovou zlomovou chvíli posilují trhy nejvíce. Pokud tedy to „pokud“ nastane. Je to možné, i když zejména černé labutě v Bílém domě nyní svým „uměním vyjednávat“ táhnou vývoj trochu jiným směrem. Možná, že ale na konci všeho bude výrazná redukce tarifů a cel na všech stranách obchodních potyček a všichni budeme happy jak dva importované grepy.

0

 

Čtěte více:

Dividendová „rocková hvězda“
29.03.2018 18:40
Akcie skupiny FAANG dostávají v posledních dnech zabrat. Kdo by to byl...
Dividendové „hvězdy“ indexu S&P 500
17.04.2018 18:19
Nedávno jsem tu poukazoval na to, že dividendové akcie jsou na jednu s...
AT&T – atraktivní hodnotová investice, či past?
18.04.2018 18:15
Pokud pohlédneme na akcie s nejvyšším dividendovým výnosem z indexu S&...
Martin Cakl: O2 hledá možnosti, kde realizovat růst (video)
06.06.2018 15:46
Patria změnila doporučení na O2 C.R. z "koupit" na "držet" a změnila i...
ČEZ po nejdelší valné hromadě v historii vyplatí dividendu 33 korun na akcii. Obměna dozorčí rady
23.06.2018 6:35
Energetická společnost ČEZ vyplatí akcionářům stejnou dividendu jako l...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.05.2024
11:49CNBC: Podvodů označovaných deepfakes přibývá, firmy už přišly o miliony dolarů
11:23Banka ABN Amro koupí za 672 milionů eur německou Hauck Aufhäuser Lampe
11:01Amerika se po přestávce vloží do hry. Evropa zatím hledá inspiraci i směr  
9:10Rozbřesk: O podivné dichotomii amerických měkkých a tvrdých makro-indikátorů
8:49Kofola navrhla dividendu 13,50 Kč, americký trh je konečně stejně rychlý jako před sto lety a futures jsou lehce nad nulou  
6:34NVIDIA a dva druhy investičních her
27.05.2024
17:22Deflační aktiva si mohou vést velmi dobře během období vysoké inflace, inflační mohou zaostávat
16:52WSJ: Ekonomika bude mít v prezidentských volbách zásadní roli, Biden by měl ukázat pochopení pro obavy z růstu cen
16:50TRHY: Koruna mírně ztratila, Erste a VIG bez dividendy. Patria tvůrcem trhu na COLT CZ a Primoco UAV. Wall Street dnes uzavřena  
14:36Damodaran: Nemusí platit, že čehokoliv se NVIDIA dotkne, změní se ve zlato
14:30Evropská komise Česku schválila podporu za 3,2 miliardy eur na výrobu elektřiny
12:45Týdenní výhled: Týden nejspíš v poklidném duchu, kondici amerického spotřebitele naznačí maloobchod  
12:20Reuters: Čína založila další fond na podporu sektoru výroby polovodičů
11:33Vypořádání obchodů na amerických burzách od zítřka zrychlí na jediný den
10:56Podnikatelská nálada v Německu se v květnu nezměnila, zlepšila se očekávání
10:49Čtvrtým největším akcionářem Primoco UAV se stala technologická PLATH, novým tvůrcem trhu na emisi Patria Finance
10:02ECB je podle svého hlavního ekonoma připravena zahájit snižování úroků
9:31Muskův start-up xAI získal od investorů dalších šest miliard dolarů
9:12Rozbřesk: Úspěšné mistrovství světa - může pomoci ekonomickému oživení?
8:27Úvod na trzích je dnes nevýrazný při svátku v USA i Velké Británii. Vyjdou dílčí data, Erste a VIG poprvé bez nároku na dividendu; Česko oslaví hokejové zlato  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board