Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Ekonomie klimatické krize

Project Syndicate: Ekonomie klimatické krize

24.10.2018 6:43

Dvě významné události předminulého týdne se přímo dotýkají globálních debat o změně klimatu a o tom, jak ji řešit. První bylo zveřejnění zprávy Mezivládního panelu OSN ke změně klimatu (IPCC), která precizně uvádí, co je třeba udělat k dosažení cílů Pařížské klimatické dohody z roku 2015. Druhou bylo oznámení, že jedním z laureátů letošní Nobelovy ceny za ekonomii je William Nordhaus z Yaleovy univerzity za svou práci „integrace změny klimatu do dlouhodobé makroekonomické analýzy“.

Varovná zpráva

První událost by mezinárodnímu společenství měla posloužit jako budíček. Zpráva IPCC apeluje na vlády, aby podnikly naléhavé kroky k výraznému snížení emisí skleníkových plynů během příštích deseti let. Varuje, že pokud dovolí průměrným globálním teplotám vystoupat o 1,5°C (či v nejhorším případě o 2°C) nad předprůmyslové úrovně, důsledky by mohly být katastrofální a pocítíme je už v roce 2040.

Ještě horší je, že zpráva ukazuje, že vnitrostátně stanovené příspěvky, dobrovolně určené signatáři Pařížské dohody, jsou naprosto nedostatečné. I když budou splněny, vzestup průměrných globálních teplot do roku 2100 překoná 3°C a bude se dál zvyšovat. Je zřejmé, že až budou tvůrci politik revidovat příspěvky své země, musí je značně zvýšit.

Podstatné činy ale musí přijít výrazně před rokem 2030. Jinak svět utrpí nevratné škody v podobě stoupajících hladin moří, úbytku biodiverzity a degradace suchozemských i mořských ekosystémů, včetně možného vyhynutí světových korálových útesů. Tyto události budou mít dalekosáhlé důsledky pro dodávky vody a zdravotní stav a životní úroveň světové populace. A netřeba dodávat, že čím větší oteplení, tím závažnější budou tyto dopady.

Pohled makroekonoma

Výběr Nordhause na udělení Nobelovy ceny je vítanější událost. Přesto stojí za zmínku, že jeho přístup k řešení změny klimatu je spíše konzervativní, to znamená gradualistický. Nordhaus spoléhá na tradiční ekonomickou analýzu, která „diskontuje“ současnou hodnotu budoucí spotřeby návratností kapitálu či úrokovými sazbami. Jinými slovy, sto dolarů za padesát let od nynějška má dnes hodnotu 15, 10 nebo i méně dolarů, v závislosti na předpokládané úrokové míře. Avšak poněvadž každé úsilí o potlačení změny klimatu je třeba vyvinout v současnosti, je v aktuálních hodnotách nutně dražší. Z toho plyne, že se k nim musí přistupovat pomalu.

Potíž s tímto přístupem je v jeho nespravedlivosti vůči budoucím generacím, které nám samozřejmě nemohou mluvit do rozhodnutí, která děláme dnes. Jejich blahobyt se ze zásady diskontuje. Kdybychom ale brali mezigenerační spravedlnost vážně, hlavním faktorem, který je třeba zvážit, je to, že příští generace budou mít lepší technologie, než máme my dnes. Náležitá míra společenského odúročení by tedy měla odpovídat tempu technologického vývoje, které je mnohem nižší než tržní úrokové sazby.

Také by se dalo namítnout, že tradiční ekonomická analýza je nespravedlivá nejen vůči budoucím generacím, ale i k jednotlivcům. Stačí se zeptat staršího člověka s nedostatečnou penzí (anebo bez penze), zda má jeho současný blahobyt nižší hodnotu než jeho dřívější spotřeba.

Alternativní přístupy


Mnohem lepší přístup vyvinul Nicholas Stern z univerzity London School of Economics. Ve své dnes už proslulé zprávě „Ekonomické aspekty změny klimatu“ vyzval už v roce 2006 k urychlené snaze bojovat proti změně klimatu. Podle jeho názoru by náklady na řešení překotně rozjetého globálního oteplování vysoce přesáhly náklady na jeho včasné brzdění.

Další alternativu vypracoval Martin Weitzman z Harvardovy univerzity. Weitzman spoléhá na analytické nástroje podobné těm Nordhausovým, ale jeho práce rovněž zohledňuje katastrofická rizika spojená se změnou klimatu. Tím se ve svém přístupu podobá také IPCC a Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), neboť oba tyto orgány dospěly k závěru, že globální oteplení nad určitou úroveň bude mít skutečně katastrofální důsledky.

Mám za to, že Nobelův výbor měl ocenit nejen Nordhause, ale i některé další ekonomy zabývající se změnou klimatu, především Sterna. Faktem je, že lidstvo si nemůže dovolit v této otázce jednat pozvolně. Sternova zpráva, nejnovější zpráva IPCC i UNEP dospěly k závěru, že dnešní snahy o snížení emisí je nutné výrazně zesílit. To znamená nutnost zrychlit globální přechod na technologie čistých energií (i v dopravě), zlepšit účinnost výroby/spotřeby energie, zvrátit odlesňování, zlepšit využívání půdy a podporovat technické inovace usnadňující všechny tyto procesy.

Poselství plynoucí ze zprávy IPCC je jasné. Všechny země musí zvýšit své cíle v oblasti snižování emisí a posílit své závazky v rámci Pařížské dohody. A země, která je historicky zodpovědná za největší díl emisí skleníkových plynů, Spojené státy, se k dohodě musí vrátit a opět v této věci projevit schopnost vést.

Autor: José Antonio Ocampo je členem rady Banco de la República, kolumbijské centrální banky, profesorem na Columbijské univerzitě a předsedou Výboru pro rozvojovou politiku při Hospodářské a sociální radě OSN.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org


 
 
 
 

Čtěte více:

The Economist: Svět prohrává válku s globálním oteplováním
06.08.2018 15:59
Plameny z divokých požárů pustoší krajinu severní polokoule od Kalifor...
Jak efektivně zdanit uhlík
22.08.2018 14:10
Ekonomové považují zpoplatnění skleníkových plynů za elegantní způsob,...
Jak se změní korporátní svět za dvě dekády?
03.09.2018 15:27
Ti, kteří vládnou dnes, nemusí trhu dominovat za pár let. Příklad Noki...
Hlavně si ve snaze o řešení nestrkat hlavu do oprátky
04.09.2018 17:53
Včera jsme tu trochu pouvažovali nad suchem a vodou, dnes se budu v po...
Reuters: Elektromobily srážejí zisky automobilek
02.10.2018 15:03
Automobily na elektrický pohon se po letech bombastických konceptů a m...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y