Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skutečné problémy prý přijdou až v roce 2020. Nebo vše „zachrání“ Trumpova opce

Skutečné problémy prý přijdou až v roce 2020. Nebo vše „zachrání“ Trumpova opce

30.10.2018 18:02

Investiční ředitel společnosti Guggenheim Scott Minerd tvrdí, že akciové trhy v USA svého vrcholu ještě nedosáhly a nyní prochází jen „klasickým sezónním výkyvem“. Guggenheim podle CNBC spravuje aktiva ve výši 265 miliard dolarů, takže prohlášení jejich investičních odborníků si často vyslouží pozornost. Podívejme se na celou tezi detailněji, protože něco na ní je.

Minerd říká, že akcie obvykle rostou ještě po posledním zvednutí sazeb americkou centrální bankou. Nyní podle svých slov čeká, že trh si připíše ještě nějakých 15 – 20 % (nabourat by to mohla vysoká nejistota kolem obchodních sporů mezi USA a Čínou – viz níže) a pak teprve býčí trh skončí. A Minerd dokonce tweetuje, že akcie jsou levné. V této souvislosti se můžeme podívat na následující graf, který ukazuje dlouhodobější vývoj PE založeného na ziscích očekávaných v následujících 12 měsících.

0

Nyní se PE pohybuje na hodnotě 15,2, což je blízko dlouhodobému průměru a jde bezesporu o mnohem zdravější a odolnější hodnoty, než ty, na které se trh dostal na počátku letošního roku. Byl bych ale hodně opatrný s tvrzením, že při současném PE jsou akcie levné. Nebudu se nyní pouštět do dlouhé úvahy nad tím, jaké PE je nyní „férové“. Ale vezměme v potaz, že jsme „jen“ na průměru a ten je navíc nahoru znatelně tažen technologickou bublinou.

Minerd také tvrdí, že v minulosti se trh dostal v 50 % případů na dno v říjnu a ve 30 % v listopadu. Myslí si také, že současná americká vláda bere vývoj na akciích velmi vážně, což může nakonec vést k tomu, že zmírní svůj tvrdý postoj vůči Číně. Pokud by ovšem čtenář nabyl dojmu, že jsem si dnes vybral k úvahám čistě pozitivní výhled, mýlil by se. Investor se totiž zároveň domnívá, že americké ekonomika a trh směřují k ošklivému zlomu. Ten by měl být dán tím, že v roce 2020 doběhne efekt fiskální stimulace a hospodářství zároveň podusí pokračující zvedání sazeb. Minerd to proto vidí na propuknutí medvědího trhu někdy v druhém čtvrtletí roku 2020, což se rýmuje s historií, která ukazuje, že korekce začíná konkrétně asi půl roku po posledním zvednutí sazeb.

Stejně jako tvrzení o levných akciích stojí podle mne i ona teorie o sbíhající se monetární a fiskální brzdě na poměrně vratkých nohou. Je to vlastně jen zrcadlový obraz předchozího přerůžovělého optimismu, podle kterého měla americká ekonomika těžit z fiskální stimulace bez toho, aby si jí všiml Fed a odpovídajícím způsobem neupravil svou monetární politiku. Pokud má Minerdova teze mít nějakou váhu, měli bychom přemýšlet nad tím, proč by Fed ignoroval vyprchávající fiskální stimulaci – tedy jeden z klíčových faktorů, který je přímo před očima.

Odpověď tu jedna je a velmi jednoduchá: Fed má za sebou dlouhou historii příliš prudkého brzdění vyvolávajícího recesi. Tak proč by to tentokrát mělo být jinak? Podle této teze to ale Fed přežene bez ohledu na to, co se zrovna bude v ekonomice dít, fiskální stimulace, nestimulace. Ovšem v současné situaci tu na tezi o zlomu v roce 2020 nesedí ještě jedna věc: Pokud současná vláda skutečně bedlivě sleduje vývoj na trhu a bojí se větších korekcí, může nakonec vymyslet ještě nějaké pokračování fiskální expanze. Konec konců, z jejího pohledu by to bylo snad i přijatelnější než ustupování Číně. Co na tom, že ještě nedávno tahle grupa politiků hlasitě varovala před neudržitelnými rozpočtovými deficity a dluhy?

Nechávám samozřejmě na každém, aby posoudil relevanci teze z dílny Guggenheimu. Ale minimálně za povšimnutí podle mne určitě stojí. Ne kvůli pokusům o konkrétní časování zlomů, ale právě kvůli onomu poukazování akciové priority současných amerických vládních elit.

Kdysi se na trzích běžně hovořilo o takzvané Greenspanově opci. Trhy za vlády tohoto vyzdvihovaného a pak zatracovaného „maestra“ byly přesvědčeny, že Fed by zabránil prudší korekci cen akcií svou politikou, a tudíž investorům efektivně nabízí akciovou put opci. Podobně se uvažovalo i za pana Bernankeho, paní Yellenová již tento dojem nevzbuzovala a pan Powell už ani náhodou. Jenže možná si trhy začnou namlouvat (a minimálně z části právem), že se objevila nová, vládní opce. Takový Trumpův derivát by pak dokázal divy. Jak co se týče krátkodobé podpory cen akcií, tak dlouhodobých škod. Pro příklad nemusíme chodit daleko, stačí pohlédnout na snahy o deregulaci finančního sektoru.


Čtěte více:

Pictet: Fed nezastaví ani rozvíjející se ekonomiky
17.10.2018 15:27
„Když na politiku Fedu hledíme z druhého břehu Atlantiku, je pro nás r...
Pokud čekáte, že Fed povolí, pak budete nemile překvapeni
18.10.2018 6:03
Poslední projevy vrcholných zástupců Fedu naznačují, že monetární poli...
Trump stupňuje kritiku Fedu, vadí mu rychlé zvyšování úroků
24.10.2018 9:31
Americký prezident Donald Trump stupňuje kritiku americké centrální ba...
Poblázněný Fed a kouzla a čáry (nezpochybnitelných) ekonomických zákonů
26.10.2018 18:55
S některými primitivními ekonomickými rovnicemi se dají dělat divy. Do...
Je zvedání sazeb pro ekonomiku brzdou, nebo naopak pomocí?
29.10.2018 11:00
Jak moc ještě Fed zvedne sazby? Tuto otázku si nekladou pouze kapitál...

Váš názor
  • Výkyv konec roku začátek roku
    30.10.2018 23:12

    Výkyv konec roku a pak do konce března či pouze února nahoru, pak to šlo dolů a pak okurková sezóna, po okurkách nahoru, výky a dolů, čili nakupovat od května do zaří, a prodávat leden, únor, kdyby to fungovala tak seš na dobrém mixu, tak na 15%, Philip Morris, Banky?, apod. jistiny, je to hra, bez adrenalinu není života, jak říkají Poláci, zač by život bez vodky stál :-)
    rob
Aktuální komentáře
28.05.2024
11:23Banka ABN Amro koupí za 672 milionů eur německou Hauck Aufhäuser Lampe
11:01Amerika se po přestávce vloží do hry. Evropa zatím hledá inspiraci i směr  
9:10Rozbřesk: O podivné dichotomii amerických měkkých a tvrdých makro-indikátorů
8:49Kofola navrhla dividendu 13,50 Kč, americký trh je konečně stejně rychlý jako před sto lety a futures jsou lehce nad nulou  
6:34NVIDIA a dva druhy investičních her
27.05.2024
17:22Deflační aktiva si mohou vést velmi dobře během období vysoké inflace, inflační mohou zaostávat
16:52WSJ: Ekonomika bude mít v prezidentských volbách zásadní roli, Biden by měl ukázat pochopení pro obavy z růstu cen
16:50TRHY: Koruna mírně ztratila, Erste a VIG bez dividendy. Patria tvůrcem trhu na COLT CZ a Primoco UAV. Wall Street dnes uzavřena  
14:36Damodaran: Nemusí platit, že čehokoliv se NVIDIA dotkne, změní se ve zlato
14:30Evropská komise Česku schválila podporu za 3,2 miliardy eur na výrobu elektřiny
12:45Týdenní výhled: Týden nejspíš v poklidném duchu, kondici amerického spotřebitele naznačí maloobchod  
12:20Reuters: Čína založila další fond na podporu sektoru výroby polovodičů
11:33Vypořádání obchodů na amerických burzách od zítřka zrychlí na jediný den
10:56Podnikatelská nálada v Německu se v květnu nezměnila, zlepšila se očekávání
10:49Čtvrtým největším akcionářem Primoco UAV se stala technologická PLATH, novým tvůrcem trhu na emisi Patria Finance
10:02ECB je podle svého hlavního ekonoma připravena zahájit snižování úroků
9:31Muskův start-up xAI získal od investorů dalších šest miliard dolarů
9:12Rozbřesk: Úspěšné mistrovství světa - může pomoci ekonomickému oživení?
8:27Úvod na trzích je dnes nevýrazný při svátku v USA i Velké Británii. Vyjdou dílčí data, Erste a VIG poprvé bez nároku na dividendu; Česko oslaví hokejové zlato  
6:30Fidelity International: Hodnotové akcie hledejte v Evropě, ne v USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board