Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhová krize bezprostředně nehrozí

Dluhová krize bezprostředně nehrozí

31.10.2020 15:58

Jak se země, firmy a domácnosti potýkají s ekonomickými důsledky pandemie covidu-19, mnozí z těch, kdo sledují trhy, bijí na poplach kvůli celosvětově rychle narůstající dluhové páce. A z dobrého důvodu: vzhledem k akceleraci letitého trendu směřuje letos poměr zadlužení k HDP u těchto tří skupin vypůjčovatelů k nabobtnání o 14 %, na rekordních 265 %. Přestože to však zvyšuje riziko insolvencí a výpadků splátek, zejména u korporací, společnost S&P Global Ratings má za to, že v blízké době je dluhová krize nepravděpodobná.

Vzhledem k vyšší zadluženosti a náročnému provoznímu prostředí S&P celosvětově snížila úvěrový rating u zhruba pětiny korporátních a suverénních emitentů dluhu, zejména u vypůjčovatelů spekulativního stupně a u těch, jež nejvíc postihují ekonomické dopady covidu-19. U korporátních vypůjčovatelů se riziko insolvence patrně zvýší, pokud se peněžní toky a výnosy nevrátí na úrovně trendů z doby před pandemií dřív, než bude odstraněna mimořádná fiskální stimulace.

Podle našeho náhledu svět pravděpodobně zažije postupné, ač kodrcavé ekonomické zotavení, za předpokladu, že ve vlekle oslabených poměrech budou zachovány vstřícné finanční podmínky a v oblasti výdajů a výpůjček dojde ke korekci chování. Připočtěme k tomu široce dostupnou vakcínu proti covidu-19 do poloviny roku 2021 a vývoj globální zadluženosti by se měl zploštit kolem roku 2023, kdy vlády budou osekávat stimulaci, firmy pomalu vyspravovat bilance a domácnosti konzervativněji utrácet.

Absolutní výše dluhů jsou ale jen jednou částí příběhu. Musíme také – a co do významu v prvé řadě – zvažovat schopnost dlužníků splácet. Bezprecedentní fiskální a měnová stimulace dnes zajišťuje, že kohoutek likvidity zůstává pro firmy prostřednictvím trhů s dluhopisy a bankovních úvěrů otevřený. Výpůjční náklady jsou velice příznivé, což zřejmě přetrvá nadlouho: očekáváme, že referenční úrokové sazby zůstanou historicky nízké až do roku 2023. Od březnového vrcholu se přitom zúžilo rozpětí úvěrů; aktuálně reagují spíš na rizika spjatá s konkrétním podnikem než s trhem, zejména u vypůjčovatelů nejnižší jakosti.

Záměrem zvýšeného zadlužení je z větší části pomoci vytvořit podmínky pro ekonomické zotavení, které zlepší budoucí schopnost dlužníků splácet. To platí obzvlášť pro suverény, jejichž fiskálně stimulační opatření usilují o snížení ekonomických dopadů pandemie.

Všichni suveréni vyjdou z pandemie s větším objemem dluhu. Největší podíl na těchto vzestupech zřejmě ponesou nejvyspělejší ekonomiky. Ty jsou ale převážně bohaté a mají silné finanční trhy a značnou měnovou flexibilitu, což jim prozatím umožňuje zachovat si celkovou úvěruschopnost.

Předpokládáme, že jak se budou ekonomiky zotavovat, vlády budou obracet vývoj fiskálních schodků a stabilizovat dynamiku dluhu. S&P doposud nesnížila rating žádné ze zemí G7. Suveréni spekulativního stupně jsou k snížení ratingu náchylnější, vzhledem k jejich z podstaty slabším financím a vyšší citlivosti vůči šokům. K většině záporných zásahů do ratingu suverénů během posledních několika měsíců došlo právě v této kategorii.

U všech suverénů bude v příštím roce mnohé záviset na tom, jak bude nový dluh využit. Jestliže bude financovat produktivní aktivity, posílí národní důchod a zvýší vládní příjmy, bude nakonec oporou dluhové udržitelnosti a současných ratingových úrovní. Pokud se ovšem ekonomická rekonvalescence potáhne déle, než se očekává, anebo pokud vlády nedokážou konsolidovat fiskální výsledky na hladiny z doby před pandemií, negativní tlak na ratingy zesílí.

Co se týče byznysu, mnohé velké společnosti zatím výtěžků z nově získaného dluhu využívají k doplnění hotovosti do bilancí coby opatrnostní rezervy nebo k refinancování svých stávajících pasiv. Odhadujeme, že celkově si americké nefinanční firmy investičního stupně ponechaly v bilancích asi tři čtvrtiny peněz, které si vypůjčily v první polovině roku 2020. V Evropě toto číslo těsně přesahuje 50 %.

To neplatí pro firmy na spodním konci ratingové škály ani pro malé a střední společnosti, zejména v odvětvích, která byla přímo postižena pravidly společenského odstupu a pandemií vyvolanou recesí. V boji o přežití si půjčují, aby pokryly výpadky příjmů a potřebu provozního kapitálu.

U domácností je zvýšení celkové míry zadluženosti zčásti důsledkem poklesu HDP. Domácnosti se často víc zadlužují krátce poté, co je postihne ztráta příjmu. Při minulých poklesech se však domácnosti brzy přizpůsobily konzervativnějším výdajovým vzorcům a růst dluhu zpomalily. O tyto zkušenosti opíráme prognózu, že po určitých dílčích zlepšeních v příštím roce se globální poměr zadlužení domácností k HDP na konci roku 2023 ustálí kolem 66 %.

Samozřejmě, v jakém rozsahu a jak rychle dokážou tyto tři skupiny vypůjčovatelů osekat dluhy, ovlivní podoba postpandemického zotavení. V mnoha případech se vývoj míry zadlužení nezploští v důsledku úbytku dluhu, ale až vlivem zotavení HDP. Působení několika faktorů – mimo jiné dalších vln covidu-19, zpoždění vakcíny, zvýšených úrokových sazeb, vytrvalých dramatických rozšíření úvěrových rozpětí, pokračujícího růstu zadluženosti či neuspokojivého odrazu poptávky ode dna – by přitom křivce průběhu recese mohlo vtisknout tvar písmene W.

I když zotavení proběhne podle očekávání, o ekonomické strasti nebude nouze. Některé sektory jedou hluboko pod kapacitou, což vytváří nápor na vyhlídky firem na přežití a návazně na zaměstnanost a úvěrové výsledky. Krátkodobý výhled proto zůstává znepokojivý, obzvlášť pro vypůjčovatele na spodním konci úvěrové škály nebo ve zranitelných odvětvích. Nicméně jistou útěchu můžeme čerpat z analýzy, že rozsáhlá dluhová krize patrně není ani zdaleka tak pravděpodobná, jak se mnozí obávají.

Terry Chan je seniorní výzkumník pro oblast úvěrů v Asii a Tichomoří v S&P Global Ratings.

Alexandra Dimitrijevic je globální vedoucí výzkumu v S&P Global Ratings.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Prokletí upadajících očekávání
07.10.2020 14:47
Až do covidu-19 měli mnozí v rozvojovém světě z vlastní budoucnosti do...
Následovat Fed je nebezpečné
08.10.2020 16:25
Tvrdit, že americký Federální rezervní systém je nejdůležitější centrá...
Formování silnější postpandemické ekonomiky ASEAN+3
09.10.2020 6:09
Moderní mezinárodní finanční soustava se vyvinula ze zkázy druhé světo...
Jádro nové strategie ECB
12.10.2020 6:15
Evropská centrální banka se vydala ve stopách Federálního rezervního s...
Nepřeceňujme zotavení po COVID-19
22.10.2020 5:55
Světová ekonomika se zvedla z hlubin prvotního propadu v důsledku COVI...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.05.2024
16:01Přehledně: Odkdy se na firmy vztahuje ESG reporting?
15:30J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
9:45Víkendář: Apple nemusí v oblasti umělé inteligence dělat všechno sám
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data