Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropské akcie, Ferrari a 50% korekce

Evropské akcie, Ferrari a 50% korekce

17.02.2022 17:42

Hovory o tom, že hodnotové akcie konečně začnou mít navrch nad akciemi růstovými, jsou trochu podobné úvahám, že evropský trh konečně předběhne trh americký. Důvodů, proč by se tak mělo stát, se objevuje celá řada, ale realita se jimi doposud zas a znovu odmítá řídit. Mezi ony důvody patří třeba relativní valuace – jak jsem mimo jiné ukazoval včera. Hodnotové akcie jsou na tom relativně k růstu „levně“, podobné to může být s Evropou vs. USA. Dnes právě o Evropě a seznamu od Morningstar, na kterém mají být neamerické akcie „to own“ (viz níže). A řada z nich je právě z našeho kontinentu.

1 . Valuace evropského trhu a výnosové křivky: Americké akcie se obchodují s mnohem vyššími valuačními násobky než ty evropské. Což znamená, že u nich hodnotí investoři růstový výhled (relativně k požadované návratnosti) mnohem lépe. Před časem jsem tu připomínal, že takový pohled má docela pevnou oporu v historických výkonech americké a evropské ekonomiky. Na tom asi vývoj posledních pár týdnů nic nemění, ale co se mohlo změnit, je výhled cyklický. Pokud bychom totiž brali za bernou minci sklon výnosové křivky, tak v USA (spolu s Kanadou a UK) došlo k jejímu výraznému zploštění. Což by na základě historických zkušeností indikovalo blížící se ochlazení ekonomiky. Vývoj v Německu jde sice posledních pár dní podobným směrem, ale posledních pár měsíců je přece jen trochu jiných:
2
Zdroj: Twitter

Jak ve dnešním druhém grafu poukazuje Deutsche Bank, valuace evropských akcií se v tomto prostředí dostaly zpět na předpandemickou úroveň. To znamená, že PE počítané na základě posledních ročních zisků se pohybuje mezi 14 – 15:
3
Zdroj: Twitter

2 . Seznam „dobré vlastnit“: Jak jsem zmínil v úvodu, Morningstar přišla se seznamem neamerických firem a akcií „to own“. Tedy takových, které by bylo dobré vlastnit. Nejde ale o akcie nutně atraktivní k nákupu – jak poukazuje sama společnost, u některých z nich je třeba čekat na vhodný okamžik k nákupu. Tedy korekci ceny, a to třeba velmi výraznou. Seznam je v sekci „Our Pics“, jsou na něm tituly z celého světa, ale Evropa má velké zastoupení. Zejména díky švýcarským farmaciím, ABB a Nestle, a také díky řadě britských akcií (před časem jsem tu o tomto specifickém trhu psal). A najdeme tu i italské Ferrari. Patří mezi onu skupinu, kde by se na případný nákup muselo čekat na korekci?

Ferrari vydělalo za posledních 12 měsíců po investicích 0,59 miliardy eur, podobně jako v roce 2019. Požadovaná návratnost mi vychází kolem 7 % a kdyby firma neustále vydělávala (pro své akcionáře) zmíněnou částku, současná hodnota takového cash flow je podle mých kalkulací 8,3 miliard eur. Tržní kapitalizace je 38,4 miliardy eur, tedy výrazně vyšší částka. Na ní se dostanu, pokud nechám onen volný tok hotovosti růst ročně asi o 5,6 % (do nekonečna).

Ve dvou posledních předpandemických letech rostly tržby společnosti cca o 4,5 %. Což by samo o sobě naznačovalo, že očekávání trhu nejsou nastavena zrovna nízko - Ferrari by se muselo znatelně odpoutat od onoho předpandemického růstu. Což by mohlo učinit i díky maržím, ale ty nelze zvyšovat donekonečna. Morningstar se s tím pak nepáře a tvrdí, že férová hodnota akcií se pohybuje někde kolem 116 eur, zatímco cena na trhu se blíží 200 eur. Investor čekající na atraktivní nákup by si tu tedy musel počkat na téměř 50 % korekci. Morningstar přitom Ferrari řadí do ne zrovna početné skupiny firem s „wide moat“, tedy silnou konkurenční výhodou. I tak: Co by vlastně bylo dobrého na vlastnění akcií s podobným poměrem cena/odhadovaná hodnota? A na čekáních na korekci? Dávat pozor na to, co si přejeme.



Čtěte více:

Rekordní počet firem s vysokou valuací tržeb a otázka inflačně mzdové spirály
19.01.2022 16:53
Na počátku devadesátých let nebyly na americkém trhu v podstatě žádné ...
Akcie, relativita přechodnosti a 100 lodí čekajících před přístavem
24.01.2022 18:24
Na počátku února minulého roku čekalo před přístavem v Los Angeles na ...
Nenechme se mýlit současnou korekcí. Akcie stále počítají s velmi přívětivou budoucností
31.01.2022 17:26
Za poslední půl rok jsou americké akcie v indexu SPX na černé nule, za...
Apple a míra předraženosti největších akcií na trhu
02.02.2022 17:35
Pěti největšími firmami na americkém trhu v roce 2000 byly Microsoft, ...
Pokračuje rozevírání nůžek mezi ziskovostí technologií a zbytkem trhu. Valuace růst/hodnota už obrací
08.02.2022 17:44
U akcií růstových společností se často poukazuje na jejich citlivost n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y