Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko a Ukrajina se dohodly na koridorech pro ústup civilních obyvatel. Boje zasáhly jadernou elektrárnu. Dle Macrona nejhorší teprve přijde

Rusko a Ukrajina se dohodly na koridorech pro ústup civilních obyvatel. Boje zasáhly jadernou elektrárnu. Dle Macrona nejhorší teprve přijde

03.03.2022 17:54, aktualizováno: 4.3. 3:24
Autor: ČTK

Aktualizováno

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím v jejich okolí pro odchod civilního obyvatelstva, řekl ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. Ukrajinský delegát Mychajlo Podoljak po jednání podle ukrajinské agentury Unian uvedl, že toto téma bylo jediné, na kterém se v dnešním druhém kole rozhovorů ukrajinská a ruská strana dokázaly shodnout. V noci pokračují na Ukrajině ostré boje, zasažena byla Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě. Bezpečnost týkající se radiace je v Záporožské jaderné elektrárně zajištěna, řekl její ředitel zhruba po hodině od útoku. Požár vypukl v cvičné budově, hasiči mohou dovnitř - sledujeme online zde.

Ukrajinská strana podle Podoljaka nedosáhla výsledků, ve které doufala, a třetí kolo rozhovorů se uskuteční v nejbližších dnech. To potvrdil také další ruský vyjednavač, předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij, podle něhož může budoucí dohoda s Kyjevem vyžadovat schválení parlamentem.

"Hlavní otázka, kterou jsme dnes vyřešili, je otázka záchrany lidí, civilistů, kteří se ocitli v zóně vojenských střetů. Proto se strany - zástupci ruského ministerstva obrany, ukrajinského ministerstva obrany - dohodly na formátu režimu pro udržování humanitárních koridorů pro odchod civilního obyvatelstva, případném dočasném přerušení bojů v sektoru humanitárního koridoru po dobu odjezdu civilního obyvatelstva," uvedl poradce ruského prezidenta Medinskij podle agentury TASS. Dodal, že jde podle něj o významný pokrok.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak podle ruské služby stanice BBC uvedl, že delegace se dohodly na možnosti příměří pouze v těch oblastech, kde budou civilisté evakuováni skrze humanitární koridory. "Za tímto účelem budou co nejdříve zorganizovány společné komunikační kanály a budou vytvořeny společné logistické postupy," uvedl Podoljak.

Ten zároveň konstatoval, že ukrajinská delegace nedosáhla výsledků, v něž doufala. "Jediné, co mohu říci: dostatečně podrobně jsme řešili humanitární aspekt, protože poměrně hodně měst je nyní obklíčeno, je tam dramatická situace s potravinami, léky, možností evakuace," uvedl ukrajinský delegát. Třetí kolo jednání o příměří se má uskutečnit začátkem příštího týdne, řekl Podoljak podle běloruské agentury Belta.

Dnešní druhé kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou se podle agentury TASS konalo v Bělověžském pralese, který se rozprostírá na obou stranách hranice mezi Běloruskem a Polskem. Delegáti jednali na běloruském území, dnešní rozhovory trvaly dvě a půl hodiny, poznamenala ruská tisková agentura.

Ruský prezident si telefonoval se svým francouzskýcm protějškem Emmanuelem Macronem. Podle šéfa Elysejského paláce je Putin velmi odhodlaný pokračovat v tažení na Ukrajině a jeho cílem je ovládnout celou zemi. Putin dál trvá na odzbrojení Ukrajiny a její kapitulaci, řekl Macron, který tyto požadavky považuje za nepřijatelné a obává se, že to nejhorší teprve přijde.

"Situace v terénu je nepopiratelně velmi nepříznivá. Zdá se zjevné, že Vladimir Putin trvá na svých pozicích, na vůli demilitarizovat Ukrajinu a na její kapitulaci, což je jednoznačně nepřijatelné," uvedl Macron. V jednání s Moskvou je podle francouzského prezidenta "potřeba důslednost v principech a v sankcích", ale zároveň je potřeba usilovat o "mírový dialog", což Macron pokládá za velmi obtížné. 

Od propuknutí války na Ukrajině už si oba státníci telefonovali potřetí, dnešní hovor trval hodinu a půl, uvedla AFP s odkazem na Elysejský palác. Putin kritizoval Macronův středeční projev k národu a jeho klíčové výroky o dění na Ukrajině.

Lukoil chce rychlý konec války

Ruský ropný gigant Lukoil mezitím dnes vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP.

"Vyslovujeme se pro rychlé zastavení ozbrojeného konfliktu a plně podporujeme jeho řešení prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků," cituje AFP z prohlášení vedení podniku. Internetové stránky Lukoilu jsou momentálně nedostupné.

Lukoil je druhým největším těžařem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. Většinovými vlastníky Lukoilu jsou šéf podniku Vagit Alekperov a jeho náměstek Leonid Fedun, upozornila agentura Reuters.

Podnik uvedl, že je znepokojen "tragickými událostmi na Ukrajině", a vyjádřil soustrast všem, které konflikt postihl. Zároveň ujistil, že udělá vše, aby mohl stabilním způsobem pokračovat ve svých aktivitách po celém světě.

Společnost Lukoil tento týden oznámila, že vloni zvýšila čistý zisk na 773,4 miliardy rublů (zhruba 170 miliard Kč) z 15,2 miliardy rublů v předchozím roce. Za prudkým nárůstem zisku stály vyšší ceny ropy a plynu i vyšší objem produkce podniku. Tržby společnosti stouply o více než dvě třetiny na 9,4 bilionu rublů.

Společnost Lukoil v minulosti provozovala síť čerpacích stanic v České republice. V roce 2014 však tyto stanice převzala maďarská ropná a plynárenská skupina MOL.

 
 
 
 

Čtěte více:

Příměří? Bude to složité, ale je třeba se připravovat
03.03.2022 11:09
Zatímco dění na finančních trzích se nadále točí kolem důsledků války ...
Nezaměstnanost v EU v lednu klesla na 6,2 procenta, nejnižší je nadále v Česku
03.03.2022 11:20
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v lednu podle sezonně přepočtený...
Volkswagen kvůli válce na Ukrajině zastavuje výrobu aut v Rusku, připojuje se i Škoda
03.03.2022 12:34
Německý automobilový koncern Volkswagen až do odvolání zastavuje výrob...
Západ musí odpojit ze systému SWIFT všechny ruské banky, říká Británie. Tamní burza odpojila ruské firmy
03.03.2022 15:06
Západ by měl pracovat na odstřižení všech ruských bank od komunikačníh...
Zámořské investory trápí válka i Fed, hvězdou Prahy Erste
03.03.2022 16:55
Investoři při čtvrteční seanci na zámořských trzích vyhodnocují neustá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data