Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE

23.05.2022 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu jako samostatnou sousední zemi. Jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Vývoj na Patria.cz sledujeme online níže a řadou samostatných komentářů tržního vývoje a souvisejícího dění.

Vše na Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

Ukrajina banner

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Pandemie jsou historicky deflační, války zase inflační. Jaké portfolio zvolit v aktuální situaci?
27.04.2022 16:12
Globální trhy opakovaně utrpěly různé rány - od pandemie a obchodních ...
Rozbřesk: Rusko zavírá plynové kohoutky do Evropy
27.04.2022 9:03
Energetická krize v Evropě dále eskaluje poté, co včera oznámilo Rusko...
Analytik k výsledkům Microsoftu: Kvartální výhled v linii konsensu
27.04.2022 12:32
Kvartální výsledky Microsoftu (Investiční tipy) by asi normálně nikoho...
Výsledky Alphabet: Zpátky k vyhledávacím kořenům
27.04.2022 15:06
Kamenem úrazu celých výsledků je platforma YouTube, která nás v korona...
Německo kvůli válce na Ukrajině poroste pomaleji a čeká vyšší zadlužení
27.04.2022 15:47
Německo prudce zhoršilo svoji prognózu hospodářského růstu pro letošní...

Váš názor
  • Evropa musí přejít do režimu válečné ekonomiky
    19.03.2024 8:06

    Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který včera zveřejnil server Euractiv.
    Špaček
  • Česká republika odmítá podporovat agresora
    18.03.2024 8:49

    „Budeme prosazovat, aby obiloviny a olejniny byly na sankčním seznamu a neputovaly do Evropy,“ řekl Výborný. Stanovisko Česka předloží premiér Petr Fiala příští týden na jednání Evropské rady. Ministr Výborný pak i další týden při jednání s ministry zemědělství EU. Podle Eurostatu se dovezlo loni do unie 1,5 milionu tun obilí z Ruska, víc než před válkou na Ukrajině. Mnohonásobky dováželo například Španělsko, kde byla neúroda. „Není jediný důvod, proč podporovat agresora tím, že budeme kupovat v Evropě ruské obilí,“ dodal ministr Výborný.
    Špaček
    • Re: Česká republika odmítá podporovat agresora
      18.03.2024 8:58

      A skončí to jako s ropou, kdy se obilí někde přehodí z jedné lodi na druhou a tak změní zemi původu.
      jiri007
      •  
        18.03.2024 9:19

        Zřejmě bude nutné, aby EU přijala 14. balíček sankcí. V únoru přijala proti velmi slabé ekonomice agresora teprve balíček třináctý.
        Špaček
      •  
        18.03.2024 9:06

        Ovšem, čekat něco jiného je trošku naivní. Možnost dohledu dodržování sankcí nebo zákazu je časově a na zdroje velmi náročná. Trik spočívá v tom, že jejich obcházení je pro daný stát nebo subjekt také velmi drahý a časově náročný. Jakmile se začne prodávat přes prostředníky a další překupníky/dealery (beru to v jakémkoliv obchodu), pak ty desítky procent navíc v nákladech začnou naskakovat automaticky. Je to velmi zdlouhavé, ale nakonec to má efekt.
        CoffeeSip
        •  
          18.03.2024 9:20

          Se zemědělskou soběstačnosti jde Česko obecně z kopce. Nicméně právě o obilovinach to neplatí. Pokud je mně známo, je ČR v tomto případě sobestacna. Takže platí, že záměrem členů vlády v Bruselu bude zviditelnění. Odpověď na důvod, nechám na každém individuálně.
          kat
          •  
            18.03.2024 9:28

            Pane kat, bez nějakého pseudovýplodu z Twitteru/X to prostě není ono. Chybí tomu ty správné fanatické grády. Jo a díky zase za prázdný příspěvek, který vůbec nekoreluje s tím, co jsem napsal. Ale díky za zlepšení pondělního dopoledne.
            CoffeeSip
            •  
              18.03.2024 9:33

              Mýlíte se. Píšete o sankcich na dovoz, které zrovna v případě obilovin jsou pro ČR irelevantní, neboť ta je v tomto případě sobestacna.
              kat
              •  
                18.03.2024 9:41

                Cheche, já nepsal o ČR.
                CoffeeSip
                •  
                  18.03.2024 9:46

                  Možná nejste občan ČR, ale ministr Výborný byl zvolen občany ČR.
                  kat
                  •  
                    18.03.2024 9:50

                    No to je skvělá zpráva, že je v ČR demokratický systém voleb. Člověk si také může psát sebevětší bláboly na internet nebo na Twitter/X. Nebo je kopírovat a rozšiřovat dál na diskuzích. Nebo si zakládat více nicků/účtů. No jo my eskymáci to tak jednoduché nemáme.
                    CoffeeSip
                    •  
                      18.03.2024 10:00

                      2% volebních preferencí, které jsou straně zmiňovaného ministra momentálně přisuzovany ve spojení se snahami oficialne mluvit za ČR do 400 mil. EU jsou pro mě absurdní. Ale prosím, byl demokraticky zvolen.......Nicméně na soběstačnosti ČR v obilovinach se tím nic nezmění. Z tohoto pohledu ČR nemusí tuto komoditu dovážet.
                      kat
                      •  
                        18.03.2024 10:08

                        Ale já o ČR nepsal, vážně. Ale je od Vás moc hezké, že dohlížíte v ČR i na tyto věci. Určitě budete kontaktovat ministra a vysvětlíte to, že? No oba víme, že ne, oba víme proč. Ale pane, pokračujte, takovou legraci jsem dneska nečekal. Přispíváte často? Jste za to placen? Jestli to děláte zdarma, pak děkuji za všechny, kteří sem chodí. Lidi dneska za komedii i platín nemalé peníze. Pěkný den.
                        CoffeeSip
                        •  
                          18.03.2024 10:19

                          Tak ministra budou brzy opakovaně kontaktovat zemědělci. Je to jejich parketa. Co vím, tak dosud nepochopil. Jinak Vaše osobni výpady nemíním komentovat ani oplacet. Není to v zájmu plodne a efektivní diskuse. Rovněž přeji hezký den..
                          kat
                          •  
                            18.03.2024 10:22

                            Právě jste je okomentoval a reagoval na ně. :) Děkuji za parádní začátek týdne. :) Mezi námi, za tohle si opravdu zasloužíte nějakou korunu. Možná se můžeme na něco složit s ostatními?
                            CoffeeSip
                            •  
                              18.03.2024 10:33

                              Ale to není o mě ani o vás. Ale o tom, že import obilí z české strany netřeba řešit. Česko je sobestacne.
                              kat
  • Možná bude muset jít francouzská armáda do boje
    16.03.2024 21:59

    Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině. Francie je podle něj připravena na všechny scénáře.
    Špaček
  • Králotvůrcem je nyní Česká republika
    14.03.2024 10:07

    V polovině února Rusové postupovali u Avdijivky a jejího okolí a ukrajinská armáda, jíž chyběla munice, ustupovala. Nedostatek dělostřelecké munice je podle deníku hlavním důvodem, proč Ukrajinci málem přišli o celou oblast. A téměř milion kusů dělostřeleckých granátů zprostředkovaných malou evropskou zemí je hlavním důvodem, proč se tak nakonec nestalo, míní list. „Pokud je dělostřelectvo králem bitev, pak králotvůrcem je nyní... Česká republika,“ píše The Telegraph na závěr.
    Špaček
  • The Telegraph: Česko právě zastavilo Putina a zachránilo Ukrajinu
    14.03.2024 10:02

    Česká dělostřelecká iniciativa pravděpodobně zachránila celá ukrajinská města — tím, že Ukrajině dala palebnou sílu, se kterou může vzdorovat mnohem větší ruské armádě. Ve svém komentáři to napsal britský list The Telegraph. Podle něj iniciativa, jejímž cílem je dodat Kyjevu statisíce kusů dělostřelecké munice, také ujistila ukrajinské jednotky, že nemusejí vzácnou municí šetřit, protože brzy dorazí další. Důsledky jsou dle britského listu vidět i na bojišti, kde se ruský postup na mnoha místech zcela zastavil, protože ho Ukrajinci odrážejí s větší silou.
    Špaček
  • Budoucí slovenský prezident
    14.03.2024 8:53

    Milovníci Fica by si přáli tohoto člověka za prezidenta. On tedy celý ten rozhovor je skvělý, ale v čase 24:40-27:45 jsem se vysloveně válel smíchy. https://www.youtube.com/watch?v=pUV0C8ET1tQ
    al321
  • Smutná zpráva
    14.03.2024 3:39

    Takto nad ránem (musel jsem něco řešit s americkými imperialisty - bastardi z west coastu) Vám musím sdělit smutnou novinku z Pycka. Další úmrtí. Manager Lukoilu. Není první. Asi ta ropa fakt škodí zdraví. : Vitaly Robertus, the Deputy CEO of Russia’s largest oil company Lukoil has suddenly died. He was 53 years old.
    Gyroskop
    • Re: Smutná zpráva
      14.03.2024 9:36

      JJ. Ve velkém biznisu jde často do tuhého.Čím větší prachy a čím blíže politiky, tím je život lidí kolem nebezpečnější všude na světě. Např taky: HN- Nový problém Boeingu. Smrt bývalého manažera a „whistleblowera“, který kritizoval kvalitu výroby
      FYI
  • Také letos se očekává ofenzíva
    11.03.2024 11:45

    Rusko podle všeho ve srovnání se Spojenými státy a Evropou vyrábí skoro trojnásobné množství dělostřelecké munice, což pro něho ve válce proti Ukrajině znamená zásadní výhodu před další ofenzivou očekávanou během letošního roku. Na svém webu na to upozorňuje americká televize CNN.
    Špaček
    • Re: Také letos se očekává ofenzíva
      11.03.2024 17:10

      Protože je nad slunce jasné, že Rusko porušilo mezinárodní právo, mělo by místo další ofenzivy volit jednání o příměří a míru.
      kat
  • Způsob, jakým prý chce Trump ukončit válku
    11.03.2024 9:49

    Trump má podle Orbána ohledně konfliktu na Ukrajině "velmi jasnou vizi, se kterou je těžké nesouhlasit". Trump podle něj nechce dát na válku "ani cent", a proto válka skončí. "Je přece zřejmé, že Ukrajina nemůže stát na vlastních nohou. A pokud jí Američané společně s Evropany nebudou dávat zbraně a peníze, válka skončí," vyložil Orbán Trumpův pohled na válku. Bývalý americký prezident si podle něj myslí, že když Spojené státy Ukrajinu přestanou finančně podporovat, Evropa to sama nezvládne a konflikt skončí. Trump je také přesvědčený, že pokud mají Evropané strach z Ruska nebo chtějí posílit svoji bezpečnost, mají si za to sami zaplatit, řekl Orbán, který se s republikánským politikem sešel v pátek.
    Špaček
  • Svítá na jednání o míru ještě letos?
    10.03.2024 14:04

    https://echo24.cz/a/HvciN/zprav-svet-valka-na-ukrajine-trumpuv-plan-pro-ukrajinu-je-radikalni-ale-neni-jediny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
    kat
  • Svět tancuje na hraně III. světové války!
    10.03.2024 13:06

    ... podle německých médií obdržel německý velvyslanec Alexander Lambsdorff v Moskvě již v pondělí válečnou demarší s ultimátem, které požaduje po Německu jako po poražené válečné mocnosti II. sv. války vysvětlení nepřátelského aktu plánování válečného úderu raketami Taurus proti ruskému území, a to raketami, které jsou schopny jaderného nasazení a nesení jaderných hlavic. (https://volnyblog.news/rusko-dalo-nemecku-ultimatum-a-chce-vysvetleni-proc-luftwaffe-chtela-zautocit-na-ruskou-federaci-raketami-jaderneho-urceni/)
    Kočičák
    • Re: Svět tancuje na hraně III. světové války!
      10.03.2024 17:33

      Bojíš se že zdechneš? Už včera bylo pozdě, koště!
      Študák
    • Re: Svět tancuje na hraně III. světové války!
      10.03.2024 14:09

      Zajímavé je, že posbolševik zapoměl, že byl defakto spojenec německých fašistů a za útočil na Polsko o pár týdnů později. V Katyni vavraždil polskou elitu. A s fašisty si domluvil kus Polsko, Finsko, Lotyško, Litvu, Estonsko. kus Rumunska a pod. Onis i myslí, že se z nich NATP pos.re, když mají jádro?? Je opravdu masový vrah Putin schopen riskovat konec světa aobětovat životy sta milonů vlastních lidí?? Necháme Rusko, které oficiálně prohlašuje ústy bývaleho prezidenta, citujícího Putina, že Ruské hranice nikde nekončí?? Jistě, Ukrajina může kdykoliv kapitulovat. Ale pokud se rozhodne ona sama. Ne sebranka komunistů a nácků.
      Velkamedvědice
      • To: VM
        10.03.2024 14:20

        ... zrovna Poláci můžou někomu něco vyčítat. Byly to stejné k@rvy jako Němci (https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/na-ceskoslovensko-se-po-nemcich-vrhli-i-polaci-za-tyden-obsadili-tesinsko-74632)
        Kočičák
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení