Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Credit Suisse propadá (-62 %) přes záchranu od UBS (-13 %). Držitelé dluhopisů zřejmě odejdou s prázdnou. Flagstar převezme vklady a úvěry Signature a SVB chce regulátor rozdělit

Credit Suisse propadá (-62 %) přes záchranu od UBS (-13 %). Držitelé dluhopisů zřejmě odejdou s prázdnou. Flagstar převezme vklady a úvěry Signature a SVB chce regulátor rozdělit

20.03.2023 9:45, aktualizováno: 20.3. 10:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Největší švýcarská banka UBS převezme v záchranné operaci zhruba za tři miliardy franků (téměř 73 miliard Kč) svého dlouholetého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Banky to v neděli uvedly na společné tiskové konferenci se zástupci vlády, centrální banky a regulačních úřadů. UBS za menšího konkurenta zaplatí svými akciemi. V USA vklady a úvěry Signature Bank převezme Flagstar Bank. Ohledně padné Silicon Valley Bank se regulátor přiklání k jejímu rozdělení. Akcie evropských bank na začátku dnešního obchodování znovu prudce oslabují. Bankovní index STOXX 600 ztrácí zhruba tři procenta a je nejníže za tři měsíce. Dolů zamířily akcie německé Deutsche Bank, britské Standard Chartered i francouzské BNP Paribas.

Investoři reagují na zprávu, podle které držitelé dluhopisů velmi pravděpodobně odejdou z transakce kolem Credit Suisse s nulou. Dodatečné dluhopisy tier-1 Credit Suisse – neboli dluhopisy AT1 – s nominální hodnotou 17 miliard dolarů (zhruba 385 miliard Kč) budou zřejmě oceněny na nulu. Držitelé dluhopisů přitom dle zdrojů Reuters i Bloomberg čekali, že budou požívat lepší ochrany než akcionáři banky. Akcie samotné Credit Suisse dnes ztrácejí až kolem 62 procent. Akcie UBS odepisují 13 procent. Výprodej bankovních titulů oslabil i panevropský index STOXX Europe 600. Ten dnes ztrácí necelé procento, už v pátek přitom zaznamenal letos největší týdenní pokles. "Mělo by být jasné, že po více než týdnu bankovní paniky a dvou intervencích organizovaných úřady tento problém nezmizí. Právě naopak, stal se globálním," uvedl podle agentury Reuters analytik Mike O'Rourke ze společnosti Jones Trading. "Zprávy, že UBS získává Credit Suisse, pravděpodobně zvětší problémy Credit Suisse jejich přesunem do UBS," dodal.

Graf: Vývoj akcií Credit Suisse (CHF/akcie):


Až 100 miliard CHF na posílení likvidity

Na posílení likvidity poskytne švýcarská centrální banka až 100 miliard franků (2,4 bilionu Kč) jako pojistku, uvedla v tiskové zprávě. Jde o jednu z největších transakcí svého druhu v bankovním sektoru za desítky let, která dá dohromady dvě největší banky ve Švýcarsku.

"Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci," uvedla centrální banka. Švýcarský prezident Alain Berset řekl, že zachránit Credit Suisse tak, aby přežila bez pomoci jiné banky, už kvůli ztrátě důvěry nebylo možné.

"Nekontrolovaný pád Credit Suisse by vedl k nepředstavitelným následkům pro naši zemi i pro mezinárodní finanční systém," řekl švýcarský prezident. Podle ministerstva financí je zvolené řešení nejméně bolestivé pro Švýcarskou konfederaci i pro její daňové poplatníky, než by byla jiná varianta.

"Vítáme dnešní oznámení, že švýcarské úřady podpoří finanční stabilitu," uvedli ve společném prohlášení šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell a ministryně financí Janet Yellenová. Snahu podpořit finanční stabilitu ocenila i britská centrální banka. Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová uvedla, že ECB je připravena podpořit banky z eurozóny, ale po záchraně Credit Suisse předpokládá, že trhy se zklidní.

"Soubor našich nástrojů pro měnovou politiku je plně vybaven k tomu, aby finanční systém eurozóny podpořil v případě potřeby likviditou a zachoval hladkou transmisi měnové politiky," uvedla Lagardeová. Banky v eurozóně jsou podle ní dostatečně odolné a dobře kapitálově vybavené. ECB a Fed krátce nato uvedly, že centrální banky ekonomicky vyspělých zemí G7 a Švýcarska se dohodly na koordinované intervenci, aby na devizových trzích v nadcházejících dnech usnadnily přístup k dolarům.

UBS uvedla, že je zatím brzy spekulovat o tom, kolik lidí v souvislosti s transakcí přijde o práci. Informované zdroje dosud uváděly, že může v obou bankách zaniknout dohromady 9000 až 10.000 pracovních míst. Credit Suisse má kolem 50.000 zaměstnanců, z toho zhruba 17.000 ve Švýcarsku. UBS má zhruba 74.000 zaměstnanců.

Credit Suisse, která vznikla v roce 1856, doplatila na chybná rozhodnutí manažerů v minulosti a také na skandály ve svém investičním bankovnictví. Vaz jí zlomila až krize důvěry z tohoto týdne, kdy klienti začali ve velkém vybírat vklady. Následné otřesy na finančních trzích vedly k poklesu cen akcií po celém světě.

Credit Suisse patří k největším správcům majetku na světě. Služby poskytuje především bohatým jednotlivcům a je považována za jednu z třiceti systémově důležitých bank v globální finanční architektuře. Její záchranu proto pozorně sledovaly i regulační orgány v Británii, Německu, Spojených státech a dalších velkých zemích.

Flagstar Bank převezme vklady a úvěry od zkrachovalé Signature Bank

Americká banka Flagstar Bank uzavřela v noci na dnešek s americkými regulačními orgány dohodu o koupi vkladů a úvěrů od zkrachovalé newyorské banky Signature Bank. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která nad Signature Bank tento měsíc převzala kontrolu.

Dohoda počítá s tím, že Flagstar Bank, která je dceřinou společností New York Community Bancorp, převezme v podstatě všechny vklady, část úvěrového portfolia a také všech 40 bývalých poboček Signature Bank. Ve správě FDIC zatím zůstane asi 60 miliard dolarů úvěrů (1,35 bilionu Kč) a čtyři miliardy dolarů vkladů (90 miliard Kč).

Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy dolarů a aktiva 110,36 miliardy dolarů.

Bloomberg: Americký regulátor se přiklání k rozdělení zkrachovalé banky SVB

Uzavření banky Signature Bank spolu s krachem SVB vyvolalo obavy o stabilitu amerického bankovního sektoru, které se ale zdejší orgány i politici snažili mírnit, když mimo jiné slíbili, že všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty. Americká Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) nenašla vhodného kandidáta na převzetí SVB v celém rozsahu a nyní se přiklání k variantě jeho rozprodání po částech. S odvoláním na zdroje obeznámené s vývojem o tom informovala agentura Bloomberg. Předtím uvedla, že nabídku na převzetí SVB zvažovala americká bankovní společnost First Citizens BancShares, přičemž ve hře byl ještě jeden vážný zájemce.

Nabídky na převzetí banky, nad kterou má po jejím krachu kontrolu FDIC, měli původně zájemci podávat do dnešního rána místního času (odpoledne SEČ). FDIC se na jejich základě měla rozhodnout, jestli se vydá cestou prodeje celé finanční společnosti, nebo jejího rozdělení na části.

Podle informací Bloombergu nyní regulátoři upřednostňují druhou variantu a prodlužují lhůtu pro podávání nabídek ve snaze rozšířit skupinu zájemců. Do středy podle médií bude přijímat návrhy ohledně převzetí součásti SVB Private Bank a do pátku se mohou hlásit potenciální zájemci o takzvanou překlenovací banku, kterou FDIC zřídila kvůli nucené správě aktiv a závazků SVB.

Americké úřady SVB uzavřely minulý týden. Byl to největší bankrot finančního ústavu v USA od roku 2008, kdy vrcholila globální finanční krize. O minulém víkendu americké úřady převzaly kontrolu i nad finančním ústavem Signature Bank, což vyvolalo na finančních trzích obavy z budoucího vývoje bankovního sektoru.

SVB půjčovala peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, takzvaným start-upům. Hodnotu aktiv i závazků vyčíslila až na deset miliard dolarů, likviditu zhruba na 2,2 miliardy USD. Na konci loňského roku měla aktiva za 209 miliard dolarů.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Největší krach banky v USA od finanční krize 2008: SVB Financial padla, regulátor ji uzavřel
10.03.2023 20:17
Kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, ma...
Po SVB padla Signature Bank. Nervozita tlačí dolů akcie bank v Evropě. Erste -6 %
13.03.2023 11:25
Akcie evropských bank jsou nadále pod tlakem po krachu amerických bank...
Týdenní výhled: Krach si říká SVB, bankovní sektor se otřásá
13.03.2023 13:38
Nosné téma tohoto týdne bylo dáno už v závěru toho minulého. Jmenuje s...
FT: Velké americké banky v USA zažívají po krachu SVB příliv nových klientů
14.03.2023 12:50
Po krachu americké banky Silicon Valley Bank (SVB) jsou velké americké...
Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál
15.03.2023 12:10
Evropské bankovní tituly jsou ve středu znovu pod silným tlakem a zdro...
S Braněm Sotákem po pádu SVB: Chyba hrubá a ta zásadní, kde trestá trh, recesi se nevyhneme a proč Fed nemá zastavit růst sazeb
15.03.2023 19:16
Na pádu Silicon Valley Bank (SVB) se dají najít paralely s rokem finan...
Credit Suisse díky pomoci 50 miliard švýcarských franků od centrální banky jen získává čas
16.03.2023 8:30
Příslib finanční pomoci od centrální banky poskytl druhé největší švýc...
Bloomberg: Credit Suisse a ti blázniví, bohatí a úzkostliví Asiaté
16.03.2023 16:34
Zdá se, že kdykoli se ve světě bankovnictví objeví nějaká nervozita, C...
Mateřská firma zkrachovalé americké banky SVB vyhlásila bankrot a zahajuje reorganizaci
17.03.2023 14:54
Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkracho...

Váš názor
  •  
    20.03.2023 14:28

    "Dodatečné dluhopisy tier-1 Credit Suisse – neboli dluhopisy AT1 – s nominální hodnotou 17 miliard dolarů (zhruba 385 miliard Kč) budou zřejmě oceněny na nulu. Držitelé dluhopisů přitom dle zdrojů Reuters i Bloomberg čekali, že budou požívat lepší ochrany než akcionáři banky." Držitelé těchto podmíněných konvertibilních dluhopisů mohli těžko čekat, že budou mít lepší ochranu než akcionáři, když právě horší ochranu držitelů dluhopisů výslovně zakotvují emisní podmínky těchto dluhopisů, se kterými se každý kompetentní investor měl předem seznámit.
    Richard Fuld
    •  
      20.03.2023 14:33

      JJ já myslím, že je to podobné jako u MREL dluhopisů, co teď nedávno vydala např. MOneta
      Lišák
      •  
        20.03.2023 15:44

        Emisní podmínky MREL dluhopisů Monety jsem nečetl, takže pro mě těžko říct. Nelze to vyloučit. V článku, který se tomuto nestandardnímu nastavení podmínek věnoval, psali že jde spíše o výjimky a že např. právě ještě i UBS má takto postavené dluhopisy AT1 také. Ale kdo ví, jak moc je to nestandardní...
        Richard Fuld
  • Show nekončí
    20.03.2023 9:50

    A FED v neděli večer znovu rozjel kanály likvidity pro všechny banky v USA. Takže buď nám pokrachují banky, nebo rozjedeme hyperinfalici, případně obojí. Každopádně trhy budou BULLISH ! Stejně jako v řecku, venezuele a zimbabwe :)
    drewid
    • Re: Show nekončí
      20.03.2023 14:30

      Poskytování likvidity FEDem bankám v dobách nestability nemá žádné proinflační účinky. Má pouze účinky stabilizující situaci v bankovním systému.
      Richard Fuld
      •  
        20.03.2023 14:45

        Nesouhlasím. Odkud vezme FED paníze pro banky? Natiskne si je, a to opět zvětší dluh. Zkrze banky se tyto peníze přelijou do ekonomiky. Tedy možná ihned inflaci nepodpoří, ale s odstupem určitě. Krize likvidity se jen oddálí do doby, kdy bude FED bude muset zase likviditu z trhu stahovat. V širší mezinárodní souvislosti krize s Čínou a pod. riskuje celkový kolaps USD. I když si myslím, že nyní to moc pravděpodobné není.
        FYI
        •  
          20.03.2023 16:06

          V okamžiku, kdy se trh stabilizuje a vrátí se důvěra pak pozvolna začte reverzní proces. Banky co mají nadbytečnou likviditu na mizerně úročeném rezervním účtu ji začnou nabízet za lepší úrok jiným bankám. Jiné banky si rádi půjčí za lepších podmínek tuto likviditu a své nevýhodné půjčky likvidity od centrální banky splatí. Vše se vrátí do původního stavu. Ani při tomto návratu nedojde k ničemu, co by nějak mohlo ovlivnit inflaci. FED prakticky nebude moci tento spontánní reverzní proces nijak ovlivnit, takže ani není namístě psát o nějakém aktivním stahování likvidity FEDem.
          Richard Fuld
        •  
          20.03.2023 15:59

          Tento Váš pohled je velmi povrchní. Pokusím se vysvětlit jak to s tou likviditou je. Standardně, v dobách prosperity a stability si banky vzájemně půjčují přebytky likvidity na mezibankovní trhu. Banky si vzájemně věří, takže není problém s půjčkami likvidity. V dobách panik se ale ta důvěra mění v obezřetnost a tak banky namísto aby nadbytečnou likviditu půjčovaly jiným bankám, nechají si ji na rezervním účtu u centrální banky v bezpečí. Za toto bezpečí platí tím, že od centrální banky inkasují menšími úroky oproti těm, které by mohly inkasovat při půjčení likvidity jiné bance. Centrální banka na sebe bere v těchto dobách riziko a likviditu půjčuje těm bankám, kterým chybí. Toto riziko si ale centrální banka kryje tím, že po bankách požaduje za poskytnutí půjčky kolaterál, zpravidla v podobě státních dluhopisů. Banky, které si půjčují likviditu od centrální banky za to platí centrální bance vyšší úrok, než kterého by dosáhly na trhu v dobách stability. To je celé. Celý systém je najednou (z čistě finančního hlediska) nákladnější pro banky a výnosnější pro centrální banku. Na úrokové sazby ani na peněžní zásobu ani na inflaci uvedený mechanismus dočasného přelití rizik do centrálních bank nemá žádný vliv. Představa, že při půjčování likvidity centrální bankou komerčním bankám dochází k nějakému závratnému tisku peněz, které se pak dostanou na trhy, kde začnou tlačit ceny nahoru, je zcela mimo realitu.
          Richard Fuld
          •  
            21.03.2023 8:37

            Tohle je ale jen pul pravdy, hlavni na cele veci je ze centralni banky jsou v takovych situacich take drsne tlaceny k poklesu uroku, prave tak aby komercni banky nebyly pod takovym tlakem. A to je alfa a omega celeho problemu. Pokles uroku u centralnich bank spolehlive zahnal akutni bankovni krizi v roce 2008/2009, ale tenkrat byla inflace na tretinove urovni oproti dnesni, to je ten problem. Cili jsou to spojene nadoby. V pripade zastaveni zvedani uroku, prave tak aby bylo komercnim bankam ulehceno financovani, a garantovani vseho vsem, samozrejmne inflace nepoklesne ani uverova aktivita bank nepoklesne. Pokud by FED nic negarantoval/nepomahal, tak se trh nakonec procisti sam, ale hodne by to na zacatku bolelo. No a ted jaky pristu je nejlepsi..
            Make_CEZ_1200Kc_again
            •  
              21.03.2023 11:06

              To je úplný nesmysl. Komerčním bankám prospívá, když jdou úroky nahoru. Umožňuje to inkasovat větší úrokové marže. To, že nějaká banka (SVB) naprosto nepochopitelně neřídí svá úroková rizika, neznamená že růst úroků škodí všem bankám. Ani ta teze, že jsou centrální banky touto situaci tlačeny ke snižování sazeb nesedí. ECB sazby zvedla bezprostředně v průběhu krize Credit Suisse o 0,5%. Dnes tu není bankovní krize. Je tu jen pár krachů bank, které byly okamžitě efektivně ze strany regulátorů vyřešeny. Bankám není třeba samozřejmě ulehčovat financování tím, že se sníží úroky. Bankám je třeba pouze poskytovat přístup k likviditě, kterou si banky nechtějí půjčovat mezi s sebou navzájem v případě nedůvěry na mezibankovním trhu. Banky ke své činnosti žádné financování nepotřebují. Banky peníze, které půjčují klientům, společně s těmi klienty vytvářejí. Přístup k likviditě banky potřebují především za účelem vypořádání platebního styku, nikoli k poskytování úvěrů nebo k investicím. To, jak jsou vysoké úroky, má vliv pouze na to, jak velký apetit mají nebankovní subjekty k tomu, aby si v bankách půjčovaly a na to jak velký zájem mají držitelé úspor držet své úspory v bankách, namísto jejich utracení/investování. Pokud FED nebude zvedat sazby jenom proto, že se mu v bankovním systému zhroutila špatně řízená banka, pak to bude selhání vedení FEDu. Žádný objektivní důvod k takovému počínání neexistuje.
              Richard Fuld
    • Re: Show nekončí
      20.03.2023 11:06

      Uz se tesim na novy bankovky. Jaka osobnost asi bude vyobrazena na milionkorunovce? :)
      Ai-kun
      • hele zjišťoval jsem to pro tebe
        21.03.2023 8:13

        speciální edice na přání pro tebe bude bankovka - na čelní straně bude babiš a na druhé straně bude dlužena šilerová
        oradapoisson
      •  
        20.03.2023 18:56

        prej uz je navrh bankovky se Zemanem
        BorisHead
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m