Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn: Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 bitcoinových ETF

Zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn: Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 bitcoinových ETF

11.01.2024 8:14, aktualizováno: 11.1. 12:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním 11 investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Informovala o tom agentura Reurters, která to označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. Zprávu posléze potvrdil předseda SEC Gary Gensler. 

Kontroverze a výrazné cenové výkyvy u kryptoměn jsou jedny z hlavních důvodů, proč americká burzovní komise tak dlouho se schválením fondů na spotový bitcoin váhala. Produkty, které nakonec povolila, jsou ve své podstatě klasické investiční fondy obchodované na burze (ETF). Ty nově schválené se proti dosavadním fondům liší v tom, že mohou nakupovat bitcoiny, a jejich cena se pak bude odvíjet od cenových pohybů bitcoinu.

"Souhlas s ETF na spotový bitcoin ze strany SEC představuje významný milník pro toto odvětví," řekl šéf společnosti Bakkt Gavin Michael. Jeho firma se věnuje softwaru pro odvětví kryptoměn a některým souvisejícím službám. "Doufám, že to signalizuje novou éru regulovaných kryptoproduktů nabízených renomovanými a důvěryhodnými společnostmi z odvětví kryptoměn," dodal podle specializovaného serveru CoinDesk.

"Je skvělé, že ETF institucím usnadňuje držení bitcoinů, ale nakonec balíme bitcoiny do fondu, aby je zprostředkovatelé mohli prodat investorům," upozornila zakladatelka společnosti The Defiant Camila Russová. "Kryptoměny by ale měly být o tom, že budou investory tlačit opačným směrem. Měli by být spokojeni s řešením, kdy nemají prostředníky ani žádná povolení," dodala.

Nejznámější kryptoměna včera po většinu seance oslabovala. Reagovala na úterní zneužití oficiálního účtu SEC na sociální síti X. Příspěvek na účtu už v úterý oznámil, že regulační úřad udělil souhlas se spuštěním bitcoinových ETF. Později se ukázalo, že byl účet napaden, a na internetu se tak objevil neautorizovaný příspěvek. Komise v posledních letech zamítla několik žádostí o spuštění ETF na spotový bitcoin s odůvodněním, že trh s kryptoměnami je náchylný k manipulaci.

Bitcoin se dnes kolem 10:00 SEČ prodával zhruba za 46.300 dolarů (1,04 milionu Kč) a za posledních 24 hodin vykazoval zhruba dvouprocentní růst. Za loňský rok bitcoin posílil o více než 150 procent, stále ale zůstává pod maximem téměř 69.000 dolarů, na kterém se ocitl v listopadu 2021.

Dotčené fondy otevírají trh s kryptoměnou dalším milionům uživatelů z řad drobných i velkých investorů a mohou přilákat miliardové investice. Hlavním cílem bitcoinového ETF je zjednodušit investiční proces pro jednotlivce, kteří mají o bitcoin zájem, ale buď si ho nemohou nebo nechtějí pořídit, nebo se zdráhají zabývat se složitou technickou stránkou těžby a vlastnictví bitcoinu a obchodu s ním.

Oproti dosud známým derivátovým ETF přináší vlna nově schválených ETF změnu v tom, že jde o spotová ETF, a tak firmy, jež jej vydají, musí bitcoin reálně vlastnit. Ve Spojených státech byly už v roce 2021 schváleny fondy ETF na bitcoinové futures, které investují do derivátů, nikoliv přímo do podkladového aktiva, v tomto případě do bitcoinů, jako nyní schválené ETF. Burzovní komise ETF na spotový bitcoin dlouho odmítala povolit, i kvůli skandálům, které toto odvětví provázely. Předseda SEC Gary Gensler i ve středu upozornil, že nikdo by neměl předpokládat, že komise teď začne schvalovat kryptoměnové cenné papíry.

"Ať se to předsedovi SEC Garymu Genslerovi líbí, nebo ne, ten systém se musí změnit s ohledem na zákony o cenných papírech," řekl šéf a zároveň právník společnosti AR Media Andrew Rossow. Upozornil, že domácí i mezinárodní trhy se změnily a dál se aktivně přizpůsobují situaci. V sektoru se navíc výrazně angažují velcí hráči, jako je americká investiční společnost BlackRock, což je největší správce majetku na světě.

Disclaimer: Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 
 

Čtěte více:

Fidelity: Výhled pro trh ETF na rok 2024
07.12.2023 6:18
ETF 2.0: rok 2024 přinese zvýšený zájem investorů o ETF podložená výz...
Bitcoin poprvé od dubna 2022 stoupl nad 45 000 dolarů
02.01.2024 9:53
Bitcoin dnes poprvé od dubna 2022 vystoupil nad úroveň 45.000 USD (ví...
Bitcoin po falešném příspěvku na horské dráze, na pořadu dne LEX ČEZ II, futures jsou červené
10.01.2024 8:51
Dnes se bude projednávat přepracovaný návrh LEX ČEZ II i případné zpří...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data