Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová možnost investice do bitcoinu vnesla svěží vítr na trh s ETF a vzbudila notný zájem také u českých investorů

Nová možnost investice do bitcoinu vnesla svěží vítr na trh s ETF a vzbudila notný zájem také u českých investorů

19.03.2024 17:17, aktualizováno: 19.3. 17:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

11. leden letošního roku přinesl zlom pro svět kryptoměn. Americká komise pro cenné papíry SEC schválila prvních 11 spotových ETF, konstruovaných pro investice do bitcoinu. Ten v tu dobu obchodoval kolem 42 tisíc amerických dolarů a v březnu jsme jej viděli nad 70 tisíci dolary. V tom okamžiku ještě možná profesionálové na trhu nevnímali, jak silný zájem i drobných investorů nová možnost investice do bitcoinu vyvolá a především, že nepůjde jen o vzpruhu pro kryptoměny jako takové, ale poměrně významné oživení pro celý trh s ETF. Na následujících řádcích se podíváme na vývoj v této oblasti od ledna a ukážeme si, že do bitcoinových ETF lze investovat i v Česku.

Jen v prvních třech dnech přitáhly nové ETF fondy na spotové bitcoiny investice za bezmála dvě miliardy amerických dolarů. Bylo to hodně, přesto méně proti dravým odhadům. Dnes již v těchto fondech vidíme pod správou více jak 55 miliard amerických dolarů nebo jinak, více jak 833 tisíc bitcoinů. Cena bitcoinu se od ledna vydala do nových výšin. 12. února, tedy po měsíci od spuštění ETF na spotový bitcoin, překonala poprvé od roku 2021 hranici 50 tisíc dolarů, na sklonku února 60 tisíc a 8. března 70 tisíc dolarů. Po dalším růstu v první polovině měsíce až přes 73 tisíc dolarů zaregistrovala kryptoměna určitý pokles k 67 tisícům dolarů. Již z toho vidíme, že obchodování kryptoměn je vysoce volatilní a rizikové, přesto však doprovázeno vysokým zájmem a poptávkou. Pro další impulsy na bitcoinu nemusíme chodit daleko, zanedlouho nás čeká očekávaný tzv. halving (tedy snížení odměny pro těžaře na polovinu), ke kterému by mělo dojít kolem poloviny dubna letošního roku 2024 (na 3,125 BTC ze stávajících 6,250). Předešlá „půlení“ zpravidla podpořila býčí trh v důsledku toho, jak se nabídka kryptoměny stávala vzácnější. Dosud měla cena bitcoinu tendenci po každém z předchozích halvingů vytvářet nové maximum na horizontu několika měsíců.

vvvv 

Zdroj: Bloomberg

Dlouhodobým průkopníkem fondových investic do bitcoinu je společnost Grayscale a její fond je zatím největším na světě s aktivy pod správou kolem 25 miliard amerických dolarů či drženými více jak 368 tisíci bitcoiny. Pomalu (spíše rychle) a jistě ale nachází vyzyvatele. Jedním z důvodů je, že ve srovnání s dalšími emitenty má ETF Grayscale Bitcoin Trust poplatek 1,5 procenta, zatímco někteří emitenti bitcoinových ETF si v rámci tvrdě akvizičních akcí po omezenou dobu neúčtují žádné poplatky. Většina schválených ETF se pak pohybuje mezi 0,2 až 0,4 procenta. Šéf Grayscale Sonnenshein vysoké poplatky hájí tím, že ETF společnosti Grayscale je největší na světě, má za sebou úspěšných deset let a diverzifikovanou základnu investorů. Ostatní mají podle něj nižší poplatky proto, že jejich produkty za sebou nemají žádnou historii a emitenti se snaží přilákat investory. Šéf Grayscale nadto odhaduje, že dva nebo tři bitcoinové fondy dosáhnou dostatečného objemu aktiv, aby mohly efektivně fungovat a udržet se na trhu, zatímco ostatní produkty podle něj možná nebudou mít dostatečnou podporu a mohou být z trhu staženy.

Realitou trhu je, že se prostředky od dosavadní jedničky dále přesouvají k vyzyvatelům a faktem, že od schválení SEC přitáhly nejvíce investorů fondy ETF od investičních společností BlackRock a Fidelity. A právě fondy iShares Bitcoin ETF společnosti BlackRock a Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF od Fidelity dnes již dohromady přesáhly aktiva pod správou Grayscale, konkrétně bezmála 16 a více jak 9 miliard dolarů.

Tabulka: Spotová ETF na bitcoin, dosud přilákané prostředky
Emitent Název fondu Ticker Aktiva pod správou (mil. USD) Držených BTC (tis.) Poplatek (aktuální) Custodian
Grayscale Grayscale Bitcoin Trust GBTC 24.700 368,6 1.5% Coinbase
BlackRock iShares Bitcoin Trust IBIT 15.900 237,3 0.25% Coinbase
Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust FBTC 9.051 134,9 0.25% Vlastní
Ark/21 Ark/21 Bitcoin Trust ARKB 2.672 39,8 0.21% Coinbase
Bitwise Bitwise Bitcoin ETF BITB 1.981 29,5 0.20% Coinbase
VanEck VanEck Bitcoin Trust HODL 518 7,7 0.25% Gemini
Valkyrie Valkyrie Bitcoin Fund BRRR 430 6,4 0.49% Coinbase či Bitgo
Invesco Invesco Galaxy Bitcoin ETF BTCO 342 5,1 0.25% Coinbase
Franklin Templeton Franklin Bitcoin ETF EZBC 221 3,3 0.19% Coinbase
WisdomTree WisdomTree Bitcoin Trust BTCW 75 1,1 0.3% Coinbase
(Zdroj: Patria.cz, Bloomberg,  heyapollo.com)

Přestože při uvedení první jedenáctky spotových ETF na bitcoin na trh komentáře v tuzemských médiích mířily tím směrem, že domácí investoři a zájemci si na možnost investice do těchto ETF budou muset notně počkat, opak je pravdou. Napovídá tomu pohled do platformy Webtrader největšího tuzemského retailového obchodníka s cennými papíry Patria Finance. Jak dokladuje následující náhled, bez problémů lze využít řady možností, jak do spotových ETF na bitcoin (i dalších ETF, týkajících se BTC) zainvestovat. Půjdeme-li sestupně od fondů, spravujících dosud největší objem aktiv pod správou, v nabídce vidíme IBIT, ARKB, BITB, HODL, BTCO nebo BTCW.

Tabulka: Možnosti investice do bitcoinu skrze ETF v obchodní platformě Patria Finance

Tabulka: Možnosti investice do bitcoinu skrze ETF v obchodní platformě Patria Finance

Češi dle dostupných statistik v únoru nakoupili kryptoměny za řádově 400 milionů korun. Nákupy jsou jak spekulativní, tak reagující právě na spuštění ETF na spotový bitcoin.

Nově schválené fondy se od dosavadních fondů liší v tom, že mohou nakupovat bitcoiny, a jejich cena se pak bude od cenových pohybů bitcoinu přímo odvíjet. Dosavadní fondy nedokázaly přesně odrážet výkonnost bitcoinu, protože se spoléhaly na derivátové smlouvy, které předpovídaly jeho budoucí pohyby.

Podle účastníků trhu se teprve ukáže, do jaké míry budou fondy sledující notoricky volatilní kryptoměnu nadále přitahovat drobné a institucionální investory, a kteří emitenti se prosadí. Někteří optimističtí analytici uvedli, že by přílivy prostředků mohly do konce roku dosáhnout 50 až 100 miliard dolarů. Šéf pro obchodování New York Stock Exchange, Douglas Yones, považuje nárůst o více než 200 000 bitcoinů za první dva měsíce za "historický".

 

Zdroj: Bloomberg

Spotová ETF otevřela svět kryptoměn v čele s bitcoinem nové třídě investorů. Zatímco dosud dominantní cestou investice do kryptoměn bylo - a zřejmě po nějakou dobu zůstane - přímé vlastnictví bitcoinu, spotové bitcoinové ETF cestu k němu otevírají zejména pro menší částky a těm, pro které může být přímé vlastnictví BTC složité a náročné.

Grafika: Vývoj investic do spotových ETF na bitcoin

Grafika: Vývoj investic do spotových ETF na bitcoin

Zdroj: heaypollo.com

Ohledně názoru na spotovou nebo futures investici do bitcoinu na trhu obecně panují tyto postoje: výhodou spotového bitcoinového ETF je přímá držba BTC, jednoduchost a přeci jen o něco větší bezpečnost pro běžného investora. Futures, které postkytují nepřímou expozici prostřednictvím bitcoinových futures kontraktů, jsou složitější a zahrnují futures kontrakty a související náklady na jejich rolling. Vyžadují hlubší pochopení termínových trhů a jejich rizik a tedy zkušenost (nebo odvahu a zkrátka uvědomění si značného rizika) investora. Futures ETF mohou mít cenové nesrovnalosti v důsledku dynamiky futures trhu oproti lepšímu odrazu spotové ceny u spotových ETF.

Upozornění pro investory:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. obecně nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 
 
 

Čtěte více:

Zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn: Americká Komise pro cenné papíry a burzy schválila 11 bitcoinových ETF
11.01.2024 8:14
Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuš...
Blog ECB: Bitcoin je škodlivým fenoménem, férová hodnota je nulová
23.02.2024 10:59
Bitcoin je stále škodlivým fenoménem bez vnitřní hodnoty, přestože jej...
Cena bitcoinu překročila 60.000 USD, je nejvýše od listopadu 2021
28.02.2024 15:08
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes překročila 60.000 USD (1,4 m...
Cena bitcoinu překonala 65 000 dolarů, v korunách je rekordní
04.03.2024 16:36
Cena bitcoinu dnes poprvé za více než dva roky překonala hranici 65.00...
Cena bitcoinu přesáhla 68.000 dolarů, blíží se dosavadnímu maximu
05.03.2024 8:00
Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v noci na dnešek přesáhla hranici ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data