Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Online rozhovor s finančním ředitelem ČEZu M. Novákem o výhledu, dividendě a situaci v zahraničí

Online rozhovor s finančním ředitelem ČEZu M. Novákem o výhledu, dividendě a situaci v zahraničí

01.03.2013 13:00
Autor: Redakce

Zeptejtali jste se finančního ředitele a místopředsedy představenstva ČEZu Martina Nováka na vše, co vás zajímá o hospodaření společnosti ČEZ, energetických trzích a výhledu pro energetiku. Kdy lze čekat citelný odraz energetických trhů ode dna? Může ještě výsledky dále ovlivnit vývoj v Albánii, Bulharsku nebo jiné zahraniční divizi? Existuje významný prostor pro změnu letošního výhledu? Jaké jsou vyhlídky dividendové politiky společnosti?

 

Na Vaše dotazy host odpovídal v rámci online rozhovoru na portálu www.patria.cz od 13:00 do 14:20 hod. 

CEZ_NovakMartin Novák (1971) vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze se specializací na mezinárodní obchod a obchodní právo. Od roku 1996 je členem Komory daňových poradců ČR. V letech 2003 až 2005 absolvoval kurz individuálního rozvoje Action Coaching Programme poskytovaný společností Masterful Coaching z Bostonu v USA. V roce 2007 absolvoval Executive MBA program na University of Pittsburgh.

Ve Skupině ČEZ Martin Novák působí od roku 2006. Nejdříve pracoval na pozici ředitele úseku účetnictví. Od 1. ledna 2008 je ředitelem divize finance, od května téhož roku členem představenstva a od října 2011 i místopředsedou představenstva. V rámci svého předsednictví v rizikovém výboru ČEZ se podílí zásadním způsobem na ovlivňování obchodní strategie a zajištění rizik včetně měnových. Svou kariéru začal jako daňový poradce v Price Waterhouse v roce 1994. Odtud přešel do České rafinérské, kde pracoval v letech 1996 - 2001. Následujících 5 let působil ve společnostech Conoco v Houstonu, ConocoPhillips v Londýně a ConocoPhillips v Praze.


Čtěte více:

ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii, očekává uhrazení škod (+souhrn)
07.02.2013 10:39
Energetická skupina ČEZ (625,9 CZK, -0,13%) dnes oficiálně uvědomila a...
Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence
18.02.2013 9:30
Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má d...
ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice
28.02.2013 13:23
Za nejpravděpodobnější naplnění podmínek dohody o ukončení antimonopol...

Rozhovor je uzavřený

Upozornění:
* Redakce Patria.cz si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem. Otázky mohou být redakčně kráceny.
* Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujte se posílání stejných dotazů.
* Z technických důvodů mohou být vaše dotazy zobrazeny se zpožděním.
* Otázky a odpovědi jsou řazeny chronologicky v textu tohoto článku. Položené otázky se rovněž zobrazí pod článkem v diskusi.
* Host bude odpovídat na otázky v pořadí v jakém přišly, redakce Patria.cz si však vyhrazuje právo výjimečně provádět selekci otázek a cenzuru. Děkujeme za pochopení. 

Aktualizace rozhovoru
  • Otázka (Benes, 13:19) -
    Dobrý den, jakou vidíte budoucnost jaderné energetiky v Evropě s ohledem na ceny bridlicoveho plynu a rostoucí trend v tomto segmentu ? Je nebezpečí, ze se dostavba Temelínu stane S ohledem na náklady ztratovym projektem? Jak vnimate informace o ústupu a nekonkurenceschopnosti jaderné energetiky v USA i v Evropě? Díky, Benes
  • Odpověď (Martin Novák, 14:18) -
    Dobrý den, břidlicový plyn ovlivňuje ceny plynu hlavně v USA. Do Evropy se přenáší formou levného uhlí dováženého z USA z důvodu, že uhlí těžko konkuruje právě levnému plynu z břidlic. Jak jsem již psal, považujeme projekt Temelína za perspektivní, ale určitě nám v tom výrazně pomůže garantovaná cena po jeho spuštění do provozu. O tomto mechanismu intenzivně jednáme se všemi zúčastněnými stranami.

    Děkuji vám všem za zajímavé otázky a těším se na další online rozhovor. :-) Hezký den!!!

    Martin Novák
  • ---
  • Otázka (sazkar, 13:18) -
    Dobry den, muzete mi prezradit Vas scenar pro vyvoj cen elekriny pro roky 2014 az 2017 a muzete pridelit vasemu scenari procentualni pravdepodobnost. A stejne i scenar u cen povolenek. Dekuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:12) -
    Dobrý den, pro zjednodušení se prosím podívejte na pxe.cz, kde najdete ceny do roku 2016. To je dnes to nejlepší, co můžete s jistotou považovat za odhad budoucnosti. Obecně platí, že pokud nedojde k růstu cen plynu, černého uhlí a povolenek, tak nemůžeme očekávat zásadní obrat ani u elektřiny.
  • ---
  • Otázka (Kubík, 13:18) -
    Dobrý den, maďarská společnost MOL vykázala za loňský poslední kvartál výrazný propad zisku. S následným propadem akcií klesla také hodnota vámi drženého podílu. Očekáváte v 1Q13 také negativní dopad do výsledků jako ve 4Q12? Nehodláte své akcionářské propojení s touto maďarskou energetikou nějak revidovat?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:11) -
    Dobrý den, pohyb cen akcií MOL má vliv na přecenění opce, o které účtujeme. Akciová dohoda s MOL vyprší v lednu 2014. Do té doby platí současné aranžmá.
  • ---
  • Otázka (Kamil, 12:39) -
    Dobrý den, můžete prosím zveřejnit alespoň orientační informaci o mezní ceně elektřiny která jednotlivým typům elektráren (uhlí, plyn, jádro. voda, OZE), zajistí minimálně pokrytí provozních nákladů? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:08) -
    Dobrý den, variabilní palivové náklady jsou dle veřejně dostupných zdrojů asi následující: plyn 49, černé uhlí včetně povolenek 36 E/MWh. Jádro, voda a OZE jsou výrazně nižší.
  • ---
  • Otázka (Oskar, 12:29) -
    Dobrý den. Jaký by byl zisk ČEZ v letech 2014 a dále, pokud cena elektřiny zůstane na ceně 42 euro?
  • Odpověď (Martin Novák, 14:06) -
    Dobrý den, zveřejňujeme jen odhady na rok 2013. Pokud to chcete spočítat, musíte se podívat na to, kolik elektřiny máme již prodáno (viz naše včerejší prezentace) a kolik ještě zbývá prodat. Tak dojdete k výnosům a při odhadu nákladů, které se s cenou elektřiny moc nemění získáte Vás vlastní odhad. Sensitivitu na pohyb ceny jsem již zmiňoval v jedné z prvních opovědí. To je také možný způsob výpočtu.
  • ---
  • Otázka (Hanz, 11:59) -
    Dobrý den pane řediteli. Chystá ČEZ v nejbližší době nějaké personální obměny v čelních postech představenstva nebo dozorčí rady? Taky by mě zajímalo, zda vnímáte expandující méně tradiční dodavatele energií u nás (např.Centropol) jako výraznou konkurenci, na níž musíte brát ohled i do budoucna, nebo s nimi např. spolupracujete? Děkuji.
  • Odpověď (Martin Novák, 14:05) -
    Dobrý den, první otázka určitě není na mě. Alternativní dodavatele bereme naprosto vážně a rozhodně je nepodceňujeme, ale také nemáme potřebu na ně brát na trhu ohledy. Z tohoto důvodu si nejsem vědom nějaké formy spolupráce.
  • ---
  • Otázka (Luboš, 11:06) -
    Dobrý den, pane řediteli. V médiích se objevuje dosti neurčitého šumu na téma garance pro Temelín. Můžete mi srozumitelně objasnit, jaké garance byste si jako ČEZ představovali? (cen elektřiny, zaručení investic,?)
  • Odpověď (Martin Novák, 13:58) -
    Nechali jsme zpracovat analýzu stavu ve světě, kdy ve všech státech, kde jsou jaderné elektrárny nebo se připravují, je toto spojeno vždy s určitou formou podpory. Nám se jako nejvhodnější jeví tzv. contract for difference. V případě nízkých tržních cen elektřiny by stát rozdíl mezi pevnou a nižší tržní cenou firmě doplácel. V případě vyšších cen by ale ČEZ naopak doplácel státu. Podobný způsob připravují například v Británii.
  • ---
  • Otázka (JoKo, 11:05) -
    Zdravím, velikost investic do Temelína a nejisté až nepřátelské tržní prostředí spolu s problémy v zahraničí ve mě vyvolává skepsi vůči budoucí dividendě. Jakou máte dividendovou politiku pro letošní a další roky, a co by ji podle Vás mohlo ovlivnit?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:56) -
    Dividendová politika zůstává beze změny, tedy 50-60 % čistého zisku. Předpokládáme, že to tak bude v nejbližší budoucnosti.
  • ---
  • Otázka (Homo, 10:46) -
    1,Přijal byste složení dozorčí rady z Odborníků, nebo vám vyhovuje současný stav vysloužilých a mnohdy neschopných politiků, 2,Jak se jako Čech díváte na skutečnost, že vaší spoluobčané platí jednu z nevyšších cen energiÍ v Evropě. 3. ČEZ je podezříván ze skupování, solárních elektráren od neznámých vlastníků, (akcie na doručitele) za nadhodnocené ceny. Tato akce měla být údajně domluvena a ČEZ dopomohl předem domluveným podnikavcům ke slušným ziskům na úkor akcionářů. Kdy myslíte, že bude zahájeno vyšetřování. A - Měla tato akce politické krytí. B - Jste schopni doložit od koho jste elektrárny kupovali, a za jakou cenu. (nemám na mysli akcie na doručitele).
  • Odpověď (Martin Novák, 13:54) -
    Členy dozorčí rady, jak jistě víte, si vybírají naši akcionáři a rozhodování v této věci je pouze na nich. Mohu vás ujistit, že jsem se členy dozorčí rady v častém kontaktu a podle mého názoru se jedná o odborníky ve svých oblastech. Nemohu se tedy ztotožnit s vaším názorem, který jste si určitě neudělal na základě osobní zkušenosti.

    Podle evropského energetického portálu Eurostat byla cena elektřiny v listopadu 2012 v Německu 0.25983 EUR/kWh a v České republice téměř o polovinu menší - 0.14870 EUR/kWh, a patří tedy v Evropě k těm nižším. Opět je třeba vycházet z podložených údajů.

    Veškeré projekty a společnosti je vlastnící museli projít náročným valuačním procesem. Ten zkoumal mj. vedle technických parametrů projektů (např. zajištění rezervace vyvedení výkonu, připravenost projektů a reálnost nastaveného časového harmonogramu prací, kvalitu nasmlouvaných komponent pro elektrárny, atd.) také schopnost dodavatelů postavit dané projekty včas a v daném rozpočtu. Jak bezproblémový průběh výstavby tak i první roky provozu dokazují, že projekty i jejich původní vlastníci požadované přísné parametry splňovali. S ohledem na náležitosti smluvních ujednání, závazky k našim obchodním partnerům a naše know-how bohužel nemůžeme bez souhlasu druhé strany k těmto kontraktům uvádět další podrobnosti.
  • ---
  • Otázka (investor, 10:32) -
    Proč se se v ceně el. energie na burze/ výnosech ČEZ pozitivně neprojeví kritiky tolik zmiňovaná nestabilita obnovitelných zdrojů? Již se přece muselo stát, že elektřina nasmlouvaná z obnovitelných zdrojů nebyla k dispozici (nefoukalo, nesvítilo). V takovém případě si výrobci el. enrgie z uhlí, plynu, jádra můžou přece říct cenu téměř dle libosti nebo vyvolat blackout. Je to tak, že v období kdy obnovitelná zdroje nevyráběji produkují neobnovitelné zdroje tolik energie, že bojují na burze sami se sebou - plynové s uhelnými a ty s jadernými, což samo o sobě tlačí cenu dolů?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:50) -
    Takto to bohužel určitě nefunguje. Elektřina se obchoduje na dlouho dopředu – až na tři roky. Jsou i kratší kontrakty, ale těch je méně. Nikdo nechce riskovat otevřenou pozici ať už na straně prodávajícího nebo kupujícího. I vy jistě máte roční kontrahovanou cenu, a ne cenu po minutách :-) Obnovitelné zdroje stojí zcela bokem a mají právo přednostní dodávky s jasně garantovanou cenou. Ostatní zdroje se jim pak musí přizpůsobit. To je již problém třeba v Německu v dnešní době. Výroba je jedna věc a dodávka druhá. I my občas kupujeme přebytečnou elektřinu a dodáváme jí místo vlastní výroby, pokud je to tak výhodnější.
  • ---
  • Otázka (David, 10:22) -
    Vážený pane řediteli, je už známo, jak by byla financovaná dostavba Temalínu? Podílel by se na ni jen ČEZ z vlastních zisků nebo by také bylo použito peněz ze státního rozpočtu?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:45) -
    Plánujeme financovat dostavbu z vlastních prostředků a externího dluhu. Je možné, že se do projektu zapojí další partner nebo partneři, ale v základním scénáři musíme být schopní ufinancovat projekt sami.
  • ---
  • Otázka (Tono, 10:10) -
    Dobrý den, pane Nováku, prosím o shrnutí k Bulharsku: 1/ Jakou pravděpodobnost přikládáte "pozitivnímu" nálezu jednak prokuratury, jednak důvodů pro odnětí licence 2/ Bude-li rozhodnuto o odnětí licence, je to krok platný okamžitě a vy souběžně a poté podniknete další kroky, nebo se o další kroky pozdržuje platnost rozhodnutí o odnětí licence? 3/ Bylo řečeno, že ČEZ má z faktury za elektřinu cca 8-10 %. Nakolik by se negativně projevilo do hospodaření v zemi avizované (snaha politiků) zlevnění elektřiny o cca 8 %? Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 13:43) -
    Podrobně jsme zkoumali důvody pro odebrání licence, které nám bulharský regulátor předložil, a ani v jednom případě jsme neshledali žádné zásadní pochybení. Jedná spíše o formální výtky, které samozřejmě vezmeme v potaz a pokusíme se je napravit. Máme zájem na tom být pro bulharské občany i nadále spolehlivým dodavatelem elektřiny.

    Věříme, že po prozkoumání námi dodaných podkladů a zohlednění dalších okolností přehodnotí regulátor svůj záměr a ukončí řízení o odebrání licence. Veřejné slyšení má být v polovině dubna, takže do té doby nebudeme předjímat výsledky.

    Hovořilo se o snížení celkové ceny elektřiny cca o 8 %. Nicméně je na rozhodnutí regulátora, o kolik sníží podíl pro distributory, který v Bulharsku skutečně činí méně než 10 %. Předpokládáme, že by regulátor měl snížit ostatní složky, protože distribuce není to, co je drahé – je to spíše silová elektřina a hlavně podpora obnovitelných zdrojů. Je třeba si připomenout, že v Bulharsku je nejlevnější elektřina v celé EU, takže se spíše jedná o politické protesty vyvolané špatnou sociální situací než cenami energie jako takové.
  • ---
  • Otázka (Jiný pohled, 9:45) -
    Chcete investovat částku cca 250 mld. Kč, což je hodnota vlastního jmění celého ČEZu, pro získání pouhých 2000 MW. Zároveň prodáváte 800 MW Chvaletice za částku stonásobně menší, zároveň vyčleňujete rentabilní obnovitelné zdroje (MVE) ze skupiny. Politika stranou, jaký je na to Váš názor jako řádného hospodáře?
  • Odpověď (Martin Novák, 13:40) -
    Hodně otázek v jednom. Určitě nevyčleňujeme MVE ze skupiny, pouze dochází k posunům v rámci Skupiny a zvýšení efektivity správy obnovitelných zdrojů. Částku, kolik by mohl stát nový jaderný zdroj, Vám nemohu komentovat. Ale určitě takto velká investice není nic jednoduchého, zároveň ale nemůžete nový zdroj srovnávat s elektrárnou starou 35 let, která je naopak na konci životnosti. Nový jaderný zdroj by na rozdíl od Chvaletic měl sloužit až do roku 2085, kdy žádná z elektráren, které dnes v ČR jsou již nebude existovat. Jaderný zdroj obecně je drahou investicí, ale za to s malými provozními náklady. Na druhé straně jsou například plynové elektrárny, které je levné postavit a drahé provozovat. Jsme si vědomi rizik, a proto usilujeme o garanci výkupní ceny jaderné elektřiny po uvedení Temelína 3,4 do provozu.
  • ---
  • Otázka (bob, 9:45) -
    Vážený pane řediteli, jaké důsledky na obchodování s elektrickou energií by podle Vás mělo odložení aukce cca 1/4 co2 povolenek, jak navrhuje výbor pro životní prostředí EP? Vnímal byste tento krok jako pozitivní pro ČEZ? Děkuji za odpověď.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:34) -
    Věříme, že se přesunutí části povolenek do dalších let třetího období projeví ve stabilizaci jejich hodnoty a celý systém tak dostane znovu impuls k tomu, aby plnil svou úlohu, tedy vedl výrobce elektřiny k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2. Dojde tím de facto k odstranění umělého přebytku povolenek CO2, který vznikl nikoliv modernizací a ekologizací výrobních zdrojů, ale především nižší výrobou danou výrazným ekonomickým zpomalením. Takže z našeho hlediska hodnotíme iniciativu pozitivně. Je ovšem otázkou, zda se nakonec takové opatření podaří prosadit.
  • ---
  • Otázka (ZUZKA, 9:40) -
    Dobrý den, jak je vám, když se v médiích poslední dobou vyskytují reakce na firmu čez, že  má špatné  zahraniční akvizice, neprůhledné hospodaření, předražené a nevýhodné nákupy, netransparentní výběrová řízení....Dá se s tím vůbec bojovat a jak se k takovým komentářům stavíte Vy?Jsem držitelkou akcií a z klesající ceny akcie mám infarktové stavy.Myslela jsem, že peníze investované do Čezu mi budou dělat radost , zatím je to naopak(Přeji vše dobré a moc nám všem přeji, aby se celá situace obrátila
  • Odpověď (Martin Novák, 13:30) -
    Co se týká zahraničních investic, ve svém celku jsou velmi úspěšné a významně přispívají k pozitivním hospodářským výsledkům Skupiny ČEZ. Albánská akvizice tvořila ani ne jedno procento z celkových investic společnosti.

    Mohu Vám zaručit, že děláme vše proto, abychom firmu řídili odpovědně. Koneckonců o tom svědčí i hospodářské výsledky za rok 2012 - navzdory negativnímu vývoji jsme dokázali naplnit, co jsme si předsevzali.

    Pokles ceny akcií je bohužel závislý na vývoji cen elektřiny, které ve svém důsledku určuje cena uhlí, plynu a emisních povolenek v Evropě. Dokud budou tyto komodity na sestupné trajektorii, bude to mít vliv na výsledky všech energetik včetně ČEZu. Obecně lze říci, že na energetickém trhu je situace složitá a nepanuje mnoho optimismu. Pokud se budete jako investor držet pravidel diverzifikace portfolia, tak pravděpodobně budete dosahovat slušných výsledků.
  • ---
  • Otázka (Koutný, 9:40) -
    Dobrý den, jak dopadla vaše žádost o plnění záruk poskytnutých Světovou bankou za investice v Albánii? Mám za to, že lhůta pro odpověd již uplynula, ale o žádných penězích jsem neslyšel. Za to se spekulovalo, že se ztrátou kontroly nad vaší albánskou možná ztrátíte i přístup k těmto až 60 mil. EUR. Je to pravda? Čekají vás v zemi ještě nějaké ztráty, nebo věříte spíš v návrat čísti investice? JK
  • Odpověď (Martin Novák, 13:26) -
    Působení ČEZ v Albánii již bylo definitivně ukončeno, takže hospodaření tamní distribuční společnosti na výsledky Skupiny ČEZ nemá žádný vliv. Nyní se již jen kladně projeví to, co získáme v arbitráži a to o kolik převyšují zaúčtované ztráty skutečně realizované ztráty v hotovosti (prvotní investice, dodaná elektřina, manažerské služby, atd…). Možnost uplatnění záruky Světové banky se pověřením administrátora, který převzal veškerou zodpovědnost za fungování společnosti, velmi zkomplikovalo. ČEZ ale nemohl jednat jinak, záruka musela být navázána na investici nikoliv investora, to byla podmínka Světové banky. Takový postup je zcela běžný, má bránit investorovi ve snadném odchodu ze země, ale zároveň alespoň částečně ochránit investici v dané zemi jako takovou.
  • ---
  • Otázka (Akcionář 12, 9:37) -
    Dobrý den 1)nedávno jste se vyjádřil, že ceny silové elektřiny budou stagnovat. To by znamenalo prodejní ceny 2014 (2015) 46 (43) EUR/MWH a EBITDA zcela jistě pod 60 Mld Kč. Jak jste na tento scénář připraveni zhlediska CAPEX, náklady, (des)investice? 2)akcie čezu padají v reakci na neutěšený vývoj a výhled ROE a Free Cashflow. Dříve jste se těmito parametry důležitými pro akcionáře chlubili. Jaký je Váš názor na tyto dva parametry do budoucna? A prosím ne vše je jen o cenách elektřiny. Děkuji
  • Odpověď (Martin Novák, 13:23) -
    Nám se naštěstí podařilo prodat elektřinu dopředu, na rok 2014 je to zhruba 54 procent elektřiny za 49 až 50 eur za MWh. Je pravdou, že na další roky máme prodáno méně a v hodnotě cca 46 eur za megawatthodinu. Citlivost na ceny elektřiny není až tak vysoká jak počítáte. Zjednodušeně je to asi 1,5 mld. Kč na 1 EUR poklesu ceny při produkci 60 TWh ročně. Vzhledem k tomu, že již máme část elektřiny prodanou, není možný pokles EBIDTA tak velký. I při nízké úrovni cen jsme schopni ufinancovat veškerý CAPEX z provozního cash flow a dluhové kapacity, kterou máme k dispozici. Údaje o ROE nemám teď hned k dispozici. Jako společnost sledujeme hlavně ROIC, který klesá nejen vlivem poklesu zisku, ale také reflektuje růst investic (nové zdroje).
  • ---
  • Otázka (Pavel Pokorný, 9:35) -
    Dobrý den pane rediteli. Co přesně Vám přijde atraktivní na rumunském trhu obnovitelných zdrojů, kde jednak máte extrémně velkou expozici (největší pevninský větrný park v Evropě ne-li na celém světě) a kde zrovna v den, kdy oznamujete, že tuto expozici navýšíte ještě o 50% (300 MW) vláda oznámí efektivní snížení podpory obnovitelným zdrojům? Jinak blahopřeji k loňským výsledkům.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:14) -
    Zatím je snížení podpory obnovitelných zdrojů pouze v rovině plánů, počkejme si na rozhodnutí rumunské vlády. Je zřejmé, že pokud by měla míra podpory klesnout, tak to bude mít vliv na budoucí rozhodování o nových projektech. Roli hraje i velikost naší expozice na daném trhu, která je v případě Rumunska značná. V současné době se věnujeme rozvoji projektů v Polsku, které jsme před více než rokem zakoupili.
  • ---
  • Otázka (Matrix, 9:30) -
    Pane Nováku, loňský rok přinesl nemilý propad cen elektřiny, ztráty v Albánii a letos tu máme Bulharsko. Jsou právě tato nepředvídaná rizika důvodem tak slabého výhledu pro letošní rok? Označil byste včera představenou prognózu za konzervativní a můžeme se dočkat její vzestupné revize? Díky za přímou odpověď
  • Odpověď (Martin Novák, 13:12) -
    Hlavních příčin pro pokles zisku je několik. Patří k nim hlavně povinnost kupovat emisní povolenky, stále nižší ceny elektřiny a kurz koruny vůči euru. Vliv má také pokles výroby v České republice, mimo provoz budou díky modernizaci 3 bloky v Prunéřově. Pokles proti loňskému roku způsobí paradoxně i vynikající výsledky tradingového oddělení ČEZ, které svými obchody na energetických trzích vydělalo ČEZ v roce 2012 přes 1,6 miliardy korun.

    Ano, naše současná prognóza je konzervativní a vychází ze všech momentálně dostupných ukazatelů. Příznivě ovlivnit jí může například dohoda se společností Czech Coal o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady, která už je v závěrečné fázi. Vliv bude mít samozřejmě také vývoj na jihoevropských trzích, který se v tuto chvíli nedá s jistotou předvídat.
  • ---
  • Otázka (Petr K., 9:22) -
    Dobrý den, můžu se jako akcionář i přes mírný pokles zisku v roce 2012 těšit na udržení letos vyplácené dividendy na loňské úrovni 45 Kč? Kdy bude v této věci jasno? Hodně zdaru přeje Petr K.
  • Odpověď (Martin Novák, 13:02) -
    Dobrý den všem účastníků diskuze. Plánujeme zachovat výplatní poměr mezi 50 až 60 procenty z čistého zisku, náš výhled na dividendu tedy neměníme. Oznámení o navrhované výši dividendy plánujeme jako obvykle v předstihu před konáním valné hromady. Konečné rozhodnutí je pak na našich akcionářích.
Aktualizace rozhovoru
Offline rozhovory
Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
19.02.2024 7:01
V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
15.12.2023 6:01
Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
09.11.2023 18:50
Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

Online rozhovory

Váš názor
  • akcie
    01.03.2013 14:15

    Pane řediteli, držíte sám akcie ČEZu? Co říkáte jejich propad v poslední době? Vidíte před námi možné růstové spouštěče? Sám bych si je dost přál :-)
    gogo
  • odraz elektřiny
    01.03.2013 14:11

    Dobrý den, agentura Moody's ČEZ nedávno označila za nejvíce poškozovanou energetiku ze strany nízkých cen elektřiny. Souhlasíte s tím? Kdy nyní čekáte zlepšení vývoje na energetických trzích?
    Jan
  •  
    01.03.2013 14:09

    Bohužel je Vaše odpověď na otázku nestability OZE a vlivu na cenu na burze elspoň pro mě ne úplně jasná. 2 února od 16,30 do 7,30 následujícího dne je produkce FVE 0%, produkce větrné energie i když bude maximálně foukat pokryje jen několik % spotřeby. Zbylou el. energii musí produkovat neobnovitelné zdroje, jinde ji není kde vzít. Proč jejich produkci nenabídnete za 100 EUR MW? Není to proto, že těch klasických neobnovitelných zdrojů je tolik, že se perou o "možnost" dodat proud 2 února v noci a to tlačí cenu dolů ? děkuji
    investor
  •  
    01.03.2013 13:19

    Dobrý den, jakou vidíte budoucnost jaderné energetiky v Evropě s ohledem na ceny bridlicoveho plynu a rostoucí trend v tomto segmentu ? Je nebezpečí, ze se dostavba Temelínu stane S ohledem na náklady ztratovym projektem? Jak vnimate informace o ústupu a nekonkurenceschopnosti jaderné energetiky v USA i v Evropě? Díky, Benes
    Benes
  • Scenare pro vyvoj ceny elektriny
    01.03.2013 13:18

    Dobry den, muzete mi prezradit Vas scenar pro vyvoj cen elekriny pro roky 2014 az 2017 a muzete pridelit vasemu scenari procentualni pravdepodobnost. A stejne i scenar u cen povolenek. Dekuji.
    sazkar
  • MOL
    01.03.2013 13:18

    Dobrý den, maďarská společnost MOL vykázala za loňský poslední kvartál výrazný propad zisku. S následným propadem akcií klesla také hodnota vámi drženého podílu. Očekáváte v 1Q13 také negativní dopad do výsledků jako ve 4Q12? Nehodláte své akcionářské propojení s touto maďarskou energetikou nějak revidovat?
    Kubík
  •  
    01.03.2013 12:39

    Dobrý den, můžete prosím zveřejnit alespoň orientační informaci o mezní ceně elektřiny která jednotlivým typům elektráren (uhlí, plyn, jádro. voda, OZE), zajistí minimálně pokrytí provozních nákladů? Děkuji.
  •  
    01.03.2013 12:29

    Dobrý den. Jaký by byl zisk ČEZ v letech 2014 a dále, pokud cena elektřiny zůstane na ceně 42 euro?
    _RaS_
  •  
    01.03.2013 11:59

    Dobrý den pane řediteli. Chystá ČEZ v nejbližší době nějaké personální obměny v čelních postech představenstva nebo dozorčí rady? Taky by mě zajímalo, zda vnímáte expandující méně tradiční dodavatele energií u nás (např.Centropol) jako výraznou konkurenci, na níž musíte brát ohled i do budoucna, nebo s nimi např. spolupracujete? Děkuji.
    Hanz
  • Jaké garance pro Temelín?
    01.03.2013 11:06

    Dobrý den, pane řediteli. V médiích se objevuje dosti neurčitého šumu na téma garance pro Temelín. Můžete mi srozumitelně objasnit, jaké garance byste si jako ČEZ představovali? (cen elektřiny, zaručení investic,?)
    JoN
  • Dividendová politika
    01.03.2013 11:05

    Zdravím, velikost investic do Temelína a nejisté až nepřátelské tržní prostředí spolu s problémy v zahraničí ve mě vyvolává skepsi vůči budoucí dividendě. Jakou máte dividendovou politiku pro letošní a další roky, a co by ji podle Vás mohlo ovlivnit?
    JoKo
  •  
    01.03.2013 10:46

    1,Přijal by jste složení dozorčí rady z dborníků, nebo vám vyhovuje současný stav vysloužilých a mnohdy neschopných politiků, 2,Jak se jako čech díváte na skutečnost, že vaší spoluobčané platí jednu z nevyšších cen energi v evropě. 3. Čez je podezříván se skupování, solárních elektráren od neznámých vlastníků, (akcie na doručitele) za nadhodnocené ceny. Tato akce měla být údajně domluvena a ČEZ dopomohl předem domluveným podnikavcům ke slušným ziskům na úkor akcionářů. Kdy myslíte, že bude zahájeno vyšetřování. A - Měla tato akce politické krytí. B - Jste schopni doložit od koho jste elektrárny kupovali a za jakou cenu. (nemám namysli akcie na doručitele).
    Homo
    • to Homo
      01.03.2013 10:48

      Pozor na slovíčka, možná jsou "schopni" doložit, ale otázka je, zda budou také "ochotni" doložit :-)
      oh171
  •  
    01.03.2013 10:32

    Proč se se v ceně el. energie na burze/ výnosech ČEZ pozitivně neprojeví kritiky tolik zmiňovaná nestabilita obnovitelných zdrojů? Již se přece muselo stát, že elektřina nasmlouvaná z obnovitelných zdrojů nebyla k dispozici (nefoukalo, nesvítilo). V takovém případě si výrobci el. enrgie z uhlí, plynu, jádra můžou přece říct cenu téměř dle libosti nebo vyvolat blackout. Je to tak, že v období kdy obnovitelná zdroje nevyráběji produkují neobnovitelné zdroje tolik energie, že bojují na burze sami se sebou - plynové s uhelnými a ty s jadernými, což samo o sobě tlačí cenu dolů?
    investor
  • Temelín
    01.03.2013 10:22

    Vážený pane řediteli, je už známo, jak by byla financovaná dostavba Temalínu? Podílel by se na ni jen ČEZ z vlastních zisků nebo by také bylo použito peněz ze státního rozpočtu?
    David
  • Bulharsko
    01.03.2013 10:10

    Dobrý den, pane Nováku, prosím o shrnutí k Bulharsku: 1/ Jakou pravděpodobnost přikládáte "pozitivnímu" nálezu jednak prokuratury, jednak důvodů pro odnětí licence 2/ Bude-li rozhodnuto o odnětí licence, je to krok platný okamžitě a vy souběžně a poté podniknete další kroky, nebo se o další kroky pozdržuje platnost rozhodnutí o odnětí licence? 3/ Bylo řečeno, že ČEZ má z faktury za elektřinu cca 8-10 %. Nakolik by se negativně projevilo do hospodaření v zemi avizované (snaha politiků) zlevnění elektřiny o cca 8 %? Děkuji
    JoN
  • emisní povolenky
    01.03.2013 9:45

    Vážený pane řediteli, jaké důsledky na obchodování s elektrickou energií by podle Vás mělo odložení aukce cca 1/4 co2 povolenek, jak navrhuje výbor pro životní prostředí EP? Vnímal byste tento krok jako pozitivní pro ČEZ? Děkuji za odpověď.
    bob
  •  
    01.03.2013 9:45

    Chcete investovat částku cca 250 Mld Kč, což je hodnota vlastního jmění celého ČEZu pro získání pouhých 2000 MW. Zároveň prodáváte 800 MW Chvaletice za částku stonásobně menší, zároveň vyčleňujete rentabilní obnovitelné zdroje (MVE) ze skupiny. Politika stranou, jaký je na to Váš názor jako řádného hospodáře?
    Jiný pohled
  • Dobrý den
    01.03.2013 9:40

    jak je vám, když se v médiích poslední dobou vyskytují reakce na firmu čez, že má špatné zahraniční akvizice, neprůhledné hospodaření, předražené a nevýhodné nákupy, netransparentní výběrová řízení....Dá se s tím vůbec bojovat a jak se k takovým komentářům stavíte Vy?Jsem držitelkou akcií a z klesající ceny akcie mám infarktové stavy.Myslela jsem, že peníze investované do Čezu mi budou dělat radost , zatím je to naopak(Přeji vše dobré a moc nám všem přeji, aby se celá situace obrátila
    ZUZKA
  • Albánie
    01.03.2013 9:40

    Dobrý den, jak dopadla vaše žádost o plnění záruk poskytnutých Světovou bankou za investice v Albánii? Mám za to, že lhůta pro odpověd již uplynula, ale o žádných penězích jsem neslyšel. Za to se spekulovalo, že se ztrátou kontroly nad vaší albánskou možná ztrátíte i přístup k těmto až 60 mil. EUR. Je to pravda? Čekají vás v zemi ještě nějaké ztráty, nebo věříte spíš v návrat čísti investice? JK
    Koutný
  •  
    01.03.2013 9:37

    Dobrý den 1)nedávno jste se vyjádřil, že ceny silové elektřiny budou stagnovat. To by znamenalo prodejní ceny 2014 (2015) 46 (43) EUR/MWH a EBITDA zcela jistě pod 60 Mld Kč. Jak jste na tento scénář připraveni zhlediska CAPEX, náklady, (des)investice? 2)akcie čezu padají v reakci na neutěšený vývoj a výhled ROE a Free Cashflow. Dříve jste se těmito parametry důležitými pro akcionáře chlubili. Jaký je Váš názor na tyto dva parametry do budoucna? A prosím ne vše je jen o cenách elektřiny. Děkuji
    Akcionář 12
  •  
    01.03.2013 9:35

    Dobrý den pane rediteli. Co přesně Vám přijde atraktivní na rumunském trhu obnovitelných zdrojů, kde jednak máte extrémně velkou expozici (největší pevninský větrný park v Evropě ne-li na celém světě) a kde zrovna v den, kdy oznamujete, že tuto expozici navýšíte ještě o 50% (300 MW) vláda oznámí efektivní snížení podpory obnovitelným zdrojům? Jinak blahopřeji k loňským výsledkům.
    Pavel Pokorný
  • akvizice
    01.03.2013 9:30

    Pane Nováku, loňský rok přinesl nemilý propad cen elektřiny, ztráty v Albánii a letos tu máme Bulharsko. Jsou právě tato nepředvídaná rizika důvodem tak slabého výhledu pro letošní rok? Označil byste včera představenou prognózu za konzervativní a můžeme se dočkat její vzestupné revize? Díky za přímou odpověď
    Matrix
  • dividenda
    01.03.2013 9:22

    Dobrý den, můžu se jako akcionář i přes mírný pokles zisku v roce 2012 těšit na udržení letos vyplácené dividendy na loňské úrovni 45 Kč? Kdy bude v této věci jasno? Hodně zdaru přeje Petr K.
    Petr K.

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne

Analýza dne

Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
02.04.2024 8:03
Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více