Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci

ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci

28.02.2013 8:21, aktualizováno: 28.2. 17:20

Aktualizováno

Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun, a vyrovnal tak v listopadu snížený celoroční výhled 40,0 mld. . Letos ale společnost očekává ještě větší pokles ziskovosti. Pro rok 2013 totiž počítá s 8% poklesem čistého zisku k 37 miliardám korun. Očekávaný pokles zisku podle ČEZu reflektuje nepříznivý vývoj na energetických trzích, pokles cen silové elektřiny i nižší příděl emisních povolenek a slabší výrobu. Akcie ČEZ zamířily po otevření o procento níže, následně ztrácely přes 2 procenta až pod 585 Kč, a byly tak nejslabší za poslední týden. Závěr proběhl s 0,8% ztrátou na 592 Kč.

Celoroční výnosy skupiny ČEZ za rok 2012 meziročně vzrostly o více jak 5 mld. a dosáhly výše 215,1 mld. . Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se meziročně snížil o o 1,8 mld. na 85,5 mld. , ale o 0,5 mld. překročil celoroční prognózu firmy. "Výsledky za uplynulý rok odrážejí bezprecedentní vývoj v Albánii," uvedl ČEZ k loňským výsledkům a dodal, že nepříznivý vývoj v Albánii firmu připravil na zisku EBITDA o 5,8 miliardy korun. "Teď už předpokládáme jen pozitivní efekty z nějakých budoucích efektů z našeho arbitrážního snažení," řekl na tiskové konferenci finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Výsledky skupiny ČEZ za rok 2012

mld. Kč 2012 y/y
Provozní výnosy 215,1 2,50%
EBITDA 85,5 -2,10%
Zisk po zdanění 40,2 -1,50%

Problémy skupiny ČEZ v Albánii dospěly do svého vrcholu již před měsícem, kdy tamní energetický regulační úřad rozhodl o odebrání licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje a stanovil administrátora firmy. Albánský regulátor nadále činí společnost odpovědnou za nespecifikované škody kvůli nedodržení dodávek elektřiny a nedostatečným investicím do přenosové sítě v zemi. ČEZ pochybení odmítá a kroky Albánie považuje za protiprávní. Zahájil proto již první kroky vedoucí k mezinárodní arbitráži. Jelikož ČEZ přišel o licenci a možnost tamní distribuci kontrolovat, nemusí dále tamní ztráty konsolidovat.

„Všechny velké energetiky v Evropě těžce bojují s nestabilním prostředím, silným poklesem velkoobchodních cen elektřiny a těžko predikovatelnou budoucností. Realizují rozsáhlé prodeje majetku i významné snižování počtu zaměstnanců. Skupina ČEZ se dosud dokázala negativnímu trendu přizpůsobit, zůstává jednou z nejméně zadlužených energetik v Evropě a těší se dobrému finančnímu zdraví,“ uvedl spolu s výsledky Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ. "Pracujeme na hledání dalších vnitřních úspor a přizpůsobujeme dílčí strategie našim finančním možnostem," dodal.

Za samotné čtvrté čtvrtletí vykázala ČEZ (podle výpočtu agentury Bloomberg) čistý zisk 6,9 miliardy koruna při konsensu 6,88 mld. . Zisk EBITDA za kvartál dosáhl 20,8 mld. , a byl tak také nad očekáváním trhu na úrovni 20,48 mld. . Kvartální tržby ale dosáhly 52,6 miliardy korun, zatímco medián odhadů analytiků v průzkumu agentury Reuters počítal s výsledkem 58,92 mld. . Kromě nižších cen elektřiny se na výsledku podepsaly jednorázové faktory, zejména pokračující ztráty v albánské divizi a snížení hodnoty podílu, který firma drží v maďarské ropné společnosti MOL.

ČEZ v listopadu spolu s výsledky za třetí kvartál snížil celoroční výhled ziskovosti, a to kvůli nepředvídaným komplikacím situace v jeho albánské divizi, které firmě přinesly ztrátu 4 miliard korun. Zatímco před rokem si stanovil za cíl dosáhnout v roce 2012 zisku EBITDA ve výši 87,9 mld. a čistého zisku na 41 mld. , před třemi měsíci aktualizovaný výhled počítal již jen se ziskem EBITDA 85 mld. a čistým ziskem na úrovni 40 mld. . V dnes oznámené prognóze pro rok 2013 skupina ČEZ očekává EBITDA okolo 80 mld. Kč a čistý zisk okolo 37 miliard korun.

"Očekávaný pokles zisku reflektuje nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, výrazný pokles cen silové elektřiny, nižší příděl emisních povolenek pro výrobu a pokles výroby v České republice," uvedl dnes ČEZ k prognóze pro rok 2013.

"Čísla byla v souladu s celoroční prognózou ziskovosti (sníženou ve 3Q12 kvůli ztrátě v Albánii), tržby ale byly mírně pod očekáváním kvůli slabší produkci. Výhled pro rok 2013 je mírně pod naším očekáváním a pro trh by měl znamenat určité zklamání," uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. 

Dohoda s Czech Coal by výhled zlepšila

Společnost ČEZ dne dále uvedla, že letos čeká pokles výroby elektřiny z vlastních zdrojů v Česku na 60,5 terawatthodiny ze 64,0 terawatthodiny v roce 2012, a to především kvůli předpokládanému 18% propadu výroby v domácích uhelných elektrárnách. Ředitel divize obchodu skupiny ČEZ Alan Svoboda na tiskové konferenci upozornil, že konzervativní výhled výroby elektřiny pro letošní rok je založen na scénáři bez dohody se společností Czech Coal. V případě dohody na dodávkách uhlí, k níž jednání podle Svobody směrují, bude výhled revidován. Generální ředitel Beneš následně doplnil, že výhled pro rok 2013 by v případě uzavření dohody s Czech Coal doznal vzestupné revize. Podle Beneše jsou již obě strany "velmi blízko" dohodě.

Svoboda dále také uvedl, jak ČEZ pokračoval v předprodeji své produkce elektřiny. Produkci pro rok 2013 máme zajištěnou za 51 EUR/MWh, pro rok 2014 máme předprodáno 54 procent při ceně 49,5-50 EUR/MWh, řekl na tiskové konferenci šéf divize obchodu. K 1. listopadu loňského roku měl ČEZ předprodáno 94 procent produkce elektřiny v roce 2013 s průměrnou cenou okolo 51,5 EUR/MWh a 48 procent pro rok 2014 s cenou mírně nad 50 EUR/MWh.

Skupina ČEZ dále podle dnešní zprávy pokračuje v naplňování pěti strategických iniciativ, z nichž prioritní je příprava podmínek pro výstavbu dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. „Již za několik dní oznámíme uchazečům předběžné hodnocení a začneme vyjednávat o vylepšení jejich nabídek,“ uvedl Daniel Beneš. Uvedl také, že za několik dní ČEZ zveřejní předběžné hodnocení nabídek uchazečů o dostavbu Temelína a začne s nimi vyjednávat o vylepšení těchto nabídek.

ČEZ spolu s dalšími dvěma distribučními firmami nyní čelí kritice značné části Bulharů, kteří je obviňují ze skokového zvýšení cen elektřiny. Nejen proti vysokým cenám energií, ale také proti politickým poměrům v zemi a všudypřítomné korupci nespokojení obyvatelé této balkánské země již přes dva týdny denně demonstrují. Distributorovi elektrické energie ČEZ v současné době hrozí v Bulharsku odebrání licence. Regulační úřad prověřuje, zda dodržuje všechny dojednané podmínky. ČEZ považuje řízení o odebrání licence za neopodstatněné. K odebrání by úřady podle firmy opravňovalo, kdyby ČEZ ohrozil dodávky elektřiny, soustavně porušoval licenční podmínky či neplnil požadavky regulátora. To se ale podle firmy nestalo. ČEZ již dříve také uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování regulačního úřadu.

TIP: Zajímají vás další podrobnosti o hospodaření skupiny ČEZ v loňském roce a výhledu do budoucna? Zeptejte se zítra osoby z nejpovolanějších - hostem pátečního online rozhovoru na Patria.cz bude Martin Novák, finanční ředitel ČEZ.

(Zdroj: Bloomberg, ČEZ, Reuters)


Čtěte více:

Beneš (ČEZ): V Albánii přijdeme o licenci a nejspíš se nevyhneme arbitráži. Ztráta kontroly znamená konec účtování možných ztrát
03.01.2013 8:50
Skupina ČEZ je s Albánii v „období nedohody“ a hrozí jí, že ještě tent...
ČEZ zahájil arbitráž proti Albánii, očekává uhrazení škod (+souhrn)
07.02.2013 10:39
Energetická skupina ČEZ (625,9 CZK, -0,13%) dnes oficiálně uvědomila a...
Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence
18.02.2013 9:30
Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má d...
Pleskač (ČEZ): Důvod k odnětí licence v Bulharsku neexistuje a věřím, že ji neztratíme. Pokud ano, budeme se soudit
20.02.2013 14:52
Z celkem asi 20 připomínek, které ČEZ obdržel od bulharského regulátor...
ČEZ předal bulharskému regulátorovi stanoviska k údajným důvodům pro odebrání licence
28.02.2013 8:00
Distribuční společnost CEZ Razpredelenie a prodejní společnost CEZ Ele...
ČEZ - Další pokles zisků v letošním plánu (komentář)
28.02.2013 10:39
ČEZ oznámil své výsledky za 4Q12. Zveřejněné zisky byly v souladu s ce...
ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice
28.02.2013 13:23
Za nejpravděpodobnější naplnění podmínek dohody o ukončení antimonopol...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů