Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BoE doporučuje bankám omezit bonusy a navýšit kapitálové rezervy. Požaduje výraznější zprůhlednění zátěžových testů v EU

BoE doporučuje bankám omezit bonusy a navýšit kapitálové rezervy. Požaduje výraznější zprůhlednění zátěžových testů v EU

17.12.2010 13:46

Britské banky by měly přestat vyplácet vysoké hotovostní bonusy a dividendy, aby se lépe zajistily proti hrozbě prohloubení fiskální krize v eurozóně, uvedla tamní centrální banka Bank of England ve své aktuální zprávě o finanční stabilitě. Měnová autorita se obává, že ačkoli přímá expozice komerčních bank vůči evropským dluhovým problémům je minimální a jejich schopnost absorbovat ztráty se zlepšuje, celkové propojení evropského bankovního sytému hrozí dalšími ztrátami plynoucími z obávaných ekonomik Řecka, Irska a Portugalska. „Britské banky mají téměř 300 miliard liber v pohledávkách za Francií a Německem, jejichž bankovní systémy jsou více exponovány nejohroženějším ekonomikám regionu,“ napsala BoE.

Aby se banky v Británii vyhnuly dalším rizikům plynoucím z rostoucí nejistoty v regionu, centrální banka trvá na postupném navyšování kapitálových polštářů, za jehož účelem by banky v „tučných letech“ namísto vyplácení hotovosti akcionářům a zaměstnancům posilovaly objem zadrženého zisku. Takové budování odolnosti by mělo být v kolektivním zájmu celého sektoru, argumentuje BoE ve zprávě.

Britská měnová autorita také upozorňuje, že rizika bank jsou systematická, což poukazuje na potřebu komplexního řešení namísto individuálního přístupu jednotlivých zemí. Zátěžové testy bank prováděné Evropskou unií musí být proto výrazně zprůhledněny oproti dosavadním standardům, aby skutečně ukázaly schopnost finančního sektoru ustát rizika. Červencovými testy prošlo 84 z 91 evropských bank včetně těch irských, které se o několik měsíců později staly klíčovým spouštěčem problémů vedoucích k neudržitelnosti fiskální situace země. Irsko dosáhlo na finanční pomoc v celkové výši 85 miliard eur a stress-testy byly analytiky a investory označeny za nepřesné. Jejich další kolo má začít v únoru příštího roku, jak uvedl evropský komisař pro ekonomické a měnové záležitosti Olli Rehn.

 
Podle BoE budou britské banky pravděpodobně v příštím roce potřebovat větší objem financí než letos, vzhledem k tomu, že vyprší mimořádné vládní programy garantovaného financování. Do konce roku 2012 bude tato potřeba činit celkem „okolo 400 až 500 mld. GBP, uvedla. Odmítá ale, že by tamní banky musely ke splnění nových kapitálových požadavků omezit úvěrování. Pokud budou zadržovat v průměru alespoň 49 procent zisků, jak tomu bylo mezi lety 1965 a 2008, mohou navýšit úvěrovou aktivitu o 7 procent a zároveň splnit pravidla Basel III před určeným posledním termínem 2019, vyplývá z výpočtů centrální banky.

Report o finanční stabilitě nastínil hlavní rizika, jimž britský finanční systém čelí. Kromě zmíněné hrozby rozšíření investorské paniky z vysokého zadlužení zemí eurozóny, která by vedla ke ztrátě schopnosti financování na trhu, varuje Bank of England také před nízkými úrokovými sazbami. Ty vedou investory k hledání vyšších zisků na rozvojových trzích, jako je Čína a Turecko. Přemíra kapitálu v tomto regionu ovšem hrozí vznikem bublin na trzích s aktivy, což představuje významné riziko právě pro britské banky s rozsáhlou expozicí vůči emerging markets.

(Zdroj: FT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.05.2024
19:01Relativita monetární restrikce
17:26Vedení ČEZ navrhlo dividendu 52 korun na akcii, 80 procent loňského očištěného zisku. Valná hromada rozhodne 24. června
17:26Pozitivní obchodování při čekání na výsledky Nvidie, ČEZ oznámil návrh dividendy  
16:53ČEZ, a.s.: Návrh dividendy společnosti ČEZ: 52 Kč na akcii, valná hromada se uskuteční 24.6.2024
15:45Investiční strategie: Nejjednodušší akciová strategie na světě
15:24Google investuje ve Finsku miliardu eur, aby podpořil umělou inteligenci
14:41Konglomeráty jsou věcí minulosti, lepší jsou jasně zaměřené firmy
13:28Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v v Praze již DNES
12:40Týdenní výhled: Hlavním bodem kalendáře je Nvidia, výhled pro sazby posiluje odolnost trhu  
11:30Makro ustoupí poslednímu z velkých techů. Týden začíná mírně pozitivně  
11:04SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na Valnou hromadu emitenta
10:04Cena zlata je na rekordu, dostala se těsně pod 2450 dolarů za troyskou unci
9:26Aerolinky Ryanair mají rekordní zisk, celoročně jej zvýšily o 34 procent
9:23Rozbřesk: Potraviny výrazně zdražily a koruna hledá stabilitu
8:54Většina Čechů pro sektorovou daň? Dle ministra Stanjury o tématu koalice vede debatu, on ji nenavrhne
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, většina Čechů by byla pro sektorovou daň  
8:30Footshop a.s.: Vnitřní informace - Předběžné finanční výsledky za 1Q 2024
7:38MakroMixér s politickým geografem Michaelem Romancovem: Jaký vývoj války Ruska proti Ukrajině lze očekávat a proč?
19.05.2024
14:58Fidelity International: Dešifrování vztahu mezi finančními tituly a sazbami
9:32Víkendář: Altman o síle americké ekonomiky a snaze o obnovu výrobního sektoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Palo Alto Networks Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Ryanair Holdings PLC (03/24 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - PPI, y/y