Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý standard – Bič na peníze tisknoucí centrální banky, ale i konec ochranné sítě pro akcie (+přehled zlatých rezerv)

Zlatý standard – Bič na peníze tisknoucí centrální banky, ale i konec ochranné sítě pro akcie (+přehled zlatých rezerv)

24.08.2012 13:22, aktualizováno: 24.8. 19:03

Aktualizováno

Po třiceti letech u ledu se myšlenka opětovného zavedení zlatého standardu vrací do hlavního proudu americké politiky spolu s přesvědčením, že cestu zpět k prosperitě si není možné vytisknout skrze Fed. Možnost zavedení přímého pouta mezi hodnotou dolaru a zlata, které bylo ve Spojených státech rozetnuto již v roce 1971, hodlá nyní prozkoumat zvláštní výbor americké republikánské strany. Podobné iniciativy byly přitom naposledy hlasitě slyšet na začátku osmdesátých let za prezidenta Regana.

Republikánská kongresmanka Marsha Blackburn působící v čele pracovní skupiny strany pro listopadové volby v USA uvedla pro dnešní vydání Financial Times, že návrh na vznik komise, která si kromě zlatého standardu dále také posvítit na měnovou politiku americké centrální banky má již její strana hotový a bude přijat příští týden při konferenci ve floridském Tampa Bay.

Zlatý standard je měnový systém, v rámci kterého může centrální banka tisknout nové peníze pouze do výše odpovídající hodnotě vlastních zlatých rezerv. Měna je tedy kryta zlatem a centrální banka by měla být v tomto systému schopna kdykoli bankovky za daného kurzu za zlato vyměnit. Spojené státy používaly zlato jako základ pro ocenění amerického dolaru asi 180 let, než prezident Richard Nixon v rámci ropné krize na začátku sedmdesátých let rozhodl tuto praxi ukončit.

Faktické zavedení zlatého standardu by pro americkou centrální banku znamenalo konec možnosti stimulace největší ekonomiky světa skrze další kvantitativní uvolňování měnové politiky nákupy aktiv. Další peníze by totiž nebylo možné pouštět na trhy bez toho, aby se odpovídajícím způsobem navýšily také zlaté rezervy americké centrální banky.

„Mezi republikány i v celých Spojených státech roste přesvědčení o tom, že cestu ze současné krize zpět k prosperitě si není možné vytisknout,“ popsal aktuální veřejné mínění pro deník Financial Times Sean Fieler, předseda představenstva konzervativní skupiny American Principles Project, která je zastáncem návratu USA zpět ke zlatému standardu.

Na druhou stranu však obavy z dopadu neřízeného tištění dalších a dalších peněz centrální bankou ztrácejí na síle tváří v tvář pohledu na vývoj cenové hladiny ve Spojených státech. Meziroční změna indexu spotřebitelských cen měřící inflaci držela měnová politika Fedu poslední tři dekády relativně na uzdě. Zato cena zlata, které zvláště v krizových dobách získává na lesku díky vidině uchování hodnoty bohatství, jen za poslední dekádu v dolarovém vyjádření vylétla o 500 procent!

Vývoj inflace v USA

zs - inflace.jpg

Vývoj ceny zlata (USD/unce)

zs - zlato.jpg

Omezení schopnosti americké centrální banky reagovat na vývoj v ekonomice, které by s sebou republikány zvažované zavedení dolarového standardu přineslo, by kromě volnějšího pohybu inflace znamenalo i umožnění vyšší cykličnosti americké ekonomiky, kterou by již podle potřeby tolik nepodporovala nebo nebrzdila měnová politiky. To by se samozřejmě projevilo i na akciovém trhu, jelikož ceny akcií mají v ideálním případě zachycovat očekávaný vývoj ekonomiky v následujících kvartálech.



„Je to naprosto nesmyslný a absurdní nápad, který by dnes rozhodně nefungoval,“ komentoval pro CNBC úvahy republikánů Ralph Silva, šéf výzkumné společnosti Silva Research. Světová ekonomika podle něho udělala od roku 1971 obrovský skok, a to i v oblasti zadlužování, není proto možný návrat zpět ke zlatému standardu, který byl zrušen právě kvůli neschopnosti americké vlády krýt své deficity zásobami zlata. „Od té doby se však tyto deficity zvýšily exponenciálně, a proto by to nyní už vůbec nemohlo fungovat,“ dodal Silva s tím, že by nebylo možné účinně řídit ani inflaci ani fiskální politiku, a navíc není vůbec jisté, že by se na světě našel dostatek zlata na pokrytí současné úrovně dluhu Spojených států.

Rozložení sil ve světě dle zlatých rezerv

Poslední data World Gold Council z tohoto týdne popisující rozdělení světových rezerv zlata o celkovém objemu asi 30 900 tun ke konci prvního pololetí přisuzují největší zásoby žlutého kovu Spojeným státům (8 133 tun). Druhou příčku má díky 3 395 tunám zlata Německo, Mezinárodní měnový fond je třetí s 2 914 tunami zlata.

Následuje Itálie (2 451 tun), Francie je pátá s 2 435 tunami před Čínou se 1 054 tunami, Švýcarskem s 1 040 tunami, Ruskem s 918 tunami a Japonskem se 765 tunami. První desítku uzavírá Nizozemsko, které drží zlaté rezervy o váze 612 tun. Česká republika měla podle rozkladu devizových rezerv na konci července zlaté rezervy mírně přes 12 tun, což by ji v žebříčku World Gold Council pravděpodobně zařadilo někam do šesté desítky ze stovky příček.

(Zdroj: AP, CNCB, Financial Times, Bloomberg, World Gold Council, ČNB)


Čtěte více:

Zlatý standard bude zpět do pěti let a vyléčí neduhy USA, věří dvojnásobný kandidát na prezidenta Forbes
13.05.2011 18:27
Návrat Spojených států amerických ke zlatému standardu je v následujíc...
Roubini: 50% pravděpodobnost rozpadu eurozóny, zlatý standard problém neřeší, ale vytváří
25.11.2011 15:38
MMF nemá dost zdrojů na to, aby zachránil Evropu. Nákaza se již rozšíř...
Zlatý standard dnes fungovat nebude, jeho moderní verze ale ano
31.07.2012 12:04
Mnozí lidé se domnívají, že by Spojené státy měly opět zavést zlatý st...

Váš názor
  • zlato zlato
    26.08.2012 23:36

    tak tady se zase sešlo zlatníků. Proč to počítat jen za posledních 5000 let a ne od vzniku naší planety. To by byly teprve čísla. Nebo dokonce přičíst k tomu i to co je na měsíci. Sranda vás poslouchat. Kdyby byly ....................
    Zadražil
  • trochu čísel neuškodí
    24.08.2012 23:51

    sice preferuji AG,malinko k AU : pokud porovnáme celkové penezni zasoby a porovnáme je s dostupným Au jeho price se nyni rovna 20 tis.USD za/u . Za poslednich 10 let zhodnoceni 642 % k USD / CZK 279 % /, celkem se vztežilo 165 tis.tun tj. na personu 24 g ryzího AU /doporučuji překontrolovat šperkovnice drahých poloviček , zda splnujete prumer :-) /celkově ve svět. držení 31 tis.t. k info loudila doplnuji, že ve Fort Knoxu bylo k 2010 9846 t, 2011 8999 t z toho vyplývá , že Fed dále používá lučavku královskou i přesto je nadále nejvetší držitel AU. druhá je Bundesbanka 3748 t. /no.k 2011/ krásnou letní noc
    AMN
    • Re: trochu čísel neuškodí
      27.08.2012 9:18

      Stříbro je dnes jen jeden z mnoha drahých v průmyslu potřebných kovů. Věřit stříbru, že se znovu stane monetárním kovem je podle mě něco jako věřit v reintrodukci mamutů do volné přírody. Stříbrný standard fungoval od středověku. Pak I. Newton zavedl bimetalický standard, který nikdy nebyl pořádně funkční a to se to s ním zkoušelo nejmíŇ 200 let. Pak bylo stříbro vytlačeno zlatem a zlato zas o něco později papírovými penězi, které jsou dnes vytlačovány penězi elektronickými. Přirozený vývoj.
      ..
  • A také chceme návrat Pieruna
    24.08.2012 15:14

    Na celé Planetě Zemi se za posledních 5000 let vytěžilo dohromady 4x méně zlata, než jaké jsou měnové potřeby samotných USA v případě znovuzavedení zlatého standardu. Jak toto chtějí řešit žvanilové o zlatém standardu ??? Konkrétní řešení a bez vytáček prosím.
    Detective
    • Zlato
      24.08.2012 22:42

      Zlato je dnes šíleně podhodnocené vzhledem k objemu bezcenných natisknutých papírků. Osobně vidím skutečnou cenu zlata kolem 100 000 Dolarů za unci, s takovým číslem se už dají dluhy USA ocenit ! Osobně jsem na 100 % pro zlatý standard. zajistil by nám téměř plnou zaměstnanost ! jak ?? takto : USA měly loni deficit v obchodě s Čínou 295 mld .USD, v přepočtu na dnešní cenu zlata je to 6000 tun, celé zásoby zlata v USA jsou 8133 tun v sejfech FED. To by musely USA poslat do Číny a nic by jim nezbylo, z Číny by už víc dovézt nemohly , musely by mít s Čínou vyrovnaný obchod. Řešení ??? Věci dnes dovážené z Číny by si Amerika vyrobila doma !! Pro miliony Američanů by najednou byla práce ! V bezcenných papírcích USA svůj gigantický deficit obchodu 295 mld. USD s Čínou lehce vyrovnají, ve zlatě těžko !
      loudil
    • Re: A také chceme návrat Pieruna
      24.08.2012 15:26

      Zdražení na 10000 Usd??
      Velkamedvědice
      • Kdyby
        24.08.2012 15:38

        Kdyby osoby, které kritizoval Ježíš Kristus zapůjčily 1 dollar (slovy: jeden dollar) na roční úrok 2%, tak při znovuzavedení zlatého standardu by jste dnes potřebovali 2 miliardy 885 milionů tun zlata na zaplacení úroků za oněch 2000 let z onoho 1 dollaru původního úvěru. Veškeré zlaté rezervy USA jsou někde mezi 14.000 až 16.000 tunami zlata. Asi někde v "ekonomické vědě" nastala menší systémová chyba, že ano.
        Detective
        • Pro obzvlášť pomalé typy
          24.08.2012 16:03

          Ještě lepší příklad: Dejme tomu, že za Ježíše Krista fungoval poctivý zlatý standard (ne s částečným krytím, ale opravdu poctivý). A oponenti pana Jéžiše půjčili obchodníkům 1 peněžní jednotku - 1 unci zlata na roční úrok 2%. Pro splacení takovéto půjčky 1 unce zlata byste dnes po 2000 létech potřebovali 4.806.507.053.344 tun zlata (slovy: 4 biliony 806 miliard tun zlata). A jak by se prováděly platby příštích 2000 let ??
          Detective
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m