Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Světu dochází s USA trpělivost. Čína a Japonsko nabádají k rychlému vyřešení patu

Světu dochází s USA trpělivost. Čína a Japonsko nabádají k rychlému vyřešení patu

09.10.2013 20:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Prestiž amerických politických institucí v čele s Kongresem se kvůli fiskální paralýze rychle propadá nejen mezi americkou veřejností, ale i u mezinárodních věřitelů. Investoři po celém světě se začínají připravovat na to, že prezident Barack Obama nenalezne včas kompromis s republikány ve Sněmovně reprezentantů, které vede odbojný John Boehner, a že Spojené státy nebudou schopny dostát svým finančním závazkům.

 
K urychlenému nalezení východiska z rozpočtového patu včera americké politiky vyzval japonský ministr financí Taró Aso, jehož země spolu s Čínou drží s přehledem největší množství amerického dluhu. „Spojené státy se musí vyhnout situaci, kdy nebudou moci splácet svůj dluh a jejich rating AAA najednou propadne,“ uvedl Aso po zasedání kabinetu. Dodal, že americký establishment si musí uvědomit, že následkem toho přijde fiskální krize.

Deník Nikkei přinesl s odvoláním na anonymní zdroje zprávu o tom, že japonští představitelé v pondělí několikrát volali na americké ministerstvo financí a snažili se dobrat aktuálního stavu věcí. Oficiální místa na obou stranách spekulace o mimořádných telekonferencích popřela.

Obavy z naražení do dluhového stropu, momentálně stanoveného na 16,7 bilionu USD, a faktického vyhlášení insolvence vyjádřil i Peking. Náměstek čínského ministra financí Zhu Guangyao prohlásil, že jeho země „si přirozeně dělá starosti o vývoj ve Spojených státech.“ Dodal, že je odpovědností Washingtonu vyhnout se dluhové krizi a zajistit bezpečnost čínských investic. S americkými představiteli jsou prý Číňané v pravidelném spojení.

K 31. červenci 2013 Čína držela americké státní dluhopisy v hodnotě 1,28 bilionu USD. Japonská pozice ke stejnému datu činila 1,14 bilionu USD. Pokud by Spojené státy vyhlásily platební neschopnost, což by se podle amerického ministerstva financí mohlo stát už příští čtvrtek 17. října, mělo by to podle japonského ministra financí „velký mezinárodní dopad.“

Japonsko se dříve k situaci ve Washingtonu vyjadřovalo diplomatičtěji. Aso a tajemník vládního kabinetu Yoshihide Suga minulý týden uvedli, že fiskální pat je v zásadě vnitropolitickou záležitostí USA. Upozornili ale, že uzavření vládních úřadů by mohlo posílit jen vůči dolaru, což by poškodilo japonské exportéry. Japonská měna se zatím vůči dolaru vyšplhala na dvouměsíční maximum 96,55.

Poslední velká konfrontace kvůli dluhovému stropu skončila v srpnu 2011 dohodou na poslední chvíli, kdy zákonodárci a Bílý dům pod tlakem otřesených trhů nalezli kompromis. Čtyři dny nato sebrala ratingová agentura Standard & Poor´s Spojeným státům nejvyšší známku a od té doby je hodnotí na stupni AA+. Zlato v reakci na tehdejší balancování na fiskální hraně vystoupalo na historické maximum 1921 USD za unci. Nyní jeho cena na události ve Washingtonu téměř nereaguje.

Obavy z toho, co přijde příští týden, mezitím tlačí výš poptávku po dolarech mimo Spojené státy. Jelikož se v americké měně obchoduje s širokou škálou finančních instrumentů, banky a investoři neustále potřebují dolarovou likviditu, avšak na rozdíl od amerických bank k ní nemají snadný přístup přes úvěrové okénko Fedu. Ve výsledku musí platit určitou prémii za dolary získávané na měnových trzích. S rostoucím strachem z americké insolvence a nedostatku likvidity stoupají i tyto prémie

Referenční tříměsíční eurodolarový swapový kontrakt se včera propadl na třítýdenní minimum. V případě páru jen-dolar dokonce došlo k poklesu na nejnižší hodnotu od začátku roku. Prémie za dvoutýdenní dolarové financování výměnou za eura vystoupala na nejvyšší hodnotu od března.

Účastníci na trhu se ani tak neobávají toho, že by evropské banky přišly o přístup k dolarům. Ty jim může přes přímou linku s Fedem, ustavenou při finanční krizi v roce 2008, zajistit ECB. S nervozitou však očekávají datum 17. října, kdy by se měl lámat chleba. „Jsme svědky vcelku prudkého pohybu.
Zatím není třeba příliš strašit, ale už se objevují známky potíží. Neodráží se v tom změna výhledu, či nějaká zásadní rizika pro ekonomiku či finanční systém. Jde o nedostatek likvidity v jeden konkrétní den,“ tvrdí měnový trader Chris Clark z londýnské společnosti ICAP.

(Zdroje: WSJ, Reuters, Bloomberg)


Čtěte více:

Jak daleko dojedete s prázdnou nádrží
04.10.2013 21:14
Pro ty, kteří si dnes užívají obchodování v USA bez makroekonomických ...
Obama: Spojené státy neskončí jako zkrachovalec. Čekám, že Kongres včas zvedne dluhový strop
07.10.2013 7:57
Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu o víkendu schválila zpětné ...
Obama: Hlasujte o odblokování výdajů. Věřím ve většinu pro
08.10.2013 7:58
Americký prezident Barack Obama vyzval republikány ovládanou Sněmovnu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board