Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bod zlomu

Bod zlomu

16.07.2014 18:05

Pokud by někdo skálopevně tvrdil, že posledních pár dní bylo hezky a tudíž bude hezky i nadále, asi s jeho „logikou“ většina z nás souhlasit nebude. Jak se ale zdá, stejná většina se podobné úvahy dopouští na akciovém trhu. K tomuto tvrzení mě (mimo jiné) vede část z přednášky šéfa Federal Reserve Bank of San Francisco Johna C. Williamse (Financial Stability and Monetary Policy: Happy Marriage or Untenable Union?). Jak název napovídá, zabývá se vztahem mezi finanční stabilitou a monetární politikou. Je v ní ale i následující obrázek, který téma zdaleka přesahuje.

Na vertikální ose je míra optimismu investorů, na ose horizontální je výkon indexu Standard & Poor’s 500 za posledních 12 měsíců (tedy před momentem, kdy byl „naměřen“ onen optimismus). Za ruku se obě proměnné drží dosti silně: Pokud si trh vedl dobře, investoři jsou ohledně dalšího vývoje optimisty, pokud si vede špatně, investoři jsou ohledně dalšího vývoje naopak pesimisty. Nejhorší očekávání tak byla naměřena na počátku roku 2009, kdy trh dosáhl dna, ta nejlepší zase vládla na vrcholu technologické bubliny.

sous1

Je podobným chováním specifický pouze akciový trh? Jinak řečeno, dopouští se podobné primitivní extrapolace pouze akcioví investoři? Podle druhého obrázku ne. Ten stejným principem dává do souvislosti míru optimismu na trhu nemovitostí a předchozí vývoj na něm. Vidíme známý mustr – pokud to šlo nahoru, mělo by to podle očekávání jít dál nahoru a naopak. Podle Williamse přitom nejde o specifikum Američanů, ale podobně se podle dat chovají a uvažují lidé v zemích jako je Norsko, či Švédsko. Takže asi i většina světa.

sous2

Obrázky nejsou ničím menším než (další) ranou teoriím racionálního chování. Radost z nich naopak budou mít trendaři. Vlastně je namístě zde zauvažovat o tom, kolik investorů skutečně věří, že „když včera svítilo slunce, musí svítit i zítra“ a kolik z nich se jen snaží vozit na trendu. Hedge fondy, které se prokazatelně domnívaly, že během technologické bubliny jsou akcie už předražené, se i přesto stále vezly s trhem. Nemyslely si, že zítra bude svítit slunce, ale sázely na to, že zbytek trhu si to myslel. Keynesova soutěž krásy má mnoho podob.

To nejdůležitější, co se s obrázky pojí, jsou ale podle mého body zlomu. Tedy okamžiky, kdy se vše otáčí opačným směrem. Celou věc si můžeme popsat jednoduše: Síly fundamentu tlačí určitým směrem a nastartují efekt popsaný grafy. Ten začíná tlačit směrem stejným, fundament se ale mění – 7 let hojnosti, 7 hladu ... V určitém bodu se tedy cesty fundamentu a tržní setrvačnosti rozcházejí. O bod zlomu ale ještě nejde. Ten přichází ve chvíli, kdy už jsou nůžky mezi fundamentem a směrem daným setrvačností rozevřeny příliš. Tato „přílišná otevřenost“ je dána hlavně mírou naší ignorance. K její eliminaci často poslouží nějaký pověstný katalyzátor – jev, který už do obrázku nezapadá tak moc, že fundament už nelze ignorovat.

Tak jednoduché, jak jsem nastínil, to ale není. Důvodem je to, že věci nemají jasné obrysy a mezi fundamentem a setrvačností není jasná hranice (ekonomika ovlivňuje trhy, trhy ekonomiku ...). Typickým příkladem není nic aktuálnějšího než současná situace na trzích. Podle někoho jde o trendem a hlavně nepatřičnou monetární politikou nafouklou bublinu. Podle jiných (i mě) jde o maximální realisticky možný optimismus (kterému třeba také pomáhá trend). Ti první už jen čekají na onen bod zlomu, který jsem popsal. My ostatní „jen“ pozorně sledujeme míru rozevírání nůžek.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 


Čtěte více:

V čem budeme jezdit v roce 2040?
09.07.2014 18:00
Také jste si všimli toho, jak se změnily reklamy na osobní automobily?...
Dividendový manuál – kde hledat nejvyšší výnosy
10.07.2014 18:05
V předchozím dividendovém manuálu jsme se spolu podívali na to, jak se...
Akciové trhy, M&A aktivita a jedna významná změna
11.07.2014 17:55
S napjatými valuacemi na vyspělých trzích je stále těžší najít nějaký ...
Energetický vrchol do roku 2040 nečekejme
14.07.2014 18:02
Ohledně demografického vývoje někdy trpíme určitou schizofrenií. Na je...
Tesla Motors – fundament a povídkové investování
15.07.2014 18:05
Jen na okraj mé úvahy o tom „V čem budeme jezdit v roce 2040“ jsem pod...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m