Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Čína už je za vrcholem

Víkendář: Čína už je za vrcholem

26.11.2017 9:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Největší výzvou přicházející v současné době z Asie není jaderná Severní Korea, ale složitý vývoj v Číně. Té totiž dochází prostor pro další rychlý růst a to znamená, že před ní už je jen období růstového útlumu. Důsledky této změny mohou být obrovské, a to na globální úrovni, píše na stránkách The American Conservative Harry J. Kazianis.

„Pokud by mi ještě před pár lety někdo řekl, že období rychlého růstu už v Číně skončilo, považoval bych ho za blázna. Poukázal bych na stovky milionů lidí, které čínská vláda pozvedla z chudoby, na ekonomiku, která je svou velikostí druhá za Spojenými státy, na rostoucí vojenskou moc, která může umožnit regionální dominanci a zajistit globální aspirace. Vše naznačovalo na růžovou budoucnost Číny, u které to vypadalo, že se jistě stane velmocí a že dokonce může ohrozit i globální pozici Spojených států,“ píše Kazianis. Dodává ale, že tento obecně přijímaný názor je dnes již mylný. 

Pro Peking bude velmi těžké udržet rychlé tempo ekonomického růstu z posledních let s tím, aby nakonec ekonomiku nedovedl k úplnému bankrotu. Čína tak nebude mít dost zdrojů na další výdaje na armádu a zbrojení. Ekonomové sice tvrdí, že její ekonomika roste stále více než 6% tempem, tato oficiální čísla jsou ale pouhou fikcí. Jeden významný ekonom ze Šanghaje mi nedávno přímo řekl, že jde o lži, vláda s oficiálními čísly manipuluje a skutečný růst se může pohybovat někde kolem 2 %. 

„Nesmíte zapomínat, že čínský ekonomický růst stál na obrovské zásobě levné pracovní síly, která ze země v podstatě udělala nejlevnější továrnu světa. Nyní ale rostou mzdy a levná práce dochází. Starý model tak přestává fungovat a z Číny žádnou velmoc neudělá. Zdá se dokonce, že celá ekonomika už se nepohybuje dopředu a je jen na neutrálu,“ dodal zmíněný ekonom. 

K tomu všemu čínské hospodářství tíží vysoké dluhy. Čína si neprošla krizí, která dolehla na Západ v roce 2008. Peking byl v té době schopen udržet vysoké tempo růstu zejména díky rostoucímu zadlužení místních vlád a jejich deficitním výdajům. Bylo vybudováno tolik nových silnic, železnic, mostů, tunelů a letišť, že celkový dluh nyní dosahuje 260 % HDP. Část z těchto investic přitom byla plýtváním a vzniklé dluhy vedly agenturu Moody’s ke snížení ratingu Číny. Tedy ke kroku, který obvykle nenastává u zemí, které by aspirovaly na globální dominanci.

Je možné, že čínská populace zestárne dříve, než stihne zbohatnout. Extrémně nízká míra porodnosti se pohybuje kolem hodnoty 1,2 dítěte na jednu ženu. Pro udržení velikosti populace by se přitom měla pohybovat kolem hodnoty 2,1. Částečně jde o důsledek politiky jednoho dítěte, ale projevují se i celosvětové trendy vedoucí k menším rodinám. U Číny se obvykle hovoří o číslech, jako je prudký růst počtů uživatelů internetu či nákupy chytrých mobilních telefonů. Jenže již brzy tu bude možná mnohem důležitější číslo: Stovky miliard dolarů, které budou muset jít do péče o důchodce. Odhaduje se totiž, že v roce 2030 bude v Číně 300 milionů lidí starších 60 let. Což je téměř tolik jako celá populace USA. 

Pokud období prudkého růstu čínské ekonomiky skutečně končí, její vláda bude při svých pokusech o získávání globálního vlivu omezena vysokými dluhy, demografií a nedostatkem financí pro velké armádní výdaje. Stratégové ze Západu možná s „čínským vrcholem“ souhlasit nebudou a je pravdou, že i slabší Čína se stále bude snažit prosazovat si na mezinárodní scéně své vlastní zájmy. Platí to zejména o oblasti východní Asie. Nesmíme ale na druhou stranu zapomínat, že čínská vláda bere svou legitimitu z toho, že společnosti nabízí vysoký ekonomický růst. Co se stane, když tuto „dohodu“ přestane dodržovat? Pak půjde o autoritářský režim, který omezuje svobodu a práva lidí, ale výměnou za to nic nenabízí. 

Podle některých názorů je již tento problém aktuální a projevuje se tvrdým nacionalismem vlády, který má za cíl směrovat nespokojenost populace na jiné země. Je tedy možné, že čínští komunisté budou stále více vinit USA, Japonsko či jiné země z problémů jejich ekonomiky a společnosti. Čína je tedy možná za vrcholem svého růstu, její tlak ale bude na mezinárodní scéně stále znatelný. 

Zdroj: The American Conservative


 

Čtěte více:

Jak vymýtit obchod s dětskou prací
25.11.2017 18:21
Když se v říjnu 1997 sešli v Oslu globální lídři, aby určili strategii...
Da Vinci za 450 milionů dolarů – známka bubliny na investičních trzích, nebo ještě vážnější signál?
24.11.2017 8:14
Ekonom Friedrich Hayek říkával, že „cena v sobě obsahuje informace“. J...
Zpomalení globální ekonomiky přijde v roce 2019. Kdy zareagují trhy?
24.11.2017 13:24
Světová ekonomika si v současné dobře vede velmi dobře, rostou všechny...
Výrobci počítačů čelí rostoucímu tlaku trhu. Přichází kreativní destrukce?
23.11.2017 18:06
Občas je dobré si připomenout, že boom netrvá věčně. Platí to o makroe...
Čína chce svůj „Bitcoin
24.11.2017 7:11
Ruch kolem tzv. kryptoměn nyní neustává. Stojaté vody sice rozčeřil v ...
Británie čelí nejdelšímu pádu životní úrovně za více než 60 let
24.11.2017 8:47
Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření...

Váš názor
  • Hmm ..To napiš hrabišovi kde by byl bez komoušů a dotací.
    30.11.2017 10:07

    "...29.11.2017 11:13 Nezávislost je přednost. Opak je spíš zátěž. Kdo není schopen existovat bez cizích zdrojů je hodně smutná realita. ZYX " Tady zase pláčeš nad špatným hrobem.
    ..
    • Re: Hmm ..To napiš hrabišovi kde by byl bez komoušů a dotací.
      30.11.2017 10:24

      Také Babiš dobře ví, že nezávislost je přednost. Proto prosazuje většinový systém - vítěz bere vše. V naší demokracii to zatím tak nefunguje a tak je třeba pracovat ve smyslu rozdání karet od voličů jednotlivým stranám.
      ZYX
      • Ty jsi typický příklad politické korouhve.
        30.11.2017 11:25

        Jako jachtař vím, že nejhorší je vítr co fouká každou chvíli z jiné strany a diskutér, který mění názor jak se mu to hodí, nejnebezpečnější je ale takový nemyslící volič.
        ..
        • Re: Ty jsi typický příklad politické korouhve.
          30.11.2017 11:31

          Pozor! Nezaměňovat voliče s jiným názorem za nemyslícího.
          ZYX
      • Něco k zamyšlení dokud je ještě čas
        30.11.2017 11:12

        "...abyste to správně pochopili, český národ bohužel trpí čím dál více dezinformacemi o tom, co se děje za zdí. Jinými slovy věříme reklamám a komerčním médiím více, než vlastním pocitům, rozumu a srdci..."
        Radek
        • Re: Něco k zamyšlení dokud je ještě čas
          30.11.2017 11:28

          Demokracie se musí umět s dezinformacemi vyrovnat kvalifikovanými protiargumenty. Mezi ně ovšem nepočítám cenzuru. Ještě mám v živé paměti rušení rozhlasové stanice Svobodná Evropa před rokem 1989. Nakonec jsem si vždy poslechl to, co jsem chtěl. Neboť stanice vysílala na několika vlnových délkách a některá z nich často zůstala nerušena. Dodnes si kladu otázku, zdali to byl záměr. Takové chování jistě nemá s demokracií nic společného. A to platí za socialismu i kapitalismu.
          ZYX
        • Re: Něco k zamyšlení dokud je ještě čas
          30.11.2017 11:26

          Jinými slovy: nevěříme tzv. 'veřejnoprávním' médiím a rozumem korigujeme média vlastněná multimiliardáři (o diskuzích podobných zdejší ani nemluvě ;-)
          Kalka.
          •  
            30.11.2017 12:48

            Odvážné tvrzení od někoho, kdo stále věří druhoválečné nacistické propagandě. A už jsi nalezla ten Churchillův citát? Jestli ho nemůžeš najít, poraď se s mluvčím Ovčáčkem ten je na takové hledání expert.
            ..
            •  
              30.11.2017 13:33

              Opravdu nechápu, co tě vede k dehonestaci člověka, který slušnou formou vyjádří nespokojenost s informacemi poskytnutými veřejnoprávními médii a médii, která jsou vlastněná multimiliardáři. Stále vidím od tebe jedno a totéž. Osobní napadání a dokonce v tomto případě také ostouzení prezidentova mluvčího. Fakt, jak to zde reálně funguje dokládá také aféra kolem vyhlašování Českého slavíka. Je na pováženou, že "někdo z nadlidí" si dovolí měnit "hlas lidu" ve prospěch vlastního názoru. Ostuda veliká. Čeští slavíci se vrací zpět (Kabát, David), generální sponzor Karlovarské minerální vody zvažuje dokonce odchod ze soutěže. Toto je třeba kritizovat a nikoli slušný názor diskutujícího, který jej po právu projeví.
              ZYX
              • Nejlepší jsou ti co kritizují jiné za kritiku lhářů
                30.11.2017 16:32

                Jdi si ke svým ojetinám a ubohému životu bez ambicí. Být víc takových jako jsi ty tak ještě nemáme ani coputery ale sčoty. Nejdřív se tady biješ v prsa jak nic nepotřebuješ a vystačíš si s málem, ale sám se musíš tady zviditeln'ovat a hrát si na světa spasitele. Když ti stačí jen hrst sena tak si nahrab a neopruzuj a nehraj si na masožravce. Jsi jen nudný sudokopytník. Pamatuju n tvůj nedávný výrok " a stejně vyhraje Zeman at' se ti to líbí nebo nelíbí."
                ..
                • Re: Nejlepší jsou ti co kritizují jiné za kritiku lhářů
                  30.11.2017 17:32

                  Někdo umí předvídat. Ty to nejspíš nejsi...
                  Kalka.
                • Re: Nejlepší jsou ti co kritizují jiné za kritiku lhářů
                  30.11.2017 16:46

                  Je to o životních hodnotách a potřebách. A ty jsou individuální. A je to tak dobře. Protože právě pestrost znamená svobodu si vybrat.
                  ZYX
              • Sergej
                30.11.2017 15:24

                Kde bereš tu drzost podvodníku druhé kritizovat a moralizovat. Sám seš zloděj nicků a obhájce fašismu, viz Tvé pokusy dehonestovat pokojné účastníky antifašistických demonstrací. A pokud sis nevšiml, že Ovčáček je trubka, který vyzývá nejlepšího kardilologa k vrácení diplomu, je to obraz tvého IQ. Přestaň si hrát na soudce, nemáš na to.
                Velkamedvědice
                •  
                  30.11.2017 15:33

                  Opravdu nemohu reagovat na nenávistné osobní napadání. Až se naučíš slušného dialogu, potom se nad tebou snad smiluji.
                  ZYX
                  • zloděj nicků
                    30.11.2017 15:43

                    Tz se smiluješ? o))) Nebereš drogy?? Tz kradeš nicky, ty napadáš antifašisty a mně posouváš nenávist?? Nepsal si mým jménem? Nepsal si jménem Qwera?? Nenapadáš antifašisty? Kam se podívám, tam poučuješ na sám seš morální troska.. Pouze ti nastavaji zrcadlo a vyzývám, abys jako zloděj nepoučoval ostatní. Začni u sebe...A tu vlastní nenávist neprojektuj do druhých
                    Velkamedvědice
              •  
                30.11.2017 15:10

                Uživatel Kalka se hrdě hlásí k tomu, že věří že výrok: "Nevěřím žádné statistice, kterou si sám nezfalšuji.", pronesl Wiston Churchill. To není žádné napadání, jen vyjádření pochybností, zda má takový člověk dostatek schopností, aby odlišil pravdu od propagandy.
                ..
                •  
                  30.11.2017 15:28

                  Nedůvěra je nyní velká. A nemůže za ni ani Kalka ba ani Churchill. Manipulace probíhá nejen v Českém slavíkovi. Bohužel, stále zřetelněji je patrné, že podobnou arbitráží procházejí naše hlasy rovněž u základních demokratických procedur, jakými jsou volby a referenda. Dlouhodobě jsme svědky toho, že komunistické mandáty nemají tu správnou váhu a jsou označovány všelijak. Dnes už mají v Poslanecké sněmovně tu správnou váhu jen mandáty poslanců Demokratického bloku. Pak jsou hlasy takové průměrné, což jsou s výhradami mandáty ČSSD a většími výhradami mandáty Pirátů. Nakonec jsou potom ty špatné, nehodnotné a nesprávné mandáty, kterých je, ó hrůzo, většina. Tím je řečeno, že i nositelé hlasů mají různou hodnotu, máme občany minimálně tří kategorií a jsme svědky otevřených urážek veřejnoprávních médií na adresu těch, kteří hlasovali nesprávně. Za této situace výrok Churchilla docela dobře popisuje naši současnou realitu.
                  ZYX
                  • Povidej o manipulaci....a zase ti Rusaci.
                    05.12.2017 7:49

                    "...Na základe vyšetřování bylo diskvalifikováno už 25 ruských sportovců, z toho jedenáct jich přišlo o medaili..." A tohle neni z moji hlavy, jako to delas ty, ale oficelni zprava.
                    ..
                  • moniko promiň, že jsem tě hned nepoznal
                    30.11.2017 15:42

                    A ty věříš, že to Churchill skutečně řekl? Zkus si zjistit jak zní výrok v originále. Pravda je taková, že Churchill nikdy nic takového neřekl, nýbrž mu to do úst vložil Goebbels ve snaze Churchilla diskreditovat.
                    ..
                    • Re: moniko promiň, že jsem tě hned nepoznal
                      30.11.2017 15:51

                      Není důležité, kdo to řekl. Je důležitější stálá platnost tohoto výroku, bohužel.
                      ZYX
                      • A co výrok o učení se v Moskvě kroutit krky kapitalistům
                        30.11.2017 16:47

                        Víš kdo to řekl a taky na tom nezáleží kdo to řekl, ale že je to stále pravda, jen se změnila jména. Raději jste měli zůstat zalezlý jako po 68. když se vám svíraly ....... strachem co s vámi bude než Havel prohlásil že nebudeme jako vy. To neměl říkat - narostly vám hřebínky a hlavně nenažranost.
                        ..
                        • Re: A co výrok o učení se v Moskvě kroutit krky kapitalistům
                          30.11.2017 16:52

                          Nevím, kdy co kdo řekl. Nicméně vím, že každý se může mýlit. Hlavní však je, že je možné si stále mezi různými názory vybírat podle svého gusta. A tak je to správně.
                          ZYX
                          • vybírat podle svého gusta. A tak je to správně. ZYX
                            30.11.2017 17:44

                            Proto ty si vybíráš podle svého gusta a ne logiky nebo pravdy. Takových je tady povícero až se pravdy nedostává a přispívající se tu topí v těch vašich "gustech" a co není podle jejich gusta tak se smaže. Jako kdysi za Gusty H. To byl taky vlezněkam.
                            ..
                            • Re: vybírat podle svého gusta. A tak je to správně. ZYX
                              01.12.2017 11:13

                              Pravdu vidím v projevu lidí ve svobodných volbách a referendech.
                              ZYX
                      •  
                        30.11.2017 15:59

                        Podle téhle logiky tě příště nařknu, že ses hrdě přihlásil ke zneužívání malých dětí. A nebude pak důležité, že jsem to řekl já, ale podstatné bude, že je to pravda. Nádhera.
                        ..
                        •  
                          30.11.2017 16:13

                          Dávat rovnítko mezi historický citát a nařknutí z odporného trestného činu není adekvátní. Na rozdíl od druhého výroku se tím prvním nezabývají orgány činné v trestním řízení.
                          ZYX
                          •  
                            01.12.2017 8:43

                            Jenže tím historickým citátem Goebbels nařkl Churchilla ze lhaní a o žádný citát nejde. "Hrdě se hlásím ke zneužívání dětí" může být také časem bráno jako tvůj historický citát a ne jako křivé nařčení. Dej si na to pozor.
                            ..
                    • Re: moniko promiň, že jsem tě hned nepoznal
                      30.11.2017 15:45

                      Jak si mohl toho agenta Sputniku nepoznat..Hraje si na nadčlověka na každém vláknu, sám krade a nedokáže se ani podepsat jedním nickem zbabělec
                      Velkamedvědice
                      •  
                        30.11.2017 15:49

                        Moc jsem se na to nesoustředil, mám naštěstí i jiné starosti :-). Ale uznávám, že to byla trestuhodná chyba.
                        ..
Aktuální komentáře
23.05.2024
11:03Skvělá Nvidia, slibná data... a vlažné dopoledne v Evropě  
10:52S&P: Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v květnu opět zrychlil
10:49Rozbřesk: Přirozená reálná dlouhodobá úroková míra směřuje na sever
9:43Aerolinky Wizz Air (+5 %) se po třech letech ztrát vrátily k celoročnímu zisku
8:51Evropa zahájí mírně pozitivně, výsledky zveřejnila Nvidia a Colt  
8:08Skupina Colt CZ v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila výnosy, zisk jí ale klesl
8:02Braňo Soták: Příběh Nvidie je zkrátka neuvěřitelný, velmi pravděpodobně ještě uvidíme nová maxima  
5:55ČEZ, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
22.05.2024
22:37Nvidia (+5 %) oznamuje výsledky na očekáváním a silný výhled pro 2Q. Zvyšuje dividendu a avizuje akciový split
17:57Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé
17:15Pavol Mokoš: Nová maxima na amerických trzích, pozitivní impulzy a sázky na vítěze
16:50Analýza: Do pět let nahradí AI většinu dovedností administrativních pracovníků
16:49Vystoupí dnes Wall Street z vyčkávacího módu? Evropa zatím klesá  
15:07Patria Finance upozorňuje na podvodné jednání, zneužívající její jméno ve spojení s výzvou k investicím
14:53Laffer Tengler Investments: Trh má prostor pro další růst, jsme na počátku nového cyklu růstu produktivity
14:52Čína by měla zvýšit clo na dovoz benzinových aut, míní expert z čínského úřadu
13:22Než otevře Wall Street: Lululemon, Target  
12:12Gross: Vládní výdaje zvyšují inflační tlaky, celková návratnost je u dluhopisů opět málo relevantním tématem
11:09Britská inflace zvedla nejistotu kolem sazeb a pokazila začátek dne  
9:21Inflace v Británii v dubnu zpomalila na 2,3 procenta, je nejníže za tři roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje nových domů